Utrikes

Demonstration i Barcelona/Mariano Rajoy. TT
Självständighetskampen i Katalonien

Analyser: Rajoy har lagen, makten och EU på sin sida

De katalanska separatisternas enda chans att få sin vilja igenom är att bedriva ett slags utnötningskrig mot den spanska regeringen, skriver The Guardians Giles Tremlett i en analys. Ända sedan självständighetsomröstningen genomfördes har de kämpat i motvind. Företag har flytt regionen och EU har slutit upp bakom Spanien.
Om den katalanska regeringen vill kämpa vidare kommer de att förlora många strider, skriver Tremlett. Inte minst eftersom premiärminister Rajoy har lagen på sin sida och hela den statliga apparaten bakom sig.
”Det kan ge katalanerna stöd för att de är ett förtryckt folk och göra att de får sympati, men det kommer att vara ett jobbigt krig för deras anhängare”, skriver han.
DN:s Nathan Shachar skriver att separatisternas taktik bland annat innebär strejker och civil olydnad.
”Men det finns tyngre pjäser i verktygslådan. Aktioner mot hamnar, järnvägar och landsvägar har nämnts.”

Igår 21:10
RUBEN MORENO GARCIA / AFP

”Värsta attacken på oss sedan Francos dagar”

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont sågar den spanska regeringens avsikt att sparka den katalanska regeringen och utlysa nyval.
– Det här är den värsta attacken på Katalonien sedan diktatorn Franco, säger Puigdemont i ett tal på lördagskvällen enligt El Mundo.
Enligt Puigdemont kommer den katalanska ledningen inte acceptera den spanska regeringens planer. Han säger att det katalanska parlamentet kommer att träffas för att debattera det spanska utspelet.

Igår 19:12
Mariano Rajoy TT

Rajoys förslag: Sparka regeringen i Katalonien

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy föreslår att Kataloniens regionregering avsätts och att ett nyval ska hållas i januari. Det säger han på en presskonferens efter att regeringen haft ett extra regeringsmöte om Kataloniens framtid.
Rajoy hänvisar till grundlagens artikel 155, som ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen. Frågan ska nu avgöras i den spanska senaten.
– Omröstningen var emot lagen och har sökt en konfrontation. Det är något vi inte kan acceptera säger han och fortsätter:
– Det går inte att hantera saken sämre än vad Kataloniens regering har gjort.

Igår 12:10
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
En kvinna som brännskadades i attentatet med sin make den 17 oktober. MOHAMED ABDIWAHAB / AFP
Våldet i Somalia

Somalia mobiliserar efter det blodiga attentatet

En vecka har gått sedan bombattentatet i Somalias huvudstad Mogadishu där minst 358 människor dödades. Sedan dess har tiotusentals människor i staden gått ut på gatorna för att visa sin avsky mot våldet, skriver Ekot.
– Vi är här för att visa hur ledsna vi är för det som har hänt, säger demonstranten Dahabo Osman.
Ingen har tagit på sig dådet men det mesta pekar på att terrorgruppen al-Shabaab ligger bakom. Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed uppmanade på lördagen armén att förbereda sig på krig mot den islamistiska sekten, enligt AP.

Igår 19:53
Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed/arkivbild, explosionen förra helgen i Mogadishu. TT

Väntas förklara krig mot al-Shabaab – med USA:s stöd

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed kommer att förklara krig mot terrorgruppen al-Shabaab, skriver AP med hänvisning till landets premiärminister.
Enligt Somalias militär kommer offensiven att omfatta tusentals soldater. Deras uppdrag blir att driva bort al-Shabaab från gruppens fästen i regioner varifrån flera dödliga attacker har utförts.
Samtidigt väntas USA ge understöd till den militära offensiven, uppger en anonym myndighetskälla för nyhetsbyrån. Det finns ännu inga detaljer kring vilken militär roll landet kommer att spela. AP skriver att USA trappat upp sitt insats i Somalia sedan president Donald Trump tidigare i år gav sitt godkännande.
Al-Shabaab misstänks ligga bakom självmordsdådet i huvudstaden Mogadishu förra helgen där 358 människor dödades.

20 okt
Läs mer om Våldet i Somalia