Utrikes

Presidentvalet i USA Primärvalen
Clinton. ROBYN BECK / AFP
Presidentvalet i USA Primärvalen

Rapport: Clinton bröt mot reglerna med privata mejl

Hillary Clinton bröt mot reglerna när hon som dåvarande utrikesminister använde en privat mejladress. Det slår en officiell utredning fast i en rapport som Politico tagit del av.
Enligt rapporten – som gjordes tillgänglig för lagstiftarna på onsdagen – vägrade Clinton och hennes rådgivare att samarbeta med utredningen.
”Utrikesminister Clinton borde åtminstone ha lämnat ifrån sig alla sina mejl innan hon lämnade sitt ämbete”, heter det bland annat i rapporten från amerikanska UD.

1 tim
Trump, Hillary och Bill Clinton TT

Trump saknar pengar – men attacker ger tv-tid

Hillary Clintons krigskassa är betydligt större än Donald Trumps. För att utjämna Clintons övertag upprepar den republikanske presidentaspiranten nu samma strategi som han använde mot sina utmanare i primärvalen tidigare i våras: eldfängda uttalanden som tv-kanalerna inte kan motstå att bevaka. På så sätt får han både massor med gratis tv-tid, och sina motståndare på defensiven. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.
Bland Trumps senaste utspel märks sexanklagelser mot Hillary Clintons make Bill, och att han antyder att makarna Clinton var inblandade när en tidigare anställd i Vita huset dog – trots att flera utredningar konstaterat att så inte är fallet och att mannen tog sitt liv.

4 tim
Roberto Rosales / TT / NTB Scanpix

Hätsk stämning och stenkastning vid valmöte

Demonstranter och kravallpolis drabbade samman utanför Donald Trumps valmöte i Albuquerque i södra USA i protester mot republikanens hårda retorik mot invandrare, rapporterar flera amerikanska medier.
Demonstranterna ska ha kastat stenar och tänt bränder.
De dramatiska scenerna på utsidan matchades av Trumps höga tonläge inne i kongresshallen, skriver The New York Times. Han gick till attack mot sina kritiker, och till hårt angrepp mot Hillary Clinton. Bland annat kritiserade han hennes röst, i en attack som många anser vara sexistisk skriver tidningen.
– Hon skriker och det gör mig galen.

12 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Rysslands president Vladimir Putin, Ukrainas Petro Porosjenko och piloten Nadiya Savtjenko. TT
Konflikten i Ukraina

Presidenten: Vi ska ta tillbaka Krim från Ryssland

President Petro Porosjenko säger att Ukraina ska ta tillbaka kontrollen över de territorier i östra delen av landet som kontrolleras av proryska separatister och även återvinna Krimhalvön som annekterats av Ryssland. Han hänvisade till en annan seger på onsdagen – då piloten Nadezjda Savtjenkos frigivning säkrades.
– Precis som vi fick tillbaka Nadiya, så ska vi också ta tillbaka Donbass och Krimhalvön, sa han i ett uttalande efter att ha återvänt från Ryssland, enligt Reuters.

2 tim
Arkivbild: Savtjenko under rättegången SERGEI VENYAVSKY / AFP

Presidenten: Savtjenko har landat i Ukraina

Den ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko har släppts fri och hennes plan har landat i Ukraina. Det säger Ukrainas president Petro Porosjenko, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
– Det har varit en lång och besvärlig resa. Men vi har lyckats visa att det inte finns några oöverstigliga hinder och vi har lyckats fria den kidnappade från Mordors käftar, säger Savtjenkos advokat Nikolaj Polozov till nyhetsbyrån AFP.
Enligt tidigare uppgifter ska hon ha varit en del av en fångutväxling med två ryska soldater. Savtjenko har dömts till mord för att ha lett artillerield mot två ryska journalister vid en vägspärr.

5 tim
Ivan Sekretarev / TT / NTB Scanpix

”Ett litet steg mot någon form av förtroende”

Den fängslade ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko har frigivits och landat i Kiev. Det säger Ukrainas president Petro Porosjenko, rapporterar AFP.
Uppgifterna om att hon skulle släppas, i utbyte mot två ryska soldater, började cirkulera på förmiddagen i dag.
– Om det visar sig stämma är det ett litet steg mot någon form av förtroende mellan Ryssland och Ukraina. Däremot tror jag inte att det har någon avgörande betydelse för situationen på marken, sade Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT då.
Savtjenko har dömts till 22 års fängelse av en rysk domstol. Detta för att ha förklarats skyldig till mord på två ryska journalister genom att leda dödande artillerield mot en vägspärr. Hon har hela tiden nekat till anklagelserna.

6 tim
Läs mer om Konflikten i Ukraina
TT
Kraschade Egyptair-planet

Ska söka Egyptairplanet på 3 000 meters djup

Flygbolaget Egyptair anlitar nu två bolag för djuphavssökning efter flygplanet som störtade i Medelhavet förra veckan med 66 personer ombord.
Sökningarna ska ske i ett område där det kan vara upp till 3 000 meter djupt.
– Vi har kontrakterat ett franskt och ett italienskt bolag för att utföra djuphavssökning i Medelhavet, sa Egyptairs styrelseordförande Safwat Moslem på en presskonferens enligt Reuters.
Själva flygplanet och de två svarta lådorna som skickar nödsignaler i 30 dagar har ännu inte hittats.

4 tim
Ljuständning för offren, vrakdel från det kraschade planet TT

Piloten såg inga tecken på tekniska fel före avgång

Enligt de data som lämnades av piloten i en flyglogg före start uppvisade det kraschade Egyptairplanet inga tekniska problem. Det rapporterar den statsägda egyptiska tidningen Al-Ahram, uppger Reuters.
Enligt tidningen hann flygplanet lämna elva elektroniska meddelanden innan det kraschade. De två första indikerade att motorerna fungerade normalt, därefter följde ett meddelande om förhöjd temperatur vid andrepilotens fönster och två optiska sensorer registrerade rök på en toalett och från ett utrymme i cockpit, skriver DN.
Det är fortfarande oklart varför planet, med 66 personer ombord, försvann från radarskärmarna på väg från Paris till Kairo. Egyptens utrikesminister säger till det amerikanska tv-bolaget NBC att terrorism inte kan uteslutas, även om ingen grupp ännu tagit på sig ansvaret för dådet.

13 tim
Läs mer om Kraschade Egyptair-planet
Haibatullah Akhunzada på ett odaterat foto Afghan Islamic Press / TT / NTB Scanpix
Kriget i Afghanistan

Shariadomare ny ledare: Tyder på enighet

Den afghanska talibanrörelsens nya ledare Haibatullah Akhunzada beskrivs som en religiöst lärd man i 50-årsåldern som tidigare ansvarat för talibanernas extrema tolkning av sharialagar.
– Att de har kommit fram till ett beslut så snabbt tycker jag tyder på att talibanerna som ledning är relativt enade, säger Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Anna-Karin Johansson till TT.
En av talibanernas grundare säger till CNN att Akhunzada är en väl respekterad medlem i organisationen, som det kan visa sig vara lättare att nå ett fredsavtal med.

5 tim
Läs mer om Kriget i Afghanistan