Arkivbild: Andersson. Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Ryska penningtvättshärvan

”Upprörande och allvarligt om uppgifterna stämmer”

Nordea och Danske Bank misstänks ha slussat vidare miljardbelopp i en penningtvätthärva, skriver tidningen Berlingske. Om uppgifterna stämmer är det upprörande, anser finansminister Magdalena Andersson (S).
– Penningtvätt är något som är oerhört allvarligt och används bland annat till att finansiera terrorism, säger Magdalena Andersson till TT.

Mer om avslöjandet

Toppnyheter

Stefan Löfven. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avhoppade S-toppen

”Kan man inte sköta sig ska man inte företräda S”

Om man inte kan sköta sig och bete sig på ett bra sätt, ”då ska man inte företräda Socialdemokraterna”. Det säger statsminister Stefan Löfven om beskedet att stadsbyggnads- och kulturborgarrådet i Stockholm, Roger Mogert (S), avgår efter att han utnyttjat sin ställning för att få kontakt med kvinnor.
– Det är dags att vädra ut det där unkna som uppenbarligen har pågått på så många ställen i vårt samhälle. Det är fullständigt bedrövligt och oacceptabelt. Jag tror att vi har kommit till ett momentum nu, tack och lov, säger Löfven till TT.
Mogert har själv bett om ursäkt för sitt beteende och i en kommentar till DN skriver han att han är ”djupt ledsen”.

2 tim
Roger Mogert (S) avgår som borgarråd i Stockholm. TT

S-toppen Roger Mogert avgår som borgarråd

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet i Stockholm, Roger Mogert (S), avgår efter att flera kvinnor anklagat honom för att ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker, skriver DN. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) säger till tidningen att Mogert har utnyttjat sin ställning ”för att få kontakt med kvinnor”.
– Det har varit alkohol inblandat och en utsatthet som inte är acceptabel, säger Wanngård till DN.
Mogert säger i en skriftlig kommentar till tidningen att han är ”djupt ledsen” och att han vill be om ursäkt.

5 tim
Roger Mogert (S). FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Medger dåligt beteende: ”Betett mig oacceptabelt”

Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S) i Stockholm säger att han är ”djupt ledsen” för sitt beteende och att han nu vill be om ursäkt. I en skriftlig kommentar till DN skriver han att när hans vänner påpekat att hans beteende inte varit bra så har han slagit det ifrån sig.
”Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabelt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta”, skriver han enligt DN.
Han berättar att han nu ska söka hjälp för sitt beteende och att han avgår med omedelbar verkan.

5 tim
Läs mer om Avhoppade S-toppen
Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2017/2018

ÖFK:s succé: Till slutspel efter vinst mot Zorja

2 – 0 | Östersund FK är klara för slutspel i Europa Leauge-fotbollen efter 2–0 mot Zorja Luhansk.
ÖFK, den lägst rankade klubben i Europa League inför turneringen, var dominant hemma mot ukrainarna och ledningsmålet i den 40:e minuten kom inte oväntat. Därefter dunkade Saman Ghoddos in 2–0 i den 77:e minuten.
– Jag kan inte beskriva det just nu. Det är helt fantastiskt, säger Saman Ghoddos till Kanal 9 enligt Expressen.
ÖFK-målvakten Aly Keita gjorde flera reflexräddningar då ukrainarna fick minst två guldlägen mot jämtarna.

16 min
Östersunds FK tränar inför kvällens fotbollsmatch i Europa League mot FC Zorya Luhansk Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖFK vädjar om hjälp efter snökaos: ”Behöver fler”

Östersunds FK har redan stått för ”årets prestation” och i kväll kan laget som första svenska lag gå vidare till sextondelsfinal i Europa League. Men först måste snön bort – med hjälp av supportrarna, skriver flera medier.
Hela natten och dagen har vaktmästarna på Jämtkraft arena kämpat hårt för att planen och läktaren ska bli snöfri, men nu ber de via Facebook fansen om hjälp att skotta.
– Det är klart att man ställer upp om de behöver hjälp, säger supportern Gustav Sandegård till Expressen.

5 tim
ÖFKs Saman Ghoddos. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN

Saman Ghoddos vill stanna i ÖFK vid avancemang

Saman Ghoddos har haft ett kanonår: årets allsvenska anfallare, debut i iranska landslaget och nu är han nära Europa Leauge-slutspel med Östersund FK. Och han är inte sugen på att lämna snöiga Jämtland – om laget går vidare till slutspel, skriver Sportbladet.
– Går vi vidare är jag jättesugen på att stanna, säger 24-åringen till tidningen.
I kväll möter Östersund ukrainska Zorya Luhansk på Jämtlands arena klockan 19.

5 tim
Läs mer om Europa League 2017/2018
Mnangagwa och hans anhängare. TT
Maktkampen i Zimbabwe

Mnangagwa manar alla till fredligt uppträdande

Emmerson Mnangagwa, Zimbabwes tillträdande president, uppmanar landets medborgare att fortsätta uppträda fredligt och avstå från alla former av ”hämndlystna vedergällningar”, rapporterar Reuters.
Mnangagwa svärs in på den nya posten i morgon.
Hans anhängare har tidigare uttryckt ilska över att han för några veckor sedan sparkades från posten som vicepresident – en åtgärd som fick landets militär att agera till stöd för Mnangagwa vilket ledde till att tidigare presidenten Robert Mugabe tvingades avgå.

2 tim
Avsatte presidenten Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe. Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix

Mugabe kan bli immun mot åtal – för att han avgick

Zimbabwes avsatte president Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe garanteras åtalsimmunitet som eftergift för att han avsagt sig makten, säger en talesperson för militären till CNN. Även parets säkerhet i landet ska garanteras.
Beslutet är en del av den överenskommelse som fick Mugabe att efter stora påtryckningar frivilligt avgå som ledare, uppger talespersonen Overson Mugwisi.
En regeringskälla uppger för Reuters att Mugabe inte har några planer på att gå i exil, utan vill dö i sitt hemland. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats.

4 tim
Soldater övar inför att Mnangagwa svärs in som president i Zimbabwe i morgon. Ben Curtis / TT / NTB Scanpix

Protokoll: Mugabe närvarar när Mnangagwa svärs in

Zimbabwes avsatte president Robert Mugabe kommer att närvara när hans efterträdare Emmerson Mnangagwa svärs in på posten i morgon, enligt ett protokoll som statlig media tagit del av.
Det är oklart om han kommer att ta plats vid ceremonin som hålls i en arena med plats för 60 000 personer, eller om han närvarar på något annat sätt.
93-åringen meddelade sin avgång på tisdagen. Detta efter att han sparkat vicepresident Emmerson Mnangagwa tidigare i november vilket ledde till att militären satte Mugabe i husarrest.

4 tim
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
Bröderna som pekades ut i Kevinfallet. SVT/TT
Stora Journalistpriset

SVT prisas för fallet Kevin – vinner årets avslöjande

SVT-medarbetarna Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson vinner Stora Journalistpriset i kategorin årets avslöjande för dokumentären om fallet Kevin.
”Genom nitiskt detektivarbete hittade de ett borttappat alibi, aldrig visade förhör och avslöjade en 19 år gammal polisiär sanning som falsk i ett berättande i världsklass”, lyder juryns motivering, skriver SVT.
SvD:s Emma Frans vann årets röst, Expressens Magda Gad årets förnyare och kategorin årets berättare gick till författaren Åsa Erlandsson. Lukas Bonniers stora journalistpris gick till dokumentärfilmaren Tom Alandh.

2 tim
Emma Frans. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SvD:s Emma Frans tar hem kategorin årets röst

Forskaren och SvD-medarbetaren Emma Frans tar hem Stora Journalistpriset i kategorin årets röst för sin förmåga att använda humor för att förklara vetenskap, skriver SvD.
– Jag är extremt glad, överväldigad och hjärtat bara rusar, säger Emma Frans till den egna tidningen.
SVT:s Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson vann kategorin årets avslöjande. Expressens Magda Gad vann årets förnyare och kategorin årets berättare gick till författaren Åsa Erlandsson. Lukas Bonniers stora journalistpris gick till dokumentärfilmaren Tom Alandh.

2 tim
Magda Gad. Magnus Bergström.

Magda Gad vinner Stora Journalistpriset

Expressens Magda Gad vinner Stora Journalistpriset i kategorin årets förnyare. Magda Gad belönas för sin moderna krigsjournalistik då hon bland annat tagit med läsarna till fronten i kampen mot terrororganisationen IS i Irak och Syrien, skriver Expressen.
SVT:s Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson vann kategorin årets avslöjande. SvD:s Emma Frans vann årets röst och kategorin årets berättare gick till författaren Åsa Erlandsson.
Lukas Bonniers stora journalistpris gick till dokumentärfilmaren Tom Alandh.

2 tim
Läs mer om Stora Journalistpriset
Maria Wiezell är konsumentvägledare på Sveriges konsumenter. TT/Sveriges Konsumenter/Pressbild.
Julhandeln

Varnar inför Black Friday: ”Var skeptisk till priserna”

I morgon sätter Black Friday-rean i gång och Konsumentverket varnar för att butiker kan sätta falska reapriser, rapporterar Aftonbladet. Det genom att sätta ett ordinarie pris som är påhittat.
Konsumentverket har tidigare granskat bland annat leksak-, hemelektronik- och sporthandelsbranschen och i alla branscher har de hittat tveksamma prissättningar. Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, säger till tidningen att de ordinarie priserna ofta höjs inför stora reor.
– Det gäller att vara skeptisk till de priser som annonseras ut, säger hon till Aftonbladet.

22 min
CHRIS J RATCLIFFE / AFP

Strejkhot på Amazons huvudlager inför Black Friday

Nästan en tredjedel av de anställda vid e-handelsjätten Amazons huvudlager i provinsen Piacenza i Italien planerar att strejka i morgon fredag, samma dag som rea- och shoppingdagen Black Friday infaller. Det efter att förhandlingar om lönebonusar fallit samman, skriver Reuters.
Enligt ett uttalande från flera fackföreningar omfattar strejken fler än 500 av de totalt 1 600 anställda på huvudlagret. Amazon skriver i sin tur att man, trots strejkhotet, kommer att försöka garantera att kunder får sina beställningar i tid, enligt nyhetsbyrån.

6 tim

Undersökning: Svenskarna drar ner på utgifterna i jul

Trots att ekonomin går på högvarv och tillväxten ökar så räknar svenska hushåll med att dra ned på utgifterna i jul enligt en konsumtionsundersökning från Nordea. Framförallt banfamiljer drar åt svångremmen och planerar att minska utgifterna med 18 procent i snitt, enligt undersökningen.
”Det är klart uppseendeväckande att vi två år i rad skär ner på utgifterna till julen samtidigt som den svenska ekonomin går som tåget”, skriver Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i ett pressmeddelande.
Konsumentvägledaren Mara Wiezell säger till TT att en tänkbar förklaring till försiktigheten kan vara oro för att bostadsmarknaden ska vika.

Idag 10:08
Läs mer om Julhandeln
Vicente Robles / TT / NTB Scanpix
Försvunna ubåten San Juan

Flottan: Explosion kan ha inträffat ombord på ubåten

Det ovanliga ljudet som upptäcktes tre timmar efter att den argentinska ubåten försvann i förra veckan ”överensstämmer med ljudet från en explosion”, meddelar den argentinska flottan enligt AFP.
Enligt flottans talesperson Enrique Balbi kan ljudet beskrivas som ”onormalt, ovanligt, kort, våldsamt och icke-nukleärt”.
Ett internationellt kärnförbudsorgan, som driver ett globalt nätverk för att kontrollera vågor vid havsbotten, bekräftar att de i förra veckan registrerade en ”ovanlig signal” som inte var naturlig, skriver Reuters.
Ubåten har varit spårlöst försvunnen i över en vecka och ett intensivt sökarbete pågår för att hitta de 44 människor ombord.

5 tim
Över 4 000 personer söker den försvunna ubåten. TT / NTB Scanpix

Nya ”okända spåret” var inte den försvunna ubåten

Det ”oidentifierade föremålet” som hittades i närheten av den plats där den argentinska ubåten ARA San Juan senast hördes var inte ubåten, rapporterar Reuters.
Samtidigt minskar hoppet för att hitta besättningen vid liv för varje timme som går. Syret ska enligt den argentinska flottans beräkningar ha tagit slut redan i går, men den stora räddningsstyrkan fortsätter sitt arbete – trots hårda vindar ute till havs.
Ubåten med 44 människor ombord försvann för åtta dagar sedan.

6 tim
Medlemmar ur den amerikanska flottan förbereder sig för att delta i sökinsatsen. LT. COURTNEY CALLAGHAN / US NAVY / AFP PHOTO

Uppgifter: Objekt funnet där saknad ubåt söks

Ett amerikanskt militärflygplan som ingår i den massiva sökinsatsen efter den saknade argentinska ubåten San Juan har upptäckt ett oidentifierat föremål i sökområdet. Det rapporterar Reuters med hänvisning till en av sina reportrar som var ombord på det amerikanska flygplanet.
Ubåten med 44 människor ombord försvann förra veckan. Sökinsatsen har försvårats av höga vågor och oron är stor att syret ombord börjar ta slut.

Idag 12:55
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.