Utrikes

Dådet i Manchester Attentatet
Brittiska poliser efter dådet Yui Mok / TT / NTB Scanpix
Dådet i Manchester Attentatet

Nytt gripande i natt – totalt tio gripna efter dådet

Ytterligare en man greps i natt i utredningen efter terrordådet i Manchester. Mannen greps i stadsdelen Moss Side i Manchester.
Det innebär att totalt tio personer nu har gripits efter dådet. Åtta män sitter i förvar, en man och en kvinna som tidigare gripits har släppts.
Minst 22 människor, varav flera barn och ungdomar, dödades i bombdådet, som inträffade efter en konsert med artisten Ariana Grande.

1 tim
Salman Abedi

Ringde sin mamma timmar före attacken: ”Förlåt mig”

Den misstänkte självmordsbombaren Salman Abedi ringde sin mamma i Libyen bara timmar före måndagens attack och sa: ”Förlåt mig.” Det rapporterar flera medier med hänvisning till en talesperson för de libyska specialstyrkorna.
Hans mamma ska i förhör med polisen ha berättat att sonen lämnade Libyen och reste till Storbritannien fyra dagar innan han genomförde terrordådet. Det sista samtalet var hans sätt att säga adjö, enligt mamman.
22 människor dödades i attacken och Abedis nätverk och kopplingar till terrorgruppen IS kartläggs.
En släkting, som vill vara anonym, säger till AP att Manchesterterroristen drevs av hämndmotiv efter att en muslimsk vän i Storbritannien mördats förra året. Han ska ha ansett att ”otrogna” låtit vännens död passera obemärkt. Myndigheterna såg mordet som gängrelaterat.

Igår 22:31
Skadade efter dådet i Manchester arena/Abedi. TT

Källa: Misstänks ha tränats av IS i Syrien före attacken

Självmordsbombaren Salman Abedi, 22, reste sannolikt till terrorgruppen IS i Syrien och tränades där, månaderna före attacken på Manchester arena. Det har framkommit under ett tidigt skede av utredningen, uppger källor inom amerikanska myndigheter för CNN. Enligt källan misstänks även Abedis familj ha radikaliserats.
USA tror att IS-träningen delvis gjorde det möjligt för Abedi att utföra terrordådet som dödade 22 människor, däribland många barn och unga. IS har tidigare tagit på sig dådet men har inte presenterat några bevis.
I Storbritannien försöker utredare kartlägga det nätverk som Manchesterterroristen misstänks var en del av.

Igår 17:22
Läs mer om Dådet i Manchester
Dådet i Manchester Utredningsläckorna
Brittiska premiärministern Theresa May och USA:s president Donald Trump. Matt Dunham / TT / NTB Scanpix
Dådet i Manchester Utredningsläckorna

Efter bråket om läckorna: USA ska få information igen

Storbritannien återgår till att dela med sig av information om terrorutredningen av Manchesterdådet, skriver brittiska medier. Mark Rowley, chef för polisens anti-terrorenhet, skriver i ett uttalande att han gör ett undantag från regeln att inte kommentera säkerhetsöverenskommelser mellan brottsbekämpande instanser: ”Vi vill understryka att vi arbetar nära våra nyckelpartners över världen, efter att ha mottagit förnyade försäkringar.”
Under torsdagen kom beskedet att den brittiska polisen tillfälligt stoppat informationsutbytet på grund av de många läckorna till amerikansk press. ”Vi har inte råd att riskera något”, kommenterade Manchesters borgmästare.

Igår 22:10
Theresa May anländer till Natomötet i Bryssel Geert Vanden Wijngaert / TT / NTB Scanpix

Analys: USA har upprört två nära allierade på en vecka

Bara dagar efter uppgifterna att president Donald Trump läckt känslig information som sannolikt kom från Israel till Ryssland vid ett möte i Vita huset så irriteras Storbritannien över läckt information från amerikanskt håll. Det skriver CNN:s Zachary Cohen i en analys efter att uppgifter från polisutredningen efter Manchesterattacken publicerats i amerikanska medier.
Även om läckorna till sin natur är väldigt olika så innebär det att USA nu har lyckats göra två av sina närmsta allierade upprörda genom att tillåta att känslig information sprids, skriver han. Detta väcker, skriver Cohen, frågor om Trumpadministrationens förmåga att behålla tilliten från viktiga partners.

Igår 14:06
Donald Trump träffar bland annat Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. EMMANUEL DUNAND / AFP

Donald Trump: Ska gå till botten med läckorna

USA ska ”gå till botten” med läckorna från terrorutredningen i Manchester. Det sa president Donald Trump vid ett Natomöte i Bryssel.
Läckorna utgör ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten, menade han och öppnade för att åtal kan bli aktuellt. Bland annat har det amerikanska justitiedepartementet beordrats att göra en fullständig utredning.
Amerikanska säkerhetskällor var de första att läcka information till medier om att en självmordsbombare skulle ligga bakom attacken på Manchester arena i måndags, där 22 personer dödades. Även namnet Salman Abedi, den misstänkte gärningsmannen, kom först från amerikanskt håll. I går publicerade New York Times bilder på rester av bomben, vilket uppges ha gjort brittiska tjänstemän ”rasande”.
Premiärminister Theresa May har lovat att ta upp läckorna med Trump vid Brysselmötet och polisen i Manchester delar tills vidare inte med sig av utredningsinformation till USA.

Igår 14:43
Läs mer om Dådet i Manchester
Zaida Catalán. Privat
Mordet på Zaida Catalán

Internationell utredning av mordet på Catalán avfärdas

Regeringen i Kongo-Kinshasa motsätter sig en internationell utredning av morden på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp, meddelar landets utrikesminister enligt Reuters.
Den kongolesiska utredningen kritiserades när FN:s säkerhetsråd sammanträdde i tisdags och Frankrike har krävt en oberoende FN-utredning.
Catalán, hennes kollega och deras tolk försvann i mars och hittades senare mördade. De skulle bland annat utreda anklagelser om övergrepp från regeringsstyrkornas sidor.
Två milismän kommer att ställas inför rätte men det finns även misstankar om att kongolesiska styrkor utfört morden.

Igår 21:38
FN:s säkerhetsråd, arkivbild. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN

FN kritiserar utredning om mordet på Catalán

FN:s säkerhetsråd diskuterade på tisdagen den kongolesiska utredningen av morden på svenska experten Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp. Rådet ogillar att utredningen verkar ha genomförts hastigt, att den inte lämnats över till FN och att den redan anses vara klar, rapporterar AFP.
Frankrike krävde att FN:s generalsekreterare António Guterres inleder en särskild och oberoende utredning med större mandat än den nuvarande.
Två personer är gripna och kommer att ställas inför rätta för morden. Men kongolesiska myndigheter har inte utrett misstänkta kopplingar till en tidigare minister, oppositionspolitikern Clément Kanku. Catalán utredde om Kanku var inblandad i en massaker i Kasai-provinsen förra året och det var just där FN-experterna mördades. En riksåklagare har nu sagt att han ska utreda de misstankarna.

24 maj
Läs mer om Mordet på Zaida Catalán
Maktskiftet i USA Trumps utrikesturné
Maktskiftet i USA Trumps utrikesturné

Skulle hedra försvarslöfte – nämnde det inte vid namn

I sitt tal under Natomötet i Bryssel väntades Donald Trump bryta månader av tystnad och ge sitt uttalade stöd till Natostadgans femte artikel: Att ett angrepp mot ett medlemsland är en attack mot hela alliansen och att USA automatiskt kommer att träda in till försvar.
Trump sa förvisso att USA ”inte ska överge vänner”, men han nämnde inte åtagandet vid namn. I stället upprepade han kritik om att Natoländerna misslyckas med att nå upp till Atlantpaktens riktlinjer om att 2 procent av BNP ska gå till försvaret.
Enligt Vita huset var Trumps blotta närvaro på mötet ett uttryck för hans stöd till den femte artikeln, rapporterar CNBC.

Igår 19:36
Försöker Trump ta sig loss? Avgör själv. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Medier: 1–0 till Macron mot Trump i handskakning

USA:s president Donald Trump, känd för sina excentriska handslag, och Frankrikes nytillträdde president Emmanuel Macron möttes i dag för första gången i samband med toppmötet i Bryssel.
Reuters skriver att de båda skakade hand med sådan fasthet att deras knogar tycktes vitna. Bloomberg tilldelar segern i den fysiska duellen till Macron. Trumps trick är att gå in starkt och hålla kvar lite för länge, samtidigt som han drar den andre personen mot sig. Men i det här fallet försökte Trump backa ur först. ”Macron släppte helt enkelt inte taget när Trump drog sig tillbaka, och sträckte ut fingrarna för att ta sig loss. Vid det andra försöket lyckades Trump.”
Trumps handskakningsfasoner har varit källa till munterhet på sociala medier sedan det första mötet med Japans premiärminister Shinzo Abe.

Igår 20:30
Läs mer om Maktskiftet i USA
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Domstol står fast vid stopp mot Trumps inreseförbud

En federal appellationsdomstol har beslutat att stå fast vid beslutet att blockera president Donald Trumps kontroversiella inreseförbud, rapporterar flera medier. Förbudet gäller sex länder med huvudsakligen muslimsk befolkning.
Beslutet gäller en uppdaterad version av Trumpadministrationens första – mycket kritiserade – inreseförbud. Tanken var att den nya versionen lättare skulle godkännas. Men domstolen är inte övertygad om att den nya ordern är mer inriktad på att upprätthålla landets säkerhet än det första förslaget, skriver Reuters. Det går heller inte att säga att säkerhetsfrågan väger tyngre än målsägandes oro över diskriminering.
Trump har insisterat på att förbudet är nödvändigt för att förhindra terrorattacker.

Igår 18:13
Arkivbild: Joe Lieberman och Donald Trump Jim Cole / TT / NTB Scanpix

Intressekonflikt stoppar tilltänkt ny FBI-chef

Vita huset börjar om i sitt sökande efter en ny FBI-chef. Den förre senatorn Joe Lieberman är inte längre aktuell för posten.
Lieberman ska ha förklarat för Donald Trump att han inte kan ställa upp eftersom det kan leda till en intressekonflikt. Han är seniorkonsult i en juristfirma där Marc Kosowitz är hans partner. Samme Kosowitz anlitades nyligen att företräda Trump i de olika utredningar som har inletts.
Förra veckan sa Trump att man var ”mycket nära” att utse en efterträdare till James Comey och den tidigare demokratiska senatorn och vicepresidentkandidaten Joe Lieberman ska ha varit favorit till jobbet.

Igår 19:03
Läs mer om Maktskiftet i USA
Maktskiftet i USA Gianfortes journalistattack
Paul Ryan. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Maktskiftet i USA Gianfortes journalistattack

Vill att partikollega säger förlåt för reporterattack

Topprepublikanen Paul Ryan kräver att Montanapolitikern Greg Gianforte ber om ursäkt. Han anklagas för att ha tryckt ned tidningen The Guardians Ben Jacobs och krossat reporterns glasögon.
– Det är fel och skulle aldrig ha hänt, säger Ryan enligt AFP.
Gianforte har varit republikansk favorit inför slutspurten av fyllnadsvalet till delstatens enda stol i representanthuset.
Ryan har inte velat kommentera om Gianforte kommer att vara välkommen i kongressen om han vinner valet.

Igår 21:24
Den republikanske kandidaten Greg Gianforte i Montana. JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Republikan ”tryckte ned” reporter i marken

Den republikanske kandidaten Greg Gianforte i Montana, USA, anklagas för att ha tryckt ned en reporter från The Guardian och krossat hans glasögon.
Fox News reporter Alicia Acuna beskriver i en artikel hur Ben Jacobs från The Guardian kom in i rummet och började ställa frågor till Gianforte som bad honom att återkomma senare. När Jacobs insisterade tog Gianforte ”tag om hans nacke” med båda händerna och tryckte ned honom i marken, skriver Acuna och beskriver hur han började slå reportern och skrika något i stil med ”jag är så trött på det här”.
Händelsen inträffade i Montana i samband med valspurten till ett utfyllnadsval till delstatens enda stol i representanthuset.
– Det är det märkligaste som någonsin hänt mig som politisk reporter, säger Ben Jacobs.

Igår 03:33
Greg Gianforte under valarbetet STAFF / TT NYHETSBYRÅN

Kandidat ställs inför rätta efter attack mot journalist

Den republikanska kandidaten Greg Gianforte riskerar böter eller sex månaders fängelse efter att ha angripit en journalist från The Guardian. Det meddelar den lokala sheriffen. Händelsen inträffade under ett kampanjmöte inför ett fyllnadsval till den amerikanska kongressen i delstaten Montana.
Gianforte ska enligt stämningen inställa sig i domstol under de närmsta veckorna, rapporterar Fox News.
Det var när journalisten ställde frågor till Gianforte som han ska ha tagit tag om journalistens nacke, och tryckt ner honom i golvet.

Igår 06:07
Läs mer om Maktskiftet i USA