Arkivbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kaoset på Citybanan

Tågkaos i Stockholm: Kan ta timmar eller några dagar

Pendeltågstrafiken på Citybanan i Stockholm är på grund av tekniska problem avstängd sedan klockan 15 och kommer vara det tillsvidare.
– Det kan ta några timmar eller några dagar. Vi vet inte helt enkelt, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL, till TT.
Pendeltågen går i stället på samma spår som fjärrtågen, vilket kan orsaka förseningar och inställda avgångar i både pendeltågstrafiken och fjärrtågstrafiken.
– Jag är heligt förbannad och ser som min uppgift när sådana här saker inträffar att försvara stockholmarnas och pendlarnas intressen, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till TT.

Toppnyheter

Flaggor utanför en argentinsk marinbas med stöd till de försvunna besättningsmedlemmarna.  MARCOS BRINDICCI / TT NYHETSBYRÅN

Nytt bakslag – ljudet kom inte från saknade ubåten

Det ljud som registrerats i havet utanför Argentinas kust kom inte från den försvunna ubåten, enligt en talesperson för den argentinska flottan. Det kan i stället ha varit ett ljud från något djur, rapporterar flera nyhetsbyråer.
Den senaste signalen från ubåten registrerades för fem dagar sedan. Ubåten försvann omkring 430 kilometer utanför Argentinas kust. Ombord finns 44 personer.
En stor internationell insats, med bland annat tio flygplan, pågår för att hitta ubåten.

Idag 04:19
EITAN ABRAMOVICH / AFP

Läget kritiskt – syret i ubåten börjar ta slut

Sökandet efter den argentinska ubåten ARA San Juan har gått in i en kritisk fas. Det säger landets flotta i dag, enligt The Guardian.
Talespersonen Enrique Balbi säger att den 44 man stora besättningen har mat och bränsle så att det räcker men att ubåten bara hade syre för att klara sju dagar under vatten. I dag är det fem dagar sedan flottan förlorade kontakten med ubåten.
I dag kom också beskedet att de sju misslyckade ”satellitsignaler”, som hördes under söndagen, inte kom från den försvunna ubåten som man tidigare trott. Signalerna kom från ett annat fartyg, säger Balbi.

Igår 20:12
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan
Flera av händelserna ska ha ägt rum i lägenheter som ägs av Svenska Akademien, bland annat på en våning i sjätte arrondissementet i Paris. Bilden har inget att göra med texten.  Wikipedia
#MeToo-uppropet

18 kvinnor anklagar kulturprofil för övergrepp

18 kvinnor anklagar en väletablerad kulturprofil för sexuella trakasserier, rapporterar DN Kultur. En av kvinnorna, Gabriella Håkanson, berättar för tidningen om en fest 2007 där profilen tryckte upp en hand mellan benen och ”liksom grävde”. Händelsen bekräftas av hennes dåvarande pojkvän som stod i närheten.
– Det var bland det grövsta jag sett, säger han.
Övergreppen ska ha skett mellan år 1996 och 2017. Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna.
– Jag beklagar att du ska skriva om sådana saker, säger han när DN:s journalist ber honom om en kommentar.

2 tim
TT

DO granskar 40 företag efter #metoo-upprop

Diskrimineringsombudsmannen inleder nu en granskning mot cirka 40 företag och organisationer inom media, kultur och juridik, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Tillsynen är tänkt att säkerställa att de granskade företagen och organisationerna har rutiner och riktlinjer för att förhindra sexuella trakasserier och övergrepp.
Bakgrunden till granskningen är den anmälan som kom in till DO, riktad mot TV4:s ledning. Enligt anmälan ska ledningen låtit bli att utreda misstankar och anklagelser om diskriminering när en producent för programmet ”Äntligen hemma”, larmade om programledaren Martin Timells beteende.

4 tim
Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Akademiker agerar mot sexism: ”Hierarkier”

Studenter, lärare och forskare är nästa grupp som går ut med ett gemensamt upprop mot sexism och trakasserier, skriver Uppsala Nya tidning. Kvinnors berättelser om övergrepp och trakasserier kommer i veckan att publiceras i medier efter att de delats i Facebookgruppen Akademiuppropet.
– Där finns tydliga hierarkier och många som står i beroendeställning till andra, säger Evin Ismail, doktorand i sociologi vid Uppsala universitet och administratör till Facebookgruppen, till tidningen.

5 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Parlamentsledamöter hälsar på demonstranter utanför parlamentet. TT
Maktkampen i Zimbabwe

Parlamentet möts om riksrätt mot Mugabe

Zimbabwes parlament har inlett sitt sammanträde där frågan om ett eventuell riksrätt mot president Robert Mugabe kan komma att avgöras, skriver AFP.
– Det här förslaget saknar motstycke i Zimbabwes historia efter självständigheten, sa parlamentets talman Jacob Mubenda när han inledde mötet.
Tidigare under tisdagen beslutade det styrande regeringspartiet Zanu-PF att man kommer att rösta för att inleda ett åtal mot Mugabe. Partiet har majoritet i parlamentet men det är osäkert hur många ledamöter som är beredda att rösta för ett åtal, rapporterar BBC.

2 tim
Protester i Harare mot president Mugabe. TT

Analys: Märkligaste (icke)-kuppen världen har sett?

Att Robert Mugabe självmant skulle lämna presidentposten är inte den snabba lösning som de krafter bakom ett maktskifte i landet hoppas på. Det skriver BBC:s Anne Soy i en analys.
Enligt landets konstitution skulle då vicepresidenten ta över styret under en tre månader lång övergångsperiod. Posten innehas av den tidigare militära befälhavaren Phelekezela Mphoko som anses stå nära presidentens hustru Grace Mugabe.
Regeringspartiet Zanu-PF har en majoritet av rösterna i parlamentet, men vilket stöd en omröstning om att tvinga bort Mugabe får är osäkert, skriver Anne Soy. Regeringspartiet behöver även få stöd från det rivaliserande MDC, något som skulle kunna kräva förhandlingar där rivalerna kräver något i utbyte.
CNN:s Eliza Mackintosh frågar sig i en analys om utvecklingen i Zimbabwe är den ”märkligaste (icke)-kuppen” som världen har sett. Hittills har utvecklingen saknat de kännetecken som brukar ses vid maktövertaganden. ”Inga utegångsförbud, inga våldsamma tillslag, ingen utnämning av en militär junta”, skriver Mackintosh.

3 tim
TT / NTB Scanpix

Krigsveteraner: Protesterna måste börja nu

Zimbabwes inflytelserika krigsveteraner uppmanar till omedelbara protester i huvudstaden Harare. Ordföranden Chris Mutsvangwa uppmanar folk att släppa det de har för händerna och komma till huvudstaden, rapporterar AFP.
– Protesterna måste börja nu. Vi kan inte ha en enda timma mer med Mugabe, säger han.
Samtidigt kräver den avsatte vicepresidenten Emmerson Mnangagwa i ett uttalande att Robert Mugabe lämnar presidentposten, rapporterar Reuters. Avgångskravet kommer samtidigt som parlamentsledamöterna i Mugabes eget regeringsparti samlas för att besluta om man ska gå vidare med en riksrättsprocess mot den hårt kritiserade presidenten.

Idag 08:21
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
Räddningsarbetare vid en självmordsattack i nordöstra Nigeria i april. TT
Boko Harams våldsvåg

Vittne om självmordsdådet: Taket till moskén flög av

Uppemot 50 människor kan ha dött i samband med att en självmordsbombare detonerade en sprängladdning i en moské i nordöstra Nigeria, uppger den lokala polisen enligt AFP.
– Taket flög av. Människor nära moskén sa att bönen var halvvägs när bombaren, som uppenbarligen befann sig bland de bedjande, detonerade sin sprängladdning, sa Abubakar Sule som bor nära moskén till AFP.
Attacken i staden Mubi i nordöstra Nigeria påminner om tidigare attentat som terrorgruppen Boko Haram genomfört i regionen, skriver AFP. Men i nuläget har ingen organisation sagt sig ligga bakom dådet.

3 tim

Polisen: Minst 50 döda i självmordsdåd i Nigeria

En självmordsbombare befaras ha dödat minst 50 människor i nordöstra Nigeria uppger polisen, enligt AFP.
Enligt de första uppgifterna från polisen ska en tonåring ha genomfört attacken vid en moské i staden Madina.
– Han gick in i moskén tillsammans med andra deltagare i morgonbönen, säger Othman Abubakar, talesperson för polisen i delstaten Adamawa till AFP.
Ingen grupp har sagt sig ligga bakom dådet. Men Abubakar antydde i att terrorgruppen Boko Haram ligger bakom dådet.
– Vi misstänker ingen specifik, men vi vet vilka som ligger bakom den här typen av attacker, säger Othman Abubakar.
Boko Haram, som vill skapa en islamisk stat i regionen, kontrollerade delar av Adamawa under 2014, men pressades därifrån av nigeriansk militär året därpå. dödats i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger sedan terrorrörelsen inledde sina attacker för åtta år sedan.

6 tim
Läs mer om Boko Harams våldsvåg

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.