Utrikes

Park Geun-hye. Arkiv. TT
Sydkoreanska korruptionshärvan

Sydkoreas president Park ställs inför riksrätt

Sydkoreas parliament har röstat för att president Park Geun-hye ska ställas inför riksrätt efter korruptionsskandalen i Sydkorea, rapporterar flera medier.
Presidenten har sagt att hon kommer att acceptera parlamentets beslut, men också att hon tänker sitta kvar tills författningsdomstolen fattar sitt beslut. Det kan ta sex månader. Under tiden kommer hon dock att fråntas makten att fatta exekutiva beslut och premiärministern får ta över styret, skriver AFP. Han väntas tala till nationen på fredagkvällen lokal tid.
Park misstänks bland annat ha gett sin ”spirituella rådgivare” Choi Soon-Sil otillbörligt inflytande över landets affärer. I ett tv-sänt tal efter parlamentets beslut bad hon om ursäkt för att hon skapat politiskt kaos i landet.

2 tim
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, samt ledaren för det demokratiska partiet Moon Jae-in och borgmästaren i Seoul, Park Won-soon. AP/AP/AP

Ban Ki-moon pekas ut som möjlig efterträdare

Sydkoreas premiärminister Hwang Kyo-ahn kommer att ta över styret i landet tills författningsdomstolen fattat ett beslut mot den korruptionsanklagade presidenten Park Geun-hye. Vem som kan komma att ta makten senare är ännu oklart, men New York Times har listat en handfull möjliga kandidater.
Bland dem finns Moon Jae-in som leder det demokratiska partiet, FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, samt borgmästarna för städerna Seoul och Seongnam; Park Won-soon och Lee Jae-myeong, skriver tidningen.

2 tim
Läs mer om Sydkoreanska korruptionshärvan
Två av offren: Cash Askew till vänster och Hanna Ruax till höger. TT
Branden i Oakland

Alla offer identifierade – däribland finska Hanna

Myndigheterna i Oakland har nu identifierat samtliga 36 offer för branden i en lagerlokal förra fredagen, där en fest hölls. Det rapporterar nyhetsbyrån AP. En av de döda är Hanna Ruax, finsk yogainstruktör, entreprenör och aktivist, som kom till Oakland sent i november, skriver AP. Även hennes fästman dog i branden.
Förloppet har beskrivits som våldsamt och de flesta offren blev instängda av lågorna när de befann sig på andra våningen. Det fanns bara två trappor och inga brandlarm eller sprinklersystem.
Enligt AP har händelsen gett upphov till en debatt om hur konstnärskretsar runt om i USA använder sig av liknande osäkra fastigheter.

Igår 22:05
Ett annat konstnärskollektiv i Oakland, kallat The Death Trap, bild från 2007 Jocelyn Gecker / TT / NTB Scanpix

Konstnärer efter branden: Stäng inte våra lokaler

Oakland har en lång historia av subkulturer inriktade på konst och musik. Efter förra veckans ödesdigra brand vid en fest i en lagerlokal hålls krismöten i konstnärskretsar, skriver AP. Många är oroliga över att staden nu ska stänga ner lokaler där konstnärer och musiker bor och är verksamma.
I ett öppet brev vädjar man till myndigheterna att erbjuda trygga lokaler i stället för att kasta ut människor på gatan.
– Alla är väldigt oroliga just nu, säger Mara Barenbaum, en 32-årig sångerska som bott sju år i konstnärskollektiv, till AP.
36 människor dog i förra veckans brand. Det sista offret identifierades under torsdagen.

Igår 23:43
Lokalen i Oakland där 36 människor dog. Eric Risberg / TT NYHETSBYRÅN

Brandhärjade byggnaden inte inspekterad på 30 år

Lagerbyggnaden i Oakland som brandhärjades förra fredagen hade inte inspekterats på 30 år. Det säger byggnadschefen Darin Ranelletti enligt AP. Inspektioner görs bara när en ägare söker bygglov eller om klagomål görs till myndigheterna.
När branden inträffade utredde myndigheterna ett klagomål och en inspektör ska vid två tillfällen i november ha besökt fastigheten. Dokumentation visar dock att inspektören inte kunnat ta sig in i lokalerna. Enligt Ranelletti kan inspektörer inte gå in utan ägarens tillstånd utan ett domstolsbeslut, skriver AP.
Branden inträffade under en fest i lokalen, som användes av ett konstnärskollektiv. 36 människor dog.

Igår 18:27
Läs mer om Branden i Oakland
En flicka evakueras av Vita hjälmarna i Damaskus, 22 november AMER ALMOHIBANY / AFP
Syrienkriget

Vita hjälmarnas larm: Vi kommer gripas och dödas

Volontärgruppen Vita hjälmarna i Syrien, som nominerades till Nobels fredspris, vänder sig nu till internationella organisationer och vädjar om hjälp. När regimen utökar sin kontroll i östra Aleppo är gruppen orolig att deras volontärer ska straffas för sina hjälpinsatser.
– Om vi inte evakueras kommer våra volontärer få utstå tortyr och avrättas i regimens fängelser. Vi har goda skäl att frukta för våra liv, säger gruppen i ett uttalande enligt The Guardian.
Vädjan kommer samtidigt som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov meddelat att den syriska militären tillfälligt ska upphöra med strider för att evakuera civila.

Igår 20:33
Ett syriskt barn i Jibreen, söder om Aleppo, på flykt från staden. Hassan Ammar / TT / NTB Scanpix

FN: Hundratals skadade barn måste evakueras

FN upprepar i dag sitt krav om vapenvila i syriska Aleppo och menar att upp till 500 sjuka och skadade barn akut behöver evakueras från de belägrade områdena i de östra delarna av staden.
– För tillfället riskerar de som försöker fly att [...] träffas av pricksskyttar, säger Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, vid en presskonferens.
Han uttrycker stor frustration över de långvariga och fruktlösa försöken att nå fram till Aleppo med humanitärt stöd.
Aleppos lokala råd anser att 150 000 människor i områdena är ”dödsdömda” om de inte får hjälp. 800 människor ska ha dödats i Aleppo de senaste 26 dagarna, rapporterar Reuters.

Igår 17:12
Syriska röda halvmånen och Röda korset evakuerar civila från Aleppo, 7 december, 2016. Noor Hazouri/SARC

Äldreboende evakuerat i Aleppo: Hade glömts bort

Röda korset har evakuerat 148 handikappade och äldre människor som varit instängda i ett tidigare äldreboende i östra Aleppo. Elva hann dock dö innan hjälpen kom, rapporterar BBC.
Många av personerna på boendet hade skador som gjorde att de inte kunde röra sig och kunde inte fly undan stridigheterna i området. Röda korset utförde evakueringen tillsammans med syriska Röda halvmånen efter att regimstyrkor återtagit området som tidigare kontrollerades av rebellerna.
– De hade i stort sett glömts bort, säger röda korsets talesman i Damaskus, Pawel Krzysiek, till BBC.

Igår 12:26
Läs mer om Syrienkriget