Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om sexköpslagen

Trots kritiken – vill förbjuda sexköp utomlands

Regeringen går vidare med planerna på att göra sexköp utomlands olagligt, rapporterar Ekot. Flera remissinstanser motsatte sig en lagändring och regeringens egen utredning avrådde, men nu skickas förslaget till lagrådet.
– Att få stopp på den här människohandeln, vi talar ju om en sexuell slavhandel faktiskt, det har varit en av våra allra viktigaste prioriteringar, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.
Regeringen föreslås även skärpta straff för köp av sexuell handling av barn, med ett höjt maxstraff från två år till fyra år i fängelse, och ett höjt minimistraff från böter till fängelse.

Toppnyheter

Julia och Sergej Skripal.  TT
Förgiftningen av ex-spionen

Uppgift: Giftet spreds i bilen – 38 kan ha utsatts

Ryske ex-spionen Sergej Skripal förgiftades av ett pulveriserat nervgift genom bilens ventilation – ytterligare 38 personer har utsatts för giftet, enligt källor till ABC News.
Tre underrättelsekällor säger till tv-bolaget att det gift som användes mot ex-spionen Sergej och hans dotter Julia är en substans från kalla kriget.
”Något som de hävdar att de aldrig ska ha haft”, säger en källa om Ryssland till ABC News.

1 tim
Margot Wallström, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förgiftningen av ex-spionen

Wallström till Ryssland: Svara på britternas frågor

Det är ”oacceptabelt och grundlöst” att Ryssland pekar ut Sverige som en möjlig källa till nervgiftet Novitjok, som använts vid förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal. Det skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.
”Ryssland borde besvara Storbritanniens frågor i stället”, skriver Wallström.
Även Tjeckien, och två andra länder, pekades ut av det ryska utrikesdepartementet. Tjeckiens utrikesminister Martin Stropnicky skriver på Twitter att uppgifterna saknar substans. ”Det är ett standardsätt att manipulera information i offentligheten, genom att släppa ett högst spekulativt meddelande utan att kunna bevisa något”, skriver Stropnicky.
Giftattacken har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland.

Igår 18:34
Polisen utreder mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal. Andrew Matthews / TT / NTB Scanpix
Förgiftningen av ex-spionen

Expert: Nervgiftet kan inte ha kommit från Sverige

Det är inte möjligt att Sverige är källan till nervgiftet Novitjok som användes mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter, säger kemvapenexperten Rikard Norlin till DN.
Anledningen är att nervgift endast finns på Totalförsvarets forskningsinstituts avdelning för CBRN-skydd i Umeå.
– Vi har bra koll på våra substanser och redovisar allt till OPCW, organisationen för förbud mot kemiska vapen, säger Norlin till tidningen.
Ryssland har pekat ut flera länder som de hävdar kan ha spridit nervgiftet, däribland Sverige.

Igår 18:53
Läs mer om Förgiftningen av ex-spionen
Utrikesminister Margot Wallström (S). Sören Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

CNN: Sverige hjälper USA att förhandla om tre fångar

Sverige hjälper till att förhandla om att frisläppa tre amerikaner som hålls fångna i Nordkorea, uppger källor för CNN. Det handlar om de amerikanska medborgarna Kim Hak-song, Kim Sang-duk, and Kim Dong Chul.
Under den nordkoreanska utrikesministern Ri Yong-Hos besök i Stockholm i helgen lade Sverige stort vikt vid frågan, enligt källorna.
– Att skyddsmaktsuppdraget för USA är en del av diskussionerna har vi sagt inför och efter mötet, men jag har inga detaljer att berätta om, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare för utrikesminister Margot Wallström, till TT med anledning av uppgifterna.
En av CNN:s källor uppger att Sverige inte ställt något ultimatum om saken, men att man framställt ett frisläppande som något som skulle leda framåt.
”Varje framsteg i frågan om dessa fångar skulle innebära mycket för USA”, säger en källa med insyn i förhandlingar.

3 tim
Donald Trump/Kim Jong-Un. Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Källa: Nordkorea och USA ska mötas i Finland i april

Efter mötena mellan utrikesminister Margot Wallström (S) och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i Stockholm väntar fortsatta samtal – mellan Nordkorea och Finland, bekräftar finska UD för DI.
Redan i morgon anländer den nordkoreanske toppdiplomaten Choe Kang-il till Finland där han ska tillbringa två dagar.
Enligt källuppgifter till sydkoreanska tv-kanalen TV Chosun ska toppdiplomaten förbereda inför ett inofficiellt möte som Nordkorea, USA och Sydkorea planerar att hålla nästa månad, skriver finska Yle.

Igår 20:18
Flygplatsen i Pyongyang, illustrationsbild/Margot Wallström. TT
Nordkoreakrisen

Nordkoreavänner i Sverige: ”Är ett stort genombrott”

Omkring 200 medlemmar i Svensk-koreanska föreningen i Sverige stöder Nordkorea och säger sig vilja stärka banden till den kommunistiska diktaturen.
Under helgens möte har föreningen hållit tummarna för att mötet i Sverige med den nordkoreanska delegationen ska bli framgångsrikt, skriver TT.
– Det är ett stort genombrott, oväntat och spännande, säger föreningens ordförande Christer Lundgren till nyhetsbyrån.
Han tror att ministermötet både har handlat om frågor länderna emellan, liksom om de kommande toppmötena med Sydkorea och USA som planeras.
– Det ska bli oerhört intressant att se vad de kommer fram till, och framförallt vad USA har att erbjuda. Det är USA som förhindrat fred sedan 1953, hävdar Lundgren.

Igår 17:37
Läs mer om Nordkoreakrisen
Johannes Høsflot Klæbo. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Klæbo historisk efter vinst – slog Gunde Svans rekord

Norrmannen Johannes Høsflot Klæbo startade jaktstarten som tvåa, men föll genom fältet ända ner till 25:e plats. Han lyckades trots det säkra segern i världscupen i dag och blev därmed historisk. 21-åringen är den yngste åkaren någonsin att vinna världscupen och raderar därmed Gunde Svans rekord från 1984.
– Det känns overkligt, säger han till SportExpressen.
Calle Halfvarsson följde upp den fina insatsen i gårdagens masstart med en sjunde plats, 54 sekunder efter ryske Alexander Bolsjunov.

19 min
Emil Jönsson firas sambon Anna Haag efter målgången i herrarnas jaktstart 15 km i världscupen i Falun på söndagen. Det var hans sista elitlopp när han nu lägger skidorna på hyllan som Anna gjorde tidigare i dag. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Här firas Jönsson och Haag – efter allra sista loppen

Dagens lopp i världscupen i Falun var skidparet Emil Jönsson och Anna Haags sista i karriären. Vid målgång efter herrarnas jaktstart 15 km firades Jönsson med alkoholfri champagne, iklädd mantel och tiara – precis som Haag firades tidigare, skriver Sportbladet.
– Det har varit mer känslosamt än jag trott. Vi har så mycket minnen allihop av varandra, säger Jönsson till tidningen.
Jönsson ville inte att sista loppet skulle ta slut utan åkte sakta så att publiken hann prata med honom och gav under loppet en del personer ”high fives”.

12 min
Charlotte Kalla.  Uld Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Kalla efter Haags besked: ”Vi är i slutet av karriären”

Anna Haags besked att sluta karriären har skakat om Charlotte Kalla, som börjat tänka på sin karriär. Det berättade hon efter säsongsavslutningen i Falun, som både innebar en sjunde plats i minitouren och i världscupen totalt.
– Jag har inte haft den tanken tidigare, att en som följt mig hela tiden ska lägga av. Det var speciellt, säger hon till TT.
Haag och Kalla har haft parallella karriärer.
– Utan Annas support hade jag aldrig vunnit Tour de Ski, säger Kalla till TT och betonar att Haag betytt mycket för henne.
Kalla får frågan hur Haags beslut påverkar synen på den egna karriären.
– Det har aldrig varit snack. Ja, att vi är i slutet av karriären – definitivt, men inte vad som händer sedan.

1 tim
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning
Ryska medborgare lägger sin röst. Mindaugas Kulbis / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Valet utsatt för DDOS-attack – flera larm om fusk

Rysslands centrala valkommission meddelar att dess hemsida har utsatts för en misslyckad överbelastningsattack, skriver AP. DDOS-attacken – som innebär att en webbplats överbelastas i syftet att få den att krascha – inträffade på förmiddagen och attacken kom från datorer i 15 länder.
Dessutom har det förkommit flera incidenter med valsedlarna i dagens presidentval. Bland annat undersöks ett fall där en man lämnade flertalet valsedlar i lådan, varpå han senare greps.
Samtidigt har den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj bojkottat valet, säger han till AP och uppmanar andra att göra detsamma.
Valet pågår fram till klockan 19 i kväll och Vladimir Putin väntas gå mot storseger.

1 tim
TT
Ryska valet 2018

Utrikesministrar: ”Vi har inte glömt Krim, Ryssland”

Opinion I dag är det inte bara val i Ryssland – det är också exakt fyra år sedan ockupationen av Krimhalvön. På Aftonbladet Debatt skriver åtta europeiska utrikesministrar – däribland Sveriges, Danmarks och Polens – med ett gemensamt budskap: Vi har inte glömt.
Skribenterna räknar upp en rad brott mot folkrätt och mänskliga rättigheter som de menar att Ryssland begått, däribland fängslandet av politiska motståndare och att tvinga alla Krimbor att anta ryskt medborgarskap.
”Vi kommer inte att låta Krim försvinna från den internationella dagordningen”, lovar utrikesministrarna och fortsätter: ”Restriktioner och sanktioner kommer att bibehållas så länge som den olagliga annekteringen fortsätter.”

2 tim
Vladimir Putin.  TT
Ryska valet 2018

Putin röstade i Moskva: ”Mitt program är det rätta”

Det ryska valet är igång och vallokalerna i Moskva öppnade tidigt på söndagsmorgonen. De första vallokalerna i östra Ryssland öppnades sent på lördagen och kommer stängas i enklaven Kaliningrad 19.00 i kväll, svensk tid.
Få utländska bedömare tror att valet blir fritt och rättvist. I Moskva röstade Vladimir Putin själv. På valdagen hade han tonat ner sina anspråk och sade till ryska nyhetsbyråer att han skulle vara nöjd med ett resultat, vilket som helst, som låter honom förbli president.
– Jag är säkert på att det program som jag erbjuder är det rätta, sade Putin.
Putin lär behålla sitt grepp om makten och bli historisk när han säkrar en fjärde mandatperiod.
Omkring 109 miljoner människor kommer att få rösta i världens största land med hela elva tidszoner. Hittills har vallokalerna längst i öster öppnat.
Mellan 63 och 67 procent av befolkningen väntas rösta i valet, skriver AFP.

Idag 07:30
Läs mer om Ryska valet 2018
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet
Chriopher Wylie. Twitter
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Wylie portad av Facebook: ”De skjuter budbäraren”

Visselblåsaren Christopher Wylie, som för The Guardian avslöjat hur han hjälpt Cambridge Analytica att tanka ner personlig information om över 50 miljoner Facebook-användare, skriver på Twitter att hans Facebooksida har stängts ned.
”Avstängd av @facebook. För att jag visselblåst. Om något de i hemlighet har vetat i två års tid”, skriver han.
Facebook bekräftar i ett pressmeddelande att de portat Wylie ”i väntan på mer information”.
Wylie säger till the Guardian att han erbjudit Facebook att hjälpa till att utreda intrånget.
– De bekräftade mitt erbjudande, men vände sig sedan om och sköt budbäraren. Jag försöker sona mina brott och det borde Facebook också göra, säger han till tidningen.
I ett långt reportage i The Observer berättar Wylie att informationen sedan såldes vidare till Donald Trumps kampanj för miljonbelopp och användes i valet 2016.
Intrånget beskrivs som ett av de största hittills hos Facebook.

3 tim
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Visselblåsare: “Jag skapade Bannons krigsredskap – och knäckte Facebook”

Tidningarna New York Times och brittiska The Observer har talat med före detta anställda på Cambridge Analytica, som ska ha tankat ner personlig information om över 50 miljoner Facebook-användare och sålt sina tjänster till president Donald Trumps valkampanj 2016.
– Vi utnyttjade Facebook till att skörda miljontals människors profiler. Och bygga modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och sikta in oss på deras inre demoner. Det var grunden som hela företaget var byggt på, säger 28-årige visselblåsaren Christopher Wylie till The Guardian-ägda The Observer.
Wylie beskriver sig själv som ”en homosexuell, kanadensisk vegan” och skaparen bakom ”Steve Bannons psykologiska mindfuck-verktyg”. Bannon, som var Trumps chefsstrateg och tidigare ordförande för högermediebolaget Breitbart News, var 2014 Wylies chef, i egenskap av vice ordförande i Cambridge Analytica.
Wylie säger att han skäms över vad han gjort och pratar i termer som att han ”knäckt Facebook”.
Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.

Idag 08:47
Illustrationsbild: Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.  Noah Berger / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Amerikanska politiker kräver att Facebook utreds

Delar av den amerikanska kongressen kräver att Facebooks misstänkta datamissbruk ska utredas och att branschen ska regleras hårdare från statlig nivå. Det rapporterar Reuters.
”Det är helt klart att dessa plattformar inte kan övervaka sig själva. De säger ’lita på oss’. Mark Zuckerberg måste vittna inför senaten”, skriver den demokratiska senatorn Amy Klobuchar på Twitter.
Facebook har hävdat att felet ligger hos analysföretaget Cambridge Analytica, som fick tillgång till datan 2014. Bolaget ska sedan ha återanvänt den datan under Donald Trumps valkampanj 2016, något som techjätten uppger sig inte ha haft vetskap om.
Facebook uppger i ett uttalande att man överväger att vidta juridiska åtgärder mot Cambridge Analytica.

Idag 07:56
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Elna Solberg. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Norska regeringskrisen

Kritiserat FB-inlägg kan bli hela regeringens fall

Norges statsminister Erna Solberg uppges vara beredd att avgå med hela sin regering om Stortinget röstar bort justitieminister Sylvi Listhaug, uppger flera källor för VG och NRK.
Fyra partier – Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Miljøpartiet de grønne och Senterpartiet – står bakom en misstroendeförklaring mot Listhaug efter hennes hårt kritiserade Facebookinlägg. I inlägget skrev hon att Arbeiderpartiet (AP) skulle tycka att ”terroristers rättigheter är viktigare än nationens säkerhet”, vilket många läste i kontexten av att Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP, skriver TT.
För att Listhaug ska kunna fällas krävs också att Kristelig Folkeparti ger sitt stöd i misstroendeomröstningen som ska ske på tisdag.

36 min
Erna Solberg/Knut Arild Hareide. TT
Norska regeringskrisen

Regeringens och Solbergs framtid hänger nu på KrF

Den norska regeringens framtid hänger på Kristelig Folkeparti vars röst väntas vara avgörande när Stortinget röstar om en misstroendeomröstning mot justitieminister Sylvi Listhaug på tisdag, skriver flera medier. Partiet ska hålla ett extrainsatt partimöte i morgon.
– Partiledaren vill inte kommentera spekulationerna som pågår nu. Men jag kan bekräfta att det förekommit samtal mellan statsministern och Hareide (KrF-ledaren Knut Arild Hareide) flera gånger i helgen, säger kommunikationsrådgivare Dag Fedøy till VG.
Statsminister Erna Solberg sätter hårt mot hårt och menar att om Listhaug röstas bort så kommer hela regeringen att avgå, uppger källor för både VG och NRK.

39 min
Läs mer om Norska regeringskrisen
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Polisen får släppa utvisade – förvaren är fulla

Polisen har vid upprepade tillfällen tvingats släppa personer som frihetsberövats i väntan på utvisning eller avvisning – eftersom Migrationsverkets förvar har varit fullbelagda.
– Det har i princip varit fullt under ett par månader. Det kan finnas en och annan plats ledig. Och en del platser på förvaren är dessutom vikta åt familjer och kvinnor, säger Kristoffer Tunander, handläggare hos gränspolisen, till TT.
Enligt gränspolisen hade man i januari i år cirka 17 000 pågående ärenden från Migrationsverket att verkställa. Av dem är cirka 12 000 personer efterlysta, det vill säga att de har avvikit. Hur många av dem som finns kvar i Sverige är oklart.

2 tim
Alice Teodorescu. Stefan Löfven under besöket i USA. TT
Svenskt mottagande

Teodorescu: Varför kommer Löfven undan med lögner?

Opinion Problemet med att Stefan Löfven försöker framhäva Socialdemokraterna som ett parti som tar ansvar är att det inte är sant, skriver Göteborgs-Postens Alice Teodorescu på tidningens liberala ledarsida.
Hon ifrågasätter varför Löfven ”gång på gång” kommit undan med att ljuga och undrar var de journalister och andra som ”brunmålat alla oss som pekat på orimligheten i den svenska migrationspolitiken” håller hus.
Teodorescu pekar bland annat på ett citat av Löfven under en pressträff vid USA-besöket i veckan, då han sa att regeringen hade ärvt en migrationslagstiftning som inte var hållbar, och ett annat uttalande då han sa att den borgerliga regeringen grundade flyktingpolitiken.
Tvärtom, menar Teodorescu, var migrationspolitiken till stora delar utformad av bland annat Göran Perssons S-regering.

Igår 11:49
Läs mer om Svenskt mottagande
Turkiska flaggan uppges hissas på en balkong i Afrin.  Turkiska militären
Syrienkriget

Turkiska militären hissar flaggor på balkong i Afrin

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att turkiskledda styrkor har tagit full kontroll över de centrala delarna av Afrin i Syrien. Omkring hälften av staden har fallit, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
– Förband tillhörande Fria syriska armén, som backas upp av turkiska styrkor, tog kontroll över centrala Afrin denna morgon klockan 8.30 (6.30 svensk tid), säger Erdogan, och tillägger triumferande:
– Nu kommer den turkiska flaggan att hissas där! Fria Syriska Arméns flagga kommer att hissas där!
Även den turkiska militären bekräftar övertagandet och publicerar en film på Twitter där en soldat sätter en turkisk flagga på en balkong, rapporterar AFP.
”Sökinsatser pågår för att hitta minor och andra explosiva material”, säger militären i ett uttalande.

5 tim
Recep Tayyip Erdogan.  ADEM ALTAN / AFP
Syrienkriget

Erdogan: Turkiska styrkor har ”total kontroll” i Afrin

Fria syriska armén (FSA), allierad med Turkiet, har gått in i Afrin i norra Syrien, uppger en av gruppens befälhavare. I ett uttalande säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Afrin är under ”total kontroll”, rapporterar AFP.
Även Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från London, rapporterar att Turkietledda styrkor tagit sig in i den kurdkontrollerade staden – och tagit kontroll över flera stadsdelar.
Turkiet och allierade syriska grupper genomför en offensiv i regionen med syfte att driva bort den kurdiska milisgruppen YPG. Tiotusentals människor har flytt framryckningarna och det har rapporterats om hundratals civila dödsfall, bland annat från turkiska flyganfall.
SOHR rapporterar också att 1 500 kurdiska krigare har dött under den två månader långa offensivenoffensiven.

Idag 08:12
En kvinna bär på sitt barn på flykt undan Afrin.  GEORGE OURFALIAN / AFP
Syrienkriget

SOHR: 150 000 har flytt från Afrin sedan i onsdags

Över 150 000 människor har flytt från Afrin i norra Syrien sedan i onsdags kväll. Det uppger Londonbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Turkiska styrkor och allierade syriska grupper genomför en offensiv i regionen för att driva bort den kurdiska milisgruppen YPG, som Turkiet betraktar som terrorister. Under de senaste dagarna har det rapporterats om att styrkorna belägrat och börjat gå in i staden Afrin, som delar namn med regionen.
Enligt SOHR dödades nio personer när turkiskt stridsflyg bombade ett sjukhus i Afrin under fredagskvällen. Turkiet förnekar dock att man skulle ligga bakom attacken och landets militär hävdar i ett Twitterinlägg att insatsen i staden "utförs på ett sådant sätt att inga civila skadas".

Igår 07:57
Läs mer om Syrienkriget

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.