Arkivbild. Karly Domb Sadof / TT / NTB Scanpix
Trollfabrikerna

”Troll” i Makedonien sprider fejknyheter om Sverige

I en liten industristad i Makedonien tjänar 25-årige Ivan Stankovic pengar på att sprida falska nyheter i USA. Han svartmålar muslimer för att dra så mycket klick som möjligt, rapporterar DN i ett reportage om den så kallade ”trollindustrin” i Makedonien.
Ivan Stankovic står bland annat bakom en falsk nyhet om Sverige, som tog spinn bland Trumpsympatisörer på Facebook. Den handlade om att muslimer ”bajsade och onanerade i kyrkbänkarna” i Kristianstad. I själva verket var det missbrukande hemlösa som varit stökiga i kyrkan. På den falska nyheten, som delades i grupper med miljontals följare, tjänade han 200 kronor.
– Den blev en riktig fullträff, säger han till DN.
Desto fler läsare han kan få in till sin sajt ”Focus News”, ju mer pengar tjänar han på annonserna. I november konstaterade Buzzfeed att över 140 sajter som sprider falska nyheter har kopplingar till den makedonska staden Veles.

Toppnyheter

Younes Abouyaaqoubs farmor Chrifa Hycham till vänster och hans faster Fatima Abouyaaqoub. TT
Attacken i Barcelona Dåden

Jagade mannens faster: Bryr mig inte om han dör

Släktingarna till Younes Abouyaaqoub, som jagas över hela Europa för terrorattentaten i Barcelona och Cambrils, är i chock. Reuters har träffat hans marockanska släktingar, som säger att han blivit mer konservativ under det senaste året. Då började han bland annat vägra skaka hand med sina kvinnliga släktingar.
När de fick veta att både Younes var inblandad i attentaten fick de ändå en chock.
– Jag ville dö, jag kunde inte tro mina öron, säger hans farmor till Reuters.
Hans faster Fatima Abouyaaqoub kommer aldrig kunna förlåta honom.
– Jag har inga sympatier för honom, det spelar ingen roll om polisen griper eller dödar honom.

2 tim
Barcelonabor efter torsdagens attentat/Huset i Alcanar. TT

Fattade misstankar före dådet: ”De är terrorister”

Den lilla orten Alcanar har hamnat i världens blickfång sedan det kom fram att gärningsmännen vid veckans terrordåd i Spanien bodde där. Martine Groby bodde granne med huset och berättar för AFP att männen betedde sig suspekt.
– De var diskreta, för diskreta. Persiennerna var nerdragna. Jag hörde aldrig någon musik, jag såg inga barn eller kvinnor. Ibland var de inomhus i två dagar för att sedan åka härifrån. De sa hej till mig men tittade mig aldrig i ögonen.
Deras beteende var så konstigt att hennes far fattade misstankar, säger hon.
– Han sa ”de är terrorister, skriv ner deras bilnummer”. Jag skulle ha lyssnat på honom.
Huset i Alcanar exploderade dagen före terrordåden. Polisen har hittat kvarlevor från tre personer.

5 tim
Poliser vid en vägspärr/Polischefen Josep Lluis Trapero.  TT

Polisen: Oklart om bilens förare är kvar i Spanien

Polisen i Spanien jagar fortfarande den misstänkte föraren av skåpbilen som var inblandad i terrorattacken i Barcelona i torsdags och säger att det är oklart om personen är kvar i Spanien.
Polischefen Josep Lluis Trapero säger att man konstaterat att skåpbilen i Barcelona kördes av ”en enda terrorist”. Trapero säger också att polisen har information om att terrorcellen hade kopplingar till ett annat europeiskt land men vill inte säga vilket. El País skriver att en av de misstänkta gärningsmännen ska ha rest till Zurich förra året. Tidningen hänvisar till schweiziska myndigeter.
Polisen har hittat 120 gasflaskor som gärningsmännen bakom hade tänkt använda, säger Trapero. Gasflaskorna hittades i huset i staden Alcanar där polisen misstänker att gärningsmännen förberedde dåden.
Samtidigt rapporterar AP att gärningsmännen hade hyrt totalt tre skåpbilar. Polisen misstänker att de hade tänkt fylla skåpbilarna med sprängämnen för att orsaka maximal skada, säger en poliskälla till nyhetsbyrån.

Idag 11:30
Läs mer om Attacken i Barcelona
Attacken i Barcelona Offren

Känslosam tyst minut när offren i Barcelona hedrades

FC Barcelona och Real Betis hedrade offren från veckans två terrordåd i Katalonien inför kvällens ligapremiär på Camp Nou, skriver TT. Inför matchen höll publiken och spelarna en tyst minut som ackompanjerades av ett musikstycke.
Barcelona spelar i specialdesignade tröjor med hashtagen #TotsSomBarcelona (Vi är alla Barcelona) på bröstet. Ingen av hemmalagets spelare bär något efternamn på ryggen. Namnen på ryggtavlorna har istället ersatts med ett unisont ”Barcelona”.
Polispådraget har varit stort vid matcharenan som har kapacitet för 99 354 åskådare.

4 tim
Familjen vädjar om hjälp att hitta den försvunne sjuåringen Julian Cadman.  TT / Privat

Bekräftat: 7-årige Julian dödades i attentatet

7-årige Julian Cadman, som anmäldes som saknad efter terrordådet i Barcelona, var en av dem som dödades i dådet. Det bekräftar spanska myndigheter med hänvisning till familjen, enligt flera medier.
”Vi kommer att minnas Julians leende och behålla minnena av honom i våra hjärtan”, säger familjen i ett uttalande enligt BBC.
Julian Cadman hade dubbelt medborgarskap, i Australien och Storbritannien. Hans mamma, som var med honom på La Rambla i torsdags, vårdas för allvarliga skador.

Idag 14:23
- / CASA REAL

Oklart om försvunna sjuåringen från Australien

Sjuårige Julian Cadman från Australien som varit efterlyst av sin familj sedan terrordådet i Barcelona rapporterades under lördagen vara återfunnen på sjukhus, enligt spanska El Pais. Men nu skriver den spanska polisen på Twitter att inget barn som rapporterats försvunnet har hittats.
”Alla offer och skadade har lokaliserats”, skriver de.
De kommenterar dock inte uppgifterna mer än så.
Pojkens familj gick tidigare ut med ett meddelande på Facebook där man sökte efter hjälp i letandet efter honom. Australiens regering har också efterlyst pojken, vars mamma skadades allvarligt i attacken.

Igår 16:20
Läs mer om Attacken i Barcelona
Ardalan Shekarabi. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

S öppnar för uppgörelser över blockgränsen

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) bekräftar för Ekot att regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om ett förslag om att minska vinsterna i välfärden. Men dörren är fortfarande öppen för uppgörelser över blockgränsen, säger han till Ekot.
Detta gäller särskilt de förslag i välfärdsutredningens betänkande som rör ägare, ledningsprövning och förslag som rör ideella sektorn.
– Där borde det finnas förutsättningar för att komma överens över blockgränsen och det kommer att vara vår ambition, säger han.

2 tim
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson.

Regeringen överens med V om vinstbegränsningar

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att lägga fram ett förslag som kraftigt skulle begränsa vinsterna i välfärdsbolag, skriver DN.
Enligt förslaget, som väntas läggas fram i höst, rör det sig inte om ett vinstförbud. Istället föreslås en kraftig begränsning av bolagens möjligheter att plocka ut vinst.
 – Vi är överens om huvuddragen, men det återstår en del detaljer, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till DN.

Idag 14:15
Carola Lemne. Arkivibild. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenskt Näringsliv: ”För tankarna till 1970-talet”

Svenskt Näringlivs vd Carola Lemne är mycket kritisk till att regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet i frågan om vinster i välfärden. Detaljerna i förslaget är ännu inte kända men enligt DN innebär förslaget en kraftig begränsning av välfärdsbolagens möjlighet att ta ut vinst.
I ett mejl till DN skriver Lemne att förslaget ”för tankarna till 1970-talet”.
”Att lagreglera hur mycket vinst ett privat företag får göra är ett kraftfullt ingrepp i äganderätten och den fria företagsamheten”, skriver hon.

Idag 16:51
Läs mer om Vinster i välfärden
Finlands president Sauli Niinistö och människor samlade på platsen för fredagens attack i Åbo. TT
Knivattacken i Åbo

Niinistö vill se lagändring för att stoppa nya dåd

Efter knivattacken i Åbo vill Finlands president Sauli Niinistö se en ny underrättelselag.
– Jag har diskuterat ärendet med tre olika regeringar och önskat att lagen skulle träda i kraft så fort som möjligt. I dessa frågor gäller det att agera fort, sade han på en presskonferens i dag, rapporterar Svenska Yle.
Frågan om en ny underättelselag har diskuterats i Finland i flera år. Under hösten ska riksdagen rösta om en lagändring som bland annat skulle ge myndigheter möjlighet att genomföra dataövervakning, något som inte är möjligt i dag, skriver Svenska Yle.
Niinistö sa under presskonferens att attacken i Åbo sannolikt påskyndar beredningen av den nya lagen.

3 tim
Utryckningsfordon på plats efter attacken i Åbo i fredags.  RONI LEHTI / Lehtikuva

18-åringen samarbetar – första förhör genomfört

Polisen har i dag förhört 18-åringen som misstänks för fredagens terrordåd i Åbo, skriver Hufvudstadsbladet. Det är det första förhör som har kunnat hållas med mannen sedan han greps i fredags.
Enligt polisen har han tidigare inte velat samarbeta med utredarna. Förhör med fyra andra personer som misstänks för inblandning i dådet har också genomförts, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Polisen har genomfört flera husrannsakningar, bland annat i en förort till Åbo, rapporterar Svenska Yle.
Den asylsökande 18-åringen från Marocko kommer att begäras häktad på måndag förmiddag, enligt nyhetsbyrån FNB.

Idag 14:08
Roni Lehti / TT NYHETSBYRÅN

Misstänkte 18-åringen förhörs – motivet okänt

Knivattacken i finska Åbo utreds som terrorbrott genom mord och mordförsök men fortfarande är motivet okänt. Yle skriver att polisen ska förhöra den misstänkte gärningsmannen, en 18-åring med marockanskt medborgarskap, i dag med tolk. I går gjordes försök till förhör men då var mannen inte samarbetsvillig.
Under förmiddagen höll Finland en tyst minut för offren i attacken. Två kvinnor dödades och ytterligare åtta personer, däribland en svensk, skadades. De flesta var kvinnor och enligt polisen kan gärningsmannen ha riktat in sig på just kvinnliga offer.

Idag 09:57
Läs mer om Knivattacken i Åbo

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.