E.ON
E.ON

Undersökning: 75% vill att Sverige blir förnybart

Advertisement

Trenden är tydlig. Sverige rör sig mot en större andel förnybar energi.
Och frågan är prioriterad för svenskarna. Enligt en undersökning från YouGov, på uppdrag av E.ON, svarar 75 procent av de tillfrågade att de tycker det är viktigt att Sverige ställer om till förnybar energi.
Just nu gör E.ON sin största klimatsatsning någonsin, för att styra Sverige i en mer hållbar riktning. Målet är att all el, värme och gas ska vara förnybar eller återvunnen år 2025. Bland annat satsar E.ON på att uppgradera elnätet för framtidens behov samt att installera laddare för elbilar längs Sveriges största vägar för att öka tillgängligheten för dem som kör elbil.

”Återvunnet är nästan viktigast”

– Redan i dag säljer vi enbart fossilfri el och merparten är förnybar. Det långsiktiga syftet är att all el, värme och gas ska komma från återvunna eller förnybara källor, säger Magnus Pettersson, miljöchef på E.ON.
Förnybar energi innebär i det här sammanhanget exempelvis el från sol, vind och vatten, värme från bränslen som biobränsle och bioolja samt gas i form av biogas.
– Och när vi pratar om att återvinna så gäller det områden som att ta tillvara spillvärme från industrier eller andra lokaler. Eller att ta tillvara energi från avfall eller varm avloppsvatten. Alla tänker inte på den här delen, men för oss är det återvunna nästan viktigast – det finns ju redan där att ta tillvara på, säger Magnus Pettersson.

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

Toppnyheter

De två kandidaterna Roy Moore och Doug Jones talade med reportrar vid vallokalen.  TT/AP
Anklagelserna mot Roy Moore

Alabama väntar på resultat – viktigt val för Trump

De första siffrorna från fyllnadsvalet till senaten börjar snart komma in i Alabama och vallokalerna stänger klockan två i natt, svensk tid. När republikanen Roy Moore anlände till vallokalen ville han inte svara på några frågor från reportrar gällande de sextrakasserier han anklagas för.
Trump har tidigare uppmanat väljare i Alabama att rösta på den sexbrottsanklagade republikanen och varnat för konsekvenserna om Moores motståndare, demokraten Doug Jones, kommer in i senaten.
Om Doug Jones vinner valet tappar republikanerna en plats i senaten, och går från att ha 52 av 100 platser, till 51, vilket kan få stora konsekvenser för Trumps politik.

Igår 22:39
Roy Moore utanför vallokalen tidigare i dag. Brynn Anderson / TT / NTB Scanpix

Washington Post portas från Moores valvaka

Den amerikanska tidningen Washington Post portas från republikanen Roy Moores valvaka i samband med senatsvalet i Alabama, skriver AP. Tidningen var den första att rapportera om att Moore av flera kvinnor anklagas för sexuella trakasserier.
Hannah Ford, talesperson för republikanens valkampanj, bekräftar att man har granskat och valt att inte bevilja tidningens ansökan om pressackreditering.
Moore har tidigare nekat till alla anklagelser.

Igår 23:06
Brynn Anderson / TT / NTB Scanpix

Här anländer Roy Moore till vallokalen – på en häst

När det var dags för republikanen Roy Moore att själv rösta i fyllnadsvalet till senaten i delstaten Alabama gjorde han det inte till fots. I stället kom Moore ridande på en häst, någonting som han har gjort till lite av en tradition.
Moore kandiderar mot demokraten Doug Jones och har ett starkt stöd i den konservativa delstaten, trots att flera kvinnor har trätt fram och anklagat honom för sexuella övergrepp.
Enligt de senaste opinionsundersökningarna är det så pass jämnt mellan de två kandidaterna att det inte går att förutspå en tydlig vinnare, skriver BBC.

Igår 18:15
Läs mer om Anklagelserna mot Roy Moore
Judiska kapellet i Malmö attackerades i går. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot judiska församlingen i Malmö

Två män hotade med att kasta bomb mot församling

Två personer ska vid lunchtid på tisdagen ha hotat judiska församlingen i Malmö, skriver Kvällsposten. De unga männen ska ha krävt av säkerhetsvakten att få ”träffa judar” varpå de skrek att de skulle kasta en bomb.
– Inledningsvis kom det in som ett olaga hot, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens kommunikationscentral i region syd, till tidningen.
Männen ska ha fotograferats av säkerhetsvakten och bilderna har lämnats till polisen. Det är oklart om det finns någon utpekad misstänkt för hotet.

Igår 20:02
Fredrik Sieradzki. Stig-Åke Jönsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska föreningen: ”Tar alltid det på stort allvar”

Den judiska föreningen i Malmö tar bombhotet mot föreningen på stort allvar, skriver Kvällsposten. Två unga män ska vid lunchtid ha bett om att få ”träffa judar” varpå de skrek att de skulle kasta en bomb.
– De stod utanför vår entré. När vår säkerhetsvakt frågade vad de ville sa de att de ville träffa judar, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen, till tidningen.
Händelsen har polisanmälts och Sierdazki säger att man ”alltid tar sådana här händelser på stort allvar”.

Igår 20:43
Två brandbomber har kastats mot judiska församlingen i Malmös kapell . Polisen utreder ett misstänkt hatbrott, enligt Sveriges Radio. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska församlingen: ”Det tycks bli värre och värre”

Freddy Gellberg, ordförande för den judiska församlingen i Malmö, säger till Sydsvenskan att församlingen betraktar måndagsmorgonens händelse som ett hot. Det var på morgonen som två brandbomber hittades utanför lokalen och polisen utreder nu hatbrott, rapporterar P4 Malmöhus.
– Det tycks bli värre och värre. Vi tar det här mycket allvarligt, säger Freddy Gellberg till Sydsvenskan
Flaskorna ska ha börjat brinna, men inte orsakat någon skada på byggnaden.

11 dec
Läs mer om Hoten mot judiska församlingen i Malmö
Polis och räddningstjänst larmades till Judiska församlingen på lördagskvällen. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken mot synagogan i Göteborg

L kräver info av Säpo – vill ta del av hotbilden

Säkerhetspolisen måste informera riksdagens justitieutskott om hoten mot de judiska församlingarna och institutionerna samt om det finns hot mot enskilda, kräver Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad. Det rapporterar TT.
Han vill att Säpo ”i närtid” ger justitieutskottet en bild av hur läget ser ut när det gäller hatbrott och hot med antisemitiska motiv, heter det i ett pressmeddelande.
Det var i lördags som synagogan i Göteborg attackerades och därefter har det skett attacker mot judiska församlingen i Malmö.

Igår 22:26
Synagogan i Göteborg kärlekbombades efter helgens attack. Nora Lorek/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Judiska församlingar riktar kritik mot SVT och TT

SVT och TT kritiseras av flera judiska församlingar i Sverige för att ha använt uttryck som kan leda till antisemitism, skriver Kulturnytt. Det är i en debattartikel i SvD som företrädare skriver att mediebolagen uttrycker sig ”schablonmässigt om judar” och använder till exempel uttryck som ”judisk lobby”.
– Det stämmer inte med verkligheten, det finns ingen judisk lobby och vi har absolut inget intresse av att ha någon lobby eller någonting i den stilen, säger Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, till SR.
Vicktor Olsson, övergripande nyhetschef på TT, slår ifrån sig kritiken medan Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT, säger att det skett ”en felaktig formulering”.

Igår 17:39
Polis och räddningstjänst larmades till Judiska församlingen på lördagskvällen Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två män begärs häktade efter attack mot synagoga

Två män begärs häktade för helgens brandbombsattack mot en synagoga i Göteborg. Männen är misstänkta för mordbrand.
– Vår teori är att det har med Palestina-Israel-konflikten att göra, säger åklagaren till DN.
Tre män, 18, 20 och 21 år gamla har sedan i söndags suttit anhållna misstänkta för att ligga bakom attentatet mot synagogan på lördagskvällen. En av dem, 20-åringen släpps på fri fot, men misstankarna mot honom kvarstår.
Männens tre advokater säger till DN att de nekar till anklagelserna.

Igår 13:29
Läs mer om Attacken mot synagogan i Göteborg
Anne Ramberg/illustrationsbild. TT
#metoo-uppropet

”Sextrakasserier och dåligt ledarskap är olika saker”

Me too-debatten som till en början handlade om sexuella trakasserier handlar numera om ledarskap där kvinnor inte tillåts göra karriär, skriver Anne Ramberg, generalsekreterare vid Advokatsamfundet, i en replik på SvD Debatt.
Hon frågar de jurister som skrev på SvD Debatt den 11 december: vad menas med manliga strukturer? Samtidigt menar Ramberg att hon anser att det är viktigt att skilja mellan sexuella trakasserier och frågan om kvinnors karriärmöjligheter då ”dåligt ledarskap” kan förekomma för både män och kvinnor.
Ramberg undrar också vilka åtgärder som debattörerna påstår att hon inte vidtagit. ”Advokatsamfundet kommer fortsätta att stötta kvinnor i deras strävanden att ta chefspositioner i rättslivet.”

Igår 21:42
SVT. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anklagad tv-profil får fortsätta jobba på SVT

En manlig medarbetare på SVT-sport fortsätter sitt samarbete med kanalen efter en utredning gällande anklagelser om grova sexuella trakasserier, skriver Sportbladet.
– Det här har inte varit något lätt beslut för oss. (..) Vi hade aldrig kontrakterat honom om vi hade känt till bakgrunden, säger sportschefen Åsa Edlund Jönsson till tidningen.
Det var i november som SVT valde att pausa samarbetet med mannen då det framkommit att kvinnor på hans förra arbetsplats berättat om sexuella trakasserier. De misstänkta ofredandena ska ha skett i nära anslutning till att experten började jobba för SVT.

Igår 17:14
Malou von Sivers. Carl Bredberg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malou von Sivers: Naivt tro att problemen försvinner

TV4-profilen Malou von Sivers tycker inte att kanalens vd Casten Almqvists beskrivning av att anklagade Martin Timell är ett ”enskilt rötägg” stämmer. Det skriver Malou von Sivers i boken ”Metoo – så går vi vidare”, enligt Expressen.
Programledaren skriver att det ”vore naivt” att tro att den problematiska strukturen försvinner för att man tar bort ”ett rötägg”.
I boken vittnar hon också om ”vilda fester och skidresor där spriten flödade” och beskriver hur hon sett chefer som tafsat på yngre medarbetare, enligt Expressen.
Martin Timell har nekat till anklagelserna.

Igår 16:05
Läs mer om #metoo-uppropet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.