Utrikes

Irakiska specialstyrkor. BULENT KILIC / AFP
Kampen mot IS

Mosuls fall kan göra det enklare att slå IS i Syrien

Om IS förlorar kontrollen över staden Mosul i Irak kan det bli enklare att besegra IS även i Syrien. Det säger Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud för Syrien, till Ekot.
– De har använt Mosul som är en stor stad, och symboliskt för dem har den varit mycket viktig. Men i Syrien är det mest sand, och det är inte så lätt att kämpa i sanden.
I intervjun varnar de Mistura också för att situationen i Aleppo ska hamna i skuggan av de militära framryckningarna i Mosul

Igår 17:52
Familj som lyckats fly från Mosul. THAIER AL-SUDANI / TT NYHETSBYRÅN

FN-larmet: 500 familjer är mänskliga sköldar hos IS

Terrorgruppen IS har tagit 550 familjer som gisslan från byar runt Mosul och använder dem som mänskliga sköldar när irakiska och kurdiska trupper rycker fram. Det rapporterar CNN. FN säger i ett uttalande att man är ”djupt oroade” över deras säkerhet. Enligt rapporter hålls familjerna nära IS kontor och platser där stridande samlats.
Enligt FN ska IS också ha skjutit ihjäl civila inne i Mosul som misstänkts vara ”illojala”.

Igår 14:17
Irakisk polis i Kirkuk. MARWAN IBRAHIM / AFP

Sovande IS-celler i Kirkuk försöker avleda från Mosul

Medan den Bagdad-ledda offensiven fortsätter kring miljonstaden Mosul slår IS tillbaka 15 mil därifrån. Under natten gick jihadister till attack i den kurdkontrollerade oljestaden Kirkuk, och strider har fortsatt under dagen.
Minst tio människor ska ha dödats i en IS-attack mot en kraftstation och människor ska ha tagits som gisslan i sina hem och i moskéer, skriver Bloomberg och hänvisar till kurdiska nyhetsmedier. Även myndighetsbyggnader och hotell ska ha angripits.
Expressen skriver att IS tycks ha aktiverat ”sovande celler” i Kirkuk för att avleda militärens framryckningar mot Mosul.

Igår 13:44
Läs mer om Kampen mot IS
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Zuckerberg/ett av Trumps kritiserade inlägg. TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Uppgift: Trumps Facebook-inlägg fråga för Zuckerberg

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps retorik på Facebook har det gångna året vållat kraftig debatt inom företaget. En del anställda har hävdat att inlägg borde tagits bort med hänvisning till Facebooks regler mot hat. Det uppger källor med insyn för Wall Street Journal. Kritiken ska bland annat ha handlat om inlägg om att muslimer ska stoppas från att resa in i USA.
Enligt WSJ ska frågan ha nått hela vägen upp till Mark Zuckerberg. I december förra året bedömde han enligt tidningens uppgifter att det vore olämpligt att ta bort Trumps inlägg.
Trumps kampanjstab har inte kommenterat.

Igår 19:15
Trump-supportrar i North Carolina. MANDEL NGAN / AFP

Majoritet: Förloraren i valet bör erkänna sig besegrad

En klar majoritet av de amerikanska väljarna, 68 procent, anser att den presidentkandidat som förlorar i valet ska erkänna sitt nederlag. Det visar en opinionsmätning från Politico/Morning Consult som gjorts efter den sista debatten, där Donald Trump vägrade säga att han skulle godta resultatet.
Enligt mätningen är det bara 24 procent av Trumps egna väljare som anser att han borde ifrågasätta valresultatet om Clinton segrar.
Samtidigt är uppfattningen om att det förekommer valfusk spridd. Enligt mätningen tror hälften av väljarna att det är väldigt eller ganska sannolikt att fusk förekommer.

Igår 16:53
TY WRIGHT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Säkerheten skärps i vallokaler i flera delstater

De senaste veckorna har Republikanernas presidentkandidat Donald Trump vid flera tillfällen påstått att omfattande valfusk förekommer och att valet är ”riggat” till hans nackdel.
En del av hans anhängare har sagt att de ska hålla vakt vid vallokaler i områden med en stor andel minoriteter.
Med anledning av den hårda retoriken skärps säkerheten kring vallokalerna i flera delstater, rapporterar Reuters. I Pennsylvania, North Carolina, Arizona och Colorado införs extra åtgärder för att försäkra sig om att ingen ska skrämmas att rösta. I Philadelphia kommer åklagarkammarens personal finnas utspridd i staden på valdagen för att snabbt kunna rycka ut om det blir oroligt i vallokalerna

Igår 11:35
Läs mer om Presidentvalet i USA
Sydafrikas justitieminister Michael Masutha på en presskonferens där beskedet meddelas. GIANLUIGI GUERCIA / AFP
Sydafrikas ICC-besked

Kritik mot beskedet: Ett svek mot miljontals offer

Sydafrika har tagit beslut om att lämna den internationella brottmålsdomstolen, ICC. Det får Amnesty att reagera kraftigt. I ett uttalande kallar man beslutet för ett svek mot ”miljontals av offer för människorättsbrott” och tillägger att det ”underminerar det internationella rättssystemet”, rapporterar AFP.
Sydafrika har tidigare hotat med att lämna ICC sedan regeringen fått kritik för att ha struntat i en domstolsorder om att gripa Sudans folkmordsanklagade president Omar Hassan al-Bashir. Flera afrikanska länder har riktat kritik mot ICC för att man anser att domstolen riktat in sig på att åtala just ledare i Afrika.

Igår 17:08
Arkivbild. Jerry Lampen / TT / NTB Scanpix

Sydafrikas besked nederlag för brottmålsdomstolen

Sydafrikas justitieminister bekräftar att landet blir det första i världen att lämna den internationella brottmålsdomstolen ICC. Beskedet är ett nederlag för en redan skakad institution vars mål är att ställa ansvariga inför rätta för brott mot mänskligheten, skriver nyhetsbyrån AFP.
Justitieminister Michael Masutha sa till reportrar i Pretoria att domstolen ”hämmar Sydafrikas förmåga att uppfylla sina skyldigheter i samband med beviljande av diplomatisk immunitet”.
Domstolen har kritiserats för att ha riktat in sig på just afrikanska ledare. I fjol vägrade Sydafrika att gripa den sudanesiska presidenten Omar al-Bashir under ett möte med Afrikanska unionen. Han misstänks för folkmord och krigsbrott.

Igår 10:43
Sydafrikas president Jacob Zuma.

Sydafrika bekräftar: Är på väg att lämna ICC

Sydafrika har formellt inlett processen för att lämna Internationella brottsmåldomstolen ICC. Uppgifterna som BBC skrev om tidigare under morgonen bekräftas nu av regeringen, skriver AFP.
Anledningen till att Sydafrika lämnar ska vara att ICC förhåller sig partiskt i mål gällande Afrika.
I fjol vägrade Sydafrika att gripa den sudanesiska presidenten Omar al-Bashir när han närvarade vid ett möte med Afrikanska unionen. al-Bashir var efterlyst av ICC misstänkt för folkmord och krigsbrott.

Igår 10:25
Läs mer om Sydafrikas ICC-besked
Angela Merkel i samband med mötet. JOHN THYS / AFP
Syrienkriget

Merkel: Kan tänka oss sanktioner mot Ryssland

Världen måste göra allt den kan för att få stopp på den ”barbariska situationen” i Aleppo. Det är budskapet från Angela Merkel efter veckans EU-toppmöte i Bryssel. Och Tysklands förbundskansler varnar uttryckligen för nya sanktioner mot Ryssland, skriver Reuters.
– Vi kräver ett slut på attackerna. Vi har inte bara sagt att vi kan införa sanktioner mot Syrien utan också sanktioner mot alla som är allierade med Syrien. Och det innebär även Ryssland, säger förbundskanslern i Bryssel.
I sitt gemensamma uttalande hotar EU-ledarna däremot inte uttryckligen med sanktioner mot Moskva.

Igår 13:59
TT

FN: ”Brott av historiska proportioner” i Aleppo

FN:s människorättschef Zeid Ra’ad Al Hussein kräver en insats mot ”brott av historiska proportioner” i syriska Aleppo. Det sa han vid dagens FN-möte i Genéve som hölls på begäran av Storbritannien.
Storbritannien har krävt en utredning av krigsbrott i Syrien och landet riktade under mötet stark kritik mot Ryssland, som tillsammans med den syriska regimen genomfört de intensiva flygräderna mot Aleppo, där 250 000 civila levt under belägring.
– Ryssland, ni gör situationen värre. Ni löser den inte, sa den brittiska delegaten Tobias Ellwood.
– Det är skamligt och det är inte ett agerande eller det ledarskap vi förväntar oss av en P5-nation, fortsatte han och syftade till de fem permanenta medlemmarna ur FN:s säkerhetsråd, där Ryssland ingår.

Igår 10:23
Läs mer om Syrienkriget