Utrikes

TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Höghusbranden i London

Grafik: Så flydde människor från infernot i Grenfell

Det är den dödligaste branden i Storbritannien på mer än ett århundrade. New York Times har under rubriken ”flykten från infernot” tagit fram grafik på Grenfell Tower som visar hur överlevande kunde fly från den snabbt spridande eldsvådan, som startade med en exploderande frys på fjärde våningen.
Ayla Moses bodde bredvid lägenheten där explosionen ägde rum. Hon ringde sin dotter efter att grannen knackat på och varnat.
– Hon sa till mig ”bara ta dig ut ur huset”, berättar hon.
På 19:e våningen befann sig Meriam Antur med sina två små barn. Hon hade sett den svarta tjocka röken i korridoren.
– Jag gick in i min lägenhet, lade en handduk för dörrspringan och började be, säger hon.
Flera personer som var fast på de övre våningarna saknas fortfarande. Strax efter halv två på natten sände Rania Ibrahim live på sociala medier. ”Vi är fast på 23:e våningen! Hallå”, ropade hon. Ibrahim är en av de saknade efter brandkatastrofen. Khadija Saye skickade ett meddelande från 20:e våningen. ”Be för mig och mamma”, stod det i sms:et vill vännen. Saye var ett av de första dödsoffren som identifierades.

Igår 21:07
Boende i Camden pratar med stadsdelsnämnden.  Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN

Just nu: 34 höghus klarar inte säkerhetstesterna

Hittills har 34 höga hyreshus inte klarat säkerhetstester i Storbritannien på grund av sin fasadklädsel, rapporterar flera medier. Beskedet kommer efter att 3 000 boende i Camden i norra London evakuerats till tillfälliga boenden på grund av oron för brandrisken.
Precis som Camden kan tusentals boende nu tvingas temporärt lämna sina bostäder, skriver The Independent.
Testerna har genomförts efter förra veckans höghusbrand i Kensington då minst 79 människor dog.

Igår 20:20
TT

Politiker: Hundratals döda i branden i London

Antalet bekräftade döda är 79 efter branden i höghuset Grenfell Tower i Kensington i London. Dödssiffran väntas stiga och Labourpolitikern Diane Abbot säger att det handlar om hundratals som omkommit.
– Grenfell Tower är inte bara en oturlig olycka. De hundratals människor som dog är en en direkt konsekvens av Tories attityd till bostäder som är socialt subventionerade, sa Abbot vid en presskonferens med Labours partigrupp.

Igår 18:22
Läs mer om Höghusbranden i London
Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

”Putin ökar inflytandet med moskéer i Mellanöstern”

”Ryssland använder Syrien för att utöka sitt geopolitiska och ekonomiska inflytande i Mellanöstern”, skriver Maria Georgieva i en analys i SvD. Hon skriver att Vladimir Putin vill positionera Ryssland som den viktigaste aktören för säkerhet i regionen – när det passar landets intressen.
Ett sätt som Ryssland positionerar sig vid sidan av det militära är genom moskébyggen, som sker genom en stiftelse döpt efter den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs far. Umayyadmoskén i Aleppo, som förstördes av IS, ska öppnas på nytt i augusti och enligt en överenskommelse mellan Tjetjenien och Syrien ska även Khalid ibn Walid i Homs byggas på nytt.
Rysslands intressen är delvis ekonomiska på grund av sanktionerna från väst, skriver Georgieva. Man behöver nya partners och ryska bolag har den senaste tiden slutit avtal i Kurdistan, Egypten och Libyen. Fyra oljebolag har dessutom startat förhandlingar om möjligheter i Syrien.
”De kanske inte kommer att hitta några nya oljefält, men investeringarna har en tydlig symbolisk betydelse – precis som Kadyrovs återuppbyggnad av moskéerna.”

Igår 19:11
Läs mer om Syrienkriget
Maktskiftet i USA Trumps vårdreform
Arkivbild. Eric Gay / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Trumps vårdreform

700 sjukhus kan gå omkull med Republikanernas plan

Redan nästa vecka kan ödet för Republikanernas sjukförsäkringsförslag, som ska ersätta Barack Obamas Affordable Care Act, avgöras. CNN skriver att överlevnaden för hundratals sjukhus på den amerikanska landsbygden hänger på en skör tråd om lagförslaget går igenom.
Republikanerna i senaten vill skära ner på finansieringen till sjukvårdprogrammet till fattiga och låginkomsttagare, Medicaid. Och om färre täcks av försäkring riskerar 700 mindre sjukhus på landsbygden, som ger vård till en större, fattigare och sjukare befolkning, att behöva stänga igen.
– Det skulle vara förödande för oss ekonomiskt, säger Kerry Noble, sjukhuschef i Pemiscot County i delstaten Missouri.

Igår 15:41
Lisa Murkowski. Mark Thiessen / TT / NTB Scanpix

Nio senatorer avgör lagförslagets öde

Republikanernas ledning i senaten har lagt fram sitt förslag till ny sjukförsäkringsreform. Det är fortfarande oklart om lagen kommer att kunna gå igenom. Inom partiet har långt ifrån alla tagit emot den nya versionen med öppna armar, skriver Business Insider.
Konservativa senatorer tycker inte att förslaget går tillräckligt långt i att radera ut dess föregångare, Barack Obamas Affordable Care Act. Dit hör Rand Paul och Ted Cruz. Andra menar att förslaget går för långt och vill behålla de mer populära delarna av ACA. En av dem är Lisa Murkowski. Hon ställer sig inte bakom nedskärningar i programmen Medicaid och Planned Parenthood.

Igår 15:52
Läs mer om Maktskiftet i USA
CHINA STRINGER NETWORK / TT NYHETSBYRÅN
Jordskredet i Xinmo

Femton bekräftat döda i jordskred som begravt by

15 människor har bekräftats döda och över 100 saknas efter jordskredet som drabbade en bergsby i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina under morgonen, rapporterar statliga medier. Minst 60 hus befaras ha förstörts i skredet som inträffade vid sextiden, lokal tid.
Räddningspersonal använder grävmaskiner för att flytta de stora stenblocken och gräva fram människor.
– Det är flera ton sten, säger en lokal polisman till den statliga tv-kanalen CCTV.
Över 1 000 personer deltar i räddningsinsatsen, varav drygt hundra är medicinsk personal.

Igår 16:31
Bild från byn Xinmo. He Qinghai / TT / NTB Scanpix

Över 140 människor tros begravda i jordskred i Kina

Över 140 människor befaras vara begravda i rasmassorna sedan kraftigt regn utlöst ett jordskred i den kinesiska Sichuan-provinsen. Det rapporterar statliga medier. En stor räddningsinsats pågår i området.
– Det är flera ton sten, säger en lokal polisman till den statliga tv-kanalen CCTV.
Omkring 40 hus uppges ha förstörts i jordskredet, som inträffade vid sextiden på morgonen, lokal tid, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.
Jordskredet beskrivs ha dragit rakt igenom byn Xinmo i Maoxian i Sichuanprovinsen. Det utlöstes när en bergvägg gav vika. Bergsmassorna rasade ned och blockerade två kilometer av en flod.

Igår 05:36
Räddningsarbetare jobbar med att gräva fram överlevare ur rasmassorna.  CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN

Par med spädbarn undkom jordskredet i sista minuten

Ett par med ett litet spädbarn lyckades i sista minuten undkomma jordskredet i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina, rapporterar AP. Ytterligare två överlevare har dragits ur rasmassorna av räddningsarbetare.
Över 140 personer befaras vara begravda i rasmassorna, enligt statliga medier och minst 46 hus uppges ha förstörts i jordskredet. Massorna har också täppt till en två kilometer lång bit av en flod och begravt 1,6 kilometer av en väg, säger en talesperson för de lokala myndigheterna.

Igår 09:06
Läs mer om Jordskredet i Xinmo