Sergej Lavrov, Donald Trump och Sergej Kisljak i Ovala rummet den 10 maj. HO / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY
Trumps USA Rysskontakterna

Trump till ryssarna: ”Comey var en riktig knäppgök”

Donald Trump träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadören Sergej Kisljak i Ovala rummet dagen efter att han sparkat FBI-chefen James Comey. Nu har New York Times kommit över en utskrift från mötet som stöder tesen att Comey sparkades för att FBI utredde Trumpkampanjens påstådda kontakter med Ryssland.
– Jag sparkade nyss FBI-chefen. Han var galen, en riktig knäppgök, sa Trump till ryssarna enligt dokumentet som en källa i Vita huset läst upp för tidningen.
– Jag var under stor press på grund av Ryssland. Det är över nu, fortsatte Trump.
Vita husets pressekreterare Sean Spicer förnekar inte uppgifterna.

Toppnyheter

Thommy Tengborg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

20 riksdagspolitiker från M vill ha militärer i förorterna

Militär borde sättas in i särskilt utsatta områden i Sverige. Det föreslår 20 moderata riksdagsledamöter i en motion som lämnades in till riksdagen den 4 oktober.
Motionen har lagts av Mikael Cederbratt som kommenterar den på sin blogg: ”Det är absolut nödvändigt att göra något, för dessa gäng är som cancersvulster i vårt land, och det brådskar. Min absoluta uppfattning är att vi, Sveriges nation, skall förklara krig mot de kriminella gängen”, skriver han enligt enligt tidningen Botkyrka Direkt.
Södra Rosengård, Tensta, Rinkeby, Biskopsgården, Tjärna Ängar, Hallunda-Norsborg är några av de utsatta områden som nämns i motionen. Enligt moderatpolitikerna skulle militärpolis och militärer med särskild FN-utbildning lämpa sig.
Moderaternas presstjänst säger till TT att partiet inte står bakom motionen.

1 tim
Karin Wanngård, 2016. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wanngård sågar förslag: Militären sista stridsvapnet

Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) sågar förslaget från 20 moderata riksdagsledamöter om att sätta in militär i utsatta Stockholmsområden. Det rapporterar SVT Nyheter.
– Militären är det sista stridsvapnet man tar till, och det är inte där vi är, säger Wanngård.
Moderaterna pekar ut stadsdelarna Hallunda-Norsborg, Tensta, Rinkeby och Husby. Enligt Mikael Cederbratt, en av politikerna bakom förslaget, borde Sverige ”förklara krig” mot kriminella gäng, vilka han beskriver som ”cancersvulster”.

1 tim
Polisen vid terrordådet i Stockholm. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säpo slår larm: Lagändring kan riskera säkerheten

Säkerhetspolisen skriver för första gången, i en redogörelse till regeringen, om allvarliga hot och tips som man mottagit, skriver SvD. Säpo har bland annat fått tips om terrorplaner i landet, att bomber ska placeras ut och fått uppgifter om IS-medlemmar i Sverige.
Alla exemplen tas upp i ett yttrande till regeringen om datalagring. Detta eftersom regeringens utredare föreslagit en begränsning som innebär att tele- och internetoperatörer inte ska ha rätt att lagra lika mycket trafik från datorer och mobiltelefoner jämfört med tidigare – vilket kan äventyra landets säkerhet, enligt Säpo och polisen.
”Sverige har inte heller kunnat upprätthålla förmågan att upptäcka terroristnätverk och förhindra terroristattentat, och att begränsa Säkerhetspolisens informationsåtkomst kan få mycket allvarliga konsekvenser”, skriver Säpo.

Idag 11:35
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Antirasist i Gainesville på torsdagen. SHANNON STAPLETON / TT NYHETSBYRÅN
Högerextremismen i USA

Undantagstillstånd råder inför tal: ”Skrämmande”

Lokala myndigheter har utlyst undantagstillstånd inför att den högerextreme ideologen Richard Spencer ska tala vid University of Florida i Gainesville i kväll. Det är första gången han talar offentligt sedan demonstrationerna i Charlottesville där högerextrema angrep motdemonstranter och en antirasist kördes ihjäl.
– Det finns vissa farhågor, speciellt bland befolkningsgrupper som är föremål för Spencers retorik. Vi har en stor judisk population och det är skrämmande för dem, säger universitets taleskvinna Janine Sikes till Florida Today.

2 tim
George W Bush under talet på torsdagen. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

Bush: Vit makt-rörelsen kränker USA:s värderingar

Ex-presidenten George W Bush kritiserar vad han ser som ett starkt polariserande politiskt klimat i dagens USA. Under ett tal på George W Bush Institute i New York fördömde han i dag uttryckligen vit makt-rörelsen.
– Trångsynthet och vit makt i all sin form kränker de amerikanska värdena.
Bushs tal kommer samma dag som den ökände högerextremisten Richard Spencer talar i Florida.
– Folk lider. De är arga. Och de är frustrerade. Vi måste höra och hjälpa dem, men vi kan inte önska bort globaliseringen, sa Bush enligt ABC News.

1 tim
Poliser utanför universitetet. Richard Spencer. TT

Rektor kritisk till utgifter för högerextremt tal

Säkerhetspådraget är stort inför att högerextreme Richard Spencer ska hålla tal vid University of Florida i dag och rektorn W Kent Fuchs är kritisk till de höga kostnaderna.
W Kent Fuchs anser att Richard Spencer ”kapar” offentliga universitet, som enligt första tillägget i den amerikanska konstitutionen är skyldiga att tillhandahålla forum för talare. Han uppskattar att universitetet kommer att lägga 600 000 dollar, närmare 4,9 miljoner kronor, på säkerhet kring evenemanget.

Idag 04:19
Läs mer om Högerextremismen i USA
Svanberg. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i BP

Analyser: ”Man med blandad meritlista som flyttar hem”

Carl-Henric Svanberg är Sveriges just nu största industriledare men har också en blandad meritlista när han nu flyttar hem, skriver SvD Näringslivs Mikael Törnwall i en kommentar till Svanbergs avgång som BP-ordförande.
Törnwall spår att spekulationerna om att Svanberg tar ordförandeklubban i investmentbolaget Melker Schörling nu återigen tar fart men skriver också att han inom kort väntas få ett prestigeuppdrag i en svensk eller internationell icke vinstdrivande organisation.
Svanberg kan med stolthet se tillbaka på tiden som ordförande för BP, skriver DI:s Anders Hägerstrand. Det är tveksamt om han nu tar på sig ett till tungt ordförandeuppdrag – ordförandeskapet i AB Volvo blir troligen den sista tunga posten i karriären, spår Hägerstrand.

17 min
Carl-Henric Svanberg. Arkivbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svanberg lämnar som ordförande för BP

Carl-Henric Svanberg lämnar posten som styrelseordförande för BP, enligt ett pressmeddelande.
Svanberg ska ha meddelat sin önskan att avgå i dag torsdag och kommer att sitta kvar fram till bolagsstämman i maj nästa år, skriver BP.
Svanberg har varit ordförande för BP sedan 2010. Han är ordförande för AB Volvo sedan 2012 och även styrelseledamot i investmentbolaget Melker Schörling sedan 2017.
Bara för en månad sedan rapporterades det att BP ville byta ut Svanberg.

5 tim
Deepwater Horizon. Arkivbild. Gerald Herbert / TT / NTB Scanpix

Svanberg: Varit utmanande år – nu är BP tillbaka

Carl-Henric Svanberg ger sig själv beröm när hans avgång från posten som styrelseordförande för BP meddelades.
– De första åren var otroligt utmanande för oss alla när vi navigerade genom en ovanligt komplex företagskris. Under den turbulenta perioden var vi fokuserade på att rädda och återställa företaget, säger Svanberg enligt ett pressmeddelande.
I april 2010 brann BP-plattformen Deepwater Horizon, och 11 av 126 besättningsmän dog. Ett stort oljeläckage följde och miljöskadorna blev stora. I juli 2015 gick BP med på att betala 18,7 miljarder dollar i böter – USA:s största företagsbot någonsin.
– Idag kan jag med säkerhet säga att BP är tillbaka och redo för framtiden, säger Svanberg.

5 tim
Läs mer om Maktskiftet i BP
Amanda Lundeteg/Katja Gillander Gådin TT/Mittuniversitetet
#MeToo | Reaktioner

Relativt lite forskning på sextrakasserier förvånar

Det finns relativt lite forskning på hur många unga människor som utsätts för sexuella trakasserier och hur det har förändrats över tid. Det säger Katja Gillander Gådin, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitet, till SvD.
– Jag kan inte upphöra att förvånas över att vi fortfarande vet så pass lite som vi gör.
Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright, säger till DI att sexuella trakasserier på arbetsplatsen är skrämmande vanligt.
– Det här är alltför vanligt, till exempel chefer som gör närmanden på konferenser, säger Lundeteg och tillägger att hon senast i dag pratade med en kvinna som hade utsatts.

3 tim
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: ”Svensk riksmedia har aldrig varit så låsta”

Opinion Att medarbetaren på Aftonbladet som anklagats för sexuella övergrepp i det pågående #MeToo-uppropet i sociala medier inte har namngivits uppmärksammas på flera ledarsidor.
Mannen är inte dömd, konstaterar moderata Smålandspostens ledarsida, men det har inte hindrat tidigare ”hårdhänt granskning” av andra personer.
”Aldrig har väl svensk riksmedia så plötsligt varit så låst av formerna som nu. Decennier av tillkämpat rörelseutrymme för att spegla, granska och exploatera andra människors eventuella förlöpningar är som bortblåst.”
SvD:s ledarredaktion är inne på samma spår och jämför Aftonbladets publicistiska beslut om att inte publicera namn på tidningens egen våldtäktsanklagade anställde med beslutet att publicera Anders Borgs namn när han betett sig olämpligt på fest.
Att argumentationen ändrats så mycket från i somras gör att inte bara ansvarig utgivare för Aftonbladet har problem, skriver SvD. Hela mediebranschen ”står nu inför situationen att en ansvarig utgivare har gjort skillnad på en egen medarbetare och en före detta minister”.

5 tim
Sandra Holm Arinbjörnasdottir som jobbar på Kafé de luxe. Privat.

Efter #MeToo – populär krog sätter upp info-skylt

En populär krog i Växjö, Kafé de luxe, har satt upp en skylt som markerar en nolltolerans mot ofredanden, rapporterar SVT Nyheter Småland. Därmed sällar krogen sig till de som uppmärksammar #MeToo-kampanjen och hur vanligt det är med sexuella trakasserier och ofredanden i samhället.
– Det har alltid varit ett problem när man jobbar inom nöje. Det är beklagligt att män tar sig friheten. Vi som krogar borde ha funnit ett gemensamt grepp för längesen, säger delägaren Gustav Hector till SVT.

Idag 10:38
Läs mer om #MeToo | Reaktioner
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo | Uppropet

TV4-profilen tas ur tjänst – anklagas för sexövergrepp

En TV4-profil tas ur tjänst efter ”allvarliga anklagelser,” skriver kanalen i ett pressmeddelande. Profilen har bland annat anklagats för mångåriga trakasserier. En tidigare assistent har också berättat hur mannen stoppat sin hand innanför hennes bikinitrosor på en jobbfest, och hävdat att hon ”fått högre lön för att vara tyst”.
– De nya uppgifter som nått oss är allvarliga och rimmar väldigt illa med det vi står för, säger TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg.
TV4 har tidigare uppgett att åtgärder har vidtagits som lett till att man kommit till rätta med missförhållanden. I pressmeddelandet säger Sjöberg att den nya informationen motsäger det.
– Vi måste gå till botten med de här anklagelserna, både från vår egen och produktionsbolagets sida.

5 tim
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Assistent på TV4: ”Fick högre lön för att vara tyst”

En tidigare assistent träder fram och berättar om hur en TV4-profil ska ha sexuellt ofredat henne, skriver Aftonbladet. Kvinnan beskriver hur profilen ska ha stoppat sin hand innanför hennes bikinitrosor på en jobbfest. Detta inför flera kollegor som även de satt i en badtunna på festen.
Några dagar senare ska hon ha blivit inkallad till produktionsbolaget Meter Televisions vd.
– Jag fick högre lön för att vara tyst, säger hon till tidningen.
En tidigare kollega till assistenten bekräftar kvinnans berättelse, skriver Aftonbladet. Ytterligare en kollega som var med vid händelsen säger att han inte såg vad som hände, men att det ”blev extremt dålig stämning”.
Anna Rydin, som vid tillfället var vd på produktionsbolaget, bekräftar att uppgifterna kom till ledningens kännedom och hanterades som ett personalärende som innefattade sexuella trakasserier. Rydin säger däremot att det inte ska ha utgått några ”onormala löneförhöjningar”.

Idag 13:57
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska tech-profiler vittnar om trakasserier

Manliga kollegor som förminskar, en ledamot på ett techbolag som skickar bilder på sitt kön eller som i ett fall – en chef som på en affärsmiddag föreslår uppdrag i utbyte med sex. Samtidigt som kvinnor vittnar om sexuella trakasserier under hashtaggen #metoo i svallvågorna av Harvey Weinstein-skandalen i Hollywood har Breakit intervjuat 22 svenska tech-entreprenörer om deras erfarenheter.
Louise Fritjofsson, vd och medgrundare av fitnessplattformen Vint, berättar hur affärspartners försökt ge henne nycklar till hotellrum.
– Det handlar om att ha händer som gör intrång på mitt personliga space, män som blockerar vägen framför mig och närmar sig på ett obehagligt sätt.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalföreningen berättar om en vd för ett börsnoterat bolag som ofredade henne och den krassa bedömningen som hon har känt sig tvungen att göra – att inte anmäla:
– Karriär har fått gå före rättvisa.

4 tim
Läs mer om #MeToo | Uppropet
Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2017/2018

Östersund nära segern när Athletic Bilbao kvitterade

Det blev 2–2 när Östersund mötte Athletic Bilbao i Europa League, hemma på Jämtkraft arena. Det såg länge ut att bli en jämtländsk seger men spanjorerna kvitterade i slutminuterna.
Athletic Bilbao tog ledningen i den 14:e minuten, ett resultat som stod sig in i halvlek. Men i den andra vände Östersund och tog ledningen efter mål av Alhaji Gero och Curtis Edwards. I den 89:e minuten kvitterade Athletic Bilbao.
Östersund ligger en poäng före Zorya Luhansk, fem före Athletic Bilbao och sex före Hertha Berlin. Det kan räcka med seger mot Zorya Luhansk i november för att gå till utslagsspel, skriver DN.

1 tim
Östersunds målvakt Aly Keita.  Robert Henriksson / TT NYHETSBYRÅN

Keita: ”Det här är vår borg, vi gillar att spela här”

Östersund är obesegrat på hemmaplan i Europaspelet – men i kväll tar de emot de spanska stjärnorna i Athletic Bilbao på Jämtkraft arena. Galatasaray, Fola Esch, Paok och Hertha Berlin har alla fått åka hem från Jämtland med noll poäng och noll gjorda mål.
– Här hemma är vi starka, det vet vi om. Vi har vår publik bakom oss som höjer oss väldigt mycket. Det här är vår borg, vi gillar att spela här, säger målvakten Aly Keita till TT inför matchen.
Han kan räkna med runt 8 000 påpälsade åskådare, varav de allra flesta förstås stödjer hemmalaget.
– Här känner vi att vi kan slå vilka som helst. Det är en skön känsla att ha, det är inte ofta vi förlorar här.

Idag 08:55
TT

Iskyla möter Bilbao: ”Blir hårt för spanjorerna”

Östersund får hjälp av vädrets makter vid Europa League-matchen mot Athletic Bilbao i kväll – i alla fall om minusgrader räknas som en fördel.
När fotbollsmatchen börjar klockan 19 i Östersund beräknas temperaturen ligga på runt tre minusgrader.
– Det blir hårt för spanjorerna, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca, till Östersunds-Posten.
Maxtemperaturen under dagen väntas ligga på runt 5–6 grader.
– Vi föredrar kyla framför stark värme ändå. Vi har matcher i södra Spanien när det är 30 grader, sade tränaren José Ángel Ziganda i går.

Idag 08:18
Läs mer om Europa League 2017/2018

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.