Utrikes

Brexit Storbritanniens framtid
Nicola Sturgeon. Andrew Milligan / TT / NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Skotskt parlament vill ha nytt självständighetsval

Skottlands parlament stöttar som väntat försteminister Nicola Sturgeons förslag om en ny folkomröstning om självständighet.
Sturgeon behöver godkännande från Storbritanniens regering och parlament. Den brittiska premiärministern Theresa May har tidigare sagt att ”det inte är rätt tidpunkt” för en sådan omröstning och att hon kommer att blockera förslaget. Premiärministern kommer att aktivera artikel 50 och inleda brexitprocessen i morgon.
Reuters skriver att det skotska parlamentet vill hålla folkomröstningen någon gång mellan hösten 2018 och våren 2019.

2 tim
En man som förespråkar ett självständigt Skottland utanför parlamentsbyggnaden. Andrew Milligan / TT / NTB Scanpix

London avvisar Skottlands önskan om självständighet

Den brittiska regeringen kommer inte att förhandla med Skottland om en ny folkomröstning för självständighet. Det rapporterar Reuters. Det skotska parlamentet stöttade i dag försteminister Nicola Sturgeons förslag om att man på nytt ska rösta om att lämna Storbritannien.
Det skulle vara orättvist mot det skotska folket att be dem ta ett sådant avgörande beslut utan nödvändig information om vad brexit kommer att innebära, motiverar regeringen sitt besked.
Dagens omröstning innebär att Sturgeon har befogenhet att lämna in en formell begäran till den brittiska regeringen om att få ordna en ny folkomröstning. Men premiärminister Theresa May har sagt att tiden inte är mogen och att hennes fokus är på att få till ett bra brexit-avtal med EU.

1 tim
Läs mer om Brexit
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Donald Trump, demokrater och republikaner i kongressen. AP/TT
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Trump pressar kongressen att banta ned budgeten

Donald Trump vill att kongressen skär ned statens utgifter med 18 miljarder dollar, motsvarande omkring 158 miljarder svenska kronor. Det rapporterar Politico. Nedskärningarna gäller det nuvarande räkenskapsåret och rör allt från utbildning till sjukvård. Men förslaget riskerar att sätta i gång en politisk kraftmätning en dryg månad innan siffrorna ska sättas. Politiker har antytt att de kommer att avvisa nedskärningar inom områden de anser viktiga.
Nedskärningarna kan styra om pengar till Trumps önskade storsatsning på militären, omkring två miljarder dollar är även tänkt att gå till muren mot Mexiko.

1 tim
Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Skarp kritik mot att Trump river upp klimatlagar

I dag ska Donald Trump skriva under en ny order som upp företrädaren Barack Obamas ”jobbdödande” klimatlagar. Det rapporterar flera medier. Enligt CNN kommer det nya beslutet att stoppa, häva eller utvärdera minst sex av Barack Obamas order menade att hindra den globala uppvärmningen och reglera landets koldioxidutsläpp.
Miljögrupper har lovat att bekämpa beslutet och ta det till rätten om det behövs. Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl är en av många som kritiserar Trumps order.
– Så sorgligt och bakvänt och kortsiktigt, säger hon till TT.
Sandahl säger att World Economic Forums riskrapport om hot mot världsekonomin toppas av hot kopplade till klimatförändringar.

3 tim
Tidigare presidenten Barack Obama och nuvarande Donald Trump. TT

Nu väntas Trump dra tillbaka Obamas miljöplan

USA:s president Donald Trump kommer i dag att utfärda en exekutiv presidentorder som upphäver tidigare president Barack Obamas plan för att begränsa koldioxidutsläppen från kolkraft. Det rapporterar flera medier.
Dekretet syftar till att utvärdera den nuvarande lagstiftningen kring utsläpp av växthusgaser och produktionen av fossila bränlen som olja, gas och kol. Trump, som tidigare kallat den globala uppvärmningen ”en bluff”, motiverar den exekutiva ordern med att han prioriterar de amerikanska koljobben först – före klimatpolitik. Detta efter att koljobben i landet minskat under de senaste årtiondena.
En talesperson för Vita huset sa på måndagen att administrationen tror på att regeringen kan både ”tjäna miljön och öka energioberoendet samtidigt” genom att uppmana den federala miljöskyddsmynidhgeten (EPA) att fokusera på vad administrationen tror är viktigast: Ren luft och rent vatten. Det skriver CNN.

Idag 04:18
Läs mer om Maktskiftet i USA
Maktskiftet i USA Avlyssningsanklagelsen
Devin Nunes. J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA Avlyssningsanklagelsen

Nunes kommer inte avgå – får stöd av Paul Ryan

Den högt uppsatte republikanen Devin Nunes kommer inte att lämna sin roll som ansvarig för utredningen om rysk inblandning i det amerikanska valet. Det rapporterar flera medier. Nunes avfärdar avgångskraven från högt uppsatta demokrater med att det rör sig om ett politiskt spel.
Nunes är ordförande i representanthusets underrättelseutskott och får stöd av talmannen Paul Ryan, som anser att han ska sitta kvar.
Nunes hamnade i blåsväder när det kom fram att han träffat en källa inne på Vita husets område. Det skedde kort innan han hävdade att underrättelsetjänster fångat upp kommunikation inom Donald Trumps övergångsteam. Han har inte velat säga vem han träffade.

2 tim
Devin Nunes och Donald Trump. Arkivbilder. TT

”Lätt att tänka att han vill skydda sin president”

Högt uppsatta demokrater ställer nu avgångskrav på republikanen Devin Nunes. Detta efter att det framkommit att han under oklara omständigheter besökt Vita huset dagen innan han antydde att Trumps medarbetare kan ha varit föremål för någon form av underrättelseaktivitet under höstens valrörelse.
”Men trots dessa uppmaningar från Demokraterna, kommer Nunes nästan säkert inte förlora sin ordförandeklubba eller sin kontroll över utskottets Rysslandsundersökning”, skriver Politicos Austin Wright och hänvisar till att talmannen Paul Ryan fortfarande verkar ha förtroende för honom.
Washington Posts Amber Philips ifrågasätter i en analys däremot Nunes trovärdighet.
”Kongressmannen släppte hemlig information till presidenten – som är under utredning av FBI för påstådda band till Ryssland – innan han delade det med sina egna kommittémedlemmar”.
Då är det lätt att tänka att han vill skydda sin president och utifrån det ifrågasätta opartiskheten i utredningen som Nunes leder kring Rysslands inblandning i det amerikanska valet, skriver hon.

Idag 09:13
Nancy Pelosi och Paul Ryan. TT

Demokrater till Ryan: Du måste kräva Nunes avgång

Från demokratiskt håll väcks nu krav på att den högt uppsatte republikanen Devin Nunes ska lämna posten som ordförande i representanthusets underrättelseutskott. Det rapporterar flera medier.
– Ordförande Nunes missköter jobbet och verkar mer intresserad av att skydda presidenten än att söka sanningen, säger Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer i ett tal.
Samtidigt uppmanar Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset, den republikanske talmannen Paul Ryan att insistera på att Devin Nunes ska lämna sin post.
Nunes har hamnat i blåsväder efter uppgifter om att han besökte i Vita huset kvällen innan han antydde att Trumps medarbetare kan ha varit föremål för någon form av underrättelseaktivitet under höstens valrörelse. Devin Nunes leder utskottet som granskar kontakterna mellan Donald Trumps kampanjorganisation och Ryssland.
Republikanen hävdar själv att han träffade en källa för att ”bekräfta saker han redan visste om”.

Idag 05:41
Läs mer om Maktskiftet i USA
Man sörjer sin familj. Felipe Dana / TT / NTB Scanpix
Kampen mot IS

FN: Över 300 döda civila i västra Mosul

Minst 307 civila har dödats och 273 har skadats i västra Mosul sedan offensiven mot den IS-kontrollerade staden inleddes den 17 februari, uppger FN.
Enligt FN använder IS civila för att hindra de irakiska styrkorna. Bland annat tvingar terrorgruppen människor in i byggnader riggade med sprängmedel och håller dem där som mänskliga sköldar. Sedan skjuter de på de människor som försöker att fly.
– Det här är en fiende som utnyttjar civila för sina egna syften på ett hänsynslöst sätt, och uppenbarligen inte tvekar det minsta inför att medvetet sätta dem i fara, säger FN:s människorättschef Zeid Ra’ad al-Hussein i ett uttalande, skriver Reuters.

6 tim
Till vänster: Donatella Rovera från Amnesty International. Till höger: En kvinna bär sitt barn genom en förstörd tågstation i Mosul, mitt under striderna mellan irakiska regeringsstyrkor och terrorgruppen IS. Bilden är tagen i västra Mosul den 19 mars.  TT

Amnesty om USA-alliansen: Ni skapade en dödsfälla

Irakiska regeringsstyrkor, understödda av den USA-ledda alliansen, uppmanade familjer i Mosul att stanna i sina hem i stället för att fly striderna. Det blev en dödsfälla, skriver Amnesty International i en ny rapport. Hundratals civila dödades i koalitionens flyganfall och den 17 mars skedde en av de dödligaste attackerna – upp till 150 civila dödades i ett amerikanskt flyganfall, skriver människorättsorganisationen.
De hävdar att irakiska regeringsstyrkor inte gjort tillräckligt för att spara civila liv och att de därmed gjort sig skyldiga till brott mot folkrätten. De oproportionerligt kraftiga och urskillningslösa attackerna kan även utgöra krigsbrott, enligt Amnesty.
”Det faktum att irakiska myndigheter upprepade gånger rått civila att stanna hemma i stället för att fly pekar på att koalitionsstyrkorna borde ha känt till att dessa anfall sannolikt skulle leda till ett stort antal civila offer”, säger Amnestys observatör Donatella Rovera i rapporten.

Idag 04:09
Läs mer om Kampen mot IS