Utrikes

USA:s kongress Capitol Hill. Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
USA:s skuldtak

Omröstning skjuts upp – fortfarande ingen budget

Den planerade omröstningen om fortsatt finansiering av USA:s statsapparat skjuts upp till lunchtid på måndagen lokal tid.
Beslutet innebär att veckan kommer att inledas med stora delar av USA:s statsapparaten stängd.
Planen var att omröstningen skulle hållas under natten med målet att kunna öppna den delvis nedstängda statsapparaten på måndagsmorgonen. Men nu tvingas hundratusentals offentliganställda att inleda veckan hemma, utan lön.
Ett ja i omröstningen skulle ge Demokraterna och Republikanerna ett uppskov till den 8 februari att komma överens.

18 min
Alex Brandon / TT / NTB Scanpix
Trumps USA USA:s skuldtak

Vita husets telefonsvarare anklagar Demokraterna

Den delvis nedstängda statsapparaten i USA har märkts även för personer som försökt att ringa till Vita huset. Där har telefonsvararens budskap ändrats, rapporterar BBC som har publicerat en inspelning. I meddelandet beskylls Demokraterna för att ha orsakat det låsta läget i senaten:
”Vi kan tyvärr inte ta ditt samtal i dag, eftersom Demokraterna i kongressen håller den federala finansieringen – inklusive medel till militären och andra funktioner för nationell säkerhet – gisslan, på grund av en orelaterad migrationsdebatt”.
Den faktagranskande sajten Snopes har verifierat meddelandets äkthet.

Igår 22:00
Frihetsgudinnan i New York. TT
Trumps USA USA:s skuldtak

New Yorks guvernör lovar öppna upp Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan på Ellis Island i New York har hållits stängd för besökare sedan i lördags då delar av statsapparaten bommade igen. Nu lovar delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo att öppna nationalmonumentet igen, skriver flera medier. Till det ska delstatspengar användas i stället för federala medel.
Enligt Cuomo, som är demokrat, ska turistmålet åter vara öppet redan under måndagen.
– Från vårt perspektiv är det en bra investering för intäkterna från turisterna är många gånger större än kostnaden för att öppna Frihetsgudinnan, säger Cuomo enligt CNN.

Igår 20:33
Läs mer om USA:s skuldtak
Angela Merkel, arkivbild. Michael Kappeler / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

Analyser: Merkel stiger ur askan och kan sitta i åratal

Söndagens knappa ja till regeringssamtal med Angela Merkel var inte någon triumf för socialdemokratiska SPD:s ledning, snarare ett slag i ansiktet. Det skriver Politicos Matthew Karnitschnig i en analys: 56 procent röstade för att inleda förhandlingar, vilket i sådana här sammanhang kan ses som mycket dåligt.
Trots det stora motståndet är det högst sannolikt att det blir en storkoalition mellan SPD och CDU, enligt analysen. SPD:s medlemmar måste godkänna det slutliga fördraget, men om det blir ett sammanbrott så sent i processen skulle väljarna straffa båda sidor i nästa val, tror Karnitschnig. En konsekvens av söndagens händelser är också att förbundskansler Merkel ”stiger ur askan”. Hennes dagar ska nu sannolikt räknas i år, och inte i dagar, menar han.
SVT:s utrikesredaktör Ingrid Thörnqvist skriver att hotet om nyval eller minoritetsregering för tillfället är avvärjt, men att Merkels CDU måste förändras för att möta det missnöje som fått väljarna att rösta på högernationalistiska AfD.

Igår 23:31
Andrea Nahles WOLFGANG RATTAY / TT NYHETSBYRÅN
Tyska regeringsbildningen

Tar sikte på Merkels parti: ”Förhandlar tills de tjuter”

Tuffa regeringsförhandlingar kan vänta efter att de tyska socialdemokraterna (SPD) sagt ja till koalitionssamtal med Angela Merkels kristdemokrater (CDU).
– Vi ska förhandla till dess att den andra sidan tjuter, sa SPD:s gruppledare Andrea Nahles i det kanske kraftigaste brandtalet under dagens förhandlingar, skriver Reuters.
SPD kräver bland annat hälsopolitiska reformer, förändringar i anställningsskyddet och möjlighet till familjeåterföreningar för asylsökande i särskilt ömmande fall.
CDU avfärdade omedelbart SPD:s krav på eftergifter och meddelade att ramverket från de förberedande samtalen gäller.

Igår 18:18
Partiledaren Martin Schulz och gruppledaren Andrea Nahles omfamnar varandra när valresultatet blev känt. THILO SCHMUELGEN / TT NYHETSBYRÅN
Tyska regeringsbildningen

Tyska SPD säger ja till regeringsförhandlingar

Socialdemokratiska SPD:s delegater säger ja till regeringsförhandlingar med Angela Merkels CDU. Det står klart efter en omröstning på den extrainsatta kongressen i Bonn. Enligt Die Welt röstade 363 delegater ja och 279 nej till samtal. En delegat lade ner sin röst.
Beskedet innebär att Tyskland är ett steg närmare en regering. Landet har befunnit sig i ett politiskt dödläge sedan valet för över fyra månader sedan.
Ett nej på kongressen hade enligt många bedömare kunnat innebära slutet för SPD-partiledaren Martin Schulz som har drivit en hård kampanj för att inleda regeringssamtal med CDU. Det efter att han tidigare uteslutit ett sådant scenario.
Ett slutligt koalitionsfördrag måste godkännas av SPD:s 440 000 medlemmar innan en ny regering kan komma på plats.

Igår 15:33
Läs mer om Tyska regeringsbildningen
Turkisk bybo nära gränsen till Syrien. BULENT KILIC / AFP
Syrienkriget

YPG: Åtta civila varav ett barn har dödats i flyganfall

Minst åtta civila, varav ett barn, har dödats i turkiska flygangrepp i kurdkontrollerade Afrin i Syrien på söndagen, enligt den kurdiska YPG-milisen. Dagen innan dödades tio människor, sju av dem civila.
Turkiska markstyrkor och stridsvagnar passerade gränsen till Syrien på söndagen i offensiven mot Afrin. Styrkorna uppges avancera tillsammans med Fria syriska armén, en turkiskstödd rebellstyrka.
Erdogan säger att hans styrkor kommer att krossa syriskkurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG, som Turkiet kopplar ihop med PKK.
Syriens president Bashar al-Assad fördömer Turkiets anfall och säger att Ankara stödjer extremistgrupper.

Igår 18:03
Turkiska soldater nära gränsen till Syrien. BULENT KILIC / AFP
Syrienkriget

”Anmärkningsvärt med ord som ’terrorarmé’ i Nato”

Dag för dag blir situationen i Syrien efter IS fall allt mer komplicerad. Gamla allianser splittras och nya tillkommer, skriver CNN:s Nick Paton Walsh i en analys. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat USA för att ”bygga en terrorarmé” vid hans gräns och syftar på det amerikanska stödet till kurd-syriska YPG. Enligt Paton Walsh är det anmärkningsvärt att höra en Nato-allierad använda den typen av retorik mot en USA-stödd styrka. Turkiet ser USA som förrädare, medan Washington kalkylerar med att ha råd att göra Erdogan upprörd, menar Paton Walsh.
DN:s Terese Cristiansson säger till den egna tidningen att Turkiets offensiv kan leda till två helt olika saker: Antingen en mindre offensiv mot YPG:s baser, eller en större offensiv som kan leda till en ”mycket problematisk internationell situation”.

Igår 15:49
Erdogan.  HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Erdogan: Hoppas att det här är över inom kort

Turkiska markstyrkor har gått över gränsen till Syrien i offensiven mot kurdiskdominerade Afrin. Enligt turkiskt statskontrollerade nyhetsbyrån Anatolia avancerar styrkorna sida vid sida med turkiskstödda rebellstyrkan Fria syriska armén (FSA).
Det är andra gången som Turkiet ger sig in i grannlandets krig med en insats i den här storleksordningen. Men den ska inte bli långvarig, säger president Recep Tayyip Erdogan.
– Om Gud vill kommer denna operation att vara avslutad inom kort, säger han i ett tal i den turkiska provinsen Bursa.

Igår 13:04
Läs mer om Syrienkriget
Avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont på en mobilskärm. SANTI PALACIOS / TT / NTB Scanpix
Självständighetskampen i Katalonien

Hotet inför Danmarksresa: Spanien vill se ett gripande

Spanien hotar med en internationell arresteringsorder inför Carles Puigdemonts besök i Danmark på måndag. Där ska Kataloniens avsatte regionpresident delta i en debatt på Köpenhamns universitet och träffa politiker från folketinget.
Besöket i Danmark är första gången som Puigdemont lämnar Bryssel sedan han gick i exil. Mikkel Vedby Rasmussen, värd för evenemanget på Köpenhamns universitet, säger till TT att han inte har fått några indikationer på att exledaren ska ha ändrat sina resplaner.

Igår 18:45
Carles Puigdemont JOHN THYS / AFP
Självständighetskampen i Katalonien

Rävsax för Puigdemont: Åka hem eller stanna i exil?

Den katalanske ex-regionpresidenten Carles Puigdemont kommer att gripas om han återvänder till Barcelona, trots sin parlamentariska immunitet. Det säger spanska åklagare, enligt AFP.
Uttalandet kommer efter att Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas hävdat att ex-ledaren ”inte kan gripas” i Barcelona på grund av immuniteten.
I slutet av januari avgörs vem som ska leda regionen. Det efter att separatistiska partier fått absolut majoritet i nyvalet i december, ett nederlag för centralregeringen i Madrid.
I går sa Puigdemont att han kan tänka sig att fortsätta leda Katalonien från sin exil i Bryssel, men rättsliga experter i Kataloniens parlament har sagt att kandidater måste befinna sig fysisk på plats i regionen. Det rapporterar The Local.

20 jan
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
OMAR SOBHANI / TT NYHETSBYRÅN
Hotellattacken i Kabul

Källor: Över 30 dödades i attacken mot lyxhotellet

Över 30 människor dödades i gårdagens hotellattack i Kabul, uppger afghanska säkerhetskällor. Det skriver TT med hänvisning till Reuters.
Tidigare har Afghanistans inrikesdepartement bekräftat att totalt 18 människor – fyra afghaner och 14 utländska medborgare – dödades i attacken mot lyxhotellet.
Det framgår inte om de angripare som dödades av landets säkerhetsstyrkor räknas in i antalet. UD har inga uppgifter om att några svenskar ska finnas bland dödsoffren.
Omkring 150 människor räddades från hotellet i samband med angreppet, som först efter tolv timmar meddelades vara över. Av de räddade var över 40 utländska medborgare.

Igår 16:51
SHAH MARAI / AFP
Hotellattacken i Kabul

Talibanerna tar på sig den blodiga hotellattacken

Talibanerna har tagit på sig gårdagens attack mot ett lyxhotell i Kabul i Afghanistan, skriver AFP.
18 människor har bekräftats döda, majoriteten av dem utländska medborgare. Säkerhetskällor uppger för Reuters att det totala antalet dödsoffer är så högt som 30.
Först tolv timmar efter det att byggnaden stormats meddelade inrikesdepartementet att attacken var över. Säkerhetsstyrkor hade då arbetat under morgonen med att säkra hotellet. Bilder i afghansk tv visade hur tjock, svart rök bolmade från huset.

Igår 09:02
TT
Hotellattacken i Kabul

Hotellgäster knöt lakan – flydde via balkongerna

De beväpnade männens attack mot lyxhotellet i Kabul varade i mer än 12 timmar. Människor som trängts ut på taket på det sex våningar höga Intercontinental Hotell, som ligger på en kulle med utsikt över den afghanska huvudstaden, kunde ses binda ihop lakan och klättra över balkonger för att fly undan angreppet.
Aziz Tayeb, som skulle närvara vid en konferens, var en av gästerna på hotellet. ”Be för mig. Jag kan dö”, skrev han på Facebook under attacken.
Tayeb lyckades fly till poolområdet utanför hotellet, och när han väl var i säkerhet ringde han till sina kollegor som fortfarande var kvar inne i den brinnande byggnaden, rapporterar AFP.
– Några skrek att de skulle dö av att andas in röken, säger han.
Medan Tayeb väntade på mer information skrev han på nytt till sina vänner på Facebook.
”Att hålla sig vid liv i det här landet handlar om slump. Mer än hundra av mina kollegor och vänner är fångade mellan liv och död. Snälla be för dem”, skrev han.

Igår 08:35
Läs mer om Hotellattacken i Kabul