Utrikes

Presidentvalet i USA Konventen
Bill Clinton under sitt tal på Demokraternas konvent. Matt Rourke / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i USA Konventen

”Hillary kommer att göra oss starkare tillsammans”

Hillary Clinton valdes i natt svensk tid till Demokraternas kandidat i presidentvalet.
– Hon är den bästa jäkla förändraren jag har träffat i hela mitt liv, sade hennes make Bill Clinton i ett bejublat tal.
Han inledde sitt tal med att berätta om hur han och Hillary träffades 1971, för att sedan betona sin hustrus kvalifikationer för jobbet som USA:s president.
Han passade också på att ge en känga till Donald Trump, genom att kalla honom för en seriefigur.
– Hillary kommer att göra oss starkare tillsammans. Och det vet vi för att det har hon gjort hela livet.
Den nyutnämnda presidentkandidaten dök själv upp i ett kort videomeddelande efter att omröstningen var klar.
– Jag kan inte fatta att vi just har gjort den största sprickan i glastaket hittills. Tack till alla er som har gjort det här möjligt, sa hon.

41 min
En Bernie Sanders-anhängare håller handen för munnen. Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN

Sanders anhängare i sittstrejk på konventet

Direkt efter att Hillary Clinton utsetts till Demokraternas presidentkandidat marscherade ett femtiotal Bernie Sanders-anhängare in på ett av mediecentren, där de sedan sittstrejkade i drygt en timme.
– Vill visa att det finns enighet mellan Bernies supportrar, säger en av deltagarna, Laura Sabransky, till TT:s utsända i Philadelphia.
The Guardian rapporterar att flera av de strejkande hade avgett ett symboliskt tysthetslöfte och TT beskriver att några av dem hade tejp över munnen för att symbolisera att de anser sig ha tystats.

2 tim
CHARLES MOSTOLLER / TT NYHETSBYRÅN

Avgjort: Hillary Clinton blir Demokraternas kandidat

I natt svensk tid valdes Hillary Clinton till Demokraternas kandidat i presidentvalet i november. Strax innan klockan ett hade hon fått de 2 382 delegatsröster som krävdes för att få majoritet vid konventet i Philadelphia.
I samband med att Vermont, som sista stat, tillkännagav sina röster uppmanade Bernie Sanders samtliga stater att lägga sina röster på Hillary Clinton. Det är samma steg som Clinton gjorde med Obama under konventet 2008 för att visa att deras rivalitet slutligen var över, skriver AP.
Amerikanska medier noterar att Clinton blir historisk som den första kvinnliga presidentkandidaten som företräder ett stort amerikanskt parti.
Men alla delegater njöt inte av ögonblicket. När Vermontsenatorn Bernie Sanders i går manade till enighet inom Demokraterna möttes han av burop från anhängare som hellre sett honom som partiets kandidat.

Igår 20:42
Läs mer om Presidentvalet i USA
En av gärningsmannen ligger utanför kyrkan efter att ha skjutits. Mannen till höger är polis. - / AFP
Gisslandramat vid kyrkan

19-åring bar fotboja – hade hotat kyrka förut

En av de två gärningsmännen som mördade en präst under ett gisslandrama i Frankrike i dag hade tidigare anklagats för att ha terrorkopplingar. Vid en presskonferens berättar åklagaren Francois Molins att 19-årige Adel Kermiche försökt resa till Syrien två gånger under förra året. Han släpptes mot borgen och belades då med en fotboja som gjorde att polisen kunde följa hur han rörde sig. Han skulle också anmäla sig till polisen en gång i veckan.
Enligt personer i mannens bostadsområde i Saint-Etienne-du-Rouvray hade han hotat att attackera en kyrka.
– För två månader sedan sa han till mig ”jag ska ta en kyrka”. Jag trodde inte på honom. Han sa så mycket saker, säger en tonåring till radiokanalen RTL.
Båda angriparna, som dödades av polis, ska ha svurit trohet till IS och terrorgruppen gick efter dådet ut och sa att deras ”soldater” låg bakom.
Polisen grep under eftermiddagen en person för koppling till dådet.

Igår 19:35
HO / http://ser-ta-paroisse.over-blog

Präst tvingades ned på knä och fick halsen avskuren

Prästen Jacques Hamel dödades under gisslandramat i kyrkan i franska Saint-Etienne-du-Rouvray tidigare i dag. Enligt en av nunnorna som hölls som gisslan ska han ha tvingats ned på knä och fått halsen avskuren, rapporterar nyhetsbyrån AP. Hon uppger också att gärningsmännen filmade mordet på prästen.
– Han ville försvara sig själv. Och det var då som tragedin inträffade, säger syster Danielle.
Påve Franciskus har uttryckt sin bestörtning över dådet och en italiensk politiker vill att Hamel helgonförklaras.
Terrorgruppen IS hävdar att de ligger bakom attacken och att de två gärningsmännen, som sköts till döds av polis på kyrktrappan, var deras ”soldater”.

Igår 15:28
Läs mer om Gisslandramat vid kyrkan
Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet
Erdogan-anhängare håller upp plakat med budskap riktat mot Fethullah Gülen under måndagen. OZAN KOSE / AFP
Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet

Majoritet tror på att Gülen låg bakom kuppförsök

En majoritet av turkarna tror på regeringens anklagelser om att det var Fethullah Gülen låg bakom förra helgens kuppförsök i landet. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Andy-Ar som Reuters tagit del av.
64 procent av de tillfrågade tror att det var predikanten Gülen som låg bakom, medan 4 procent skyller på USA och 2 procent tror att det var president Recep Tayyip Erdogan som själv orkestrerade kuppförsöket.
Rivaliteten mellan Erdogans parti AKP och Gülens rörelse Hizmet går flera år tillbaka i tiden. Den skiljer sig också från den traditionella motsättningen i Turkiet, mellan sekulära och islamistiska krafter.

Igår 12:59

Turkiets regering vill ändra landets konstitution

Turkiets regering och opposition har kommit överens om att ändra i konstitutionen efter kuppförsöket. Bland annat föreslås att gendarmeriet och kustbevakningen ska lyda under inrikesdepartementet i stället för militären. Det berättade premiärminister Binali Yildirim när han intervjuades av tysk tv, enligt SVT Nyheter.
Enligt Yildirim råder det total enighet för förändringen. Icke-statliga organisationer, medier, regeringen och oppositionen är alla överens om att förändringarna behövs, enligt honom skriver SVT.
Sedan den misslyckade militärkuppen har Turkiet gripit eller avsatt fler än 60 000 soldater, poliser, domare, lärare och tjänstemän. Turkiska myndigheter har även utfärdat en arresteringsorder mot 42 journalister. En av dem som står på listan är den kände kommentatorn och tidigare politikern Nazli Ilicak. För tre år sedan var Ilicak en av journalisterna på den regeringsvänliga tidningen Sabah som fick sparken efter att ha kritiserat ministrar som var inblandade i en korruptionsskandal.

Igår 07:26
Läs mer om Kuppförsöket i Turkiet