Utrikes

Brexit Storbritanniens framtid
David Lammy, Tim Farron och Michael Heseltine. TT/Wikimedia.
Brexit Storbritanniens framtid

Fler parlamentariker tar strid för att stoppa brexit

Nu sällar sig fler brittiska parlamentsledamöter till skaran som vill blockera folkets brexit-röst. En del av dem förespråkar en ny omröstning efter att förhandlingarna med EU är klara.
Lord Michael Heseltine från Torypartiet påpekar att en överväldigande majoritet i parlamentet tillhör stanna-sidan.
– Aldrig att du får dem att säga att svart är vitt och ändra deras uppfattning om inte a) de vet hur den nya uppgörelsen ser ut och b) den har fått stöd av antingen ett nytt val eller en ny omröstning, säger han till Sky News, enligt Guardian.
Redan tidigare har parlamentariker uppmanat sina kollegor att rösta ner folkets brexit-beslut. Bland andra Labour-politikern David Lammy, som påpekat att omröstningen inte är bindande. Liberaldemokraternas ledare Tim Farron vill å sin sida ge britterna en ny chans via nästa parlamentsval.

2 tim
Matt Dunham / TT / NTB Scanpix

Brittisk namninsamling kan ha manipulerats

Över tre miljoner personer har hittills skrivit under ett upprop om att få till en ny brittisk EU-omröstning. Men namninsamlingen kan ha blivit manipulerad, skriver The Guardian.
Tanken är att enbart brittiska medborgare och personer bosatta i Storbritannien ska få skriva under. Trots det innehåller listan namnunderskrifter från andra länder, däribland Island och Tunisien, skriver tidningen.
Flera personer har twittrat om att de lyckats skriva under listan genom att uppge brittiska postadresser som de inte är bosatta på. The Guardian skriver även att 39 000 ”invånare” i Vatikanstaten ska ha skrivit på listan – trots att det bara bor 800 personer där.

Idag 13:54
Läs mer om Brexit
Brexit Sprickan inom Labour
Vernon Coaker, Heidi Alexander, Lilian Greenwood och Gloria de Piero är några av avhopparna i Jeremy Corbyns skuggregering. TT
Brexit Sprickan inom Labour

Källa: De har planerat kuppen i flera månader

Inte mindre än nio tilltänkta ministrar har hittills under söndagen hoppat av Labours skuggregering i protest mot partiledaren Jeremy Corbyn.
En källa nära Corbyn säger till Sky News att de ”har planerat det här i månader” och menar att partiledaren kommer att klara sig igenom krisen bara han behåller lugnet.
– Om några av Labours parlamentsledamöter vill ha en ny ledare kommer de bokstavligen att få bilda ett nytt parti och få talmannen att skriva under på det, säger källan enligt Sky News direktrapport.
En tionde skuggminister, Hilary Benn, sparkade Labour-ledaren själv på lördagen.

3 tim
John Linton / TT NYHETSBYRÅN

Uppgift: Corbyn saboterade stanna-kampanjen medvetet

Labourpartiets stab arbetade medvetet för att sabotera stanna-kampanjen. Det säger källor till BBC, som också tagit del av interna dokument. Enligt mejl från partiledaren Jeremy Corbyns kansli antyder att hans chefsstrateg låg bakom Labour-ledarens motvilja att kampanja mot brexit. Corbyns tal ska medvetet ha urvattnats. Han ska också ha fått rådet att inte ta någon framstående roll i stanna-kampanjen, enligt BBC.
Jeremy Corbyn anklagas även öppet för att medvetet ha gjort en usel insats för att sabotera kampanjen, av Labour-parlamentarikern Phil Wilson. I en debattartikel i Guardian skriver han att en ledare måste peka ut riktningen eller leda genom gott exempel – Corbyn klarade varken eller.
”Den ofrånkomliga slutsatsen blir att han är oförmögen att möta utmaningarna som hans position innebär – varken i dag eller i framtiden”, summerar Phil Wilson.

1 tim
BEN STANSALL / AFP

Tio Labour-toppar lämnar i protest mot Corbyn

Inte mindre än tio av Labours tilltänkta ministrar har nu lämnat Jeremy Corbyns skuggregering, rapporterar brittiska medier. Under lördagen sparkade Corbyn den tilltänkte utrikesministern Hilary Benn efter rapporter om att han planerade en kupp mot partiledaren. På söndagsmorgonen sa skugghälsoministern Heidi Alexander upp sig.
”Hur mycket jag än respekterar dig som en man av principer, tror jag inte att du har kapaciteten att forma de svar som vårt land kräver”, skriver hon i sitt avskedsbrev till Jeremy Corbyn.
Sedan dess har Gloria de Piero, Ian Murray, Lilian Greenwood, Lucy Powell, Kerry McCarthy, Seema Malhotra, Vernon Coaker, Charles Falconer och Karl Turner hoppat av i protest mot Corbyn, enligt brittiska medier.
Vicepartiledaren Tom Watson ville dessutom inte uttala något stöd för Corbyn, utan meddelar i ett uttalande att han i stället ska föra en dialog med Labour-ledaren, rapporterar BBC och Guardian.
Partiledarens stab meddelade tidigare på söndagen att Corbyn fortsatt har medlemmarnas mandat att leda partiet och har för avsikt att sitta kvar.

Idag 14:05
Läs mer om Brexit
Brexit EU:s framtid
Peter Byrne / TT NYHETSBYRÅN
Brexit EU:s framtid

Källa: Cameron inleder inte brexit vid toppmötet

EU-toppar med Europeiska parlamentets talman Martin Schulz i spetsen har uppmanat premiärminister David Cameron att inleda Storbritanniens utträde redan vid EU-toppmötet som inleds på tisdag. Det skulle innebära att han aktiverade artikel 50 i Lissabonfördraget för att formellt begära att kungadömet lämnar unionen.
Men det kommer han sannolikt inte att göra, uppger en högt uppsatt EU-källa för AFP.
– Vi väntar oss att Cameron kommer att presentera resultatet av omröstningen och situationen i Storbritannien (...) Vi förväntar oss inte att han aktiverar artikel 50 i det här skedet, säger källan.

4 tim
Arkivbild. TT

Schulz: Cameron bör påbörja brexit i nästa vecka

David Cameron bör ”leverera”, och sätta igång brexitprocessen redan på tisdagens EU-möte. Det säger Europaparlamentets talman Martin Schulz till tyska Bild am Sonntag. Han menar att en utdragen sorti ur EU kommer ”leda till ännu mer osäkerhet” i unionen. Cameron kan inleda en brexit genom att åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget under tisdagens möte.
Redan på lördagen konstaterade utrikesministrarna i EU:s ursprungsländer att britternas sorti måste inledas ”så snabbt som möjligt”.
Peter Altmeier, stabschef till den tyske förbundskanslern Angela Merkel, menar å sin sida att det kan vara farligt att skynda på processen allt för mycket:
– Det politiska styret i London borde få chansen att tänka igenom konsekvenserna av ett uttåg, säger han till RND, enligt AFP.

4 tim
Läs mer om Brexit
PP:s partiledare Mariano Rajoy (t v), Podemos Pablo Iglesias (t h) TT
Spanska parlamentsvalet

Konservativa mot seger – saknar fortfarande majoritet

Konservativa Partido Popular, ledda av Spaniens nuvarande regeringschef Mariano Rajoy, går mot seger i det spanska nyvalet, men får inte egen majoritet i parlamentet. När 85 procent av rösterna räknats låg PP på 32 procent, medan socialdemokratiska PSOE låg en bra bit efter på 23 procent, enligt El Mundo.
Vallokalsundersökningar pekade på att vänsteralliansen Unidos Podemos skulle gå om PSOE och bli Spaniens näst största parti. I stället ser de ut att få 21 procent av rösterna.

2 tim
Från vänster: Podemos-ledaren Pablo Iglesias, PSOE-ledaren Pedro Sanchez, Ciudadanos-ledaren Alberto Rivera och Partido Popular-ledaren Mariano Rajoy. TT

Risk för nytt dödläge i spanskt nyval

Vallokalerna i Spanien har öppnat för andra gången på ett halvår. Efter flera månaders misslyckade partiförhandlingar är förhoppningen att det denna gång ska uppstå en given majoritet – men det är långt ifrån säkert.
En stor anledning till att det socialistiska PSOE hade svårt att bilda egen majoritet var vänsterrörelsen Podemos framfart. Likaledes tappade regerande högerpartiet Partido Popular väljare till liberala Ciudadanos, även om de fortfarande var störst.
Denna gång går Podemos dock till val tillsammans med Förenade vänstern (IU) som är en allians av kommunister, feminister och gröna. Enligt opinionsmätningarna kan de tillsammans komma att gå om de två traditionellt största partierna.
Vallokalerna stänger klockan 19 och vid midnatt väntas de första säkra prognoserna.

Idag 11:52
Läs mer om Spanska parlamentsvalet
Brexit Omvärldens reaktioner
TT
Brexit Omvärldens reaktioner

Kerry besöker London: ”Föredrar ett enat EU”

På måndag besöker USA:s utrikesminister John Kerry både Bryssel och London för möten om den brittiska brexitomröstningen och de negativa effekter valresultatet kan tänkas få för EU.
– Vi föredrar ett starkt och enat EU som partner när vi ska arbeta med de viktiga frågor vi ställs inför i dag, sa han under en intervju på söndagen, enligt AFP.
Kerry framhöll dock också att de återstående nationernas gemensamma ekonomi är tillräckligt stark för att återhämta sig efter en brittisk sorti.

3 tim

Brexit-ilska i Calais: ”Flytta flyktingar till Dover”

Efter den brittiska EU-omröstningen – nu kräver boende och politiker i franska Calais att flyktinguppgörelsen mellan Storbritannien och Frankrike ses över, rapporterar The Guardian.
Det så kallade Le Touquet-avtalet från 2003 ger brittisk gränspolis rätt att söka efter illegala invandrare i lastbilar och på färjor på den franska sidan, redan innan de kunnat ta sig över kanalen till Storbritannien.
I samband med brexitomröstningen sa den franska regeringen att avtalet skulle stå kvar även om Storbritannien lämnade EU. Men nu kräver Calais borgmästare Natacha Bouchart att britterna ”tar konsekvenserna” av brexit, rapporterar The Guardian. Enligt tidningen vill hon att gränsavtalet upphör och att det stora flyktinglägret ”Djungeln” utanför Calais flyttas till brittiska Dover.

5 tim
Läs mer om Brexit
Brexit Lämna-sidans seger
Unga protesterar mot brexit. JUSTIN TALLIS / AFP
Brexit Lämna-sidans seger

Mätning: Bara var tredje röstade bland de unga

De unga ville stanna men röstades ut ur EU ur sin föräldrageneration, enligt flera mätningar. Men kanske får de skylla sig själva. Enligt siffror som Sky News kommit över visar en opinionsundersökning att bara 36 procent av de röstberättigade mellan 18 och 24 år deltog i EU-omröstningen. Bland de äldre, som till övervägande del ville lämna, uppges valdeltagandet ha varit betydligt högre. I gruppen 45–54 år röstade hela 75 procent och bland 55-åringar och uppåt var siffran över 80 procent, enligt statistik som Sky News lagt upp på Twitter.

6 tim
Arkivbild. STEFAN WERMUTH / TT NYHETSBYRÅN

Farage förnekar vårdlöftet – avslöjas av tv-klipp

Kort efter brexit-omröstningen tog Ukip-ledaren Nigel Farage tillbaka sitt löfte att det brittiska EU-bidraget skulle öronmärkas för den brittiska vården. Han hävdade att det inte var hans löfte utan någon annans misstag – men ett tv-klipp från den 9 juni visar något annat.
Där sitter Farage i en intervju med BBC och lovar ännu mer pengar än så.
– Kan vi bara få fram sanningen här – 350 miljoner pund i veckan stämmer inte, det är ännu högre, säger han, och slår fast:
– Vi borde spendera de pengarna här, i vårt eget land, på vårt eget folk.
I fredags satt han sedan i en morgonsoffa och sa att han ”aldrig skulle lämna ett sådant löfte”.

Idag 06:05
JUSTIN TALLIS / AFP

Mätning: Varannan lämna-väljare trodde på stanna

En ny stor mätning bekräftar att det var de äldre som röstade ut de yngre britterna ur EU, skriver BBC i sin liverapport.
73 procent av personer under 25 år ville stanna, medan 60 procent över 65 år vill lämna, enligt mätningen där drygt 12 300 britter tillfrågades under valdagen.
Ett kanske oväntat resultat är att mer än hälften av lämna-väljarna – 53 procent – trodde att de skulle förlora. Av samtliga tillfrågade trodde hela 70 procent att stanna-sidan skulle vinna.
Mätningen gjordes på uppdrag Torypartiets tidigare kampanjdonator Lord Ashcroft.

Igår 18:18
Läs mer om Brexit