Sergej Lavrov, Donald Trump och Sergej Kisljak i Ovala rummet den 10 maj. HO / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY
Trumps USA Rysskontakterna

Trump till ryssarna: ”Comey var en riktig knäppgök”

Donald Trump träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadören Sergej Kisljak i Ovala rummet dagen efter att han sparkat FBI-chefen James Comey. Nu har New York Times kommit över en utskrift från mötet som stöder tesen att Comey sparkades för att FBI utredde Trumpkampanjens påstådda kontakter med Ryssland.
– Jag sparkade nyss FBI-chefen. Han var galen, en riktig knäppgök, sa Trump till ryssarna enligt dokumentet som en källa i Vita huset läst upp för tidningen.
– Jag var under stor press på grund av Ryssland. Det är över nu, fortsatte Trump.
Vita husets pressekreterare Sean Spicer förnekar inte uppgifterna.

Toppnyheter

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s landsdagar

SD:s strategi: ”Håll kletet från partiledningen”

Expressen har dokumenterat hur Sverigedemokraternas ledning har hanterat flera av de senaste årens rasistskandaler inom partiet. Den interna taktiken har varit att på olika sätt vill förminska, bortförklara och hålla partitoppar borta från skandalerna, skriver tidningen. Ett exempel på strategin hämtas från 2014, då dåvarande riksdagskandidaten Pavel Gamov haft kontakt med ledande personer i högerextrema Nationaldemokraterna. Då var den interna utgångspunkten att media inte skulle få möjlighet att intervjua partiets ledande företrädare om saken. I ett internt mejl från 2014 framgår den inställningen:
”Det är iaf utgångsläget att de inte ska få det. Hålla kletet från partiledningen."
SD:s informationsansvarige Henrik Gustavsson var avsändare
– Det är väl rimligt att man som pressekreterare sonderar och förhåller sig till vilka typer av frågor som vi kan tycka är rimliga att ställa vid ett specifikt torgmöte till exempel, kommenterar han mejlet i dag.

37 min
Annie Lööf, Oscar Sjöstedt.  TT

SD kan rösta på S-budget – vill stoppa Annie Lööf

Sverigedemokraterna kan tänka sig att rösta på en socialdemokratisk budget för att fälla en framtida alliansregering. Det säger Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, i en intervju med Dagens Industri.
– Det är klart att vi kan göra det, säger han.
Den främsta anledningen är att SD vill stoppa Centerpartiets inflytande över migrationspolitiken. Det innebär att de skulle offra sin egen ekonomiska politik, som ligger mer till höger, för att stoppa Alliansen.
Även SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att partiet kan tänka sig att rösta på en socialdemokratisk budget.

Igår 20:26
Carina Herrstedt.  Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-kvinnor: Metoo har varit en ögonöppnare

Carina Herrstedt, ordförande i Sverigedemokraternas kvinnoförbund, säger att #MeToo-kampanjen har varit en ögonöppnare.
– Jag är förvånad över att problemet är så utbrett, säger hon till TT.
SD brukar oftast hävda att sexuella ofredanden och våldtäkter i stort är ett problem som invandring har fört med sig. TT frågar om #MeToo-kampanjen fått SD-kvinnorna att ändra sin syn på saken:
– Nej, det har det väl egentligen inte, i de här uppropen framkommer det ju inte vem eller vilka eller hur, det verkar bara vara alla, säger Herrstedt.
SD-kvinnor vill att partiet ska ta fram en handlingsplan mot sexuella trakasserier så att alla politiker ska veta vad som ska göras om problem uppstår.

Igår 19:43
Läs mer om SD:s landsdagar
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

Var tredje kvinna utsatt för övergrepp eller närmanden

Enligt en undersökning från Demoskop och Expressen har var tredje kvinna utsatts för sexuella övergrepp. Undersökningen har genomförts bland förvärvsarbetande kvinnor. 31 procent av de tillfrågade har svarat att de är drabbade. Kvinnor inom servicebranschen – som hotell- och restaurangbranschen – är mest utsatta enligt underöskningen. Där har hälften drabbats.
– Det är nästan så att jag tycker att 50 procent låter lite, men jag tror att det finns ett jättestort mörkertal, säger Per Persson, avtalssekreterare på fackförbundet Hotell- och restaurangfacket, till Expressen.

1 tim
Lena Nitz.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lena Nitz: Övergrepp inom polisen extra allvarligt

Anställda inom polisen väntas inom kort publicera ett upprop med berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier. Polisförbundets ordförande Lena Nitz ser allvarligt på sextrakasserier.
– När representanter för en yrkesgrupp som ska upprätta demokratin och motverka brott beter sig så här, begår övergrepp eller trakasserar, då är det extra allvarligt, säger hon till Ekot.
Myndigheter inom rättsväsendet bjuder in fackföreningarna till samtal om hur man ska motverka sexuella trakasserier, rapporterar Ekot. Intiativet har tagits efter ett möte mellan Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet.
Rikspolischefen Dan Eliasson säger i ett pressmeddelande att problemen som lyfts fram den senaste tiden även finns inom polisen.

Igår 22:45
Arkivbild.  Yvonne Åsell / SvD / TT / SVENSKA DAGBLADET

2 400 kvinnliga akademiker i upprop: Måste få ett slut

Kvinnliga akademiker kräver ett slut på sexuella trakasserier och övergrepp inom universitetsvärlden. 2 400 kvinnor har undertecknat #Akademiuppropet, rapporterar SvD.
”Vi kräver att den sexism som kvinnor utsätts för inom akademin tas på allvar och får ett slut”, skriver akademikerna.
De vittnar om hur kvinnor lämnat sina studier eller arbeten på fakulteter och lärosäten i Sverige, på grund av sexuella övergrepp, maktmissbruk eller psykiskt våld.
”Våra krav är att chefer och universitetsledningar ser till att kvinnor fortsättningsvis inte blir dubbelt bestraffade och tvingas lämna universiteten och sina karriärer medan de manliga förövarna, utan repressalier, tillåts fortsätta trakassera kvinnliga kollegor och studenter”, skriver kvinnorna.

Igår 18:17
Läs mer om #MeToo-uppropet
Beväpnade poliser vid Oxford street. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
Polisinsatsen vid Oxford circus

Bråk mellan två män tros ha utlöst paniken

Tumultet när tunnelbanestationen Oxford Circus i centrala London utrymdes kan enligt polisen ha utlösts av ett bråk mellan två män på plattformen.
Londons transportpolis har släppt övervakningsbilder på två personer som de vill komma i kontakt med efter händelsen. De efterfrågar även vittnen som befann sig på tunnelbanestationen.
En rad larm om bland annat skottlossning inkom till polisen under fredagsrusningen i går eftermiddag och situationen hanterades först som en terrorrelaterad händelse. Flera personer som skadades i paniken som uppstod fick föras till sjukhus.

3 tim
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Panik utbröt på stationen – 16 personer skadades

Mitt i den värsta fredagsrusningen utrymdes tunnelbanestationen Oxford circus i London efter ett falsklarm om skottlossning. Människor tolkade situationen som farlig och tumult uppstod. Minst 16 personer skadades i paniken som utbröt, skriver Sky News.
Sju personer vårdades för lättare skador på plats och ytterligare nio fick föras till sjukhus. En av dem som togs till sjukhus var svårt skadad i benen, uppger Storbritanniens sjukvårdsmyndighet NHS.
En dryg halvtimme efter larmet kunde polisen konstatera att ingen skottlossning inträffat.

Igår 22:14
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Polisen: Inga spår av skott – ingen person skadad

Tunnelbanestationen Oxford circus i London evakuerades och beväpnad polis skickades till platsen efter larm om skottlossning, rapporterar flera medier. Polisen uppmanade alla i området att hålla sig undan från området och stationen stängdes av.
Efter en dryg halvtimme kunde polisen konstatera att inga skadade lokaliserats och att det inte fanns några bevis på att skott avlossats. Tunnelbanestationerna Oxford circus och Bond Street kunde därmed öppnas.
Vittnen på plats beskrev hur människor sprang från platsen, rapporterar BBC. En kvinna ska ha skadats lindrigt i samband med paniken som uppstod, skriver The Guardian.

Igår 17:47
Läs mer om Polisinsatsen vid Oxford circus
Sara Stridsberg. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot kulturprofilen

Stridsberg: Akademiens samtal var förtvivlade

Svenska Akademiens sammanträde i torsdags för att diskutera anklagelserna mot den kulturprofil som haft stöd från Akademien beskrivs av ledamoten Sara Stridsberg som omtumlande och historiskt.
I en intervju med DN säger Stridsberg att hon uppfattat det som att enskilda ledmöter känt till mannens beteende.
– Man har hållit dem för sig själv för att man inte velat förstöra den goda stämningen, säger hon och tillägger att samtalen varit starka och förtvivlade.
Ledamoten Per Wästberg skriver i ett uttalande till SvD att han är ”mycket skakad” av det som framkommit. Han medger att han kände till den granskning som Expressen hade gjort om kulturprofilen 1997 men trodde att skriverierna var ”varning nog” för mannen.

37 min
Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter krismötet: Munkavle på Akademiens ledamöter

Svenska Akademien är i kris efter anklagelserna mot den så kallade kulturprofilen. Enligt flera vittnesmål anklagas mannen, som haft en nära relation till Akademien, för att ha antastat, trakasserat och våldtagit kvinnor. Ett beteende som – enligt uppgifter – ska ha pågått i decennier.
Hur mycket ledamöterna kände till om de sexuella övergreppen är fortfarande oklart. Alla hänvisar till den ständiga sekreteraren Sara Danius, som har gjort sig oanträffbar, skriver TT. Samtidigt skriver Aftonbladet att ledamöterna försatts med munkavle.
”De enskilda ledamöterna skall avhålla sig från offentliga kommentarer”, skriver ledamoten och författaren Horace Engdahl i ett mejl till Aftonbladet.
I går meddelade Akademien att man avslutar all kontakt med den utpekade mannen.

Igår 21:44
Från Svenska Akademiens traditionella högtidsammankomst 2013 JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: ”Måste bli vanligare att utesluta ledamöter”

Opinion Kopplingen till den övergreppsanklagade ”kulturprofilen” gör att Svenska Akademiens anseende ”faller som en sten”, skriver socialdemokratiska Dala-Demokratens Göran Greider i en ledare:
”Själva den feodala institutionen Svenska Akademien speglar en gammal konstnärsmyt där konstnären höjs högt över samhället och görs onåbar för kritik. Nu brakar det där samman”, konstaterar han.
Centerpartistiska Norra Skånes ledarskribent Martina Jarminder menar att det måste bli vanligare att utesluta Akademiens ledamöter, något som inte hänt sedan Gustaf Mauritz Armfeldt anklagades för landsförräderi 1814:
”Den inbyggda brasklappen om lag och moral borde kunna användas. Om ledamöter fruktar uteslutning kanske de blir bättre på att följa de ’moralens bud’ de själva hänvisar till.”

Igår 13:44
Läs mer om Anklagelserna mot kulturprofilen
MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva
Världscupen i längdskidåkning

Kalla tillbaka där hon kollapsade

Förra året drabbades Charlotte Kalla av en kollaps när hon tävlade i 10 kilometer i Ruka i Finland. Orsaken var förmaksflimmer i hjärtat. I dag återvänder hon för 10 kilometer klassisk stil. Till TT säger Kalla att hon nu känner sig starkare än på länge.
– Jag ser fram emot att få på mig nummerlappen och gå ut och göra mitt bästa. Det är en fin bana med rejäla stigningar. Och jag brukar trivas här, säger Kalla.

36 min
Calle Halfvarsson Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Calle Halfvarsson på pallen – men krossades av Kläbo

Calle Halfvarsson knep en pallplats i premiären i Ruka. Men han var trots det inte i närheten av den norske supertalangen Johannes Hösflot Kläbo, 21, som totalkrossade alla andra.
– Jag tror att jag hade haft problem att hänga med om jag hade åkt med en skoter idag, säger Calle Halfvarsson till Sportbladet.
Han var den enda svensk som tog sig vidare efter att både Marcus Hellner och Teodor Peterson åkte ur topp 30. De båda var nästan en och en halv sekund från att ta sig vidare.

Igår 15:12
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.