Sergej Lavrov, Donald Trump och Sergej Kisljak i Ovala rummet den 10 maj. HO / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY
Trumps USA Rysskontakterna

Trump till ryssarna: ”Comey var en riktig knäppgök”

Donald Trump träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadören Sergej Kisljak i Ovala rummet dagen efter att han sparkat FBI-chefen James Comey. Nu har New York Times kommit över en utskrift från mötet som stöder tesen att Comey sparkades för att FBI utredde Trumpkampanjens påstådda kontakter med Ryssland.
– Jag sparkade nyss FBI-chefen. Han var galen, en riktig knäppgök, sa Trump till ryssarna enligt dokumentet som en källa i Vita huset läst upp för tidningen.
– Jag var under stor press på grund av Ryssland. Det är över nu, fortsatte Trump.
Vita husets pressekreterare Sean Spicer förnekar inte uppgifterna.

Toppnyheter

Trumps USA Rysskontakterna
J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Även Comey har fått frågor – om Trumpanteckningar

Den tidigare FBI-chefen James Comey, som sparkades av Donald Trump förra våren, har frågats ut i Rysslandsutredningen. Comey ska enligt tidningens källor ha intervjuats förra året och det centrala ska ha varit minnesanteckningar som FBI-chefen skrev om sina möten med Trump.
I en av anteckningarna ska Comey, vilket har rapporterats tidigare, ha skrivit att Trump bett honom avsluta utredningen av den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Flynn har medgett att han ljugit om sina möten med ryska företrädare.
Tidigare i dag rapporterade New York Times att justitieminister Jeff Sessions frågats ut av den särskilde åklagaren Robert Muellers team.

4 min
Jeff Sessions. arkivbild. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Jeff Sessions utfrågad ”i timmar” av Muellers team

USA:s justitieminister Jeff Sessions frågades under förra veckan ut i Rysslandsutredningen, som bland annat undersöker Donald Trumps kampanjmedarbetares eventuella samarbete med Ryssland. Det rapporterar New York Times. En talesperson, Sarah Isgur Flores, bekräftar utfrågningen av Sessions.
Enligt tidningen är det första gången som någon av Trumps ministrar frågats ut i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. New York Times skriver att utfrågningen av Sessions ha pågått i flera timmar.

4 tim
Donald Trump, Jeff Sessions och Christopher Wray. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Sessions krav fick FBI-chef att hota med uppsägning

FBI-chefen Christopher Wray ska ha hotat med att avgå efter att han pressats att göra sig av med flera högt uppsatta medarbetare, enligt källor. Enligt Axios ska kraven ha gällt den vice FBI-chefen Andrew McCabe. Enligt CNN ska Sessions även velat ha bort byråns ledande jurist, James Baker.
Det är inte känt om Sessions velat se medarbetarna uppsagda eller omplacerade.
McCabe har den senaste tiden kritiserats för hur utredningen av Hillary Clinton mejl hanterats. FBI-medarbetare ska sinsemellan ha uttryckt sig nedlåtande om Donald Trump vilket gjort att deras oberoende har ifrågasatts.
Christopher Wray efterträdde James Comey som under uppmärksammade omständigheter sparkades av Trump.

4 tim
Läs mer om Rysskontakterna
Berg. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Samebyns ordförande om domen: ”En sten som föll”

Ordföranden i Girjas sameby Matti Berg är lättad efter hovrättens dom. För Norrbottenskuriren beskriver han utfallet som en ”fantastisk seger”. Samtidigt konstaterar han att domstolsprocessen lär fortsätta upp till Högsta domstolen. Att hovrätten slog fast att staten är skyldig att betala rättegångskostnaderna på 4,3 miljoner kronor var ett för honom efterlängtat besked.
– Det var en sten som föll när jag läste det. Även om principfrågan är viktig är det mycket pengar för en sameby och för det samiska samhället, säger han till tidningen.

1 tim
Alhem. Arkiv. Drago Prvulovic / TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

”Det här var ett sämre utfall för samebyn”

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem anser att hovrättens dom gav sämre utfall för Girjas sameby jämfört med den i tingsrätten.
– Den är lite mindre avståndstagande mot staten än tingsrättens dom. Enligt det avgörandet hade samebyn fullständigt rådanderätt över allt, säger han till Norrbottenskuriren.
Han konstaterar ändå att domen är att betrakta som en seger för samebyn, eftersom staten får betala hela rättegångskostnaden.

44 min
Samebyns ordförande Mats Berg, advokaterna John Olsson och Peter Danowsky. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Advokaten om domen: ”Svårsmält slutsats”

Advokaten Peter Danowsky, som företräder Girjas sameby, kallar hovrättens dom för ”väldigt komprimerad och komplicerad”.
– Till skillnad från tingsrättens dom som var ren och rak är hovrättens dom är mera åt ett kompromisshåll och mycket svårare att bedöma, säger han till TT.
Enligt honom är det en besvikelse att samebyn inte ges ensamrätt till jakt och fiske i byns fjällområde.
– Det är en svårsmält slutsats, att man har en bättre rätt men likväl inte rätt att bestämma i förhållande till staten.
Hovrättspresidenten Margareta Bergström sammanfattar domen så här:
– Samebyn har vunnit i den principiella frågan, men inte i den andra.

5 tim
Läs mer om Samebyn mot staten
Zainab Ansaris pappa håller upp en bild av sin dotter. B.K. Bangash / TT / NTB Scanpix
Barnmorden i Pakistan

Man gripen för mordet på 6-åriga Zainab i Pakistan

En 24-årig man har gripits misstänkt för att ha våldtagit och mördat den sex år gamla flickan Zainab Ansari – ett fall som har skakat Pakistan.
På en pressträff meddelar myndigheterna att den misstänktes dna matchar prover från brottsplatsen.
Flickan var det tolfte barnet som mördats och våldtagits inom två kilometers radie i området Kasur under loppet av två år, skriver AFP. Enligt polisen förekommer den gripnes dna i sex av de andra fallen.
Zainab Ansaris kropp hittades på en soptipp tidigare i januari och polisens oförmåga att lösa barnmorden har vållat ilska och upplopp på flera platser i landet.

2 tim
Shahbaz Sharif, till höger. Ameen Ansari, flickans pappa, till vänster. ARIF ALI / AFP
Barnmorden i Pakistan

Knyts till sex andra mord: ”Han är en seriemördare”

Dna knyter en gripen 24-årig man till morden på sju av de tolv barn som inom loppet av två år mördats i samma område i Pakistan, uppger polis och myndigheter på en pressträff enligt AFP.
Den sexåriga flickan Zainab Ansari, som hittades död på en soptipp, är ett av morden. Enligt polisen ska den misstänkte ha bott nära flickans familj.
Morden har väckt starka reaktioner i landet. Förra veckan rapporterade BBC att en man som felaktigt pekats ut som förövare i ett av de andra barnmorden kan ha dödats av polis. Trots det säger sig myndigheterna nu vara säkra på att ha gripit rätt man.
– Han är en seriemördare, säger Shahbaz Sharif, chefsminister i provinsen Punjab.

1 tim
Läs mer om Barnmorden i Pakistan
Donald Trump och Recep Tayyip Erdogan. TT
Syrienkriget

Trump och Erdogan ska tala – trots spända relationer

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och president Donald Trump kommer att tala med varandra under onsdagen, skriver AP som hänvisar till nyhetsbyrån Anadolu.
Det är inte känt vilka frågor som ska lyftas men de turkisk-amerikanska relationerna har en längre tid varit spända.
Turkiet inledde i helgen en markoffensiv mot den syrisk-kurdiska YPG-milisen i norra Syrien. SDF-styrkorna, där YPG ingår, har fått stöd av USA, trots turkiska protester. Turkiet kopplar ihop YPG med kurdiska PKK som staten länge har bekämpat.

2 tim
En pojke hjälper ett spädbarn med syrgas på sjukhus efter den misstänkta attacken. HASAN MOHAMED / AFP
Syrienkriget

USA beskyller Ryssland för syriska kemvapenangrepp

Den syriska regimen kan fortfarande använda sig av kemvapen. Det säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson efter att uppgifter kommit fram om en misstänkt klorgasattack i den rebellkontrollerade enklaven Ghouta under gårdagen.
– De senaste angreppen väcker djupa farhågor om att Bashar al-Assad fortfarande använder kemvapen mot sitt eget folk, säger Tillerson på en konferens i Paris enligt Reuters.
Ytterst bär Ryssland ansvaret genom sin inblandning i kriget, tillade Tillerson.

3 tim
En kvinna grips under protester i Ankara mot militäroffensiven. OZAN KOSE / AFP
Syrienkriget

42 gripna i Turkiet för inlägg i sociala medier

Turkisk polis har gripit 42 personer för att ha ”spridit terroristpropaganda” i sociala medier om landets pågående offensiv mot kurdiska YPG i Syrien. Det rapporterar turkiska statliga medier. En av de gripna uppges vara en pro-kurdisk politiker.
YPG betraktas som en terrorgrupp av Turkiet, som menar att de har direkta kopplingar till terrorstämplade PKK. Totalt har cirka 70 personer gripits sedan offensiven inleddes i förra veckan.

Idag 09:45
Läs mer om Syrienkriget
Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Wallström kräver: ”Släpp Gui Minhai omedelbart”

Kinesiska myndigheter svarar inte på frågor om bortförandet av den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Nu höjer Sverige tonläget.
”Vi förväntar oss att vår medborgare omedelbart frisläpps och ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.
Någon närmare förklaring till varför Gui Minhai gripits under en pågående konsulär stödinsats har man inte fått.

3 tim
Arkivbild. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Kinesisk tystnad om Gui Minhai: ”Inga detaljer”

Kinesiska myndigheter vägrar svara på frågor om den svenska förläggaren Gui Minhai, som återigen ska ha gripits i landet. Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesdepartement, sade sig inte ”känna till några detaljer” och att ”ärendet ligger utanför myndighetens befogenheter”, när hon frågades ut av reportrar vid en presskonferens, enligt AFP. Inte heller polismyndigheten vill lämna ut några uppgifter, enligt Reuters.
Samtidigt rapporterar SR:s korrespondent om att kinesiska utrikesdepartementet hävdat att svenska diplomater ”kan ha brustit i respekt för kinesisk lag” i samband med gripandet.
I går uppgav Minhais dotter Angela Gui för New York Times att förläggaren gripits på ett tåg på väg till Peking. Två svenska diplomater ska ha blivit vittnen till händelsen, som bekräftats av svenska utrikesdepartementet. UD har kallat upp Kinas ambassadör med anledning av händelsen, sa utrikesminister Margot Wallström (S) till TT i går.

Idag 11:49
ANTHONY WALLACE / AFP
Fallet Gui Minhai

HRW: ”Sverige och EU måste svara kraftfullt”

Bortförandet av den svenske förläggaren Gui Minhai har väckt ilska från flera håll. Människorättsgruppen Amnesty International beskriver händelsen som ”direkt skrämmande”. Det faktum att Gui gripits och förts bort mitt framför ögonen på svenska diplomater – i vilkas sällskap han befann sig i samband med en eskort till ett läkarbesök – borde ses som en ”varningsklocka” för världssamfundet, säger Amnesty Internationals Kinaanalytiker William Nee.
”Det är nu viktigt att utländska regeringar, i synnerhet Sveriges och EU, svarar kraftfullt”, skriver människorättsorganisation Human Rights Watch i ett uttalande, enligt AFP.

Idag 11:57
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.