Räddningsinsatsen vid Kanalhuset i Göteborg. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hotbreven mot SVT

Uppgift: Dödshot mot fyra SVT-anställda i pulverbrev

Ett dödshot skrivet på engelska och en nyårshälsning. Det var innehållet i ett av de hotbrev som i går skickades till SVT i Göteborg och riktade sig mot medarbetare på Uppdrag granskning, enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst.
Kanalen rapporterar att det rörde sig om totalt fyra hotfulla försändelser som skickades till fyra personer. Minst två ska ha innehållit vitt pulver, vilket gjorde att hela SVT:s och SR:s gemensamma hus på Hisingen fick utrymmas och spärras av. Det tog flera timmar innan medarbetarna kunde återvända till sina arbetsplatser.

Toppnyheter

Den misstänkte attentatsmannen efter gripandet på måndagen. Arkivbild: Turkisk polis efter terrordådet på nyårsafton. TT
Nattklubbsdådet i Istanbul

Uppgifter: Skytten som dödade 39 i Istanbul gripen

Den man som dödade 39 personer på en nattklubb i turkiska Istanbul på nyårsnatten ska ha gripits. Det rapporterar turkiska medier.
Mannen greps i stadsdelen Esenyurt i Istanbul. Turkiska myndigheter har tidigare pekat ut en misstänkt IS-medlem från Uzbekistan som skyldig till massmordet. Enligt Hürriyet är det denne man som nu har gripits.
Gärningsmannen kom till den populära nattklubben med en taxi, en dryg timme efter tolvslaget. Han sköt ihjäl en polis och ytterligare en person vid entrén. Därefter avlossade han sammanlagt 120 skott inne på klubben. Ungefär två tredjedelar av de mördade var utländska medborgare. Ytterligare 65 människor skadades.

Igår 21:28
Offren från nattklubbsmassakern i Istanbul hedras med fotografier och blommor. Emrah Gurel / TT / NTB Scanpix

Fem ska ha gripits – fler insatser uppges pågå

Skytten som dödade 39 människor på en klubb i Istanbul uppges ha gripits. Flera turkiska medier uppger att även en kirgizisk man och tre kvinnor greps under polisinsatsen i Istanbul. CNN Türk skriver på Twitter att skytten bodde hos vänner från Kirgizistan.
Nyhetsbyrån Anadolu skriver att flera andra insatser mot misstänkta terroristceller pågick i Turkiet tidigt under tisdagen.
Attacken mot nattklubben började en dryg timme efter tolvslaget på nyårsafton, ytterligare 65 människor skadades.

Igår 22:41
En man med turkisk flagga går förbi en polis under en minnesstund för offren på nattklubben i Istanbul. Emrah Gurel / TT / NTB Scanpix

Underrättelsetjänst tros vara inblandad i Turkietdåd

En underrättelseorganisation misstänks ha varit inblandad i attacken mot nattklubben Reina i Istanbul på nyårsnatten. Det säger Turkiets biträdande premiärminister Numan Kurtulmus, rapporterar Reuters.
– Det var en extrem välplanerad och organiserad handling, säger han till tv-kanalen A Haber, enligt nyhetsbyrån.
Kurtulmus pekar inte ut någon specifik underrättelsetjänst. 39 människor dödades i attacken, terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret.

Igår 15:46
Läs mer om Nattklubbsdådet i Istanbul
Ryttaren Peder Fredricson vinner Jerringpriset under Idrottsgalan 2017. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Idrottsgalan 2017

Krönikor: Hästfolkets sätt att göra sig hörda

Hästfolk har tröttnat på att ses över axeln, skriver DN:s Malin Fransson efter att ryttaren Peder Fredricson fått Jerringpriset. ”Jerringpriset har blivit deras tillfälle att göra sina röster hörda.” Hon avfärdar resonemanget om att hästsport skulle vara en rikemanssport där materialet är avgörande, och att det skulle vara en organiserad kampanj från förbund och sponsorer. ”Tro inte något annat än att det här startar på gräsrotsnivå”.
Aftonbladets Kristoffer Bergström köper inte heller resonemanget om en konspiration. ”Med vilket fog påstår vi att Fredricsons fans är en lättstyrd flickflock, dirigerad av ledare och förbund?”. Han fortsätter med att fråga om det var en simkupp i fjol, och ”en sammansvärjning av unga triathleter när Lisa Nordén vann”.
Andrapristagaren Henrik Stenson tog ”förlusten” med ett leende, och citerade Tony Rickardsson när Aftonbladet intervjuade honom. ”Jag är inte bitter.”

7 min
Peder Fredricson, Sarah Sjöström och Henrik Stenson. TT

”En skandal – en röstkupp av ridsportsfolket”

Att ryttaren Peder Fredricson fick årets Jerringpris känns bara ”som ett dåligt skämt”. Det skriver Sportexpressens krönikör Anna Friberg, som anser att priset börjar tappa sitt värde.
”För förlåt Peder Fredricson, men det här är inget annat än en idrottsprislig skandal. En röstkupp av ridsportsfolket”, skriver hon.
Fredricson har visserligen haft ett bra år, skriver Friberg, men tillägger att ingen normalt idrottsintresserad person på fullaste allvar kan tycka att han förtjänade priset samma år som Sarah Sjöström tog OS-guld och Henrik Stenson vann en golfmajor.
DN:s Malin Fransson tar tvärtom ”hästfolket” som gått från ord till handling och röstat i försvar.
”När Peder Fredricson får Jerringpriset är det också hästfolkets sätt att visa långfingret åt dem som hånfullt pratar om rikemanssport och materialsport”, skriver hon.

Igår 22:25
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skrällen: Peder Fredricson vann Jerringpriset

Ryttaren Peder Fredricson vann det prestigefyllda Jerringpriset vid Idrottsgalan i Globen. Fredricson, som vann OS-silver i banhoppning i Rio i somras, fick flest röster av svenska folket. Tvåan Henrik Stenson, som var favorittippad, fick 40 000 röster färre än Fredricson, skriver Sportbladet.
– Det här betyder enormt mycket för mig och för häst-Sverige, sa Fredricson i sitt segertal.
De övriga nominerade var orienteraren Tove Alexandersson, cyklisten Jenny Rissveds och simmaren Sarah Sjöström.

Igår 21:25
Läs mer om Idrottsgalan 2017
Arkivbilder: Morgan Johansson och Henrik Vinge. TT
Agenda om brottslighet

Johansson: SD borde titta på sin egen kriminalitet

Ett ordkrig har utbrutit mellan justitieminister Morgan Johansson (S) och Sverigedemokraterna. Bakgrunden är SD:s krav på att regeringen ska initiera en kartläggning av brottsmisstänktas ursprung – något som Johansson säger nej till. I en intervju med Expressen säger justitieministern att SD borde titta på kriminaliteten i sin egen riksdagsgrupp eftersom den är ”överrepresenterad i kriminalstatistiken”.
SD:s presschef Henrik Vinge säger till tidningen att det är uppenbart att Morgan Johansson är pressad.
– Varför blir han annars fientlig och hittar på saker som inte stämmer? Sluta upp med att ljuga och mörka! Ta fram statistik över invandrares brottslighet, säger han.

Igår 23:01
Arkivbild: Morgan Johansson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ministern säger nej till SD-förslag om brottsstatistik

Justitieminister Morgan Johansson (S) tänker inte ge Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att ta fram ny statistik kring vilka länder brottsmisstänkta kommer ifrån. I gårdagens Agenda förde riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) och SD:s gruppledare Mattias Karlsson fram krav på ny sådan statistik.
Men nu säger Johansson, som inte ville delta i gårdagens Agenda, blankt nej. Enligt honom är tidigare forskning, som gjorts både i Sverige och utomlands, tillräcklig.
– Det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet, säger han till SVT.

Igår 17:34
Justitieministern Morgan Johansson (S) Mattias Karlsson t h TT

Vägrade debattera med SD – vill inte kommentera

Justitieministern Morgan Johansson (S) ville inte debattera brottslighet bland utlandsfödda i gårdagens ”Agenda”, skriver Aftonbladet. Nu vill varken han eller hans stab kommentera orsaken. Morgan Johanssons pressekreterare Miriam Abu Eid hänvisar till ministerns Twitter och det han tidigare sagt i riksdagen. En annan av hans pressekreterare, Adriana Haxhimustafa, skriver på Twitter att det var fel av SVT att skapa ett reportage som ”helt spelar på ett visst partis planhalva”. Vänsterpartier och Miljöpartiet ville inte heller ställa upp.

Igår 08:19
Läs mer om Agenda om brottslighet
Brexit Storbritanniens framtid
Arkivbild: Storbritanniens premiärminister Theresa May. © Stefan Wermuth / Reuters / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Talet läckt: May vill klippa banden med EU

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer på tisdagen att kräva att landet lämnar EU:s inre marknad vid brexit. Det framgår av delar av hennes utlovade klargörande tal som Bloomberg tagit del av. May har inget intresse av ett ”delvist” partnerskap med unionen eller något som innebär en halvmesyr, uppger källor för nyhetsbyrån.
"Vi söker ett nytt och jämlikt partnerskap – mellan ett självständigt, självstyrande, globalt Storbritannien och våra vänner och allierade i EU”, kommer hon att säga enligt dokumenten.
"Vi kommer inte att försöka få en modell som redan åtnjuts av andra länder. Vi kommer inte att försöka hålla fast vid delar av medlemskapet som vi lämnar”, fortsätter det förskrivna talet.
Enligt Telegraph kommer May att lansera en tolvpunktsplan för brexit under sitt tal.

Igår 23:17
Arkivbild: Ann Linde Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Linde: Chockad över deras främlingsfientlighet

Svenskar i Storbritannien har utsatts för en ”chockerande främlingsfientlighet” sedan brexit-omröstningen. Det säger EU-minister Ann Linde, som i dag besökte landet för att träffa brexit-ministern David Davis.
Före mötet träffade Linde flera svenska medborgare boende i Storbritannien som vittnade om att de behandlats illa efter sommarens omröstning. Bland annat berättade en kvinna om att hennes kolleger sagt att ”britterna röstat för att få sådana som henne ut ur landet”, skriver The Guardian.
– Jag häpnade över det jag fick höra. Det är oroande att de berättar att de inte behandlas som vanliga EU-medborgare, säger Linde till tidningen.

Igår 21:20
Arkivbil. DANIEL SORABJI / AFP

Analys: Märklig nervositet inför Mays tal om brexit

Spekulationerna om en ”hård” eller ”mjuk” brexit handlar om vilken relation Storbritannien ska ha till EU efter utträdet. I helgen kom uppgifter om att den brittiska regeringen planerar för det förstnämnda alternativet och är redo att lämna den inre marknaden för att kunna stoppa EU-medborgare. Det tillbakavisades av en talesperson för Theresa May i dag inför premiärministerns brexittal i morgon.
Men uppgifterna fick pundet att rasa under måndagsmorgonen – något som överraskar Bloombergs Mark Gilbert. För enligt honom har något annat än en ”hård” brexit, med kapade band till EU, aldrig varit ett alternativ.
”Regeringen har stått anmärkningsvärt enad ända sedan folkomröstningen i juni kring behovet av att prioritera kontroll över invandringen, oavsett vad det kostar”, skriver han.

Igår 18:30
Läs mer om Brexit
Annika Falkengren. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
SEB:s vd-byte

Analyser: Svagt av sfären att tappa trotjänaren

Annika Falkengrens tid som vd och koncernchef för SEB har på många sätt varit en berg- och dalbana, enligt SVT:s Kristina Lagerström. Nu står hela branschen inför en möjlig kris där digitaliseringen kan förändra mycket. ”Annika Falkengren kan ha valt tid för sin avgång med omsorg alltså”, skriver Lagerström.
DI:s Mikael Vilenius konstaterar att det är en seglivad börs-vd som lämnar och att SEB vuxit under Falkengrens ledning. Men jämfört med de andra storbankerna sticker Falkengrens prestation ut på ett dåligt sätt. Vilenius pekar bland annat på kostnadseffektivitet och värdeskapande som områden där Nordea, Swedbank och Handelsbanken varit bättre än SEB.
DN:s Birgitta Forsberg och SvD Näringslivs Carolina Neurath skriver båda om vad avhoppet betyder för Wallenbergsfären. ”Häpnadsväckande att hon ­lämnar familjen Wallenberg efter 30 år”, skriver Forsberg och påpekar att Falkengren även lämnar sina styrelseuppdrag för familjen.
Neurath menar att Falkengrens sorti är ett svaghetstecken. Hon förstår inte varför Falkengren inte erbjöds den nya utmaning hon uppenbarligen varit ute efter. ”Wallenbergarna lyckades inte behålla en av sina mest framgångsrika trotjänare”, skriver Neurath.

Igår 22:17
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Viktigt att kunna locka med mer än pengar

Opinion Annika Falkengrens sorti från SEB är en stor förlust för Investor och familjen Wallenberg, menar DI:s Lotta Engzell-Larsson. I en ledare skriver hon om den långvarige trotjänaren – en typ av företagsledare som det börjar bli ont om i Wallenbergs egna led.
”Som ägare är det en fråga om överlevnad för familjen Wallenberg att de kan fortsätta attrahera toppkrafter med annat än pengar. De måste locka med värderingar”, skriver Engzell-Larsson.

Igår 23:18
Arkivbild: Falkengren. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Källor: Falkengren ersätts internt – trio pekas ut

SEB lär ersätta Annika Falkengren internt, enligt SvD Näringslivs källor. Joachim Alpen, Christoffer Malmer och Johan Torgeby – alla i storbankens ledningsgrupp – pekas ut som möjliga efterträdare. En av fördelarna med att välja en person ur de egna leden är att det verkar som att man har koll på läget, skriver tidningen.
– Vi har många väldigt dugliga personer inom banken, men det är för tidigt för mig att uttala mig, sa SEB:s ordförande Marcus Wallenberg till SvD efter måndagens presskonferens.

Igår 16:15
Läs mer om SEB:s vd-byte
Polisen arbetar på brottsplatsen efter torsdagens skjutning. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mördade 16-åringen i Malmö

Tog bilden på döde Ahmed: ”Ett sätt att bearbeta”

Det var en 23-årig man som tog på bilden på den döde Ahmed Obaid efter mordet i torsdags. Det skriver Kvällsposten, som även har intervjuat mannen. Enligt 23-åringen själv rusade han fram till Ahmed efter skjutningen för att göra hjärt- och lungräddning. När han insåg att han inte kunde rädda Ahmeds liv tog han bilden, som senare fick stor spridning på Snapchat.
– Många säger att det var det dummaste jag gjort. Men det var ett sätt för mig att bearbeta den hemska upplevelsen, säger han till tidningen.
Det var någon, oklart vem, som fotograferade av bilden i mobiltelefonen som sedan spred den på sociala medier, säger 23-åringen.

Igår 18:41
Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Justitieministern på plats i Malmö: Vapnen måste bort

En manifestation hölls i Malmö till minne av den mördade Ahmed Obaid under måndagen. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är en av talarna. Inför talet fick han en kravlista från arrangörerna med åtgärder, rapporterar TT. En lista som Johansson säger sig ställa upp på.
– Det finns enligt mig ingen tvekan om vad som nu måste göras. Vi måste se till att de faktiskt kan lagföras, och att de kan få långa fängelsestraff. Vi måste få bort vapnen, vi måste skärpa straffen så att de som grips för de grova vapenbrotten kan häktas omedelbart och inte bara släppas ut på gatan igen några dagar senare, säger Johansson, som lovar att lägga fram ett förslag om straffskärpning för vapenbrott.
Den gymnasieskola där 16-åringen gick har avbrutit sin undervisning i dag, för att eleverna ska kunna delta.
– Det som hänt är förkrossande, han var ju jätteliten, säger 18-åriga Rim Jabboul, som går på skolan.

Igår 11:22
Läs mer om Mördade 16-åringen i Malmö
François Hollande och Angela Merkel. Arkivbild. Michael Kappeler / TT / NTB Scanpix
USA:s framtid

Hollande: EU behöver inte dina råd, Donald Trump

François Hollande är den senaste toppolitikern att anmärka på Donald Trumps EU-kritik.
– EU har ingen nytta av råd utifrån som talar om vad man ska göra, säger den franske presidenten, enligt AFP.
Europa kommer alltid vara öppet för transatlantiskt samarbete men kommer att göra det baserat på egna intressen och värderingar, säger Hollande. Flera världsledare har under måndagen ifrågasatt Trumps uttalanden om brexit och Tysklands ”katastrofala” migrationspolitik.

Igår 19:44
John Kerry, Donald Trump. Arkivbilder. AP

Kerry: Opassande av Trump att kritisera modig Merkel

USA:s avgående utrikesminister John Kerry säger att det var fel av Donald Trump att kritisera den ”modiga” tyska förbundskanslern Angela Merkel.
– Jag tycker uppriktigt sagt att det var opassande för USA:s blivande president att blanda sig i andra länders politik på ett ganska direkt vis, säger han till CNN.
I en mycket uppmärksammad intervju kallade Trump Merkels flyktingpolitik ”katastrofal” och uttalade förhoppningar om att fler länder ska lämna EU.

Igår 18:51
Angela Merkel under måndagens presskonferens i Berlin. Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN

Merkel slår tillbaka: EU:s framtid är i våra händer

EU:s framtid ”ligger i våra händer”, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter att Donald Trump hävdat att fler länder kommer att följa Storbritannien och lämna unionen.
– När han har tillträtt, och för tillfället är det inte fallet, kommer vi att arbeta tillsammans med den nya amerikanska regeringen och se vilken sorts överenskommelser vi kan nå, säger Merkel, enligt AFP.
I intervjun kritiserade USA:s tillträdande president även Merkels flyktingpolitik och kärnavtalet med Iran. Flera av EU-ländernas utrikesministrar har uttryckt förvåning över uttalandena.

Igår 15:03
Läs mer om USA:s framtid

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.