Torsdagskvällens uppmärksammade presskonferens. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Trump & medierna

Trump vill ha enkätsvar om medier: ”Plågsam läsning”

Anser du att politisk korrekthet gjort nyhetsbevakningen partisk i fråga om illegal invandring och radikal islamistisk terrorism? Litar du på att CNN rapporterat rättvist om Trumps presidentskap? Litar du på MSNBC? På Fox News?
Det är några av frågorna i en enkät som lagts ut på Donald Trumps kampanjhemsida. Forbes politiske skribent Erik Sherman konstaterar att enkäten är plågsam läsning för alla som kan något om opinionsmätningar: Urvalet är helt okontrollerat och inga egentliga slutsatser kommer att kunna dras. Praktiskt taget varje fråga har dessutom ledande formuleringar som resulterar i en viss typ av svar, skriver Sherman.
Misstron mot medier är hög bland Trumps väljare. I en mätning i samband med valet svarare 87 procent av anhängarna att de ansåg att medierna var partiska till Trumps nackdel.

Toppnyheter

It-skandalen Regeringsombildningen
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Regeringsombildningen

Mätning: Löfvens beslut får stöd – ”Människor inte så sugna på extraval”

Enligt en mätning från SVT/Novus tycker 62 procent av svenskarna att det var rätt av Stefan Löfven att låta regeringen sitta kvar vid makten, rapporterar SVT Nyheter.
Bland socialdemokrater är stödet för Löfven att sitta kvar 94 procent. Men även på andra håll får Löfven stöd. 63 procent av centerväljarna och 46 procent av moderatväljarna i undersökningen är positiva till Löfvens beslut.
SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson förklarar resultatet med att intresset för ett extra val är lågt.
– Det Löfven har gjort landar väl i opinionen. Jag tror inte att människor nu är sugna på att ha ett extraval ett år innan valet, säger han.

1 tim
Peter Hultqvist i samband med försvarsutskottets möte angående turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling tidigare i veckan. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Mycket talar för att Hultqvist förlorar striden

Peter Hultqvist har fram till riksdagens öppnande på sig att försöka övertyga oppositionen att han ska få sitta kvar som försvarsminister, skriver DN:s Karin Eriksson i en analys. ”Han får bepansra sig för en hård politisk strid, mycket talar för att han förlorar slaget.”
Det skulle vara en svidande förlust för allianspartierna att backa från misstroendehotet, resonerar hon. För regeringen, Socialdemokraterna och statsministern skulle hans avgång bli ett hårt slag.
Men samtidigt lyfter Eriksson fram att Hultqvist är populär. Som försvarsminister har han rott i land uppgörelser med oppositionen och fått fram mer resurser till försvarsmakten, skriver hon. ”Ingen minister har lovprisats lika mycket av debattörer på den borgerliga sidan.”

2 tim
Anders Ygeman på torsdagen. Ari Luostarinen/TT / TT NYHETSBYRÅN

Källa: Ygeman lovad nytt jobb vid valseger 2018

När Anders Ygeman hotades att bli avsatt genom en misstroendeförklaring av Alliansen och Sverigedemokraterna erbjöd statsminister Stefan Löfven honom i stället jobbet som gruppledare i riskdagen. Han ska också ha fått ett löfte från Löfven att göra comeback som minister om Socialdemokraterna vinner valet nästa höst. Det säger en källa till Expressen.
Tidigare i dag sa han till Aftonbladet att han inte känt sig pressad att avgå.
– Det här var rätt beslut av statsministern.
Även Gabriel Wikström ska ha blivit lovad nya arbetsuppgifter om han lämnade posten som sjukvårdsminister, skriver Expressen.

Igår 18:47
Läs mer om It-skandalen
It-skandalen Politiska effekterna
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Politiska effekterna

Liberaler: Peter Hultqvist kan få stanna som minister

Om ny information kommer fram innan misstroendeomröstningen så kan Liberalerna släppa kravet på att försvarsminister Peter Hultqvist ska avgå. Det säger riksdagsledamöter för Liberalerna till Ekot.
Allan Widman (L), som är ordförande i försvarsutskottet, säger till Ekot att Hultqvists framtid beror på vad som kommer fram i bland annat den pågående KU-granskningen.
– Det skulle vara om Peter Hultqvist kan visa att han har agerat eller åtminstone försökt agera.
Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) säger att om det kommer fram något nytt, så får man ta ny ställning. Hon tror att de flesta av liberalernas riksdagsledamöter resonerar på ett liknande sätt.
– Jag tror att alla delar den bilden, men samtidigt är det så att var och en uppfattar saker olika.

2 tim
Tomas Enenroth, infrastrukturminister, Helene Fritzon, migrationsminister, Peter Hultqvist, försvarsminister, statsminister Stefan Löfven under torsdagens pressträff i Rosenbad. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

SvD/Sifo: Fyra av tio stöder misstroende mot Hultqvist

Drygt fyra av tio svenskar, 41 procent, svarar att det var rätt av Alliansen att väcka misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en mätning från SvD/Sifo.
Tre av tio anser att det är fel, och 28 procent svarar att de inte vet.
57 procent anser att det var rätt att väcka misstroendeförklaring mot Anna Johansson (S). 45 procent anser att det var rätt att väcka misstroendeförklaring mot Anders Ygeman (S). Johansson och Ygeman, lämnade båda sina ministerposter som infrastrukturminister respektive inrikesminister dagen efter att undersökningen genomfördes.
Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger till SvD att Löfvens agerande i huvudsak stämmer med opinionen.
– En klar majoritet är för misstroendevotum mot Anna Johansson, sen faller det med Anders Ygeman och Peter Hultqvist. Många är tveksamma.

1 tim
Anna Kinberg Batra i Aktuellt / Mikael Odenberg SVT / TT

”Alliansen rycktes med av sin egen upphetsning”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer att jobba på som vanligt till dess att en misstroendeförklaring mot honom väcks i riksdagen. Det säger han i Aktuellt.
– Vad som händer sen vill jag inte spekulera om.
Under dagen har TT rapporterat om en spricka inom Alliansen: Personer inom Centerpartiet och Liberalerna vill hitta ett sätt att backa från kravet om Hultqvists avgång. Något M-ledaren Anna Kinberg Batra förnekar, samtidigt som hon tillägger:
– Om någon ny förmildrande uppgift framkommer så kan han sitta kvar.
Tidigare försvarsminister Mikael Odenberg (M) uttryckte i kvällens Aktuellt sin kritik över avgångskravet mot Hultqvist, som enligt honom inte gjort något fel.
– Alliansen rycktes med av sin egen upphetsning. Det är väldigt oklokt, för grunden är väldigt bräcklig och nu har Löfven sparkat tillbaka bollen.

Igår 19:56
Läs mer om It-skandalen
It-skandalen Röster om
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röster om

Ledare: Backa från avgångskravet, Alliansen

Statsminister Stefan Löfvens besked att han behåller Peter Hultqvist som försvarsminister, trots Alliansens och SD:s hotande misstroendeförklaring dominerar på ledarsidorna.
Liberala och borgerliga DN, DI och Expressen tycker att Hultqvist ska få sitta kvar. Oppositionen agerade som den skulle och utkrävde ansvar när skandalen briserade, och den fick gehör i två fall av tre. Nu bör den backa och låta udda vara jämnt, skriver Expressen. ”Beklagligt nog lyder det aktuella beskedet att misstroendevotum ska riktas mot Hultqvist när riksmötet öppnats, ’om inget avgörande nytt då framkommit’. Se då till att något avgörande nytt framkommer, Björklund, AKB, Lööf och EBT. Lägg ner.”
Aftonbladet, obunden socialdemokratisk, kritiserar Alliansen för att man hotar med misstroende utan att kunna peka på några grova fel som Peter Hultqvist begått. Om Alliansen röstar bort honom innebär det en ny destruktiv praxis i riksdagen. Om misstroendeförklaringar börjar användas av partitaktiska skäl innebär det att minoritetsregeringar i praktiken blir omöjliga. ”SD:s politiska affärsidé är politiskt kaos, och de kan säkert kunna tänka sig att fälla ministrar från Alliansen på samma sätt.”
Oberoende liberala Sydsvenskan/HD efterlyser samarbete över blockgränserna, det är enligt ledarredaktionen vad Sverige skulle behöva. ”I nuläget pekar dessvärre det mesta mot mer av konfrontation och hårdare låsningar.”

13 min
Stefan Löfven Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analyser: Löfven offrar för att själv få sitta kvar

Att Stefan Löfven tillmötesgick Alliansens krav på att avsätta Anders Ygeman och Anna Johansson har en enkel förklaring:
– I grunden handlar det om att han vill sitta kvar som statsminister. Och då inser han att han måste offra några, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson i Aktuellt.
För att ändå rädda ansiktet låter han Peter Hultqvist sitta kvar.
– Då tar han strid, samtidigt som han försätter Alliansen i ett besvärligt läge, säger Knutson.
Om Alliansens besked att nya omständigheter om Hultqvists agerande kan leda till att man inte väcker misstroendeförklaring i september skriver Aftonbladets Lena Mellin: ”Jojo. Det kan rinna hur mycket vatten som helst under broarna under de nära sju veckor som återstår tills dess.”

Igår 20:41
Hökmark, Weidmo Uvell, Greider och Larsmo. TT / Tomlin Studio/Uvell.se

Debattsvep: Simpelt spel – sämsta regeringen vi haft

Opinion Stefan Löfven blundar för sitt eget ansvar i it-skandalen och det är oacceptabelt, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på Aftonbladets debattsida. ”Hans totala brist på ansvarskänsla gör honom olämplig i sin roll.”
Inte heller den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell tycker att statsministern tar sitt ansvar. ”Att ha ett väljarstöd permanentat på Juholtnivå och leda den svagaste och sämsta regeringen vi någonsin haft är inte direkt något att vara mallig över.”
Göran Greider, chefredaktör för Dalademokraten, anser å sin sida att Löfven höjt sig ”över det simpla politiska spel som Alliansen, tillsammans med SD, satt igång”. Det skriver han på SVT Opinion.
Alliansen har gett sig in i ett slående högt politiskt spel, skriver författaren Ola Larsmo i en debattartikel i DN Kultur. ”Initiativet till misstroendeförklaring kom denna gång från SD och Alliansen följde med i fartvinden. Därmed riskerar de att se ut som stödpartier till SD, inte tvärtom.”

Igår 17:20
Läs mer om It-skandalen
Maktskiftet i USA Trump & medierna
Anthony Scaramucci talar med journalister utanför Vita huset. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Trump & medierna

Analyser: Ett inbördeskrig i Trumps Vita hus

Anthony Scaramuccis uttalanden i ett telefonsamtal med en reporter på tidningen The New Yorker är obeskrivliga. Det skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys efter att den tillträdande kommunikationschefen gått till hård attack mot några av sina kollegor i Vita huset. ”Det är den typen av intervju man förväntar sig från någon som är på väg att lämna sitt jobb med dunder och brak – inte av någon som just ska börja”, skriver han.
I telefonsamtalet gick Scaramucci bland annat till attack mot president Trumps stabschef Reince Priebus, ”paranoid” och ”schizofren”, och mot Trumps topprådgivare Steve Bannon, ”Jag är inte Steve Bannon, jag försöker inte suga min egen kuk”.
BBC:s Anthony Zurcher skriver att det blir svårt för Trumpadministrationen att fungera på ett normalt sätt med nuvarande personaluppsättning. Ett alternativ är att Scaramucci slutar, men att ge honom foten så kort efter att han utnämnts skulle vara näst intill omöjligt, skriver Zurcher. ”Det andra alternativet är att låta blodsutgjutelsen i Vita huset fortsätta.”
På sex dagar har Scaramucci hunnit dra igång en hård kampanj för att identifiera läckor, hotat att ”avskeda alla” på kommunikationsavdelningen och förklarat krig mot Reince Priebus och Steve Bannon, konstaterar Politico.
CBS News Kathryn Watson är inne på en liknande linje: Om det inte redan var tydligt att det är ett krig på gång mellan Anthony Scaramucci och Reince Priebus så har Scaramucci nu skingrat alla tvivel, skriver hon.

2 tim
Scaramucci, Donald och Melania Trump. TT

Vita huset-chef: Suger inte min egen k*k som Bannon

I en explicit kolumn återger magasinet The New Yorkers reporter Ryan Lizza ett telefonsamtal som han haft med Vita husets nytillträdde kommunikationschef Anthony Scaramucci på onsdagskvällen. Scaramucci ringde och rasade mot läckorna i Vita huset, stabschefen Reince Priebus och chefsstrategen Steve Bannon.
Scaramucci säger bland annat att han, till skillnad från andra medarbetare, inte är intresserad av medieuppmärksamhet.
– Jag är inte Steve Bannon. Jag försöker inte suga min egen kuk. Jag försöker inte bygga mitt eget varumärke på presidentens ”fucking” styrka. Jag är här för att tjäna mitt land.
Priebus, som Scaramucci insinuerat läcker information från Vita huset, får sig också en släng av sleven.
– Reince är en ”fucking” paranoid schizofren, en paranoiker.
Bakgrunden till att Scaramucci ringde ska ha varit att han velat veta vem Lizza haft som källa för en tidigare uppgift.
Flera uppseendeväckande uttalanden har gjorts av Scaramucci de senaste dagarna. Nyhetsbyrån AP skriver att orden som kommer från Vita huset snarast låter som om de kom från en maffiafilm.

Igår 22:24
Anthony Scaramucci och Reince Priebus TT/Peter Paul Rubens målning av

Jämförde sin relation till Priebus med Kain och Abel

Vita husets nytillträdde kommunikationschef Anthony Scaramucci insinuerar att stabschefen Reince Priebus läcker information till pressen, skriver flera amerikanska medier. Scaramucci ringde själv in till CNN-programmet New Day och sa att Priebus ”gärna får meddela att han inte är läckan”.
Han drog också bibliska paralleller när han skulle förklara ett tidigare uttalande om att han och Priebus är som bröder.
– Vissa bröder är som Kain och Abel. Andra bröder kan kämpa mot varandra och komma överens, sa Scaramucci.
I Första Moseboken dräpte Kain sin bror. Enligt Scaramucci är det oklart om sprickan mellan honom och Priebus kan repareras.
– Det kommer bli upp till presidenten att avgöra.
Enligt Washington Posts Aaron Blake kan det tolkas som att Donald Trump kommer tvingas välja mellan sina medarbetare.

Igår 17:40
Läs mer om Maktskiftet i USA
Demontranter. ANDRES MARTINEZ CASARES / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Oppositionen uppmanar till protester trots förbud

Oppositionen i Venezuela uppmanar till en stor protest på fredagen trots det demonstrationsförbud som utfärdats. Sju personer har dödats under den 48 timmar långa generalstrejk som Venezuelas opposition utlyst för att pressa president Nicolás Maduro, rapporterar Reuters.
Generalstrejken inleddes i onsdags med syfte att sätta stopp för det kontroversiella val Maduro har utlyst på söndag, då en grundlagsförsamling med mandat att skriva om konstitutionen ska utses.
På flera håll har det varit sammandrabbningar mellan polis och aktivister. Regeringen har nu utfärdat ett demonstrationsförbud. Från och med fredag riskerar de som deltar i protester som ”kan störa eller påverka” valet mellan fem och tio års fängelse, enligt inrikesminister Néstor Reverol.
Oppositionen har reagerat kraftigt på förbudet, och står fast vid planerna på en stor demonstration.

1 tim
Aktivist förs bort av polis efter demonstrationer mot Maduro, 22 juli. JUAN BARRETO / AFP

”Typexempel på diktatur som förkläs till demokrati”

Den 30 juli väljer Venezuela en ny konstituerande församling med rätt att skriva om konstitutionen efter regeringens önskemål. Valet sker helt på regeringens villkor, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet, till TT.
– Det här är ett typexempel på när diktaturen dyker upp förklädd till demokrati.
Genom att tala om allmänna val försöker de regeringstrogna, ”chavisterna”, ge sken av ett rättvist val, menar han. Men problemen är flera, däribland att valet är anpassat så att mindre valkretsar – där presidenten har många anhängare – väger lika tungt som storstadsregionerna där oppositionen samlar sitt största stöd.

Igår 20:14
FEDERICO PARRA / AFP

Dödsfacit i Venezuela: 100

De oppositionella demonstrationerna i Venezuela inleddes i april och det sammanlagda antalet dödade är nu uppe i 100. En 21-årig universitetsstudent och en 23-årig man blev det 99:e respektive 100:e dödsoffret enligt AP.
Nyhetsbyrån skriver att dödssifforna i landet i hög grad politiserats och att regeringen och aktivisternas siffror går isär.
Samtidigt väntas dödssiffran stiga i de pågående våldsamheterna inför söndagens kontroversiella omröstningen som i förlängningen kan göra att presidenten får makt att kringgå parlamentet, där oppositionen har majoritet.
De flesta som dödats är unga män som skjutits. Siffran inkluderar även plundrare, poliser som uppges ha attackerats av demonstranter och civila som dött i olyckor vid de barrikader och vägspärrar som satts upp.

Igår 20:03
Läs mer om Krisen i Venezuela
It-skandalen Röjda uppgifterna
Arkivbild Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Röjda uppgifterna

Två ledamöter petas från Transportstyrelsen – en går

Två av styrelseledamöterna petas från Transportstyrelsen, har regeringen beslutat. En tredje ledamot slutar på egen begäran.
Det är Andrea Fermell och Mikael Ahlström som tvingas lämna sina uppdrag. Elvy Söderström har själv begärt att bli entledigad, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Den tidigare generaldirektören Maria Ågren fick sparken i januari eftersom hon godkänt flera lagöverträdelser i samband med myndighetens it-upphandling. Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg avgick den 18 juli.

Igår 17:33
Morgan Johansson Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johansson: Ygeman borde informerat statsministern

Om Morgan Johansson hade haft den information som Säpo gav till Anders Ygeman om it-skandalen så hade han pratat om det med statsministern. Det säger han själv till Dagens Nyheter, men tillägger:
– Det är det ansvariga statsrådet, i det här fallet Anna Johansson, som har den uppgiften.
Morgan Johansson var tidigare justitie- och migrationsminister. I och med regeringsombildningen släpper han migrationsfrågan till Heléne Fritzon och övertar uppdraget som inrikesminister från Ygeman.
Anna Johansson ersätts av Thomas Eneroth, S tidigare gruppledare i riksdagen.

Igår 14:17
Anders Ygeman / Tjuonavagge TT / Wikimedia commons

Ygeman ångrar inget – ska reflektera i fjällen

Efter att ha lämnat uppdraget som inrikesminister säger Anders Ygeman till Aftonbladet att han är stolt över sin insats som minister. Han står också fast vid att han agerat korrekt under Transportstyrelsens it-skandal och känner ingen ånger över att han inte lyfte frågan i regeringens säkerhetspolitiska råd.
– Jag blickar framåt, säger han till Aftonbladet.
Stefan Löfven har föreslagit Anders Ygeman som ny gruppledare i riksdagen. Men härnäst ska han köpa ett par kängor.
– För i morgon ska jag gå ut och fjällvandra och ha en chans att reflektera över det som har hänt.

Igår 13:21
Läs mer om It-skandalen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.