Utrikes

LINDA MANNER / Lehtikuva
Knivattacken i Åbo

Polisen tipsades om att 18-åringen hade radikaliserats

Polisen fick tips om 18-årige Abderrahman Mechkah som nu misstänks ligga bakom knivattacken i Åbo i början av året. Men det fanns inget konkret hot, meddelar den finländska säkerhetstjänsten Skypo.
Det var polisen i Sydvästra Finland som ursprungligen fick in tipset om att Mechkah verkade radikaliserad, och lämnade över uppgifterna till Skypo. Men konkret hot saknades, och han har inte ingått på Skypos lista över 350 potentiella terrorister.

32 min
Finlands president Sauli Niinistö och människor samlade på platsen för fredagens attack i Åbo. TT

Niinistö vill se lagändring för att stoppa nya dåd

Efter knivattacken i Åbo vill Finlands president Sauli Niinistö se en ny underrättelselag.
– Jag har diskuterat ärendet med tre olika regeringar och önskat att lagen skulle träda i kraft så fort som möjligt. I dessa frågor gäller det att agera fort, sade han på en presskonferens i dag, rapporterar Svenska Yle.
Frågan om en ny underättelselag har diskuterats i Finland i flera år. Under hösten ska riksdagen rösta om en lagändring som bland annat skulle ge myndigheter möjlighet att genomföra dataövervakning, något som inte är möjligt i dag, skriver Svenska Yle.
Niinistö sa under presskonferens att attacken i Åbo sannolikt påskyndar beredningen av den nya lagen.

Igår 20:17
Läs mer om Knivattacken i Åbo
Younes Abouyaaqoub/Fransk polis kontrollerar fordon vid spanska gränsen.  TT
Attacken i Barcelona Dåden

Jakten på 22-åring trappas upp – söks i hela Europa

Jakten på Younes Abouyaaqoub, som misstänks vara den som körde skåpbilen i terrordådet i Barcelona, har trappats upp till internationell nivå, säger spanska myndigheter.
Kataloniens inrikesminister Joaquim Forn bekräftade tidigare under dagen att polisen misstänker att 22-årige Abouyaaqoub ensam körde skåpbilen och dödade minst 13 personer på turistsråket La Ramba i Barcelona.
Abouyaaqoub har varit på fri fot sedan attacken i torsdags. De övriga elva personer som misstänks för inblandning i attacken har gripits, skjutits av polis eller dödats i en explosion i ett hus i Katalonien dagen före attacken på den turisttäta gatan La Rambla i Barcelona.

2 tim
Ledaren för ett islamiskt center i moskén där Essati jobbade.   ALBERT GEA / TT NYHETSBYRÅN

Källor: Imam blev vän med terrordömd i fängelset

Imamen som misstänks ha radikaliserat de unga männen bakom terrordåden i Katalonien satt i fängelse tillsammans med en man som dömdes för inblandning i terrordådet i Madrid 2004. Det skriver El Mundo.
Imamen Albdelbaki Essati dömdes för narkotikabrott och släpptes 2012. I fängelset ska han ha mött Rachid ”Kaninen” Aglif, som dömdes till 18 års fängelse för att ha hanterat sprängämnen och för att han varit medlem i gruppen som låg bakom Madriddådet.
– De två utvecklade en särskild vänskap, säger en källa inom polisen till El Mundo.
Den spanska polisen säger att ingen av de tolv misstänkta medlemmarna i terrorcellen bakom Barcelonadåden tidigare varit dömd för terrorbrott.

5 tim
Imamen Albdelbaki Essatis bostad i Ripoll.

Kopplas till fler länder – sökte jobb i Belgien

Medlemmarna i terrorcellen som misstänks för dåden i Barcelona har rest till flera andra länder. Den misstänkta imamen, Albdelbaki Essati, som pekats ut som ledare för terrorcellen, ska bland annat ha sökt jobb i Belgien förra året.
– Vi vet med säkerhet att han tillbringat tid här mellan januari och mars 2016, i Diegem, Vilvoorde och Bryssel. Vår lokala polis granskade honom noga, säger Hans Bonte, borgmästare i Vilvoorde till tv-kanalen VRT.
En av de misstänkta ska också ha besökt Zürich i Schweiz i december förra året, ett besök som nu utreds av schweiziska myndigheter. Younes Abouyaaqoub, som jagas misstänkt för att ha kört skåpbilen på La Rambla, söks nu i Frankrike. Polisen misstänker att han kan ha tagit sig över den franska gränsen.

6 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Plasflaskor/Grand Canyon.   TT
Maktskiftet i USA USA:s framtid

USA stoppar parkers förbud mot vattenflaskor i plast

Amerikanska nationalparker får inte längre införa egna förbud mot försäljning av vattenflaskor i plast, enligt ett beslut av president Donald Trumps administration.
Beslutet, som innebär att de förbud mot vattenflaskor i plast som funnits i flera nationalparker sedan 2011 måste tas bort, kritiseras nu från flera håll, skriver The Guardian. Den tidigare möjligheten för parker att förbjuda flaskorna var en ”win-win för alla utom flaskvattenindustrin” säger Lauren DeRusha Florez, som jobbar för gruppen Corporate Accountability International.
Beslutet togs efter efter kampanj från ett The International Bottled Water Association. The Guardian noterar att David Bernhardt, som nyligen utsetts av Trump till ställföreträdande inrikesminister, tidigare jobbat som lobbyist för vattenindustrin.
– Han är ytterligare än konfliktfylld, klimatavfärdande Trump-anställd som prioriterar vinst framför människor, har den demokratiska senatorn Elizabeth Warren tidigare sagt om honom.

6 min
President Donald Trump och en afghansk soldat. Arkivbild. TT

Ny Afghanistanstrategi – ingen reträtt väntas

Under måndagen presenterar president Donald Trump USA:s nya strategi för landets militära insats i Afghanistan.
USA:s högste befälhavare i Afghanistan, general John Nicholson, hyllade under söndagen landets armés nya specialstyrka och deklarerade att: ”Vi är med er och kommer stanna hos er”. Ett uttalande som kan tolkas som att ett amerikanskt tillbakadragande från Afghansistan inte är aktuellt, rapporterar AP.
Pentagon har velat se en förstärkning med 4 000 fler soldater i landet. I dag har USA 8 400 soldater stationerade i Afghanistan, därutöver finns 5 000 soldater under NATO-befäl.

Igår 21:23
Läs mer om Maktskiftet i USA
USS John S McCain.  AHMAD MASOOD / TT NYHETSBYRÅN
Fartygskrocken i Singapore

Besättningens sovplatser har fyllts med vatten

Den amerikanska jagaren USS John S McCain, som krockade med en oljetanker öster om Singapore, fick stora skador på skrovet och har tagit in vatten. Det säger den amerikanska marinkåren enligt flera medier.
Bland annat har ett maskinrum, ett kommunikationscenter och utrymmen där besättningen sover svämmats över.
Tio sjömän saknas efter kollisionen och fem skadades. Fartyget har nu förts till en marinbas i Singapore.

2 tim
Den amerikanska jagaren USS John S McCain. James Vazquez / TT / NTB Scanpix

Amerikanskt fartyg i krock med oljetanker – 10 saknas

Tio sjömän saknas och fem har skadats efter en kollision mellan den amerikanska jagaren USS John S McCain och en oljetanker öster om Singapore, uppger den amerikanska marinen.
Det amerikanska krigsfartyget, som har fjärrstyrda robotar ombord, har kunnat köra i hamn men har skadats i aktern. Räddningspersonal har skickats till kollisionsplatsen och söker nu efter de saknade sjömännen. Oljetankern ska inte ha läckt någon olja.

Idag 03:02
Den amerikanska jagaren USS John S McCain och jagaren USS Fitzgerald.  TT

Andra olyckan på kort tid med amerikanska jagare

Kollisionen mellan den amerikanska jagaren USS John S McCain och en oljetanker öster om Singapore är den andra olyckan med amerikanska jagare i asiatiska vatten på lite mer än två månader.
I mitten av juni krockade den amerikanska jagaren USS Fitzgerald, som precis som USS John S McCain kan ta fjärrstyrda robotar ombord, med ett containerfartyg. Sju sjömän miste livet i kollisionen.
Kaptenen på USS Fitzgerald har fråntagits befälet och 13 sjömän kommer att straffas som en följd av den olyckan.
Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan med USS John S McCain och ett stort räddningspådrag pågår på platsen.

3 tim
Läs mer om Fartygskrocken i Singapore
Angela Merkel.  THOMAS KIENZLE / AFP
Valet i Tyskland

Merkels parti ökar ledningen inför tyska valet

Förbundskansler Angela Merkels parti har ökat sin ledning över socialdemokraterna (SPD) inför valet i Tyskland, visar en opinionsundersökning gjord av institutet Emnid.
Merkels kristdemokratiska parti CDU och systerpartiet i Bayern CSU får stöd av 39 procent av väljarna i undersökningen, medan SPD stöttas av 24 procent.
De gröna gick framåt en procentenhet jämfört med veckan innan till 8 procent och ligger nu på samma nivå som liberala FDP. Högerpopulistiska AfD tappade en procentenhet till 7 procent.
Att bekämpa fattigdom bland äldre och att alla barn och unga ska ha rätt till en likvärdig utbildning är några av de viktigaste frågorna för tyskarna, enligt undersökningen. De flesta anser inte att begränsning av invandring är en viktig fråga.
1 426 personer deltog i undersökningen, som utfördes mellan den 10:e och 16:e augusti.

4 tim
Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan under ett tal på söndagen. MURAD SEZER / TT NYHETSBYRÅN

Erdogan till ny attack mot Merkel inför tyska valet

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan ger sig ännu en gång in i den pågående tyska valkampanjen. Efter att den tyska regeringen reagerat på tidigare uttalanden om att förbudskansler Angela Merkels CDU och hennes koalitionspartner är ”fiender” till Turkiet gick Erdogan till ny attack.
– De som attackerar Turkiet på detta sätt behöver få en smäll i detta val, sa Erdogan i ett tv-sänt tal under söndagen utan att nämna vilka partier han avsåg, rapporterar AFP.
Enligt uppskattningar har runt 1,2 miljoner tyskar med turkiskt ursprung rösträtt i det tyska valet 24 september.

Igår 15:29
Angela Merkel och Horst Seehofer.  Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix

Koalitionspartner släpper krav på flyktingtak

Det tyska partiet CSU har släppt kravet på förbundskansler Angela Merkels parti CDU att man vill se ett tak för antalet flyktingar som tillåts anlända till Tyskland, rapporterar tyska medier.
CSU, eller Den kristligt sociala unionen, är CDU:s systerparti i Bayern. Partiledaren Horst Seehofer har tidigare krävt ett tak för flyktingmottagandet för att ingå i en koalitionsregering med CDU efter valet den 24 september.
Seehofer säger till tv-kanalen ARD att ”situationen har förändrats.”

Igår 13:35
Läs mer om Valet i Tyskland