Utrikes

Franska valet Valresultatet
TT
Franska valet Valresultatet

Ryssar kan ha hackat Macron – gav sig på Clinton

Den franske liberale presidentkandidaten Emmanuel Macron kan ha utsatts av samma ryska hackergrupp som gett sig på demokraternas valkampanj för Hillary Clinton i samband med valet förra året, skriver The New York Times. Uppgifterna spär på oron att Ryssland försöker påverka valet till högerpopulisten Marine Le Pens fördel inför den slutgiltiga valdagen den 7:e maj.
Det var säkerhetspersonal vid nätsäkerhetsföretaget Trend Micro som upptäckte en attack mot Macons valkampanj i mitten av mars. Hackarnas mål var att få tag på kampanjens anställdas lösenord. Det är oklart om de kommit över någon information. Företaget säger till CNN att det finns likheter mellan attackerna mot demokraternas valkampanj i USA och den mot Macrons kampanj i Frankrike.

2 tim
ALAIN JOCARD / AFP

Pausar partiledarskapet – fokuserar på presidentvalet

Marine Le Pen tar paus från posten som partiledare för Nationella fronten. Uppehållet gör hon för att fokusera på kampen om presidentskapet. Det säger hon enligt franska medier.
– Jag har alltid ansett att presidenten är hela folkets president, och ska samla alla fransmän. Det är en övertygelse som måste omsättas från ord till handling. Det är därför jag lämnar posten som partiledare för Nationella fronten, säger Le Pen.
Statsvetarprofessorn Marie Demker säger till DN att Le Pen genom sitt beslut kan bredda sin väljarbas.
– På det här sättet kan hon samla en bredare majoritet och kanske nå EU-kritiska vänsterväljare och väljare längre till höger.

Igår 18:58
MARTIN BUREAU / AFP

Fillons besked: Leder inte högern i parlamentsvalet

Den franska högerns presidentkandidat François Fillon kommer inte att leda partiet inför valet till nationalförsamlingen i juni. Den skandalomsusade och besegrade presidentkandidaten säger att han måste ägna sig åt självrannsakan, skriver Le Figaro.
Fillon fick knappt 20 procent i den första omgången av presidentvalet. Han besegrades av mittenkandidaten Emmanuel Macron och Nationella frontens Marine Le Pen. Skandalerna har följt kandidaten genom valrörelsen. Bland annat anklagas han för att ha beviljat sin fru statlig lön utan att hon haft några egentliga uppgifter.
Valet till nationalförsamlingen, eller parlamentsvalet, hålls den 11 och 18 juni.

Igår 15:58
Läs mer om Franska valet
Maktskiftet i USA USA:s framtid
USA:s president Donald Trump och USA:s förre president Barack Obama. TT
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Analys: Obama undviker Trump – olikheterna tydliga

I går gjorde Barack Obama sitt första officiella framträdande efter att han lämnat presidentposten i januari. Nu analyserar flera amerikanska medier hans framträdande, som var ett panelsamtal om ungas framtid. Politicos Edward-Isaac Dovere skriver att den förre presidenten aktivt undvek att prata om Donald Trump. ”Förutom ett kort skämt när han intagit scenen på Chicago universitet – ”Så … ehm, vad har hänt medan jag varit borta?” – så pratade han nästan som att Donald Trump inte sitter i Vita huset,” skriver han.
CNN:s Chris Cillizza skriver att Obamas framträdande är en påminnelse om hur olik Trump är den förre presidenten. Obama pratade inte så mycket under panelsamtalet utan ställde i stället många frågor till ungdomarna som närvarade. Cillizza menar att Obama är professionell, vilket upprör motståndarna. Trump är i stället dramatisk och vill röra upp debatten och kontrasten skulle inte kunna vara större, skriver han. Cillizza undrar varför det amerikanska folket röstade fram två så olika politiker. Han är själv inte säker, men gissar på en ökad polarisering i landet och en större osäkerhet kring vad man vill ha av sina politiker.

1 tim
Muren mot Mexiko är en av Trumps profilfrågor. TT

Statskassan sinar – pengar till muren får vänta

USA:s president Donald Trump öppnar för att senarelägga finansieringen av bygget av den omtalade gränsmuren mot Mexiko. Anledningen är den sinande statskassan. USA slog nämligen i det så kallade lånetaket i april.
Nu säger Trump, på en träff med inbjudna konservativa medier, att han är ”flexibel” om murens finansiering och att den kan vänta till i höst. Muren beräknats kosta motsvarande runt 190 miljarder kronor att bygga.

3 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Maktskiftet i USA Nordkoreas kärnvapen
Kapitolium. Alex Brandon / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Nordkoreas kärnvapen

Hela senaten inkallad för möte om Nordkorea

I ett ovanligt initiativ kallas hela den amerikanska senaten till Vita huset för att uppdateras om läget kring Nordkorea, skriver Reuters. De 100 senatorerna kommer under onsdagen att informeras av bland annat utrikesministern Rex Tillerson och försvarsministern James Mattis.
Retoriken mellan USA och Nordkorea har trappats upp kraftigt och Kina har uppmanat alla parter till lugn.
På måndagen sa president Donald Trump att Nordkoreas missiltester och kärnvapen utgör ”ett verkligt hot mot världen”. Han uppmanade också FN:s säkerhetsråd att utöka sanktionerna mot Nordkorea.

Igår 21:20
Donald Trump tillsammans med FN-ambassadörerna. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN

”FN bör införa skärpta sanktioner mot Nordkorea”

FN:s säkerhetsråd måste vara redo att skärpa sanktionerna mot Nordkorea som en konsekvens av landets kärnvapen- och missilprogram. Det sa USA:s president Donald Trump på måndagen, i samband med att han tog emot ambassadörerna från FN:s säkerhetsråd i Vita huset.
– Det här är ett verkligt hot mot världen. Nordkorea är ett stort problem. Och det är ett problem som vi till slut måste lösa.
USA har beordrat ett hangarfartyg att närma sig västra Stilla havet och Nordkorea. Flottan ska anlända till området i slutet av april, skriver AFP.

Igår 21:53
 USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping. TT

Xi uppmanar Trump: Ta det försiktigt med Nordkorea

Kinas president Xi Jinping manar till försiktighet kring Nordkorea i sitt telefonsamtal med USA:s president Donald Trump, skriver flera nyhetsbyråer.
– Kina hoppas att alla inblandade kan iaktta återhållsamhet och undvika åtgärder som skulle öka spänningarna på Koreahalvön, sa Xi enligt en kommuniké från Kinas utrikesdepartement på måndagsmorgonen.
Spänningarna mellan USA och Nordkorea har eskalerat de senaste veckorna. Trump-administrationen har tidigare varnat Nordkorea för att genomföra ett sjätte kärnvapenprov som väntas komma nu i veckan. Nordkorea har i sin tur hotat USA och varnar för att inte ”bråka med dem.”

Igår 05:54
Läs mer om Maktskiftet i USA
Franska valet Reaktioner
Emmanuel Macron och Marine Le Pen (tillsammans med den nederländska politikern Geert Wilders) TT
Franska valet Reaktioner

”Tuff vecka för populister – men räkna inte ut dem”

Veckan började med såriga maktstrider vid tyska AFD:s partikongress och slutade med bakslag för Marine Le Pen i det franska valet. Politicos Matthew Karnitschnig skriver i en analys att det var ”en tuff vecka för Europas populister”.
AFD har tappat väljarstöd och de återkommande interna bråken kan fälla partiets chanser att bli invalt i det tyska parlamentet, menar han. Och Le Pens andraplacering efter Emmanuel Macron gör att det ser mörkt ut för henne vid avgörandet i presidentvalet om två veckor.
Men det är för sent att räkna ut hotet från populisterna, anser Karnitschnig. Macron kan vara den siste som lyckas slå tillbaka de antiliberala krafterna – och det franska valet visade dessutom att de etablerade partierna är mer utsatta än någonsin.
The Guardians kolumnist Natalie Nougayrède skriver att det inte bara är för tidigt att räkna ut Le Pen – det är även farligt. Nu måste alla som inte vill se Nationella fronten presidentkandidat som segrare gå till valurnorna, konstaterar hon.

Igår 19:52
Macron-anhängare firar framgångar/grafik från inrikesdepartementet över första valomgången. TT

Opinionsmätningarna hade rätt: ”Lättare än i USA”

De franska opinionsmätningarna får beröm för att ha varit mycket precisa i sina förutsägelser inför den första omgången av presidentvalet. På så sätt skiljer de sig från mätningar inför den brittiska folkomröstningen om ett EU-utträde och valet i USA där Hillary Clinton väntades gå segrande ur striden.
Enligt Torbjörn Sjöström, vd för mätföretaget Novus, visade mätningarna rätt eftersom man i Frankrike hade ”en riktig metod”.
– Det var ett majoritetsval, som gör att det är hyfsat mycket lättare än till exempel i USA där de har 51 val, men där man i undersökningarna behandlar det som att det vore ett majoritetsval, säger Sjöström till Ekot.

Igår 16:25
Hollande. Bob Edme / TT NYHETSBYRÅN

Hollande: Rösta på Macron!

Frankrikes president François Hollande uppmanar de franska väljarna att rösta på mittenkandidaten Emmanuel Macron i den avgörande omgången av presidentvalet den 7 maj.
I ett tal från Elysséepalatset säger presidenten att Marine Le Pens plan för att lämna euron skulle förstöra Frankrikes ekonomi. Han säger också att hotet från terrorismen måste bemötas med sammanhållning och solidaritet.
Macron var Hollandes topprådgivare i ekonomiska frågor från 2012 till 2014 och därefter ekonomiminister i Socialistpartiets regering under två års tid.

Igår 14:42
Läs mer om Franska valet