REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Utrikes

Tusentals evakuerade från vulkanöar i Stilla havet

Tusentals personer har evakuerats från öar nära Papua nya Guinea i västra Stilla havet efter att en vulkan på ön Kadovar vaknat till liv. Den 5 januari fick vulkanen sitt första utbrott och de senaste dagarna har aktiviteten ökat, enligt vulkanobservatoriet RVO.
RVO har för lokala medier berättat att stora stenar kastas ur vulkanen och att den har en stor spricka som löper från toppen ända ner till kusten. Sprickan har dessutom vidgats de senaste dagarna.
Mer än 3 000 personer har evakuerats från de intilliggande öarna Biem och Ruprup eftersom vulkanen på Biem också befaras ha vaknat till liv.
All flygtrafik i området har ställts in och skepp och båtar som inte deltar i evakueringen uppmanas att inte uppehålla sig i området.

Toppnyheter

Rök stiger från Afrinområdet under lördagen. OSMAN ORSAL / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Syrien fördömer Turkiets offensiv: Inte informerats

Enligt Turkiet ska den inledda militära offensiven mot kurdiska YPG-mål i norra Syrien ske ”med respekt för” landets territoriella integritet. Men Damaskus förnekar att Turkiet har informerat om sina planer, skriver AFP.
Attackerna i Afrinområdet är ”Turkiets senaste angrepp mot den syriska självständigheten”, säger en källa på utrikesdepartementet till nyhetsbyrån Sana. Enligt uppgifterna fördömer Syrien flyganfallen och markoffensiven och understryker att området är en del av syriskt territorium.

19 min
Beskjutning i Afrinregionen/Rysslands president Vladimir Putin. TT
Syrienkriget

Ryssland flyttar trupper: ”Undviker provokationer”

Ryssland meddelar att man förflyttar trupper som befinner sig i det område i Syrien som attackeras av Turkiet, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.
Tillbakadragandet sker för att ”undvika potentiella provokationer och för att minimera hot mot ryska militärers liv och välbefinnande”, meddelar det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.
Enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria tänker Ryssland stödja Syrien diplomatiskt och kräva att FN uppmanar Turkiet att stoppa sin militära operation i Afrin. Uppgiften kommer enligt Ria från en ledamot i det ryska överhusets säkerhetskommitté.
Turkiet meddelade i dag att man inleder en markoffensiv mot de kurdiska YPG-soldaterna i den nordvästra regionen. Samma grupp har stöttats av USA i kampen mot terrorgruppen IS.

5 tim
YPG-soldat, arkivbild. DELIL SOULEIMAN / AFP
Syrienkriget

YPG om turkisk offensiv: Kommer att slå tillbaka

Efter att Turkiet inlett en militäroffensiv mot kurdiska mål i nordvästra Syrien säger den kurdiska milisen YPG att man inte har något annat alternativ än att slå tillbaka. Det rapporterar Reuters. Enligt gruppen, som av Turkiet ses som en förlängning av PKK, har Ankara angripit ett område som befolkas av civila.
”Vi kommer att besegra den här aggressionen, så som vi har gjort med andra angrepp mot våra byar och städer”, säger YPG i ett uttalande.
Samtidigt uppmanar milisen män och kvinnor i norra Syrien att ansluta sig till kampen för att försvara de kurdkontrollerade områdena i Afrin.

3 tim
Läs mer om Syrienkriget
Trumps USA USA:s skuldtak
Mitch McConnell. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA USA:s skuldtak

Republikanerna uppmanar: ”Få slut på galenskapen”

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell vill återuppta partiöverskridande diskussioner för att öppna USA:s statsapparat igen. Han uppmanar kollegorna i kongressen att få ett ”slut på galenskapen”, och rösta igenom en temporär höjning av skuldtaket fram till den 8 februari.
Samtidigt som Republikanerna beskyller Demokraterna för att ”hålla landet som gisslan” med krav på skydd för unga migranter, kommer rallarsvingar även från Demokraterna.
– Att förhandla med president Trump är som att förhandla med Jello-O (en sorts gelégodis, reds. anm.), sa den demokratiske toppolitikern Chuck Schumer.
På en pressträff under lördagen fortsatte Schumer:
– Det är snudd på omöjligt att sluta ett avtal med presidenten för han håller sig inte till villkoren.
Enligt Politicos Vita huset-reporter Kyle Cheney ska republikaner och demokrater ha varit nära att nå en överenskommelse innan gårdagens deadline. Men efter att McConnell tog emot ett telefonsamtal från talmannen Paul Ryan ska han ha avbrutit diskussionerna.

1 tim
TT
Trumps USA USA:s skuldtak

Hundratusentals skickas hem utan lön: ”Beklagar”

Kongressens städare går hem – liksom de flesta anställda i Vita huset. De är bara några av de hundratusentals offentliganställda i USA som tvingas till permission när budgetstupet nu är ett faktum.
Nedstängningen trädde i kraft vid midnatt mellan fredag och lördag. Intensiva samtal förs mellan republikaner och demokrater om en ny skulduppgörelse, men i väntan på en sådan har delar av USA:s statsapparat redan börjat stängas ned.
Representanthusledamoten Seth Moulton redogör exempelvis i ett Twitter-inlägg för ett samtal med en städare under den dramatiska natten i kongressbyggnaden.
– Ursäkta mig – kom de överens? frågar lokalvårdaren.
– Nej, det gjorde de inte. Jag beklagar, svarar Moulton.
– Då måste jag sluta jobba vid midnatt, måste skynda mig att bli klar, svarar städaren.
Budgetstupet omfattar inte samhällskritiska funktioner, men till exempel nationalparker och statliga museer.

Idag 07:47
MANDEL NGAN / AFP
Trumps USA USA:s skuldtak

Senaten sa nej – USA:s statsapparat stänger ner

Den amerikanska senaten har röstat nej till en fyra veckors förlängning av budgeten. Tidsfristen gick ut vid midnatt lokal tid, klockan sex på morgonen svensk tid, och då stängdes delar av USA:s statsapparat ned.
USA:s statsapparat står därmed utan pengar, bland annat till löner. Vita huset skyller nedstängningen på demokraterna, som enligt pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders ”håller våra laglydiga medborgare som gisslan med sina hänsynslösa krav”.
Fristen kunde ha förlängts till den 16 februari om den tillfälliga lösningen röstades igenom.
Enligt flera medier pågår fortfarande förhandlingar i senaten om en ännu mer kortsiktig lösning för att säkra finansieringen som bara skulle sträcka sig ett par dagar framåt i tiden.
Omröstningen har föregåtts av många timmars förhandling mellan republikaner och demokrater. President Donald Trumps republikaner har bara 51 platser av 100 i senaten och var tvungna att få stöd hos ett antal demokrater.
En nedstängning innebär att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses samhällsviktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön.
Demokratiska senatorer har i utbyte för att stödja en tillfällig finansieringslösning krävt att Trumpregeringen förlänger Daca, ett omstritt program som hjälper unga papperslösa migranter i USA, "dreamers" (drömmare), att få stanna i landet.

Idag 06:29
Läs mer om USA:s skuldtak
P3 Guld
Rebecca & Fiona. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
P3 Guld

Rebecca & Fiona i tårar under Metoo-tal: ”Ser er”

Inför en knäpptyst publik på P3 Guld-galan talade Rebecca & Fiona om förra årets stora förändringsvåg #Metoo och sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp.
– I en extremt mansdominerad bransch har vi skyddat varandra, backat varandra och gråtit tillsammans. Vi har ställt oss upp dagen efter och gått till den studion där det hände och träffat han stjärnproducenten, gått på det där mötet med skivbolagschefen, träffat bokare och skillnaden är att de nu inte bara var kollegor – nu också förövare, säger Fiona med gråten i halsen.
Dj-duon har haft varandra och därför har de klarat det, berättar stjärnorna och fortsätter:
– Och ni, jag ser er och jag vet vilka ni är. Ni är svagare än någonsin.

19 min
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
P3 Guld

Just nu: Följ P3 Guld – de vinner folkets hjärtan

P3 Guld-galan är igång. Årets första pris var Årets hiphop/r’n’b som gick till Mwuana, följt av Årets dans som Fever Ray: ”Plunge” kammade hem och Hov1 prisades i kategorin Årets grupp. Tove Styrke prisades för årets pop och Lamix för framtidens artist.
Jireel tog emot det prestigefyllda priset för Årets artist med glädjetårar. Han tävlade i samma kategori som Avicii, Oskar Linnros, Tove Styrke och Zara Larsson.
Dj-duon Rebecca & Fiona berörde publiken när de höll ett brandtal om förra årets förändringsvåg #Metoo där de delade med sig av egna erfarenheter av sexuella övergrepp inom branschen.
”Skärp sexualbrottslagstiftningen nu!” sa duon och fick applåder som svar.
Zara Larsson och Axwell & Ingrosso har chans på storslam när priserna – som publiken röstat fram – delas ut.
Följ P3 Guld i livelänkarna nedan.

1 tim
Zara Larsson. Per Wahlberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
P3 Guld

Zara Larsson storfavorit på P3 Guld – tre nomineringar

Zara Larsson och Axwell & Ingrosso kan bli de stora vinnarna under kvällens P3 Guld-gala – de har tre nomingeringar var.
Flera artister har chans på dubbla priser, däribland Oskar Linnros, Hov1 och Tjuvjakt. Även Tove Styrke, som också uppträder på galan, är nominerad i två kategorier – årets artist och årets pop.
– P3 Guld betyder mycket eftersom det är publiken som röstar, sade Tove Styrke till TT när nomineringarna offentliggjordes.

Idag 13:07
Läs mer om P3 Guld
Polisens tekniker vid området runt Mulleberget i Ulricehamn, där en kvinnan i 60-årsåldern hittades död. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Ulricehamn

Polisen: Topsningen kan ha lett till mördarens död

Polisen fick upp ögonen för den unge man som misstänks för mordet på en 60-årig kvinna i Ulricehamn eftersom han tog livet av sig, skriver GT. En dag efter att mannen dna-topsats hittades han död. Det fick polisen att skynda på processen varpå de fick en träff.
– Vi insåg att topsningen kan ha utlöst dödsfallet, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg, till tidningen.
Mannen stämde även in på polisens gärningsmannaprofil samt signalementet som vittnen uppgett. Polisen är nu säker på att man har hittat rätt gärningsman som ligger bakom mordet i oktober förra året. Däremot har de inte identifierat något motiv.

3 tim
Kvinnan i Ulricehamn hittades död vid ett motionsspår i oktober. TT
Misstänkta mordet i Ulricehamn

Misstänkte mördarens vän: Festade dagar efter mordet

Kompisgänget till den unge man som misstänks ha mördat en 60-årig kvinna i Ulricehamn är chockade, skriver Expressen. Bara tre dagar efter mordet festade gänget ihop – som om inget hade hänt.
– Han var precis som vanligt, glad och tjötade på. Det var inget konstigt med det, säger en vän till tidningen och tillägger att de även pratade om mordet.
Den unge mannen beskrivs som en vanlig person som varken blev våldsam eller arg, men att han efter årsskiftet började dra sig undan. Han ska inte heller ha svarat när kompisarna frågade om han skulle dna-topsas och att de i sådana fall kunde samåka dit.
Polisen fick en dna-träff på mannen som sedan hittades död. Det finns ingen annan misstänkt.

Igår 22:04
Läs mer om Misstänkta mordet i Ulricehamn
Attacken i Stockholm Dådet på Drottninggatan
Terrordådet på Drottninggatan inträffade den 7 april 2017. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Dådet på Drottninggatan

Expert: Svårt att bevisa att Akilovs dåd var terror

Det är inte en självklarhet att terrormisstänkte Rakhmat Akilov – som misstänks för dådet på Drottninggatan – fälls för terroristbrott. Det säger Dennis Martinsson, som är doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, till SVT Nyheter.
Anledningen är att åklagaren måste kunna bevisa att Akilov haft som avsikt att injaga fruktan hos befolkningen och dessutom att gärningen hade kunnat skada staten allvarligt.
– Om han inte fälls för terroristbrott så finns det andra brott som kan bli aktuella. Men det som skiljer ett terroristbrott från mord är att syftet så att säga är större, säger Martinsson till SVT.
Det är första gången ett åtal för terroristbrott som skördat liv i Sverige prövas i svensk domstol sedan terroristbrottslagen infördes 2003.

2 tim
Arkivbild. Sörjande dagen efter dådet.  Bøe, Torstein / TT NYHETSBYRÅN
Dådet på Drottninggatan

Förlorade sitt ben i dådet: ”Varför har alla glömt?”

37-åriga Iryna var utanför Åhléns för att köpa en present till sin 12-åriga dotter när lastbilen träffade henne. Hennes ena ben skadades så svårt att det var tvunget att amputeras. I en intervju med Dagens Nyheter berättar Iryna om sina egna minnen av dådet på Drottninggatan den 7 april – och om livet efteråt.
– Varför har alla glömt attacken? frågar hon i intervjun och berättar om känslan av att bli bortglömd – utan bostad och personnummer – så fort blommorna plockats bort från platsen.
Iryna kommer ursprungligen från Ukraina och har ett tillfälligt uppehållstillstånd som förnyas varje halvår i väntan på rättegången.

Idag 09:17
Läs mer om Dådet på Drottninggatan

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.