Lewandowski. Arkiv. Eric Risberg / TT NYHETSBYRÅN
Utvecklingen av självkörande fordon

Uber hotar sparka expert på självkörande bilar

Uber hotar med att sparka en ingenjör – Anthony Lewandowski – som tidigare arbetat på Waymo, Googles företag för självkörande fordon. Han anklagas för att ha stulit avgörande delar av Waymos självkörningsteknik. Lewandowski uppges ha laddat ned över 14 000 konfidentiella dokument innan han lämnade Waymo för att gå till Uber. Enligt Reuters har taxijätten givit Lewandowski ultimatum – han måste lämna tillbaka Waymos dokument, annars blir han avskedad.

Tidigare:

Toppnyheter

Elena Alfaro, syster till en av de saknade i besättningen, tröstas av en kvinna utanför Argentinas marinbas Mar del Plata. EITAN ABRAMOVICH / AFP

”Hoppas på ett mirakel, jag vill inte begrava min bror”

Ryssland bistår Argentina i sökandet efter den argentinska ubåt som försvann förra veckan med 44 personer ombord. President Mauricio Macri uppger att den ryske presidenten Vladimir Putin ringt honom och erbjudit sig att skicka ett sökfartyg tillsammans med en besättning med erfarenhet av liknande operationer, rapporterar BBC.
– Vi hoppas på ett mirakel. Jag vill inte begrava min bror, säger Elena Alfaro, en av de familjemedlemmar som spänt väntar på besked.
Sökinsatsen har nått en kritisk fas då oron är stor att ubåtens syrereserver, som räcker i sju dagar, är på väg att ta slut, säger talespersonen Enrique Balbi.
Det senaste hoppet i sökningarna är ett mystiskt ljud som hördes timmarna efter det senaste livstecknet från den försvunna ubåten Ara San Juan. En del av sökinsatserna riktas nu mot den plats där ljudet kom ifrån.

3 tim
Bild från den argentinska flottan som söker ubåten. TT / NTB Scanpix

Mystiskt ljud i havet timmar efter den sista kontakten

Ett ovanligt ljud upptäcktes tre timmar efter att den argentinska ubåten försvann i förra veckan, meddelar flottans talesperson Enrique Balbi enligt Reuters. Ljudet ska ha registrerats när ubåten befann sig i närheten av platsen där den sist registrerades av flottan.
Balbi vill inte svara på frågan om huruvida ljudet indikerar en explosion eller någon annan nödsituation ombord.
– Det handlar om en hydroakustisk anomali, säger han.
Samtidigt tickar klockan för räddningsarbetarna som söker ubåten och snart försvinner hoppet om att hitta de 44 ur besättningen vid liv, skriver AP. Syret i ubåten är på väg att ta slut och sökarbetet befinner sig i ett ”kritiskt läge”.

Igår 23:10
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan
Paula Bieler och Hanna Wigh. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta sexövergreppet i SD

Wigh: Har återupprättat mitt eget värde

Beskedet att förundersökningen om våldtäkt läggs ner känns tungt, säger den tidigare SD-politikern Hanna Wigh till Aftonbladet. Riksdagsledamoten lämnade partiet i protest mot SD:s hantering efter att hon hade slagit larm om övergrepp.
Efter hennes anklagelse, som riktades mot en partikamrat, har hon varit utsatt för vandalisering av sitt hem och sin bil.
– På ett sätt har det varit jobbigt men samtidigt har jag återupprättat mitt eget värde och självrespekt. Och det är inte lätt som kvinna att göra det, säger Wigh till tidningen.
Hon överväger att göra en överklagan.

32 min
Riksdagspolitikern Hanna Wigh. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Förundersökningen om våldtäkt läggs ned

Förundersökningen mot den SD-politiker som anklagats för sexuella övergrepp mot riksdagspolitikern och tidigare partikamraten Hanna Wigh läggs ner.
I beslutet står det att förhör har genomförts med de berörda parterna och ytterligare personer men att det står ”ord mot ord”.
”Det saknas objektiv utomstående bevisning som kan klargöra vad som hänt mellan parterna”, skriver åklagaren.
Hanna Wigh lämnade i september SD i protest mot hur larm om sexuella trakasserier och andra oegentligheter i partiet hanteras. Hon berättade om beslutet i TV4:s Kalla Fakta. Där återgav hon hur hon själv ska ha utsatts för ett sexuellt övergrepp av en riksdagskollega och hur hon bemöttes med smutskastning när hon förväntade sig stöd från partiet.
SD-politikern har förnekat brottet.

4 tim
Läs mer om Misstänkta sexövergreppet i SD
Moa Hjelmer.  Instagram
Idrottsuppropet #timeout

Moa Hjelmer: Jag våldtogs efter Finnkampen

I samband med uppropet mot sexuella trakasserier och övergrepp inom idrotten berättar nu friidrottaren Moa Hjelmer att hon blev våldtagen för sex år sedan.
I ett inlägg på Instagram skriver hon att hon blev våldtagen av en annan aktiv idrottare efter att Sverige vunnit över Finland i Finnkampen för sex år sedan.
Hjelmer, som var 21 år vid tillfället, skriver att hon hamnade på mannens hotellrum efter firandet av segern varpå han började ta på henne, trots att hon sagt att hon skulle gå och lägga sig.
”Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig”, skriver hon.

1 tim
Karin Torneklint  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förbundskaptenen: Jag blir helt kall inombords

Förbundskaptenen för det svenska friidrottslandslaget Karin Torneklint säger att hon inte tidigare hört talas om att friidrottaren Moa Hjelmer blivit våldtagen av en annan idrottare.
– Jag blir helt kall inombords när jag hör om det, men jag vet ingenting om det, säger hon till Dagens Nyheter.
Hon säger att hon nu ska ta kontakt med Hjelmer för att ta reda på mer om händelsen.
Hjelmer skriver på Instagram att hon blev våldtagen efter Finnkampen för sex år sedan.

1 tim
Nilla Fischer.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fischer: Har fått dödshot och hot om våldtäkt

Fotbollslandslagets mittback Nilla Fischer är en av de 2 290 kvinnor som skrivit under uppropet #timeout mot sexism och övergrepp inom idrotten. Hon säger till Aftonbladet att machokulturen är ett ständigt närvarande problem inom idrottsrörelsen.
– Jag har fått dödshot och hot om våldtäkt via sociala medier men ja, även skickat till mitt hem via brev, säger hon.
Fischer säger att den typen av händelser är vardag för kvinnor som befinner sig på ”männens arena, alltså idrottsrörelsen”. Hon hoppas att alla de upprop som uppkommit i kölvattnet av #MeToo ska leda till en förändring.
– Det är nog nu. Vi vet att vi är värda det vi har och så oändligt mycket mer, säger hon.

Idag 05:40
Läs mer om Idrottsuppropet #timeout
SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen.  Ari Luostarinen / TT NYHETSBYRÅN
SD:s landsdagar

Sverigedemokraterna vill göra terrordömda statslösa

Skärpt brottsbekämpning är en kärnfråga för Sverigedemokraterna och partiet vill främst ändra lagar som berör kameraövervakning, längre fängelsestraff och terrorbekämpning. Det rapporterar Aftonbladet i samband med partiets landsdagar i Norrköping.
SD vill att det ska bli möjligt att frånta terrordömda svenskar deras medborgarskap oavsett om de har något annat medborgarskap eller inte. Partiet vill också kunna förlänga tidsbestämda fängelsestraff för grova brottslingar som fortfarande anses som farliga efter att de avtjänat sina straff, och göra det lättare för polisen att använda sig av kameraövervakning.
– De flesta brottslingar omhuldas ju med generella straffrabatter och allt möjligt. Så när vi utformar vår kriminalpolitik så är det ju brottsofferperspektivet vi utgår från, säger partiets rättspolitiska talesperson Adam Marttinen.

1 tim
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på partiets landsdagar i Norrköping.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD kritiseras internt: Liknar de forna öststaterna

Flera lokala företrädare för Sverigedemokraterna anklagar partikollegor för att använda uteslutningsärenden för att smutskasta meningsmotståndare inom partiet. Det framkommer av motioner till partiets landsmöte som Expressen har tagit del av.
En av de som har skrivit en motion till mötet är Roland Johansson, som företräder SD i Dalarna. Han menar att hanteringen av uteslutningsärendena ”inte är värdigt ett demokratiskt parti” och ”påminner om förhållandena i de forna östländerna”.
Även Mattias Krantz, SD-företrädare från Västra Götaland, är kritisk till hur uteslutningsärenden används inom partiet. Han vill att att de som använder sådana ärenden som ett maktredskap ska straffas, till exempel med en varning.
Expressen har tidigare granskat flera fall där medlemmar i partiet har skickat information om lokala rivaler till partiledningen i ett försök att skapa problem för den andre.

2 tim
Hanna Wigh, Pavel Gamov, Kent Ekeroth och Jimmie Åkesson.  TT

Åkesson: Problemen är inte så stora som de framställs

I morgon håller Sverigedemokraterna landsdagar i Norrköping. Inför mötet har Expressen granskat problemen inom partiet med avhoppade riksdagsledamöter och interna stridigheter.
Tidningen listar 13 situationer som tynger partiet, däribland Hanna Wighs och Pavel Gamovs beslut att bli politiska vildar, rättsprocessen mot Kent Ekeroth, samt flera konflikter på lokal nivå.
Partiledaren Jimmie Åkesson säger att han inte tycker att problemen är så stora som många försöker framställa dem som och påpekar att partiet växt snabbt under de senaste åren.
– Vi är ett parti som dubblar oss i varje val och har gjort så. Det betyder att alla organisatoriska ansträngningar vi gjort när valet väl är över inte är tillräckligt, säger han och tillägger:
– När jag åker runt i landet ser jag en stabil organisation.

Igår 06:47
Läs mer om SD:s landsdagar
Kvinnor i Bosnien reagerar på domen mot Ratko Mladic. / Krigskorrespondenten och författaren Janine di Giovanni. TT
Domen mot Ratko Mladic

”Domen mot Mladic en klen tröst för hans offer”

Livstidsdomen mot Ratko Mladic för folkmord och brott mot mänskligheten under kriget i Bosnien är en klen tröst för de många offer som fortfarande hoppas på att hitta kvarlevor från sina älskade. Det skriver krigskorrespondenten och författaren Janine di Giovanni i en gästledare i New York Times.
Hon bodde själv i Sarajevo och bevittnade de fasansfulla krigsscenerna. di Giovanni beskriver hur hon varje dag trodde att hon hört om de värsta tänkbara exemplen på brott mot mänskligheten, men hur något ännu värre alltid dök upp.
Domen mot Mladic är den sista i den så kallade Jugoslavientribunalen som dömt över 160 personer för de grymma brotten. Det är ett minimalt nummer jämfört med de över 50 000 kvinnor som våldtogs, de 100 000 människor som dödades och de 2,2 miljoner som tvingades på flykt, skriver di Giovanni.
Hon frågar sig vad det skickar för signal till de drabbade i exempelvis Syrien, att det tog 22 år för en av världens värsta krigsförbrytare att bli dömd. Budskapet vi borde sända, menar di Giovanni, är att de som hittills undkommit straff ska veta att de kommer att jagas tills rättvisan når dem.

1 tim
Bosnisk kvinna reagerar på beskedet om livstidsdomen. Amel Emric / TT / NTB Scanpix

Överlevare: Inget straff är tillräckligt för Mladic

Bosniska muslimer, som förlorade sina anhöriga i massakern i Srebrenica på 90-talet, anser att inget straff är tillräckligt för den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic, skriver Reuters.
Mladic, som kallas ”Bosniens bödel”, dömdes på onsdagen till livstid fängelse i domstolen i Haag. Han dömdes bland annat skyldig till folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades.
– Kan det någonsin vara ett tillräckligt straff för någon som begått så många brott? säger Vasva Smajlovic, 74, till nyhetsbyrån.

Igår 22:58
Kvinnor håller upp en skylt med bilder på offer. Phil Nijhuis / TT / NTB Scanpix

Analyser: Visar att världen inte längre tittar bort

Det var djupt tillfredställande att se den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic i rätten när han ställdes inför rätta för den brutalitet han utsatt andra för. Det skriver CNN:s Christiane Amanpour i en analys.
”Låt oss inte glömma att detta var en avsiktlig slakt av civila – inte ett krig mellan två arméer”, skriver hon och poängterar att målet för de bosniska serberna var att terrorisera och döda och etniskt rensa ut civila från deras område.
Enligt Amanpour är livstidsdomen mot Mladic ett tecken på att USA och Europa, som inte ville ingripa för att stoppa detta, inte längre kunde titta bort.
Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver i en analys att domstolen i Haag i dag lyckats döma en av de värsta krigsförbrytarna för krigen i det forna Jugoslavien, men den har samtidigt misslyckats att skapa en grund för försoning i Bosnien, Kroatien och Serbien.

Igår 16:20
Läs mer om Domen mot Ratko Mladic
Mario Draghi, Angela Merkel. TT
Europas tillväxt

EMU:s ekonomi på väg mot decenniets bästa kvartal

Euroländernas ekonomi ökade farten i november, enligt färska PMI-siffror från Markit. Inköpschefsindexet ökade preliminärt till 57,5 från oktobers 56,0, den högsta nivån på 79 månader, skriver Bloomberg.
Expansionen är också bred i euroländerna på ett sätt som inte setts till sedan innan den gemensramma valutan infördes. Tysklands tillväxt det senaste kvartalet ligger på 0,8 procent, liksom Spaniens. I Frankrike och Italien är tillväxten under samma period 0,5 procent.
– Den ökade tillväxten i november har satt EMU på spåret mot det bästa kvartalet sedan början av 2011, säger Chris Williamson, chefsekonom på IHS Markit.

3 tim
Michael Probst / TT / NTB Scanpix

Analytiker: Trodde att vi redan hade nått toppen

De överraskande starka, preliminära, PMI-talen för EMU-området kommer som en överraskning för analytikerkåren. IHS Markits chefsekonom Chris Williamson:
– Vi trodde att hade nått toppen för några månader sedan, så detta kommer som en överraskning. Det är en bred uppgång, säger han enligt CNBC.
Boosten ser dessutom ut att gälla även för december, enligt Markit. Om PMI-talen håller i sig pekar det mot en BNP-prognos på 0,8 procent för EMU i fjärde kvartalet. Det är en rejäl ökning jämfört med de 0,5 procents tillväxt som Reuters förutsåg i en prognos tidigare i november.

3 tim
Skyline, bankdistriktet i Frankfurt. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN

Industrin i euroområdet växlar upp farten igen

Preliminära siffror visar på ett stigande inköpschefsindex för EMU-området i november efter att ha sjunkit månaden innan. Det kombinerade PMI steg till 57,5 i november, upp från 56,0 i oktober. Det är också högre än förväntade 56,0 enligt Bloombergs prognosenkät.
Oktobersiffran, som var en sänkning jämfört med september, grundades i hög grad av lägre index för tillverkningsindustrin, samtidigt som indexet för tjänster ökade. I november steg inköpschefsindex för tillverkningsindustrin åter, från oktobers 58,5 till 60,0. Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 56,2 jämfört med 55,0.
Det politiska dödläget i Tyskland ser inte ut att påverka humöret i det privata näringslivet i EU:s största ekonomi, konstaterar TT. Commerzbank säger i en kommentar innan statistiken släpptes att en betydande faktor är ECB:s fortsatt mycket expansiva penningpolitik, vilken har en allt större inverkan på den reala ekonomin, skriver Commerzbank.

3 tim
Läs mer om Europas tillväxt

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.