Bevaka
Utrikespolitiska institutet

Ett betonglejon täckt av blommor på Drottninggatan. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Röster om attacken

”Vårt svar på terrorism bestämmer vad som sker”

Opinion Fredagens terrordåd i Stockholm fortsätter engagera krönikörerna. Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet, skriver i Utrikesmagasinet att det är terroristernas mål att piska upp rädslan. Det är vi som väljer om vi tillåter detta, menar han. Det kommer uppstå en debatt om Sveriges beredskap och om handlingarna är tillräckliga – vilket är nyttigt, framhåller Karlsson. Han tillägger att ”det är våra svar på terrorism som bestämmer vad som kommer att ske, inte terrorhandlingen själv.”
Författaren Torbjörn Elensky skriver på SvD:s Under strecket att det råder en känsla av oro i vår samtid. ”Modernitetens genombrott i väst var inte någon fredlig historia, så det är inte så konstigt att också den muslimska världens möte med upplysningens ideal präglas av våldsamma reaktioner,” påpekar han. Han menar att man inte ska förringa terroristernas ideologiska motiv, och endast peka på de sociala problemen i samtiden. Terroristerna har tydliga mål med sina handlingar, fastslår Elensky.
Expressens krönikör Cecilia Hagen noterar att många skäller ut journalisters rapportering om terrorattacken. Hon minns när hon själv rapporterade om Estoniakatastrofen. Där skrev hon med klumpen i halsen om en pappa som sa att hans starka dotter, som var på den olycksdrabbade båten, nog kommer klara sig, vilket dottern inte gjorde. ”Än i dag blir jag alldeles ledsen när jag tänker på att jag i stundens hets och brådska skrev det han sagt,” berättar Hagen och framhåller att det inte alltid är lätt att hantera en akut situation oklanderligt.

13 apr