Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

Universitetet vill motverka övergrepp med ny app

Forum för Genusvetenskap på Mittuniversitet planerar att lansera en app som ska motverka sexuella trakasserier och övergrepp, rapporterar Östersunds-Posten. I appen ska man bland annat få kunskap om härskartekniker och hur man kan motverka dem. Redan i december ska den första prototypen testas.
− Om en arbetsplats kan bli självmedveten kring i vilken grad härskartekniker förekommer kan det vara en del i att främja den psykosociala miljön, säger Karin Larsson-Hult, doktorand i sociologi vid Mittuniversitetet.

Toppnyheter

Arkivbild. Övning i markstrid i stadsmiljö. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Försvaret vill fördubbla budgeten till 2035

Försvaret vill mer än fördubbla den årliga försvarsbudgeten till 115 miljarder år 2035, enligt Försvarsmaktens perspektivstudie.
2035 bör budgeten uppgå till 115 miljarder kronor från dagens 53 miljarder kronor. Organisationen bör öka från dagens 50 000 personer till 120 000 personer. Det förslaget till kraftig expansion föreslår Försvarsmakten i dag, när den presenterar det långsiktiga behovet.
Redan till år 2025 behöver försvarsbudgeten öka till 75-85 miljarder kronor, enligt studien.
Den föreslagna storleken ska kunna möta olika typer av hot och ett väpnat angrepp mot landet oavsett var det sker.
– Säkerhetsläget blir allt mer osäkert, säger konteramiral Jonas Haggren, vid pressträffen.
Försvarsorganisationen behöver växa med fler krigsförband, armébrigader, ny materiel, nya förmågor och mer personal för att kunna försvara Sverige 2035, framhåller han.

39 min
Arkivbild. Piteå pansarskytteförband på övningen Våreld i Skåne 2017. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Framtidsstudie: Svenskt försvar hänger inte med

I Försvarsmaktens framtidsstudie, som presenteras i dag, är slutsatsen att svenskt försvar inte möter ”den förändrade omvärldsutvecklingen”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.
För att möta framtidens utmaningar behövs enligt studien fler armébrigader än dagens två, fler korvetter, ubåtar och stridsflygplan samt utökade resurser för ledning och logistik.
Fler detaljer kommer att presenteras vid en pressträff klockan 10. Studien tar sikte på tiden efter 2020 och fram till år 2035. Den kallas formellt perspektivstudien, kommer vart femte år och är ett viktigt underlag för riksdagens nästa försvarsbeslut 2020 om den försvarspolitiska inriktningen för 2021–2025.

2 tim
Ryohei Moriya / TT / NTB Scanpix
Försvarets framtid

USA godkänner Sveriges köp av Patriot luftvärn

USA:s utrikesdepartement har godkänt en eventuell försäljning av Patriot luftvärn till Sverige, rapporterar SVT Nyheter. Det framgår av dokument som USA:s Defense Security Cooperation Agency lämnat till kongressen på tisdagen.
Om inte kongressen lägger in sitt veto eller ändrar ansökan kan förhandlingar inledas.
Sverige vill köpa fyra Patriotenheter med radar, ledning och avfyrningsramper samt utbildning av personal. Det absoluta taket för slutnotan är 25 miljarder kronor.

Igår 17:21
Läs mer om Försvarets framtid
Muslimförtrycket i Burma

Nya bilder visar hur Burma utplånar rohingya-byar

Nya satellitbilder visar hur minst 55 rohingya-byar i norra Rakhine-provinsen i Burma har jämnats med marken sedan de tömts på invånare. Skövlingen fördöms av organisationen Human Rights Watch, som menar att den burmesiska regimen förstör möjligheten att utreda eventuella brott mot den muslimska minoritetsgruppen, rapporterar TT.
Flera av byarna var redan kraftigt förstörda av eld, men de nya bilderna visar hur även förkolnade rester av byggnader helt har utplånats, skriver AFP.
Runt 700 000 rohingyer tros ha fördrivits från Burma sedan offensiven mot dem inleddes i augusti, uppger AFP. FN har fördömt offensiven och kallat den etnisk rensning.

1 tim
Tatan Syuflana / TT / NTB Scanpix
Muslimförtrycket i Burma

Amnesty: Den allvarligaste krisen på flera årtionden

Nära 700 000 rohingyer har fördrivits från sina hembyar i Rakhine-provinsen sedan i höstas. ”Den allvarligaste flyktingkrisen på årtionden i Sydostasien”, skriver Amnesty international i sin senaste årsrapport.
Människorättsorganisationen konstaterar också att de som ännu inte flytt lever under apartheidliknanden förhållanden med kraftigt begränsade rättigheter. Burmas ledare, nobelpristagaren Aung San Suu Kyi, kritiseras för att ha varit allt för passiv och inte tydligt ha ingripit när övergreppen mot rohingyerna blev kända.
Samtidigt konstaterar organisationen att varningstecknen inför katastrofen funnits länge.
”Händelserna går till historien som ännu ett bevis på världssamfundets katastrofala misslyckande när det gäller att ta tag i omständigheter som kan leda till grymheter i massformat”, skriver organisationen.

27 min
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma
Ksenija Sobtjak.  SERGEI KARPUKHIN / TT NYHETSBYRÅN
Ryska valet 2018

Tidigare tv-stjärna utmanar Putin – men ses som ofarlig

Ksenija Sobtjak är journalist och var tidigare programledare för den ryska motsvarigheten till ”Big Brother”. Nu är hon en av dem som utmanar den Vladimir Putin i det ryska presidentvalet, men alla observatörer är överens om att hon inte utgör något reellt hot mot den sittande presidenten.
– Det är en illusion att tro att de som röstar på Sobtjak uttrycker någon slags protest, säger Moskvabon Arina Salevitj till Sveriges Radio.
Journalisten Marina Litvinovitj, som ingår i Sobtjaks valstab, medger att Kreml anser att Sobtjak är ofarlig. Hon ifrågasätter dock de kritiker som menar att 36-åringens deltagande i valet endast är till för att legitimera ett val som iscensatts för att få Putin omvald. Hennes deltagande är, enligt Litvinovitj, en unik möjlighet att öppet kunna kritisera hur Putin styr Ryssland.
– En sådan möjlighet måste man utnyttja, säger Litvinovitj.

1 tim
Aleksej Navalnyj. Arkivbild.  Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
Ryska valet 2018

Aleksej Navalnyj och hans kampanjchef greps

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj greps på torsdagen, men släpptes senare.
Navalnyj skrev på Twitter att han möttes av polisen efter ett besök hos tandläkaren och fördes bort. Senare under dagen sa han till nyhetsbyrån Reuters att han släppts.
Navalnyjs kampanjchef, Leonid Volkov, twittrade att även han hade gripits vid en flygplats i Moskva. Det är oklart om han också släpptes senare under dagen eller inte.
Kremlkritikern Navalnyj har uppmanat till bojkott av det ryska presidentvalet i mars, sedan han själv hindrats att kandidera.

Igår 11:03
Läs mer om Ryska valet 2018
Jevgenij Prigozhin och Vladimir Putin. Arkivbild från 2010.  Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Rapport: Legosoldater i Syrien leds av oligark

Oligarken Jevgenij Prigozhin sägs kontrollera de ryska legosoldater som krigar i Syrien och när legosoldaterna tidigare den här månaden attackerade amerikanska trupper i Syrien hade han haft tät kontakt med både Kreml och Damaskus. Det rapporterar Washington Post med hänvisning till amerikanska underrättelserapporter.
Enligt avlyssnad kommunikation mellan Prigozhin och en högt uppsatt syrisk tjänsteman ska Prigozhin ha sagt att han hade fått tillstånd från en rysk minister att gå vidare med ett ”snabbt och starkt” initiativ i början av februari.
Natten mellan den sjunde och åttonde februari attackerades högkvarteret för de amerikanska trupperna och deras syriska allierade i Deir al-Zour av runt 300 till 500 regimtrogna trupper. Amerikanerna gick till motattack och dödade runt 100 av anfallarna och senare framkom information om att flera ryska legosoldater fanns bland dödsoffren.
Prigozhin uppmärksammades förra veckan då den särskilde utredaren Robert Mueller anklagade honom för att ha finansierat ”trollfabriken” som spred falska nyheter på sociala medier under det amerikanska presidentvalet 2016. Han sägs ha nära kopplingar till president Vladimir Putin och amerikanska underrättelsetjänsten tror också att det är han som kontrollerar legosoldaterna i Syrien.

3 tim
Mamman till den döende pojken på sjukhuset i östra Ghouta.  AMMAR SULEIMAN / AFP
Syrienkriget

95 barn bland de döda – ”I himlen finns i alla fall mat”

Den syriska regimens flygräder mot östra Ghouta har dödat över 400 människor sedan i söndags och bland offren finns minst 95 barn. I ett tv-reportage visar BBC hur de två barnen Noor och Alla skriker av skräck efter att deras hem blivit bombat.
– Krigsflygplan har just bombat vår byggnad, säger ett av barnen.
På ett sjuhus i området kommer en mamma in med sin döende son.
– Jag väntar på att min son ska dö, då kommer han åtminstone vara fri från smärta, säger mamman.
Hon berättar att hon bakade bröd till sin son då taket på deras hem kollapsade.
– Han hamnar i himlen, där finns det i alla fall mat, säger hon innan hon bryter ihop helt.

4 tim
USA:s vice FN-ambassadör Kelley Currie talar under förhandlingarna om Syrien.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Frustration i förhandlingar om vapenvila i Syrien

Förhandlingarna om en vapenvila i Syrien har nått ett dödläge efter att Ryssland vägrat att gå med på det förslag som Sverige och Kuwait lagt fram. Ändå hoppas Kuwait att FN:s säkerhetsråd ska kunna rösta om en resolution klockan 17 svensk tid.
Ryssland menar att förslaget är ”orealistiskt” och har i stället presenterat ett eget förslag till en resolution, vilket har fått USA att gå i taket. Moskva har ”ensamt ansvar” för de mer än 400 dödsfallen i östra Ghouta, säger Heather Nauert, talesperson för amerikanska UD.
– Om Ryssland inte stödde Syrien skulle förödelsen och dödsfallen inte inträffa, säger Nauert.
Målet med det svensk-kuwaitiska förslaget var att humanitär hjälp skulle kunna nå de belägrade invånarna, och för att skadade och kritiskt sjuka skulle kunna lämna området. Det omformulerade ryska förslaget innehåller bland annat en formulering som verkar riktad mot USA, om att utländska militära styrkor endast ska kunna verka i Syrien i samordning med regimen.
Anonyma diplomater som sett det ryska förslaget säger till AP att det är oacceptabelt.

5 tim
Läs mer om Syrienkriget
Vinter-OS Alpint
Frida Hansdotter  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Hansdotter och Myhrer – klara för Sveriges guldlag

Laget till alpina OS-lagtävlingen på lördag är utsett. Frida Hansdotter, Anna Swenn-Larsson, Andé Myhrer och Mattias Hargin är Sverige medaljhopp.
Uppsättningen innebär att Sverige kommer till start med två guldmedaljörer – Hansdotter och Myhrer.
– Det känns som att vi har stora chanser till att göra ett bra resultat, säger Myhrer till TT.
Även reserverna Emelie Wikström och Kristoffer Jakobsen är aktuella för start.

1 min
Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Alpint

Näslund i tårar – protesten mot gruffet hjälpte inte

I den tajta skicrossfinalen försökte Sandra Näslund ta sig fram efter att ha hamnat bakom kanadensiskorna Kelsey Serwa och Brittany Phelan. Näslund hamnade då i en tuff duell med schweiziskan Fanny Smith och åkarna knuffades flera gånger, skriver Sportbladet.
Smith vann kampen och tog bronset. Efteråt lämnade Näslund in en protest men den avslogs av juryn.
– Det var inte en schysst kroppskontakt, säger sportchefen Joar Båtelson till DN.
Guldfavoriten Sandra Näslund kom fyra och efter att ha slängt ifrån sig stavarna sprutade tårar av besvikelse.
Samtidigt medger Näslund att även hon gruffade.
– Det är svårt för juryn att göra något när jag gör samma fula grej tillbaka. Jag är förbannad på mig själv men delvis på henne (Smith) också, säger hon enligt DN.

3 tim
Sandra Näslund var ledsen efter att ha slutat fyra, precis slagen av Schweiz Fanny Smith. TT
Vinter-OS Alpint

Medaljmiss för Näslund: ”Det är en stor tomhet nu”

Guldfavoriten Sandra Näslund lyckades inte ta medalj när OS-skicrossen avgjordes i natt. Svenskan slutade fyra i den mycket jämna finalen och slängde stavarna efteråt i besvikelse. Kanadas Kelsey Serwa tog guldet, landsmaninnan Brittany Phelan silvret och schweiziskan Fanny Smith bronset.
– Det är en stor besvikelse och tomhet just nu. Jag åkte hit för att ta guld och så slutar det med en fjärdeplats, det känns sjukt tungt, säger Näslund till Kanal 5.
Näslund lämnade in en protest efter finalen då hon tyckte att Smith körde för tufft, men den avslogs av juryn.
Resultatet är en stor missräkning för Näslund som totaldominerat världscupen och hade fyra raka segrar inför OS.

Idag 02:24
Läs mer om Alpint

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.