Utrikes

Sörjande anhöriga. Esteban Felix / TT / NTB Scanpix
Försvunna ubåten San Juan

Anhöriga arga och sorgsna: ”Jag känner mig lurad”

Hoppet om att hitta de 44 personerna ur besättningen vid liv har krossats efter att flottan uppgett att de registrerat ett ljud liknande en explosion i samband med att ubåten i Argentina försvann. Det rapporterar BBC.
Anhöriga har reagerat med ilska och sorg på den argentinska flottans besked.
– Jag känner mig lurad. Hur vet de det just nu? De är perversa och manipulerar oss! säger advokaten Leguizamon till AFP och fortsätter:
– De berättar inte att de är döda, men de berättar att ubåten ligger på ett djup av 3 000 meter. Vad kan du dra för slutsatser av det?
Ubåten har varit spårlöst försvunnen sedan i förra veckan. Sökarbetet har de senaste dygnen varit i en ”kritisk fas” då syret enligt beräkningarna ska ha tagit slut redan i går.

1 tim
Vicente Robles / TT / NTB Scanpix

Flottan: Explosion kan ha inträffat ombord på ubåten

Det ovanliga ljudet som upptäcktes tre timmar efter att den argentinska ubåten försvann i förra veckan ”överensstämmer med ljudet från en explosion”, meddelar den argentinska flottan enligt AFP.
Enligt flottans talesperson Enrique Balbi kan ljudet beskrivas som ”onormalt, ovanligt, kort, våldsamt och icke-nukleärt”.
Ett internationellt kärnförbudsorgan, som driver ett globalt nätverk för att kontrollera vågor vid havsbotten, bekräftar att de i förra veckan registrerade en ”ovanlig signal” som inte var naturlig, skriver Reuters.
Ubåten har varit spårlöst försvunnen i över en vecka och ett intensivt sökarbete pågår för att hitta de 44 människor ombord.

Idag 14:43
Över 4 000 personer söker den försvunna ubåten. TT / NTB Scanpix

Nya ”okända spåret” var inte den försvunna ubåten

Det ”oidentifierade föremålet” som hittades i närheten av den plats där den argentinska ubåten ARA San Juan senast hördes var inte ubåten, rapporterar Reuters.
Samtidigt minskar hoppet för att hitta besättningen vid liv för varje timme som går. Syret ska enligt den argentinska flottans beräkningar ha tagit slut redan i går, men den stora räddningsstyrkan fortsätter sitt arbete – trots hårda vindar ute till havs.
Ubåten med 44 människor ombord försvann för åtta dagar sedan.

Idag 14:33
Läs mer om Försvunna ubåten San Juan
Angela Merkel/Martin Schulz. Michael Probst / TT / NTB Scanpix
Tyska regeringsbildningen

Schulz i rejäl rävsax efter val att gå i opposition

Tyska Socialdemokraternas (SPD) ledare Martin Schulz pressas om att släppa löftet om att gå i opposition, skriver TT. Detta då flera tunga politiker argumenterar för att partiet har ett ansvar att bibehålla den politiska stabiliteten i landet.
SPD har samregerat med CDU sedan 2013, men efter valet i september lovade Schulz att partiet ska gå väljarna till viljes och sätta sig i opposition efter sitt sämsta valresultat under efterkrigstiden.
Samtidigt står förbundskansler Angela Merkel (CDU) inför sin hittills största politiska utmaning efter att ansträngningarna om att bilda en trepartiallians tillsammans med FDP och De gröna havererade i förra veckan. Om inte Schulz går med på att bilda koalition med Merkel kan det bli nyval, menar experter.

10 min
Angela Merkel. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Analyser: Merkel sitter säkert trots politiskt kaos

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sitter säkert trots den politiska krisen som uppkommit i spåren av de havererade regeringssamtalen, skriver Reuters Paul Carrel i en analys. Han lyfter att opinionsundersökningarna visar att ett nyval skulle ge liknande resultat som i valet i september och att den populära förbundskanslern skulle få nära 60 procent av rösterna.
Nu vänds alla blickar mot SPD-ledaren Martin Schulz, som tidigare suttit i koalition med Merkels kristdemokrater och tackat nej till ett nytt samarbete, och alla frågar sig om han trots det kan tänka sig att bilda koalition med Merkel, skriver han.
”Att byta riktning och samarbeta med Merkel igen kan kräva en förändring av SPDs ledarskap”.

5 tim
Läs mer om Tyska regeringsbildningen
Mnangagwa och hans anhängare. TT
Maktkampen i Zimbabwe

Mnangagwa manar alla till fredligt uppträdande

Emmerson Mnangagwa, Zimbabwes tillträdande president, uppmanar landets medborgare att fortsätta uppträda fredligt och avstå från alla former av ”hämndlystna vedergällningar”, rapporterar Reuters.
Mnangagwa svärs in på den nya posten i morgon.
Hans anhängare har tidigare uttryckt ilska över att han för några veckor sedan sparkades från posten som vicepresident – en åtgärd som fick landets militär att agera till stöd för Mnangagwa vilket ledde till att tidigare presidenten Robert Mugabe tvingades avgå.

4 tim
Avsatte presidenten Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe. Tsvangirayi Mukwazhi / TT / NTB Scanpix

Mugabe kan bli immun mot åtal – för att han avgick

Zimbabwes avsatte president Robert Mugabe och hans fru Grace Mugabe garanteras åtalsimmunitet som eftergift för att han avsagt sig makten, säger en talesperson för militären till CNN. Även parets säkerhet i landet ska garanteras.
Beslutet är en del av den överenskommelse som fick Mugabe att efter stora påtryckningar frivilligt avgå som ledare, uppger talespersonen Overson Mugwisi.
En regeringskälla uppger för Reuters att Mugabe inte har några planer på att gå i exil, utan vill dö i sitt hemland. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats.

Idag 15:53
Soldater övar inför att Mnangagwa svärs in som president i Zimbabwe i morgon. Ben Curtis / TT / NTB Scanpix

Protokoll: Mugabe närvarar när Mnangagwa svärs in

Zimbabwes avsatte president Robert Mugabe kommer att närvara när hans efterträdare Emmerson Mnangagwa svärs in på posten i morgon, enligt ett protokoll som statlig media tagit del av.
Det är oklart om han kommer att ta plats vid ceremonin som hålls i en arena med plats för 60 000 personer, eller om han närvarar på något annat sätt.
93-åringen meddelade sin avgång på tisdagen. Detta efter att han sparkat vicepresident Emmerson Mnangagwa tidigare i november vilket ledde till att militären satte Mugabe i husarrest.

Idag 16:09
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe