Charles Dharapak / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

USA har tagit första steget för att upphäva Obamacare

Det första steget mot att upphäva Barack Obamas sjukvårdsreform Obamacare har tagits i USA. Senaten röstade i dag för ett godkännande av ett upphävande med 51-48, rapporterar Politico. Resultatet kom efter sju timmars debatt.
Resolutionen går nu till representanthuset, som väntas rösta om frågan den här veckan.

Toppnyheter

Åsa Regnér  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Uppropet mot sextrakasserier

Minister: Män bör engagera sig i kampen mot övergrepp

Fler män borde visa sitt stöd i kampen mot sexuellt våld, övergrepp och trakasserier, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till SVT.
– Man ska inte lämna kvinnor att fixa detta själva.
Hon är positiv till de tiotusentals kvinnor som har anslutit sig till hashtagen ”MeToo” för att vittna om problematiken. Samtidigt är det inte privata frågor för enskilda kvinnor – utan ett samhällsproblem, säger hon. Även om regeringen har satsat en miljard för att motverka våld mot kvinnor tycker Regnér att fler ska engagera sig i kampen, inte minst män.
– Inte för att män som grupp är skyldiga, men för att kvinnor står för nästan all kamp för jämställdhet.

2 tim
Arkivbild  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

”Hoppas #MeToo blir en ögonöppnare för oss män”

Opinion Förhoppningsvis blir alla de vittnesmålen om sexuella trakasserier som publiceras under hasthagen ”MeToo” en ”ögonöppnare för oss män”, skriver Sundsvalls tidnings Marcus Bohlin i en ledare. Män måste ställa sig frågan om de är ”någons MeToo”, skriver han.
Även om det är självklart att de allra flesta män inte våldtagit någon men: ”handen på hjärtat, har du någon gång tagit i någon annan människa på ett olämpligt sätt?”, skriver Bohlin. Sexuella trakasserier och övergrepp är inte något som bara kända män utsätter kvinnor för utan alla män ligger i riskgruppen, menar han. Därför kan övergreppen enbart upphöra om män sätter ner foten och tydigt visar att de inte accepterar sexuella övergrepp, skriver Bohlin.
Även Expressens Frida Boisen vill att män ska engagera sig i debatten och synliggöra problemet. ”Visa att ni finns”, skriver hon och uppmanar fler män att ”bekänna färg”.

25 min
Sarah Dawn Finer  TT

#MeToo i Sverige: ”Från dagis till Ica – överallt”

Tiotusentals svenska kvinnor har nu anslutit sig till hashtagen ”MeToo”, under vilken de berättar om sexuella trakasserier och övergrepp. ”Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då”, skriver artisten Sarah Dawn Finer på Instagram.
Hon är en av de kvinnor, kända som okända, som vittnar om övergrepp efter skådespelaren Alyssa Milanos uppmaning som kom i spåren av att filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för många års trakasserier och flera fall av våldtäkt.

2 tim
Läs mer om Uppropet mot sextrakasserier
Människor håller upp plakat med texten ”frihet för politiska fångar” utanför Generalitatpalatsen i Barcelona.  PAU BARRENA / AFP
Självständighetskampen i Katalonien

Katalaner uppmanas strejka i protest mot Madrid

Katalanerna uppmanas till en fredlig proteststrejk under tisdagen, efter att två framstående ledare för de katalanska självständighetsförespråkarna fängslats.
Demonstrationer bröt ut på måndagen i Kataloniens huvudstad Barcelona efter nyheten att domstolen beslutat att fängsla Jordi Sánchez och Jordi Cuixart från de två självständighetsgrupperna ANC och Omnium, skriver AFP. De anklagas för att ha uppviglat till stora protester i regionen inför folkomröstningen den 1 oktober.
Även Kataloniens polischef Josep Lluis Trapero riskerar upp till 15 års fängelsestraff för att ha uppmuntrat till protesterna och inte stoppat omröstningen, men domstolen lät honom gå fri i väntan på rättegång.
Madrid har varnat Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont att han bara har tre dagar på sig att ”återgå till laglighet”, efter att han vägrat säga om han utlyst självständighet eller inte efter folkomröstningen. Madrid begär svar senast på torsdag morgon.

4 tim
Jordi Cuixart och Jordi Sanchez. TT

Katalonien: ”Provokation av den spanska regeringen”

Den katalanska ledningen fördömer fängslandet av de två katalanska ledarna, skriver AFP. Regionledningen kallar agerandet för en provokation av den spanska staten.
– Staten spelar på provokation ... men människor kommer inte att falla för provokation, säger Jordi Turull på den katalanska kanalen TV3.
Samtidigt uppmanar den självständighetsivrande organisation ANC till protester genom att hamra med kastrullock och genomföra proteststrejker i morgon.
Det var under måndagskvällen som en spansk domstol beslutade att de katalanska ledarna Jordi Cuixart och Jordi Sanchez ska hållas fängslade i väntan på rättegång. Ledarna, som för närvarande utreds misstänkt för uppvigling, anklagas för att ha uppmanat hundratals demonstranter att förhindra polisens arbete i samband med folkomröstningen i Katalonien.

Igår 22:48
Jordi Sanchez och Jordi Cuixart. Francisco Seco / TT / NTB Scanpix

Två katalanska ledare har fängslats – i Madrid

Två katalanska ledare har fängslats, rapporterar Reuters och hänvisar till källor. Ledarna, som för närvarande utreds för misstänkt uppvigling, anklagas för att ha uppmanat hundratals demonstranter att förhindra polisens arbete i samband med folkomröstningen i Katalonien.
Jordi Sanchez och Jordi Cuixart ska ha fått demonstranter att försöka hindra polisen från att söka igenom regionledningens lokaler. De kommer nu att hållas fängslade utan borgen under hela rättegången mot dem.
Beslutet har tagits av en spansk domare som även beslutade att den katalanske polischefen, som misstänks för samma brott, inte skulle fängslas.

Igår 20:37
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Irakiska styrkor på en väg utanför staden Kirkuk.  ALAA AL-MARJANI / TT NYHETSBYRÅN
Kurdiska folkomröstningen i Irak

Irak-stöttade miliser intar Sinjar – kurder ger upp

Miliser stöttade av den irakiska regeringen har intagit staden Sinjar, där kurdiska peshmerga-trupper gett upp sina positioner, rapporterar flera internationella medier.
Den irakiska militären har tidigare meddelat att de tagit kontroll över guvernörens kontor, samt flera viktiga militärbaser och samtliga oljefält i den omstridda provinsen Kirkuk.
Sinjar är ökänd som platsen där terrorgruppen IS 2014 dödade tusentals yazidier och förde bort tusentals kvinnor och flickor som de använde som sexslavar.

1 tim
Donald Trump.  Manuel Balce Ceneta / TT / NTB Scanpix

Trump vädjar om lugn i Irak: ”Vi väljer inte sida”

USA vädjar om lugn i norra Irak efter sammandrabbningarna mellan kurdiska och irakiska styrkor i den oljerika provinsen Kirkuk, rapporterar flera internationella medier.
– Vi väljer inte sida, men vi gillar inte det faktum att de strider, säger president Donald Trump.
Trump säger att USA har haft en ”väldigt god relation” med kurderna i många år, och att landet även har varit på Iraks sida.
Irakiska styrkor och Iranstödd milis inledde en offensiv i provinsen Kirkuk tidigt på måndagen. Den irakiska armén säger sig bland annat ha tagit kontroll över den viktiga militärbasen K1, det statliga oljebolaget North Oils fastigheter liksom ett raffinaderi nordväst om Kirkuk.

3 tim
Irakiska styrkor intar Kirkuk. Uncredited / TT / NTB Scanpix

Tusentals civila flyr: ”Vill rädda sina familjers liv”

Irakiska elitstyrkor och shiitisk Iranstödd milis kontrollerar nu stora delar av provinsen och oljestaden Kirkuk. Samtidigt flyr tusentals civila staden av rädsla för våld.
– De vill inte att det blir som i Mosul, att civila dödas. De vill rädda sina familjers liv, säger Sherko Shwan i Kirkuk till TT.
Detta efter att en konvoj av fordon tillhörande de USA-tränade irakiska antiterrorstyrkorna intagit centrala Kirkuk från stadens flygplats, som de intog tidigare under dagen. Väl inne i staden ska de inte ha mött något motstånd från kurdiska styrkor när de halat den kurdiska flaggorna för att hissa den irakiska, rapporterar Reuters.
Tre veckor efter att Iraks kurdiska region höll en kontroversiell folkomröstning, har Irakiska styrkor nu intagit Kirkuk och tvingat de kurdiska styrkorna att dra sig tillbaka. SVT:s Eva Elmsäter skriver i en analys att den kurdiska reträtten kan ha avvärjt ett öppet krig.
Hon skriver vidare att reträtten kan ha skett efter någon form av kommunikation mellan centralregeringen i Bagdad och det kurdiska styret i Erbil efter att centralregeringen sedan september satt hårt mot hårt mot kurderna.
”Och i det här läget ser det ut som om Bagdad har vunnit, åtminstone striden om Kirkuk”.
Nu kommer det ta tid för Irak och dess kurdiska region att återställa de vänskapliga relationerna, skriver AP:s Philip Issa i en analys. I stället kommer samtalen mellan de två sidorna sannolikt att handla om att lätta på sanktionerna mot den kurdiska regionen, enligt Issa.

Igår 22:31
Läs mer om Kurdiska folkomröstningen i Irak
Trumps USA USA:s framtid
President Donald Trump och vicepresident Mike Pence. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Trumps skämt: Pence vill hänga homosexuella

Under ett möte tillsammans med en jurist ska president Donald Trump ha skämtat om att hans vicepresident Mike Pence vill ”hänga alla homosexuella”. Meningsutbytet återges i ett längre reportage i tidningen The New Yorker, som hänvisar till källor.
Trump ska under mötet först ha kommenterat Pences avsikt att försöka riva upp den fria abortlagstiftningen. Juristen sa att om så sker så kommer flera stater sannolikt legalisera abort på egen hand, varpå Trump vände sig till Pence och sa att hans ansträngningar därmed var förgäves och ett slöseri med tid. När diskussionen kom in på homosexuellas rättigheter ska Trump återigen ha vänt sig mot Pence och skämtat: ”Fråga inte honom — han vill hänga dem alla”, skriver The New Yorker.
Mike Pence har upprepade gånger under sin politiska karriär rört upp vrede i hbtq-kretsar, bland annat 2006 när han sa att legalisering av samkönade äktenskap skulle leda till en ”samhällskollaps”. Även president Trump har mött kritik, bland annat för sitt beslut att transsexuella inte ska få ta värvning i USA:s militär, skriver the Hill.

12 min
Hillary Clinton. REBECCA NADEN / TT NYHETSBYRÅN

Trump: ”Snälla Hillary, försök igen! Kör”

USA:s president Donald Trump uppmanar sin forna rival demokraten Hillary Clinton att ställa upp i kampanjen för presidentposten år 2020.
– Jag hoppas att Hillary ställer upp. Snälla Hillary, försök igen! Kör, säger republikanen Donald Trump efter en pressträff i Washington DC.
En uppmaning som beskrivs som skämtsam en kommentar av Politicos reporter.
I samband med pressträffen kritiserade han Clinton hårt för att ha visat sitt stöd för de spelare i den amerikanska NFL-ligan som valt att ställa sig på knä när nationalsången spelas i protest mot våldet mot och diskimineringen av svarta.
Enligt Trump är ”den inställningen” anledningen till att Clinton inte lyckades slå honom i förra årets presidentval.

5 tim
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.