Bild från gårdagens världspremiär i Los Angeles. TOMMASO BODDI / AFP
Nya Star Wars-filmerna

Tittarna hyllar nya Star Wars: ”Otroligt fantastisk”

Fans, kändisar och filmkritiker hade samlats för att uppleva den nya Star Wars-filmen ”Rogue one: A star wars story” som hade världspremiär i Los Angeles på lördagskvällen. Och hyllningarna på sociala medier lät inte vänta på sig: Filmskaparen Kevin Smith kallar filmen ”Otroligt fantastisk”, filmkritikern Scott Mantz sparar inte på versaler och utropstecken när han beskriver den som ”OTROLIG!! SÅ BRA!! Fansen kommer att bli knockade!!!!” och skådespelaren Dane Cook slår fast att det ”kan vara den bästa ’Star wars’-filmen hittills”.
Filmen har Sverigepremiär den 14 december.

Toppnyheter

Dådet i Manchester Attentatet
Polis på väg in i byggnaden som stormades under onsdagen. CHRIS J RATCLIFFE / AFP
Dådet i Manchester Attentatet

Beväpnad polis stormade byggnad vid tågstation

Polis har slagit till mot en lägenhet i närheten av Piccadilly Station i Manchester, rapporterar flera medier. Boende i området uppger att beväpnad polis och maskerade personer stormat byggnaden i stadens centrala delar.
Frilansjournalisten Louise Bolotin bor i fastigheten och säger att brandlarmet gick i gång kort före räden. På väg ut ur huset mötte hon en polis med automatvapen.
– Jag väntade mig att se räddningstjänsten. Jag frågade vad som pågick, han sa bara ”ut”, säger hon till BBC.
En järnvägslinje stängdes ner under räden.
– Sökandet fortgår, säger en polisens talesperson om händelsen.

25 min
Ukipledaren Paul Nuttall (till vänster) tillsammans med partikamraten Peter Oakley CHRIS J RATCLIFFE / AFP

Ukip: Vi återupptar vår valkampanj i morgon

Valkampanjerna inför parlamentsvalet i Storbritannien i början av juni stoppades efter terrordådet mot konserten i Manchester.
Nu säger högerpopulistiska Ukip att man ska återuppta sin kampanj i morgon och släppa sitt valmanifest. Det rapporterar brittiska medier.
– Vi kan inte låta våra liv undermineras av dem som vill oss illa, säger partiledaren Paul Nuttall.
Regeringskällor säger till BBC att kampanjen kan försenas med ”flera dagar” i skuggan av attacken, men kanalen har även uppgifter om att även Labour är måna att stoppet inte drar ut över helgen.

2 tim
Poliser på plats i centrala Manchester på onsdagen Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN

Polistillslag i Manchester – ytterligare tre män gripna

Tre män har gripits i södra Manchester, uppger polisen. Gripandet kopplas till terrordådet. I går greps en 23-årig man som misstänks för inblandning i dådet.
Ett spår i polisens utredning är gärningsmannen Salman Abedis resor till Libyen, och eventuellt även till Syrien, rapporterar AP. Abedi ska ha tidigare ha gjort ett antal resor till Libyen. Enligt Frankrikes inrikesminister har Abedi även rest till Syrien, och har ”bevisade” kopplingar till terrorrörelsen IS.
Storbritannien har inte kommenterat om Abedi har kopplingar till IS eller andra grupper.

4 tim
Läs mer om Dådet i Manchester
Dådet i Manchester Reaktioner
Amber Rudd tillsammans med premiärminister Theresa May OLI SCARFF / AFP
Dådet i Manchester Reaktioner

Brittisk ilska över läckor från USA och Frankrike

Brittiska myndigheter väntade med att släppa namnet på Salman Abedi efter dådet i Manchester. I stället var det amerikanska källor som pekade ut 22-åringen som självmordsbombaren. Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd är uppenbart frustrerad över läckorna i utredningen.
– Det är irriterande att att information släpps av andra källor och jag har varit väldigt tydlig gentemot våra vänner att det inte får hända igen, säger hon i en intervju med BBC Radio.
Frankrikes inrikesminister har dessutom gått ut med information om att Salman Abedi, utöver att han nyligen ska ha varit i Libyen, troligen även rest till Syrien.

3 tim
Manchesterdådet till vänster, betonglejon till höger.  TT

”Krävs det terrordåd för att säkerheten ska ses över?”

Opinion Det är beklagligt att det krävdes ett terrordåd med dödsoffer för att Sveriges tio största städer skulle fatta beslut att se över säkerheten på torg och gator, skriver GP:s Aleksandra Boscanin i en ledare. Terrorhotet måste tas på allvar, skriver Boscanin och andra ledarredaktioner och hänvisar till terrordådet i Manchester.
”Grunden för extremismen är en urspårad människosyn, där alla ska böjas efter en totalitär ideologi”, skriver DN:s ledarredaktion. Terrorister hatar västvärldens demokrati och öppna samhälle och därför bör poliser och myndigheter ha de som krävs för att skydda samhället, står det i ledaren. Även Expressens ledarredaktion slår fast att myndigheteterna måste göra sitt yttersta för att förhindra terror – särskilt när terrorister attackerar en konsert som främst lockar barn och unga tjejer.

Idag 04:57
Morrissey under en konsert. AARON FAVILA / TT / NTB Scanpix

Morrissey rasar mot politiker: ”Ilskan är enorm”

Morrissey riktar kritik mot flera brittiska politiker efter bombdådet i Manchester där många människor dog, skriver Rolling Stone. Artisten var i sin hemstad Manchester och firade sin födelsedag när terrordådet inträffade.
”Ilskan är enorm. Hur ska vi någonsin få ett slut på det här?”, skriver han i ett inlägg på Facebook.
Sångaren vänder sedan sin ilska mot bland annat brittiska premiärministern Theresa May och hennes invandringspolitik.
”Theresa May säger att sådana attacker inte kommer att knäcka oss, men hon lever i en skottsäker bubbla och hon behöver uppenbarligen inte identifiera de unga människorna i dag på Manchesters bårhus”, skriver han.

Idag 05:02
Läs mer om Dådet i Manchester
Dådet i Manchester Offren
Dådet i Manchester Offren

Hemlösa män hyllas som hjältar – rusade mot barnen

Två hemlösa män som befann sig vid arenan i Manchester hyllas som hjältar efter sina insatser vid dådet.
– När vi förstod vad som hade hänt sprang vi tillbaka och blodiga kvinnor och barn kom rusade mot oss, säger Stephen Jones till tv-bolaget ITN.
I intervjuer har han och Chris Parker beskrivit hur de bland annat drog ut spikar från ben och svepte in skadade barn i t-shirts från souvenirförsäljningen i entrén.
Välgörenhetssajten Just Giving har startat en insamling till Jones och de båda männens insatser har lett till att hemlöshet blivit en uppmärksammad politisk fråga. Manchesters nyvalde borgmästare Andy Burnman har lovat att skänka 15 procent av sin lön till en välgörenhetsorganisation som hjälper hemlösa.

4 tim
Olivia Campbell

Mamman: Vila i frid min underbara vackra älskling

15-åriga Olivia Campbell är ett av offren efter konserten i Manchester där en självmordsbombare tog 22 personers liv. Hennes föräldrar gick tidigare ut i medier och efterlyste flickan – nu skriver hennes mamma i ett inlägg på sociala medier att dottern är död. Det rapporterar CNN.
”Vila i frid min underbara vackra älskling”, skriver mamman Charlotte Campbell.
Föräldrarna trodde till en början att Olivia hade promenerat hem från konserten.

Idag 03:19
OLI SCARFF / AFP

Så pratar du med barn om terrordådet

Barn som hör talas om dådet i Manchester – där många unga drabbades – kan behöva prata om det.
– Fråga barnet vad det vill veta och berätta det men utan onödiga detaljer, säger psykologen Emma Citron, specialist på barntrauma, till BBC.
– Be äldre barn att inte gå in och läsa detaljerade artiklar på internet, tillägger hon.
Psykologen Anna Norlén, som svarat på frågor i en chatt med SVT:s läsare, är inne på samma linje:
– Testa att prata med barnen om att det kan vara väldigt obehagliga bilder, att de fastnar och kan leva kvar så att man tänker på dem fast man inte vill.

Idag 06:04
Läs mer om Dådet i Manchester
Zaida Catalán. Privat
Mordet på Zaida Catalán

FN kritiserar utredning om mordet på Catalán

FN:s säkerhetsråd diskuterade i går kväll den kongolesiska utredningen av morden på svenska experten Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp. Rådet ogillar att utredningen verkar ha genomförts hastigt, att den inte lämnats över till FN och att den redan anses vara klar, rapporterar AFP.
Nu kräver Frankrike att FN:s generalsekreterare António Guterres inleder en särskild och oberoende utredning med större mandat än den nuvarande.
Två personer är gripna och kommer att ställas inför rätta för morden. Men kongolesiska myndigheter har inte utrett misstänkta kopplingar till en tidigare minister, oppositionspolitikern Clément Kanku. Catalán utredde om Kanku var inblandad i en massaker i Kasai-provinsen förra året och det var just där FN-experterna mördades. En riksåklagare har nu sagt att han ska utreda de misstankarna.

1 tim
Karin Enström. MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN

M kräver regeringen på svar efter mordet på Catalán

Oppositionen vill att regeringen förklarar sig i utrikesutskottet om hur man agerat efter mordet på den svenska FN-experten Zaida Catálan, rapporterar SR Ekot.
– De uppgifter vi har, de väcker många frågor och det understryker vikten och behovet av att man går till botten med vad det är som har hänt, säger Karin Enström, Moderaternas utrikespolitiska talesperson.
Sverige har hittills inte krävt en oberoende FN-utredning, något som har kritiserats av människorättsexperter och Kongokännerare. I går meddelade regeringens kabinett-sekreterare Annika Söder att hon skulle trycka på säkerhetetsrådet för mer fart i tre nationella utredningar och även om nödvändigt begära en FN-utredning.
– Vi tar ett initiativ för att FN:s generalsekreterare ska göra allt vad han kan och andra ska göra vad de kan för att få klarhet i det här, sa Annika Söder till Ekot.

6 tim
Läs mer om Mordet på Zaida Catalán

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.