Utrikes

Vladimir Putin. Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Putin i segertal: ”Känner ert förtroende och hopp”

Vladimir Putin har hållit sitt segertal efter att ha tagit en överlägsen seger i ryska presidentvalet. Talet – som var mycket kort – inledde han med att tacka alla för förtroendet.
– Jag känner ert förtroende och hopp för att vi kommer att arbeta lika hårt som tidigare, säger Putin enligt DN.
– Framgång väntar oss, ja, säger presidenten och möts av ett jubel.
När en fjärdedel av alla röster räknats uppgavs Putin ha fått drygt 72,5 procent av rösterna, rapporterade nyhetsbyrån Interfax med centrala valkommissionen som källa. Får Putin över 70 procent innebär det en större vinst än den 2012, skriver BBC.
Kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin ser ut att få 11,2 procent och högerpopulistiska LDPR-ledaren Vladimir Zjirinovskij får 6,7 procent, skriver Reuters.
Rysslands centrala valkommission meddelade vid 18-tiden att valdeltagandet överstigit 50 procent, skriver AP. Kommissionens prognos är att det slutliga valdeltagandet nu blir drygt 65 procent.

1 tim
Vladimir Putin fick drygt tre av fyra rösterna. Pavel Golovkin / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Analyser: Valfusket utbrett – var värre än förra valet

Det ryska valet var återigen ett spel för kulisserna då alla – inte minst president Vladimir Putin – visste hur det skulle gå, skriver CNN:s Samantha Vinograd i en analys. Och Putin som fått ytterligare sex år vid makten lär bli allt mer fientlig, menar hon.
Vinograd nämner bland annat att vi redan före valet sett tecken på vad Ryssland kan åstadkomma: dataintrång mot USA och nervgiftattack i Storbritannien. Dessutom har landet ett finger med i spelet gällande Donald Tumps och Kim Jong-Uns framtida möte, skriver hon.
DN:s Anna-Lena Laurén skriver i en analys att även om valfusket var väntat, så trodde få att det skulle vara lika grovt som vid valet 2012. Laurén framhäver att det rapporterats om ”valkaruseller” – då folks skjutsas till vallokalerna för att rösta i grupp – och hur vissa personer lade flera valsedlar.
”Mycket talar för att det blir demonstrationer. Frågan är hur omfattande och långvariga.”

16 min
Ksenija Sobchak och Aleksej Navalnyj. TT
Ryska valet 2018

Sobchack och Navalnyj i bråk: Tror inte dina lögner

Enligt Rysslands centrala valkommission har valdeltagandet nu överstigit 50 procent, skriver AP. Klockan 19, svensk tid, stänger vallokalerna och Vladimir Putin ser ut att gå mot en storseger.
Samtidigt har presidentkandidaterna Ksenija Sobchak och Aleksej Navalnyj drabbat samman i en livesändning på Youtube. Efter att Sobchak sträckte ut sin hand till oppositionsledaren svarade han tvärnej, skriver DN.
– Om du tror att jag ska tro på dina lögner så är det ett nej. Du är en del av organisationen som stoppade mig från att delta i valet, säger han enligt tidningen.
Navalnyj har bojkottat valet och uppmanat sina anhängare att göra detsamma.

4 tim
Läs mer om Ryska valet 2018
Sylvi Listhaug. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Norska regeringskrisen

Analyser: Oavsett resultat – Sylvi Listhaug måste bort

På tisdag kan den norska regeringskrisen gå in i en helt ny fas, skriver VG:s Frithjof Jacobsen i en analys. Då ska Stortinget rösta om en misstroendeförklaring mot justitieminister Sylvi Listhaug och den avgörande rösten ligger i nuläget hos Kristelig Folkeparti. Avsätts Listhaug ska även statsminister Erna Solberg avgå, enligt källor till VG och NRK.
”Det ska mycket till för att KrF ska avsätta Solberg och göra Jonas Gahr Støre till statsminister (...) Men den här gången är jag osäker”, skriver Jacobsen.
Men om regeringen Solberg blir kvar, skriver han, så är den fortsatt skadad. Listhaug är ett problem som regeringen måste ta itu med, för om hon får sitta kvar men inte ändrar sitt beteende så är regeringen Solberg över oavsett omröstningens resultat, menar Jacobsen.
Aftenbladets Harald Birkevold skriver i en analys att trots att KrF inte har lust att fälla regeringen och att Arbeiderpartiet inte vill ta över så tror han att detta blir Listhaugs fall. ”Inte nödvändigtvis på grund av brist av förtroende, för det kanske inte blir resultatet. Men för att hon är så osmaklig för resten av regeringen att det blir nödvändigt att göra sig av med henne”.

1 tim
Elna Solberg. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Norska regeringskrisen

Kritiserat FB-inlägg kan bli hela regeringens fall

Norges statsminister Erna Solberg uppges vara beredd att avgå med hela sin regering om Stortinget röstar bort justitieminister Sylvi Listhaug, uppger flera källor för VG och NRK.
Fyra partier – Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Miljøpartiet de grønne och Senterpartiet – står bakom en misstroendeförklaring mot Listhaug efter hennes hårt kritiserade Facebookinlägg. I inlägget skrev hon att Arbeiderpartiet (AP) skulle tycka att ”terroristers rättigheter är viktigare än nationens säkerhet”, vilket många läste i kontexten av att Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP, skriver TT.
För att Listhaug ska kunna fällas krävs också att Kristelig Folkeparti ger sitt stöd i misstroendeomröstningen som ska ske på tisdag.

Idag 14:31
Erna Solberg/Knut Arild Hareide. TT
Norska regeringskrisen

Regeringens och Solbergs framtid hänger nu på KrF

Den norska regeringens framtid hänger på Kristelig Folkeparti vars röst väntas vara avgörande när Stortinget röstar om en misstroendeomröstning mot justitieminister Sylvi Listhaug på tisdag, skriver flera medier. Partiet ska hålla ett extrainsatt partimöte i morgon.
– Partiledaren vill inte kommentera spekulationerna som pågår nu. Men jag kan bekräfta att det förekommit samtal mellan statsministern och Hareide (KrF-ledaren Knut Arild Hareide) flera gånger i helgen, säger kommunikationsrådgivare Dag Fedøy till VG.
Statsminister Erna Solberg sätter hårt mot hårt och menar att om Listhaug röstas bort så kommer hela regeringen att avgå, uppger källor för både VG och NRK.

Idag 14:28
Läs mer om Norska regeringskrisen
Trumps USA Rysskontakterna
Republikanske Lindsey Graham. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Republikan: Stoppar Trump ryssutredningen kan hans presidentskap vara över

Flera republikanska senatorer varnar president Donald Trump för att avsluta den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av Rysslands försök att påverka presidentvalet, skriver flera medier. Den republikanske senatorn Jeff Flake säger till CNN att ”kongressen inte kan acceptera det”.
Även republikanen Lindsey Graham menar att det är väldigt viktigt att Mueller får fortsätta sin utredning oberoende, utan något politiskt inflytande.
– Jag har sagt det förut. Om han försöker att göra det så skulle det vara början på slutet av hans presidentskap, för vi är en rättsstat, säger han till CNN.
Det var i går som Donald Trumps personliga advokat sa att han hoppas att utredningen läggs ner. Presidenten twittrade själv i dag att ”Trumpkampanjen inte var i maskopi med Ryssland”.

6 tim
Donald Trump.  AARON P. BERNSTEIN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Trump till ny attack mot FBI:s ”läckor och lögner”

Donald Trump hyllade i går beslutet att avskeda FBI:s vicechef Andrew McCabe och menade att det markerade en ”bra dag för demokratin”. Senare gick han till en ny attack mot medierna, ryssutredningen och FBI.
”Trumpkampanjen var inte i maskopi med Ryssland. Som många nu får reda på, förekom i stället ofattbara läckor, lögner och korruption på det högsta nivåerna inom FBI, och justitie- och utrikesdepartementen”, twittrar Trump.
Bedömare har kallat petningen av McCaeb som ”ett farligt försök” att underminera FBI och särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. Inte minst eftersom han kan komma att användas som ett nyckelvittne i ryssutredningen.
En källa med insyn i saken uppger att McCabe har fört detaljerade anteckningar över sina egna och förre FBI-chefen James Comeys alla kontakter med Trump.
Trumps personlige advokat hoppas nu att landets biträdande justitieminister Rod Rosenstein följer sin chef justitieminister Jeff Sessions ”modiga och briljanta exempel” med McCabe och avslutar Muellers utredning.

Idag 06:44
James Comey, Donald Trump. TT
Trumps USA Rysskontakterna

McCabe träffade Muellers team: Ska ha fått frågor om hur FBI-chefen sparkades

Den särskilde åklagaren Robert Muellers medarbetare i Rysslandsutredningen har intervjuat den sparkade vice FBI-chefen Andrew McCabe, uppger en källa med insyn för CNN. Han ska ha fått frågor om hur det gick till när den tidigare FBI-chefen James Comey fick sparken förra våren.
Källan har inte berättat när mötet ska ha skett. Tidigare har flera medier rapporterat att anteckningar som McCabe gjort efter samtal med president Donald Trump har lämnats över till Muellers team. Enligt CNN ser FBI anteckningarna som ett sätt att underbygga uppgifter från Comey.
McCabe har tidigare sagt att han hade tre möten och ett telefonsamtal med president Trump i maj förra året, en period då McCabe var tillförordnad FBI-chef.
Axios skriver att Mueller vill veta vad Trump haft för avsikt med att sparka Comey – något som har en central roll i Rysslandsutredningen.

Igår 23:07
Läs mer om Rysskontakterna
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet
Vladimir Putin/Facebook/Donald Trump/Hillary Clinton. TT
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Utpekat dataanalysbolag i ryssmöten före valet 2016

Företaget Cambridge Analytica hade ryska kontakter före det amerikanska presidentvalet 2016, visar dokument som New York Times tagit del av. Dokumenten visar att företaget både 2014 och 2016 hade minst tre möten med höga företrädare för den ryska oljejätten Lukoil, i Storbritannien och Turkiet.
Ryssarna ska ha varit mycket intresserade av hur data användes för att påverka opinionen i USA, enligt två tidigare anställda vid brittiska Strategic Communication Laboratories som är moderbolag till Cambridge Analytica.
Nu hävdar både SCL och Lukoil att mötena inte handlade om politik.
Cambridge Analytica ska ha skördat personlig information om 50 miljoner Facebook-användare och sålt tjänster till president Donald Trumps valkampanj.

3 tim
Maura Healey til vänster. Stephan Savoia / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Delstat startar utredning: ”Alla förtjänar ett svar”

Den amerikanska delstaten Massachusetts justitiekansler Maura Healey inleder en utredning om dataanalysföretaget Cambridge Analytica – som har kopplingar till Donald Trumps presidentkampanj – och Facebook, skriver CNN.
– Massachusetts invånare förtjänar omedelbart svar från Facebook och Cambridge Analytica, skriver Healey på Twitter.
Beskedet kommer efter medierapporteringen om att Cambridge Analytica ska ha skördat personlig information om 50 miljoner Facebook-användare vilken man sedan sålt vidare till Trumps valkampanj.

3 tim
Chriopher Wylie. Twitter
Trumps USA Cambridge Analytica-fallet

Wylie portad av Facebook: ”De skjuter budbäraren”

Visselblåsaren Christopher Wylie, som för The Guardian avslöjat hur han hjälpt Cambridge Analytica att tanka ner personlig information om över 50 miljoner Facebook-användare, skriver på Twitter att hans Facebooksida har stängts ned.
”Avstängd av @facebook. För att jag visselblåst. Om något de i hemlighet har vetat i två års tid”, skriver han.
Facebook bekräftar i ett pressmeddelande att de portat Wylie ”i väntan på mer information”.
Wylie säger till the Guardian att han erbjudit Facebook att hjälpa till att utreda intrånget.
– De bekräftade mitt erbjudande, men vände sig sedan om och sköt budbäraren. Jag försöker sona mina brott och det borde Facebook också göra, säger han till tidningen.
I ett långt reportage i The Observer berättar Wylie att informationen sedan såldes vidare till Donald Trumps kampanj för miljonbelopp och användes i valet 2016.
Intrånget beskrivs som ett av de största hittills hos Facebook.

Idag 12:23
Läs mer om Cambridge Analytica-fallet
Utrikesminister Margot Wallström (S). Sören Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

CNN: Sverige hjälper USA att förhandla om tre fångar

Sverige hjälper till att förhandla om att frisläppa tre amerikaner som hålls fångna i Nordkorea, uppger källor för CNN. Det handlar om de amerikanska medborgarna Kim Hak-song, Kim Sang-duk, and Kim Dong Chul.
Under den nordkoreanska utrikesministern Ri Yong-Hos besök i Stockholm i helgen lade Sverige stort vikt vid frågan, enligt källorna.
– Att skyddsmaktsuppdraget för USA är en del av diskussionerna har vi sagt inför och efter mötet, men jag har inga detaljer att berätta om, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare för utrikesminister Margot Wallström, till TT med anledning av uppgifterna.
En av CNN:s källor uppger att Sverige inte ställt något ultimatum om saken, men att man framställt ett frisläppande som något som skulle leda framåt.
”Varje framsteg i frågan om dessa fångar skulle innebära mycket för USA”, säger en källa med insyn i förhandlingar.

Idag 12:02
Donald Trump/Kim Jong-Un. Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Källa: Nordkorea och USA ska mötas i Finland i april

Efter mötena mellan utrikesminister Margot Wallström (S) och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i Stockholm väntar fortsatta samtal – mellan Nordkorea och Finland, bekräftar finska UD för DI.
Redan i morgon anländer den nordkoreanske toppdiplomaten Choe Kang-il till Finland där han ska tillbringa två dagar.
Enligt källuppgifter till sydkoreanska tv-kanalen TV Chosun ska toppdiplomaten förbereda inför ett inofficiellt möte som Nordkorea, USA och Sydkorea planerar att hålla nästa månad, skriver finska Yle.

Igår 20:18
Kim Jong-Un, arkivbild. KCNA KCNA / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen

Inga nyheter om ett möte mellan Trump och Kim

Det finns inga tecken på att samtalen mellan Sverige och Nordkorea banat väg för ett kommande toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Det skriver AFP efter att överläggningarna avslutades i dag.
Frågan om relationen till USA har varit den mest uppmärksammade inför mötet i Sverige, eftersom diktatorn nyligen bjudit in Trump att träffas öga mot öga. Det har bland annat förekommit spekulationer om nordkoreanska samtal med USA i samband med utrikesminister Ri Yong-Hos besök i Stockholm.
Om mötet med Trump specifikt kom upp vill inte UD berätta, skriver TT. Men departementet bekräftar att samarbets- och säkerhetsfrågor för bland annat Sydkorea, Japan, Ryssland, Kina och USA togs upp.

Igår 18:03
Läs mer om Nordkoreakrisen
Turkiska flaggan uppges hissas på en balkong i Afrin.  Turkiska militären
Syrienkriget

Turkiska militären hissar flaggor på balkong i Afrin

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att turkiskledda styrkor har tagit full kontroll över de centrala delarna av Afrin i Syrien. Omkring hälften av staden har fallit, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
– Förband tillhörande Fria syriska armén, som backas upp av turkiska styrkor, tog kontroll över centrala Afrin denna morgon klockan 8.30 (6.30 svensk tid), säger Erdogan, och tillägger triumferande:
– Nu kommer den turkiska flaggan att hissas där! Fria Syriska Arméns flagga kommer att hissas där!
Även den turkiska militären bekräftar övertagandet och publicerar en film på Twitter där en soldat sätter en turkisk flagga på en balkong, rapporterar AFP.
”Sökinsatser pågår för att hitta minor och andra explosiva material”, säger militären i ett uttalande.

Idag 10:32
Recep Tayyip Erdogan.  ADEM ALTAN / AFP
Syrienkriget

Erdogan: Turkiska styrkor har ”total kontroll” i Afrin

Fria syriska armén (FSA), allierad med Turkiet, har gått in i Afrin i norra Syrien, uppger en av gruppens befälhavare. I ett uttalande säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Afrin är under ”total kontroll”, rapporterar AFP.
Även Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från London, rapporterar att Turkietledda styrkor tagit sig in i den kurdkontrollerade staden – och tagit kontroll över flera stadsdelar.
Turkiet och allierade syriska grupper genomför en offensiv i regionen med syfte att driva bort den kurdiska milisgruppen YPG. Tiotusentals människor har flytt framryckningarna och det har rapporterats om hundratals civila dödsfall, bland annat från turkiska flyganfall.
SOHR rapporterar också att 1 500 kurdiska krigare har dött under den två månader långa offensivenoffensiven.

Idag 08:12
En kvinna bär på sitt barn på flykt undan Afrin.  GEORGE OURFALIAN / AFP
Syrienkriget

SOHR: 150 000 har flytt från Afrin sedan i onsdags

Över 150 000 människor har flytt från Afrin i norra Syrien sedan i onsdags kväll. Det uppger Londonbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Turkiska styrkor och allierade syriska grupper genomför en offensiv i regionen för att driva bort den kurdiska milisgruppen YPG, som Turkiet betraktar som terrorister. Under de senaste dagarna har det rapporterats om att styrkorna belägrat och börjat gå in i staden Afrin, som delar namn med regionen.
Enligt SOHR dödades nio personer när turkiskt stridsflyg bombade ett sjukhus i Afrin under fredagskvällen. Turkiet förnekar dock att man skulle ligga bakom attacken och landets militär hävdar i ett Twitterinlägg att insatsen i staden "utförs på ett sådant sätt att inga civila skadas".

Igår 07:57
Läs mer om Syrienkriget
Pexels
Långläsning

“Därför skrollar du igenom Instagram 01.00 på natten”

”De flesta av oss är medvetna om att våra mobiler gör oss deprimerade, oroliga, narcissistiska, ensamma och osäkra. Du har förmodligen läst dessa rapporter just i din smartphone.” Så inleds en text i The Independent, som tecknar en bild över vårt telefonanvändande – och den allt högre risken att bli beroende.
Frilansjournalisten Jessica Brown skriver att beroendet har blivit så accepterat att det till och med har skapats ett ord för rädslan att vara mobillös – ”nomophobia” eller nomofobi.
Men varför blir vi då beroende, frågor hon sig. En tidigare teori har varit att vår hjärna ständigt utsätts för notiser under dagen och att det då utsöndras dopaminer i samma områden som är inblandade när vi äter, har sex, dricker alkohol eller tar droger.
Men enligt en ny studie beror snarare vår besatthet – ”och den verkliga anledningen till att vi skrollar genom Instagram klockan ett på natten när vi har ett viktigt frukostmöte dagen efter” – inte på själva telefonen. Utan det drivs i stället av ett evolutionärt beteende, som bottnar i en vilja att socialisera med andra, att bli sedda och att studera andras beteenden.

Idag 09:56
Illustrationsbild. Carlos Giusti / TT / NTB Scanpix
Långläsning

Kvinnorna i det dolda är mest utsatta för sexuella övergrepp på jobbet

Isolerade, oskyddade och rädda för att tala ut – vissa arbetstagare är särskilt utsatta för sexuella övergrepp och trakasserier, skriver The Guardian som i ett längre reportage följer Vicky Márquez som hjälper utsatta städare i USA.
En kvinna fick via Márquez hjälp att hitta ett nytt jobb: Som städerska på ett hotell. Men där försökte hennes chef övertala henne att ha sex med honom.
– Du behöver det här jobbat, visst är det så? sa chefen innan han våldtog henne i hotellgaraget.
Mest utsatta är de som lagar mat, städar och tar hand om familjer på platser där få andra befinner sig. Även de som lever i fattigdom och är som mest angelägna om att behålla sina jobb är mest utsatta.
Läs texten i länken nedan.

Idag 06:05
Läs mer om Långläsning