Bevaka
Valet 2018

Jimmie Åkesson.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 SD:s valkonferens

Ledare: SD saknar vänner – men siktar mot toppen

Opinion Snus, böneutrop och Jimmie Åkessons framtidsplaner i dagens ledarsvep. Folkbladets Widar Andersson skriver att SD-ledaren Åkesson är en av fyra personer – övriga är Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Annie Lööf – som har sikte på statsministerposten. De övriga ledarna har enligt Andersson mer fokus på att ”vårda sina egna särarter” än att anpassa sig till majoritetens uppfattningar.
Andersson framhåller att det som talar emot Åkesson är SD:s stöd i opinionen och att partiet saknar ”vänner” i riksdagen. ”Högmod kan gå före fall och allt det där. Visst är det så. Men Åkesson vet – som sagt – vad han siktar på”, skriver Andersson.
Tidningen Dagens ledarsida är kritisk till förslagen om att förbjuda böneutrop. ”KD:s utspel riskerar att placera religionsfriheten på ett sluttande plan och tenderar att spä på en nyvaken och yrvaken religionsfientlighet”, skriver ledarsidan.
BLT tar upp frågan om regeringens förslag till ny tobakslag, som bland annat innebär att snuskylarna måste hållas bakom disken. Ledarsidan konstaterar att små butiker kan tvingas bygga om sina lokaler och lyfter att Sverige har lägst andel rökare delvis tack vare snuset.
”På vilket sätt främjas folkhälsan av att snusare inte får ta dosan själv, lägga på disken och betala, utan måste be om ett kassakvitto för att hämta ut snuset ur en apparat”, undrar ledarsidan.

Igår 08:36