Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Tre bilar har krockat på E4 – flera till sjukhus

Tre personbilar har krockat på E4 vid Hagalund i Solna, rapporterar Expressen.
De tre bilförarna ska ha förts med ambulanser till sjukhus. Det är oklart hur svårt skadade de är. Olyckan skedde i södergående riktning och har orsakat trafikproblem på platsen.

Toppnyheter

Wallström. Arkiv Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige i FN:s säkerhetsråd

Wallström: KU-anmälan led i en politisk kampanj

Utrikesminister Margot Wallström (S) konstaterar att Utrikesdepartementet måste bli bättre på öppenhet. Däremot avvisar hon riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtlers (M) KU-anmälan mot henne.
Enligt anmälan ska Wallström ha försökt mörka uppgifter i en rapport om säkerhetsrådskampanjen.
Enligt Wallström handlar anmälan inte alls om oro för hur regeringen och UD lever upp till grundlagens krav på öppenhet och att följa offentlighetsprincipen.
– Det är tråkigt, jag väntar på den dag som de skaffar sig en politik också, jag längtar efter att diskutera sakfrågor, säger Wallström till TT.
Tillfrågad om hon anser att anmälan är ett led i en ”politisk kampanj” så svarar utrikesministern:
– Så är det, tyvärr.

39 min
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige i FN:s säkerhetsråd

Wallström anmäld till KU för försvunnet dokument

Utrikesminister Margot Wallström (S) har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott (KU) efter att dokument rörande Sveriges kampanj om att få en plats i FN:s säkerhetsråd har försvunnit. Anmälan har gjorts av Moderaternas talesperson i utrikesfrågor, Jonas Jacobsson Gjörtler, rapporterar DN.
– Detta måste granskas ordentligt. Ingenting kan uteslutas: från att någon medverkat velat mörka utvärderingen till en usel och slarvig hantering, säger han till tidningen.
UD har tidigare hävdat att de aldrig tagit emot den 44 sidor långa utvärderingen, utan enbart 13 sidor som består av slutsatser. Men i går meddelade myndigheten att man kommer att redovisa arbetsmaterial som är kopplade till den tidigare saknade FN-rapporten inom kort.

Igår 15:50
Läs mer om Sverige i FN:s säkerhetsråd
It-skandalen Röjda uppgifterna
Utredaren Thomas Bull Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Utredarens analys: Tre orsaker till skandalen

Transportstyrelsen saknade relevant kunskap om vilken typ av känslig information myndigheten. Dessutom saknades kännedom om hur sådan information ska hanteras. Det konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport som i dag lämnas över till regeringen, rapporterar TT.
Bull presenterade tre huvudsakliga slutsatser som utredningen kommit fram till:
Arbetet med informationssäkerhet vid myndigheten var sedan lång tid eftersatt. Säkerhetsfunktionerna var utspridda i organisationen och tillräcklig samordning saknades. Tidsplanen för projektet anses ha varit otillräcklig. Dessutom fungerade inte den interna kommunikationen tillräckligt bra, enligt utredaren.
Transportstyrelsen inledde tre upphandlingar samtidigt. Tidsgränsen för hur snabbt det skulle gå för IBM att ta över it-driften var snäv, rapporterar TT.
Utredarna har tittat på interna dokument och protokoll och annan dokumentation. Dessutom har 30 intervjuer med personer på myndigheten genomförts.

25 min
Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren. FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Granskning av it-skandalen presenteras i dag

Regeringens utredare Thomas Bull ska vid 13-tiden i dag presentera en granskning av hur Transportstyrelsen skötte upphandlingen av sin it-drift.
Hans uppdrag har varit att djupdyka i frågan om hur det gick till när Transportstyrelsen bestämde sig för att lägga ut sin it-drift med känsliga uppgifter till datajätten IBM.
Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren fick lämna jobbet efter att det framkommit att hon beslutat att bryta mot ett antal lagar som skyddar hemliga och känsliga uppgifter för att inte försena projektet.
När Säpo blev varse vad som pågick inleddes en tillsyn och regeringen informerades. Men hur regeringen hanterade informationen om säkerhetshotet har inte varit Thomas Bulls huvuduppgift. Vem som visste vad och när och brister i kommunikationen mellan olika departement granskas av riksdagens konstitutionsutskott (KU).

2 tim
Läs mer om Röjda uppgifterna
Brexit Förhandlingarna
Stefan Löfven.  Erik Abel / TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Löfven: EU-budgeten ska gå till rätt saker

EU må vara till stor nytta för Sverige, men inte desto mindre måste kostnaderna för medlemskapet hållas nere. Det var budskapet från statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till fredagens informella budgetmöte i Bryssel.
– Vi menar att budgeten ska gå till rätt saker, kostnaderna ska fördelas rättvist och vi vill ha en modernisering av budgeten, säger han enligt TT.
Den budget som ska förhandlas fram vid det här toppmötet gäller för sju år framåt och träder i kraft 2021. En knut att lösa handlar om hur resterande EU-medlemmar ska täcka upp för det hål som Storbritannien lämnar i samband med utträdet.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen konstaterar att de kvarvarande länderna knappast ”blir rikare när Storbritannien lämnar”.
– Därför måste budgeten hållas. Vi ska våga omprioritera och omfokusera EU:s budget, säger han till nyhetsbyrån.

2 min
LUDOVIC MARIN / AFP
Brexit Förhandlingarna

Nu inleds EU-ledarnas kamp om budgeten

I dag håller EU-ländernas stats- och regeringschefer en informell långlunch i Bryssel för att diskutera nästa långtidsbudget. 27 länders ledare finns på plats under dagen eftersom Storbritannien inte tänker vara EU-medlem när nästa långtidsbudget träder i kraft, skriver TT.
Först ska EU-valet 2019 diskuteras och sedan ska stats- och regeringscheferna ge sin syn på nästa långtidsbudget i EU. Och i budgetfrågan väntar sannolikt en lång och infekterad strid mellan länderna hur pengarna ska fördelas, skriver TT:s korrespondent i Bryssel.
Svenska regeringen vill, med stöd från övriga partier, helst att EU-budgeten minskas som en följd av Storbritannien lämnar EU.

1 tim
Läs mer om Förhandlingarna
Arkivbild. Övning i markstrid i stadsmiljö. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Försvaret vill fördubbla budgeten till 2035

Försvaret vill mer än fördubbla den årliga försvarsbudgeten till 115 miljarder år 2035, enligt Försvarsmaktens perspektivstudie.
2035 bör budgeten uppgå till 115 miljarder kronor från dagens 53 miljarder kronor. Organisationen bör öka från dagens 50 000 personer till 120 000 personer. Det förslaget till kraftig expansion föreslår Försvarsmakten i dag, när den presenterar det långsiktiga behovet.
Redan till år 2025 behöver försvarsbudgeten öka till 75-85 miljarder kronor, enligt studien.
Den föreslagna storleken ska kunna möta olika typer av hot och ett väpnat angrepp mot landet oavsett var det sker.
– Säkerhetsläget blir allt mer osäkert, säger konteramiral Jonas Haggren, vid pressträffen.
Försvarsorganisationen behöver växa med fler krigsförband, armébrigader, ny materiel, nya förmågor och mer personal för att kunna försvara Sverige 2035, framhåller han.

3 tim
Arkivbild. Piteå pansarskytteförband på övningen Våreld i Skåne 2017. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Framtidsstudie: Svenskt försvar hänger inte med

I Försvarsmaktens framtidsstudie, som presenteras i dag, är slutsatsen att svenskt försvar inte möter ”den förändrade omvärldsutvecklingen”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.
För att möta framtidens utmaningar behövs enligt studien fler armébrigader än dagens två, fler korvetter, ubåtar och stridsflygplan samt utökade resurser för ledning och logistik.
Fler detaljer kommer att presenteras vid en pressträff klockan 10. Studien tar sikte på tiden efter 2020 och fram till år 2035. Den kallas formellt perspektivstudien, kommer vart femte år och är ett viktigt underlag för riksdagens nästa försvarsbeslut 2020 om den försvarspolitiska inriktningen för 2021–2025.

4 tim
Ryohei Moriya / TT / NTB Scanpix
Försvarets framtid

USA godkänner Sveriges köp av Patriot luftvärn

USA:s utrikesdepartement har godkänt en eventuell försäljning av Patriot luftvärn till Sverige, rapporterar SVT Nyheter. Det framgår av dokument som USA:s Defense Security Cooperation Agency lämnat till kongressen på tisdagen.
Om inte kongressen lägger in sitt veto eller ändrar ansökan kan förhandlingar inledas.
Sverige vill köpa fyra Patriotenheter med radar, ledning och avfyrningsramper samt utbildning av personal. Det absoluta taket för slutnotan är 25 miljarder kronor.

Igår 17:21
Läs mer om Försvarets framtid
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Kokainhärvan i Argentina

Sex gripna efter jättefynd av kokain på rysk ambassad

En före detta rysk diplomat och en argentinsk polis har gripits tillsammans med fyra andra personer, misstänkta för kokainsmuggling. Gripandena kommer efter att närmare 400 kilo kokain hittades i en skolbyggnad som tillhör den ryska ambassaden i Buenos Aires, rapporterar New York Times.
– Vi har upplöst en internationell kokainsmugglingsring som har verkat i Argentina, Ryssland och Tyskland, säger Argentinas säkerhetsminister Patricia Bullrich på en presskonferens.
Rysslands ambassadör i Argentina, Víktor Koronelli, berättade för Bullrich om fyndet i december 2016 och gav argentinska gränsvakter nycklar till skolbyggnaden. Vakterna ersatte kokainet i säckarna med mjöl och fäste sändare på dem. Efter flera misslyckade försök av smugglarna att föra ut säckarna ur landet, kunde gränsvakterna till slut följa hur de förde dem till Ryssland med ett officiellt ryskt plan i december förra året.

2 tim
Säckarna med kokain som hittades på den ryska ambassaden.  HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Kokainhärvan i Argentina

Huvudmisstänkt man på fri fot – tros vara i Tyskland

Den huvudmisstänkte i den stora kokainhärvan som nu nystas upp i Argentina är fortfarande på fri fot, rapporterar flera medier.
Den misstänkte, som utredarna kallar för ”K”, ska ha varit den som ansvarade för inköpet av drogen. ”K” ska också ha varit den som låg bakom beslutet att förvara det närmare 400 kilo stora partiet kokain på den ryska ambassaden i Buenos Aires.
Argentina har nu utfärdat en internationell arresteringsorder för mannen, som tros befinna sig i Tyskland.
Argentinska myndigheter fick upp ögonen för ligan i december 2016, då den ryske ambassadören i Argentina Víktor Koronelli tipsade dem om kokainfyndet i en byggnad som tillhörde ambassaden.

2 tim
Läs mer om Kokainhärvan i Argentina

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.