Utrikes

Kvinnor i Sydsudan köar för att få hjälp med mat, oktober 2016. Kate Holt / TT / NTB Scanpix
Krisen i Sydsudan

31 000 har flytt till Sudan i år – mest kvinnor och barn

Fler än 31 000 människor har hittills i år flytt svälten och våldet i Sydsudan och korsat gränsen till Sudan, uppger FN enligt Reuters. Förra veckan förklarades svält i delar av landet och 5,5 miljoner människor är akut hotade av svält.
En tidigare prognos talade för att 60 000 människor skulle fly under hela 2017, en siffra som man alltså redan i februari är halvvägs till. Reuters skriver att 80 procent av de som nu flyr är kvinnor och barn.
Människor flyr även till Uganda. Där har SVT Nyheter träffat Margreth Kodjeno som färdats till fots i två veckor, bärandes på sin dotter.
– Oskyldiga män dödas för ingenting, säger hon.

Igår 23:16
Ett barn på Läkare utan gränsers sjukhus i Sydsudan, oktober 2016. Kate Holt / TT / NTB Scanpix

”Moralisk kollaps att lämna Sydsudan åt sitt öde”

”Det skulle vara ett moraliskt misslyckande av kolossala mått att låta miljoner människor dö av svält, på grund av en bristande vilja att hjälpa.” Det skriver NY Times i en ledare om svälten i Sydsudan där tidningen uppmanar USA att ta ansvar.
Under måndagen meddelade FN att 100 000 människor svälter i det unga landet. Det är första gången på sex år som FN förklarat att svält råder någonstans i världen, rapporterar SVT Nyheter.
Bloombergs ledarsida skriver att världen inte får överge Sydsudan. Om USA under Trumps ledning väljer att ducka ansvaret får Kina, som näst största aktör i landet, en chans att visa det globala ledarskap som president Xi Jinping har aspirerat på, står det i ledaren.

Igår 22:55
Läs mer om Krisen i Sydsudan
Maktskiftet i USA Kampen mot IS
Donald Trump, arkivbild. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Kampen mot IS

Planen för att krossa IS har överlämnats till Vita huset

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har lämnat över rekommendationer till Vita huset för hur terrorrörelsen IS ska bekämpas. Försvarsminister John Mattis kommer informeras om innehållet under dagen, skriver flera nyhetsbyråer.
Förslagen har tagits fram efter att president Donald Trump i slutet av januari gav försvarsledningen 30 dagar att utforma en plan på hur IS kan besegras. Vad de nya förslagen går ut på är ännu inte känt.

Igår 18:48
Civila kvinnor som flytt från Mosul vilar i öknen i väntan på transport. ZOHRA BENSEMRA / TT NYHETSBYRÅN

Bakslag för IS i Mosul: Viktig bro har återtagits

Irakiska styrkor har tagit ett viktigt steg i striderna mot terrorgruppen IS i de västra delarna av Mosul, skriver AFP. Under måndagen lyckades man enligt en militär talesperson nå stadens sydligaste bro, som löper över floden Tigris, vilken delar Mosul i två.
Offensiven som riktar in sig på den västra delen av staden inleddes förra veckan. Delen är mer tätbebyggd än den östra vilket är till IS fördel, då den irakiska arméns bepansrade fordon inte kommer fram på de trånga gatorna.
2 500 civila har flytt från staden under den gångna helgen, rapporterar BBC.

Igår 15:33
Slukhålet utanför Mosul. ARIS MESSINIS / AFP

IS avrättade vid slukhål: Kan innehålla 4 000 offer

Terrorgruppen IS har använt ett så kallat slukhål utanför Mosul som massgrav efter att man intog staden 2014, rapporterar Sky News. Bybor nära slukhålet har sagt att området använts som avrättningsplats.
Hussein Khalaf Hilal, 73, berättar att IS-anhängare vid ett tillfälle bakband honom och tog honom till slukhålet för att skrämmas, men att han senare släpptes.
– De ville att jag skulle svära trohet (till IS).
Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppger att 4 000 offer kan finnas i massgraven. Siffran återkommer i vittnesmålen som organisationen fått, rapporterar Sky News.

Igår 16:26
Läs mer om Maktskiftet i USA
Minnesceremoni i Kansas på söndagen/Srinivas Kuchibhotla tillsammans med hustrun Sunayana Dumala. TT
Misstänkta hatbrotten i USA

Indier sköts ihjäl på bar i USA – utreds som hatbrott

I dag hålls domstolsförhandlingar efter att en indisk man skjutits ihjäl på en bar i Kansas i USA förra onsdagen. 51-årige Adam Purinton anklagas för att ha dödat Srinivas Kuchibhotla och skadat Alok Madasani. En anställd som försökte skydda de båda männen skottskadades.
Ekot rapporterar att händelsen är ett i raden av misstänkta hatbrott i landet sedan årsskiftet. Anklagelser om att Donald Trumps hårda politik och retorik sanktionerar den typen av brott har riktats mot den nya administrationen, något som Vita huset förnekat. Indien skickar nu en toppdiplomat till Washington för samtal med regeringsföreträdare.

Igår 18:22
Polisen på plats begravningsplatsen i Philadelphia. Michael Bryant / TT / NTB Scanpix

Muslimer vill hjälpa till efter judisk gravskändning

För en vecka sedan vandaliserades omkring 170 gravstenar på en judisk begravningsplats i St Louis. Den muslimske aktivisten Tarek El-Messidi drog då igång en insamling för att kunna reparera skadorna och fick ihop över 130 000 dollar. Efter att över 500 gravstenar vandaliserats på en judisk begravningsplats i Philadelphia i helgen har El-Messid dragit igång en ny insamling, rapporterar amerikanska medier.
Han bor i närheten av begravningsplatsen och har själv varit där under dagen. ”Förödande”, skriver han i ett inlägg på Facebook och uppmanar muslimer att hjälpa sina ”judiska bröder och systrar” efter vandaliseringen.
”Tillsammans står vi starka mot trångsyntheten”, skriver El-Messid på Facebook.
En lokal rabbin, Yosef Goldman, är också på plats för att lyfta upp gravstenar som har välts omkull. ”Våldshandlingar mot muslimer och judar kommer bara göra oss starkare och föra oss samman” skriver han på Facebook.

Igår 12:42
Välta gravstenar på kyrkogården i Philadelphia. WPVI-TV

Judisk begravningsplats i USA vandaliserad

Fler än 500 gravstenar vandaliserades på den judiska begravningsplatsen Mount Carmel i Philadelphia på söndagen, rapporterar flera medier. En man som skulle besöka sin fars grav upptäckte på söndagsmorgonen lokal tid att flera gravstenar välts. Händelsen inträffade mindre än vecka efter att 170 gravstenar vandaliserades på en judisk begravningsplats i Saint Louis.
Emmanuel Nahshon, talesperson för det israeliska utrikesdepartementet, reagerar kraftigt på skadegörelsen.
– Det är chockerande och oroande, säger han enligt AP.

26 feb
Läs mer om Misstänkta hatbrotten i USA
Maktskiftet i USA Trump & medierna
Protester för pressfrihet utanför New York Times/George W Bush. TT
Maktskiftet i USA Trump & medierna

Bushs stöd till medierna: Ska granska folk som mig

Efter Donald Trumps många angrepp mot medierna ger nu den tidigare presidenten George W Bush sitt stöd till pressfriheten.
– Vi behöver media för att granska personer som mig, sa republikanen till NBC News Today, i sin första långa intervju sedan Trump svors in som president.
Bush säger också att makt kan vara ”beroendeframkallande” och att det är viktigt att medier håller dem som missbrukar sin makt ansvariga.
På frågan om hur man ska se på mediernas roll under president Trump så drar Bush en parallell till sin egen tid vid makten. Han säger sig ha ägnat stor kraft åt att övertyga Rysslands president Vladimir Putin om vikten av pressfrihet. Om USA brister blir det svårt att peka finger åt andra länder, konstaterar han.

Igår 15:10
Sean Spricer. Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix

Journalist: ”Har Sean Spicer tappat greppet?”

Vita husets pressekreterare Sean Spicer uppges ha gått igenom anställdas privata mobiltelefoner i jakt på vem som eventuellt läcker information till media, rapporterar flera medier.
Washington Posts journalist Erik Wemple undrar om Spicer ”har tappat greppet”. I fredags höll han ett pressmöte där bland annat CNN och New York Times inte var välkomna. I lördags hamnade han i Twitterbråk efter en artikel i New York Times och i söndags kom uppgifterna om att han sökt igenom anställdas telefoner, skriver Wemple. Det är omöjligt att anklaga Vita huset för att inte arbeta hårt – i alla fall när det kommer till att attackera presskåren, konstaterar Wemple skämtsamt.
Politicos reportrar Annie Karni och Alex Isenstadt konstaterar att Spicer arbetar under en helt annan press jämfört med hans företrädare. Anledningen är att Trump har ett stort intresse för hur kommunikationen fungerar.
”Jakten på läckor kommer efter en vecka då presidenten skruvat upp sin kritik av media”, skriver de och nämner bland annat att Trump i veckan har kallat medierna för det amerikanska folkets fiende.

Igår 11:11
Arkivbild: Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer längst till höger. SAUL LOEB / AFP

Källor: Anställdas telefoner kollades i jakt på läckor

Vid ett möte förra veckan beordrade Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer tjänstemän i Vita huset att lämna ifrån sig sina telefoner för att visa att de inte hade något att dölja, rapporterar Politico. Åtgärden ska ha varit ett försök att identifiera läckor, som har plågat Trumps första tid vid makten.
Tjänstemännen ska ha fått lämna ifrån sig både sina jobbtelefoner och privata telefoner. Enligt Politico sa Spicer till tjänstemännen att det kan vara ett lagbrott att använda tjänster som krypterar textmeddelanden, som Signal och Confide. Han ska också ha varnat dem för att berätta om mötet för medier.
Politico har varit i kontakt med Spicer, som inte vill kommentera uppgifterna.

26 feb
Läs mer om Maktskiftet i USA