Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Skolskjutningen i Florida

Trump i attack mot FBI: Släpp fokus på Ryssland

I ett inlägg på Twitter antyder president Donald Trump att FBI hade kunnat stoppa skolskjutningen om de lagt mindre tid på att utreda den misstänkta ryska inblandningen i presidentvalet.
”Väldigt ledsamt att FBI missade alla de varningssignaler de fick om Florida-skytten. Det är inte acceptabelt. De lägger för mycket tid på att försöka bevisa rysk inblandning i Trump-kampanjen, det finns ingen inblandning”, skriver Trump.
Han avslutar med att uppmana FBI att återgå till sin kärnverksamhet och ”göra oss stolta!”.
Inlägget publicerades efter att FBI under fredagen uppgett att de misslyckats med att följa upp det tips de fått in om 19-åriga Niklas Cruz som misstänks ha skjutit ihjäl 17 personer på en skola i Florida.

Toppnyheter

TT
Ryska valet 2018

Ryssland röstar: ”Inget att välja – handlar om Putin”

Valurnorna har redan öppnat i de östligare av Rysslands totalt elva tidszoner – men få utländska bedömare tror att det blir fritt och rättvist val på söndagen. Valet i Ryssland är inte som andra i västvärlden, säger Stepan Gontjarov vid det fristående opinionsinstitutet Levada Center till AFP.
– Folk är i en situation där de inte har någon att välja på. Om de vill uttrycka sitt missnöje röstar de inte. De ser det som ett val som handlar om förtroendet för Putin.
Valdeltagande väntas landa mellan 63 och 67 procent – strax under de 70-procentmål som Vladimir Putin och Kreml satt upp. Om ingen av de fem huvudkandidaterna får mer än 50 procent i första rundan väntar en avgörande omgång mellan de två toppkandidaterna. I princip alla räknar dock med att Putin ska kunna koras som segrare redan i denna omgång – precis som i de senaste fyra valen.
Fortfarande finns ett brett stöd för Putin, trots de senaste årens ekonomiska svajighet. Men det saknas heller inte vittnesmål om oegentligheter och sätt att rigga valet till Putins fördel.

1 tim
Två personer röstar i Jelizovo. Alexander Petrov / TT NYHETSBYRÅN
Ryska valet 2018

Vallokaler i Moskva öppna – 109 miljoner går till val

Det ryska valet är igång och vallokalerna i Moskva öppnade tidigt på söndagsmorgonen. De första vallokalerna i östra Ryssland öppnades sent på lördagen och kommer stängas i enklaven Kaliningrad 19.00 i kväll, svensk tid. Vladimir Putin lär behålla sitt grepp om makten och bli historisk när han säkrar en fjärde mandatperiod.
Omkring 109 miljoner människor kommer att få rösta i världens största land med hela elva tidszoner. Hittills har vallokalerna längst i öster öppnat.
Mellan 63 och 67 procent av befolkningen väntas rösta i valet, skriver AFP.

9 min
TT
Ryska valet 2018

Varningen: Valkaruseller säkrar greppet om makten

Ryssland går till valurnorna i morgon för att rösta fram sin nästa president. Vladimir Putin lär vinna, men landets val omgärdas ofta av rapporter om fusk och oegentligheter. Redan före valdagen är manegen rejält krattad för Putin.
– Den stora problematiken är inte kopplad till valdagen, utan mer generellt till Putins politiska dominans och den urholkning av demokratins institutioner som har skett år för år, säger Martin Kragh som är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
Men det förekommer också att uppgifter om fiffel med valsedlar, om valkaruseller där väljare körs runt i bussar för att rösta flera gånger i olika vallokaler och att det förekommer press på anställda vid statliga företag och myndigheter att gå och rösta – och då i synnerhet rösta ”rätt”.

Igår 13:40
Läs mer om Ryska valet 2018
Trumps USA Trumps team
James Comey, Donald Trump. TT
Trumps USA Trumps team

McCabe träffade Muellers team: Ska ha fått frågor om hur FBI-chefen sparkades

Den särskilde åklagaren Robert Muellers medarbetare i Rysslandsutredningen har intervjuat den sparkade vice FBI-chefen Andrew McCabe, uppger en källa med insyn för CNN. Han ska ha fått frågor om hur det gick till när den tidigare FBI-chefen James Comey fick sparken förra våren.
Källan har inte berättat när mötet ska ha skett. Tidigare har flera medier rapporterat att anteckningar som McCabe gjort efter samtal med president Donald Trump har lämnats över till Muellers team. Enligt CNN ser FBI anteckningarna som ett sätt att underbygga uppgifter från Comey.
McCabe har tidigare sagt att han hade tre möten och ett telefonsamtal med president Trump i maj förra året, en period då McCabe var tillförordnad FBI-chef.
Axios skriver att Mueller vill veta vad Trump haft för avsikt med att sparka Comey – något som har en central roll i Rysslandsutredningen.

Igår 23:07
Andrew McCabe. Jacquelyn Martin / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps team

Demokrat ger McCabe jobb – kan få behålla sin pension

Den demokratiske ledamoten Mark Pocan erbjuder den sparkade vice FBI-chefen Andrew McCabe ett jobb, skriver The Hill. Beslutet kom två dagar före han var kvalificerad att få full pension från justitiedepartementet.
”Andrew, ring mig. Jag kan behöva en bra tvådagarsrapport om de största brottsfamiljerna i Washington DC”, skriver Pocan på Twitter.
Erbjudandet kommer efter medieuppgifter om att McCabe ändå kan kvalificera sig för pensionen om han anställs av en kongressledamot.

Igår 21:33
James Comey. J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps team

Comey: ”Låt amerikanska folket få fälla sin dom”

Ett ordkrig har brutit ut på Twitter efter den amerikanske justitieministerns beslut att sparka FBI:s vicechef Andrew McCabe. President Donald Trump hyllar beslutet, medan tidigare FBI-chefen James Comey – som sparkades av Trump i maj förra året – antyder avslöjanden i frågan i sin kommande bok.
”Herr president, det amerikanska folket kommer inom kort att få höra min version av historien. Då kan de själva fälla sin dom över vem som är hedervärd och vem som inte är det”, twittrar Comey.
James Comey skriver på en bok om sin FBI-tid som väntas ges ut i mitten av april.

Igår 20:54
Läs mer om Trumps team
Benny Fredriksson. Kenny Bengtsson / Svd / TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Fredriksson 1959–2018

Kulturhusets tidigare vd Benny Fredriksson är död

Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern, har dött, skriver kulturinstitutionen i ett pressmeddelande. Han dog under en vistelse utomlands, meddelade hans familj som finns på plats i Australien.
– Alla våra tankar går i denna stund till Bennys familj, säger Ingela Lindh, vd för Stadshus AB, och Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, i en gemensam kommentar och fortsätter:
– Han har varit en ledande personlighet i stadens och landets kulturliv.
Fredriksson blev 58 år gammal. Han avgick från sin tjänst den 7 december 2017 efter att hans ledarstil ifrågasatts.

Igår 21:45
Benny Fredriksson, arkivbild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Fredriksson 1959–2018

”Arbetarkillen Benny såg till att alla var välkomna”

Benny Fredrikssons viktigaste insats var att han gjorde teatern till allas teater. Det skriver Expressens teaterkritiker Gunilla Brodrej. ”Alla i salongen skulle känna sig välkomna och ingen skulle känna sig mindre värd. Det såg arbetarkillen Benny till och det tackar vi honom för”, skriver Brodrej och syftar på att Fredriksson i intervjuer berättat om sin klassresa.
På lördagskvällen kom beskedet att Fredriksson dött, vid 58 års ålder, under en utlandsvistelse. Brodrej skriver om den kritik mot teaterchefens ledarskap som i slutet av förra året tvingade bort honom från jobbet på Kulturhuset. Vad man än tycker i frågan är det ledsamt att nederlag, kritik och mediebevakning var det sista Fredriksson upplevde, menar hon.
DN:s kulturchef Björn Wiman skriver att Fredriksson gjorde Stockholms stadsteater till vad den är i dag. Liksom Brodrej lyfter han fram teaterchefens bakgrund.
”Hans liv är också en berättelse om ett samhällssystem som skapar möjligheter för en som heter Benny att göra en resa in i kulturlivets absoluta centrum”, skriver Wiman.

Igår 23:33
Eirik Stubø. Per Larsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Benny Fredriksson 1959–2018

Dramatenchef: Enastående betydelse för svensk teater

Dramatens chef Eirik Stubø säger i ett pressmeddelande att teatern har mottagit beskedet om Benny Fredrikssons död med bestörtning och sorg.
– Han var en stor teaterledare som genom många år har haft en enastående betydelse för svenskt teaterliv. Alla mina tankar är nu hos hans familj och dem som stod honom närmast.
Fredriksson blev vd för Kulturhuset Stadsteatern 2013. Han avgick i december förra året efter en granskning av hans ledarstil.
Fredriksson var även skådespelare och regissör, utbildad vid scenskolan i Stockholm. Han har arbetat vid Riksteatern och vid Stockholms stadsteater.
Beskedet om att Fredriksson dött kom sent på lördagskvällen, genom ett pressmeddelande från Kulturhuset. Han gick bort under en vistelse utomlands, 58 år gammal.

Igår 22:19
Läs mer om Benny Fredriksson 1959–2018
Arkivbild. Varning för lavinfara. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Stor lavinfara i fjällen efter tungt snöfall och hård blåst

Tungt snöfall och hård blåst gör att Naturvårdsverket utfärdar den näst högsta lavinvarningen i flera områden i de svenska fjällen, skriver TT.
– Egentligen berörs hela fjällkedjan av hårt väder. Typiskt lavinväder, säger Petter Palmgren vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst till nyhetsbyrån.
I Kebnekaisefjällen, i västra Vindelfjällen och i fjällen runt Abisko och Riksgränsen råder stor lavinfara och där avråds människor helt från att ge sig ut i fjällområden. Längre söderut, i västra Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen, råder betydande lavinfara.
Överlag bör man hålla sig borta från alla sluttningar så att man har koll på terrängen, säger Palmgren.

Igår 20:35
Arkivbild. Melissa, två och ett halvt år gammal, Enköping. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Bakslaget: ”Svårt att säga när det kan bli tal om vår”

Minusgrader, snö och iskalla vindar: Trots att vi befinner oss i mitten av mars är det svårt att drabbas av vårkänslor – och de kyliga nätterna försenar vårens intåg.
– I de sydligaste delarna av Skåne hann några stationer växla om till vår i februari innan bakslaget kom. Men för resten av Sverige är det svårt att säga när det kan bli tal om vår, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.
För att vädret ska kunna klassas som vår krävs det att medeldygnstemperaturen är stigande och över noll grader sju dygn i sträck.

Igår 16:39
Ett stort antal fordon kolliderade i en seriekrock på E22 strax öster om Lund. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

E22 utanför Lund stängd i flera timmar efter olycka

Fem personer skadades lindrigt när en masskrock inträffade på E22 utanför Lund vid 11-tiden på lördagsförmiddagen.
Först uppgav flera medier att det rörde sig om 27 bilar som var inblandade i olyckan, men polisen sa senare under dagen till Kvällsposten att det rört sig om ett tiotal bilar.
Det har varit mycket halt på många platser i stora delar av Skåne, skriver tidningen. Vägen kunde öppna igen vid 14-tiden.

Igår 16:46
Läs mer om Vintervädret
Donald Trump/Kim Jong-Un. Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Källa: Nordkorea och USA ska mötas i Finland i april

Efter mötena mellan utrikesminister Margot Wallström (S) och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i Stockholm väntar fortsatta samtal – mellan Nordkorea och Finland, bekräftar finska UD för DI.
Redan i morgon anländer den nordkoreanske toppdiplomaten Choe Kang-il till Finland där han ska tillbringa två dagar.
Enligt källuppgifter till sydkoreanska tv-kanalen TV Chosun ska toppdiplomaten förbereda inför ett inofficiellt möte som Nordkorea, USA och Sydkorea planerar att hålla nästa månad, skriver finska Yle.

Igår 20:18
Flygplatsen i Pyongyang, illustrationsbild/Margot Wallström. TT
Nordkoreakrisen

Nordkoreavänner i Sverige: ”Är ett stort genombrott”

Omkring 200 medlemmar i Svensk-koreanska föreningen i Sverige stöder Nordkorea och säger sig vilja stärka banden till den kommunistiska diktaturen.
Under helgens möte har föreningen hållit tummarna för att mötet i Sverige med den nordkoreanska delegationen ska bli framgångsrikt, skriver TT.
– Det är ett stort genombrott, oväntat och spännande, säger föreningens ordförande Christer Lundgren till nyhetsbyrån.
Han tror att ministermötet både har handlat om frågor länderna emellan, liksom om de kommande toppmötena med Sydkorea och USA som planeras.
– Det ska bli oerhört intressant att se vad de kommer fram till, och framförallt vad USA har att erbjuda. Det är USA som förhindrat fred sedan 1953, hävdar Lundgren.

Igår 17:37
Ri Yong-Ho TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

UD: Har pratat om behovet av att avskaffa kärnvapen

Samtalen med Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho avslutas på lördagen. Inget mer är inplanerat just nu, bekräftar UD för TT.
I ett uttalande skriver UD att man har pratat om behovet av att Nordkorea avskaffar sina kärnvapen- och robotprogram. Man har också diskuterat det humanitära läget i landet samt sanktioner. Även frågor om samarbets- och säkerhetsfrågor för bland annat Sydkorea, Japan, Ryssland, Kina och USA har lyfts.
”Utrikesministrarna diskuterade möjligheter och utmaningar för fortsatta diplomatiska ansträngningar att nå en fredlig lösning på konflikten samt bilaterala relationer”, skriver UD.

Igår 16:04
Läs mer om Nordkoreakrisen
Polisen utreder mordet på den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter. Frank Augstein / TT / NTB Scanpix
Förgiftningen av ex-spionen

Ryssland: Sverige kan ha spridit nervgiftet Novitjok

Ryssland pekar ut flera länder som de hävdar kan ha spridit nervgiftet Novitjok som användes i attacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien. Ett av länderna som pekas ut är Sverige, skriver TT.
– Den mest troliga ursprungskällan till den här kemikalien är länderna som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova till den statligt ägda tv-kanalen Rossiya-24, enligt nyhetsbyrån Interfax.
– De länderna är Storbritannien, Slovakien, Tjeckien och Sverige, fortsätter hon.
Utrikesminister Margot Wallström (S) slår ifrån och kallar påståendet för falska anklagelser, säger hon till TT.
Sergej och Julia Skripal hittades förra veckan medvetslösa på en bänk i brittiska Salisbury. Deras tillstånd har sedan händelsen beskrivits som kritiskt.

Igår 15:47
Margot Wallström, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förgiftningen av ex-spionen

Wallström till Ryssland: Svara på britternas frågor

Det är ”oacceptabelt och grundlöst” att Ryssland pekar ut Sverige som en möjlig källa till nervgiftet Novitjok, som använts vid förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal. Det skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.
”Ryssland borde besvara Storbritanniens frågor i stället”, skriver Wallström.
Även Tjeckien, och två andra länder, pekades ut av det ryska utrikesdepartementet. Tjeckiens utrikesminister Martin Stropnicky skriver på Twitter att uppgifterna saknar substans. ”Det är ett standardsätt att manipulera information i offentligheten, genom att släppa ett högst spekulativt meddelande utan att kunna bevisa något”, skriver Stropnicky.
Giftattacken har utlöst en diplomatisk kris mellan Storbritannien och Ryssland.

Igår 18:34
Polisen utreder mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal. Andrew Matthews / TT / NTB Scanpix
Förgiftningen av ex-spionen

Expert: Nervgiftet kan inte ha kommit från Sverige

Det är inte möjligt att Sverige är källan till nervgiftet Novitjok som användes mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter, säger kemvapenexperten Rikard Norlin till DN.
Anledningen är att nervgift endast finns på Totalförsvarets forskningsinstituts avdelning för CBRN-skydd i Umeå.
– Vi har bra koll på våra substanser och redovisar allt till OPCW, organisationen för förbud mot kemiska vapen, säger Norlin till tidningen.
Ryssland har pekat ut flera länder som de hävdar kan ha spridit nervgiftet, däribland Sverige.

Igår 18:53
Läs mer om Förgiftningen av ex-spionen
Malmös Rasmus Bengtsson efter segern mot Östersund. Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska cupen 2018

MFF:s mål: Vinna serie, cup och gå vidare i Europa

Malmö FF:s tränare Magnus Pehrsson går nu ut med klubbens höga mål inför den här säsongen.
– Vinna allsvenskan, cupen och även ta oss ut i Europa, säger Pehrsson till C More efter semifinalsegern mot Östersund i cupen.
I cupfinalen får MFF möta antingen AIK eller Djurgården. Vem som får hemmaplan avgörs i en lottning efter morgondagens semifinal.
– Motståndet spelar ingen roll. Jag hoppas bara på hemmaplan, säger MFF-anfallaren Markus Rosenberg till Sydsvenskan

Igår 21:18
Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska cupen 2018

Malmö till final – drömmen om Europa krossad för ÖFK

Malmö FF är klart för final i svenska cupen efter 1–0 borta mot Östersund i semifinalen. Östersund dominerade matchen och hade flera fina lägen – bland annat hade Ken Sema en frispark i ribban och Jamie Hopcutt ett fint nickläge som gick utanför.
Matchens enda mål gjorde dock MFF när Alexander Jeremejeff hittade Arnór Traustason under en omställning. Islänningen placerade iskallt in segermålet och förde MFF till final.
I och med förlusten står det klart att Östersund missar Europaspel i år. En seger i cupen var jämtarnas sista chans att få spela i Europa League.

Igår 19:18
Häckenjubel. Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska cupen 2018

Jackpott för Häcken: Får kvala till Europa League

Östersunds förlust i cupsemifinalen är goda nyheter för BK Häcken, som får kvala till Europa League i sommar. Resultatet innebär att samtliga lag som är kvar i cupen – Malmö FF, AIK och Djurgården – redan är klara för Europaspel. Därmed går den sista platsen till Häcken, eftersom de slutade fyra i allsvenskan 2017.
För Östersund är drömmen om att upprepa Europa League-succén krossad.
– Överlag kan jag inte klaga på killarna. Det svider men så här är fotbollen, säger tränaren Graham Potter enligt Sportbladet.

Igår 19:51
Läs mer om Svenska cupen 2018
Patrik Oksanen, arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Mittmedia utreder intrång men misstänker inte läcka

Mediekoncernen Mittmedia utreder dataintrång efter att en UD-mejlväxling med ledarskribenten Patrik Oksanen begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag – dagen efter att mejlväxlingen ägt rum. Det skriver DN. Mediekoncernen uppger att man inte har några skäl att tro att information har läckt. Därtill hade journalisten Patrik Oksanen enligt DN:s källor inte berättat för någon om mejlen, som handlade om en intervju med en människorättsaktivist.
Nyheter Idags redaktionschef Pelle Zackrisson hade nyligen avslutat en tjänst på Mittmedia när han begärde ut de allmänna handlingarna – mejlen – men har hållit fast vid att närheten i tid var ett sammanträffande.
Enligt DN förekommer det misstankar på UD om att främmande makt på något sätt kan ha avlyssnat mejlkonversationen.

Igår 18:17
Hanif Bali. Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson. TT
Balis tweet om UD-mejlen

Analyser: Bali hänger löst – kan uppmanas lämna M

Moderaternas gruppledare Tobias Billström kallade Hanif Balis agerande för ”ytterst omdömeslöst”.
Samtidigt som Bali varit viktig för M med sin stora följarskara i sociala medier har hans ”hårda tongångar” blivit en huvudvärk för partiledningen, skriver DN:s Karin Eriksson i en analys. Enligt henne är steget till att han uppmanas lämna partiet inte långt.
Billströms uttalande osade ”år av partiledningens återhållna frustration”, skriver Annie Reuterskiöld i en kommentar i SvD. Hon tillägger att det inte är säkert att mejlkonversationen mellan UD och ledarskribenten Patrik Oksanen, som Bali publicerade, kom via utländsk infiltration men att den misstanken räcker för att Balis karriär ska stå på spel.

Igår 14:22
Hanif Bali. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Bali: Beklagligt att jag riskerat gynna Kreml

I ett långt inlägg på Facebook redogör Hanif Bali (M) för sin version av händelseförloppet bakom att han publicerade en UD-mejlväxling med ledarskribenten Patrik Oksanen om Rysslands annektering av Krimhalvön.
Säpo utreder händelsen och enligt DN:s källor finns misstankar på UD om att främmande makt kan ha avlyssnat mejlkonversationen.
Bali skriver att han fick tips om konversationen av Chang Frick, grundare av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Att Bali först inte svarade DN om varifrån han fått handlingen – som hade begärts ut av Fricks kollega Pelle Zackrisson – berodde enligt honom på att det kändes ”olustigt” att uppge källan.
”Att insinuera att jag skulle vilja pusha Kremls agenda är helt verklighetsfrämmande”, skriver Bali i sitt senaste inlägg och tillägger att han bara yttrat sig kritiskt om Putins Ryssland.
”Därför är det extra beklagligt att jag riskerar ha gynnat denna agenda”, tillägger Bali.
Zackrisson arbetade fram till veckan innan handlingarna begärdes ut som reporter på Mittmedia, samma mediekoncern som Oksanens Hela Hälsingland tillhör.

Igår 09:17
Läs mer om Balis tweet om UD-mejlen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.