Utrikes

En FN-hjälpsändning bombades den 20 september i utkanten av Aleppo. 18 personer dödades. OMAR HAJ KADOUR / AFP
Syrienkriget

Åtta av tio hjälpsändningar in i Syrien har stoppats

Mer än 80 procent av FN:s hjälpsändningar in i Syrien har stoppats eller försenats under september. Det skriver The Guardian på grundval av en FN-rapport som väntas inom några veckor.
Bara sex konvojer har hittills nått sina destinationer, skriver tidningen, och miljontals människor saknar den hjälp de så desperat behöver. Några av hjälpsändningarna släpptes dessutom bara igenom efter att syriska myndigheter helt sonika plockat bort avsevärda mängder mediciner och utrustning, skriver tidningen.
Helena Fraser på FN-organet OCHA beskriver situationen som chockerande.
– Påverkan av konflikten och de utdragna attackerna på människors tillgång till vård går bara att beskriva som katastrofalt.
De hårt konfliktdrabbade östra delarna av Aleppo har FN inte kunnat nå sedan den sjunde juli.

26 min
En skadad flicka förs till sjukhus efter en granatattack i onsdags på regeringskontrollerad mark i Aziziyah and Suleimaniyah. GEORGES OURFALIAN / AFP

Läkare utan gränser: Hela östra Aleppo är en dödszon

I ett kraftfullt uttalande fördömer organisationen Läkare utan gränser (MSF) det som man kallar den ”urskillningslösa bombningen av Aleppo”.
”Bomberna regnar från flygplan som tillhör den syrienledda koalitionen och hela östra Aleppo har förvandlats till en gigantisk dödszon, säger Xisco Villalonga, Läkare Utan Gränsers operative chef, i uttalandet.
MSF lägger också ansvar på Ryssland som den syriska regeringens militära bundsförvant att göra vad man kan för att stoppa dödandet.
”Ryssland och de andra medlemmarna av FN:s säkerhetsråd måste respektera resolutionen om skydd av sjukvårdsinrättningar och sätta stopp för detta totala förakt för mänskligheten som uppvisas i dagens Aleppo”, säger Xisco Villalonga.

4 tim
Arkivbilder. AP

Världsledarna fördömer ”barbariska” ryska anfall

USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ”fördömde starkt de barbariska flyganfallen utförda av Ryssland och den syriska regimen i östra Aleppo”, under ett telefonsamtal på torsdagen uppger Vita huset.
”De enades om att Ryssland och den syriska regimen har ett särskilt ansvar för att avsluta striderna i Syrien och bevilja FN:s humanitära insatser tillgång till belägrade och svåråtkomliga områden i Syrien”, står det i uttalandet.

Idag 05:37
Läs mer om Syrienkriget
Presidentvalet i USA Röster om
Arkiv, Hillary Clinton och Donald Trump. TT
Presidentvalet i USA Röster om

Ännu en tidning svänger – byter fot efter 148 år

Anrika tidningen The San Diego Union-Tribune sällar sig till Cincinnati Enquirer, Dallas Morning News och The Arizona Republic och ställer sig bakom Hillary Clinton som president. Tidningarna har traditionellt alltid ställt sig bakom de republikanska kandidaterna. Det främsta skälet är att motkandidaten Donald Trump inte anses vara passande som president.
För The San Diego Union-Tribune är det första gången i tidningens 148-åriga historia som man på ledarplats stöttar en kandidat från Demokraterna.
”Usla ledare kan få ett land att köra i diket. Venezuela faller sönder på grund av Hugo Chavez tjurskallighet och vanföreställningar. Argentina håller på att återhämta sig från det kaos som orsakades av Cristina Kirchner. Trump skulle kunna bli vår Chavez, eller vår Kirchner”, motiverar tidningens ledarsida sitt beslut.

2 tim
Donald Trump har hamnat i en kontrovers med Alicia Machado Arkiv

”Ledsen Trump, men kvinnor röstar”

Kontroversen mellan Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och en tidigare miss universum Alicia Machado dominerar amerikanska medier.
Att Donald Trump fortsätter att ta upp Machados vikt säger mycket om hans karaktär menar flera ledarskribenter och krönikörer.
”Han hjälpte till att sätta strålkastarljuset på en av de minst smickrande sidorna i hans personlighet: en vidrig, ohämmad sexism som till och med hade varit olämplig i Mad Men-eran”, skriver Eugene Robinson kolumnist i Washington Post.
Han tror att de senaste turerna kan bli förödande för Donald Trump, som hittills klarat skandal efter skandal. ”Jag skulle tro att många kvinnor som röstar i november känner en eller två män som beter sig på det sättet. Det är dåliga nyheter för Trump”.

Idag 12:07
Donald Trump. USA Today/TT

USA Today väljer sida för första gången någonsin

”Vi har aldrig valt sida tidigare. Det gör vi nu.” För första gången någonsin väljer USA Today sida i en presidentvalskampanj. I en ledare uppmanar tidningen sina läsare att inte rösta på ”den farlige demagogen” Donald Trump, eftersom han inte är ”lämplig att bli president”. Men samtidigt betonar tidningen att den inte öppet ger sitt stöd till Hillary Clinton.
Ledarsidan listar åtta skäl till varför läsarna inte ska rösta på Trump. Bland annat att fastighetsmiljardären inte har vad som krävs för att agera överbefälhavare, att han styrs av sina fördomar – och att han är ”en serielögnare”.
”Vad du än gör, och hur du än gör det, motstå sirensången från den farlige demagogen. Rösta för all del, men bara inte på Donald Trump”, skriver USA Today.
Tidigare i veckan meddelade den konservativa Arizona Republic att de stödjer en demokrat – Clinton – för första gången på 126 år. Nu har dödshot riktats mot tidningen, enligt AFP.

Idag 03:58
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Donald Trump och Alicia Machado, Miss Universe 1996, på en bild från 1997. Tweets från Donald Trump och Hillary Clinton. TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Trumps nya attack mot Miss Universe: ”Är äcklig”

Efterspelet till presidentvalsdebatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump i måndags fortsätter. Trump har av allt att döma ännu inte hämtat sig från Clintons attack om vad rivalen sagt om kvinnor. Miss Universe 1996, Alicia Machado från Venezuela, har Trump kallat både ”Miss Piggy” (för att hon enligt Trump vägde för mycket) och för ”Miss Housekeeper” (för att hon har latinamerikanskt ursprung). Senare släppte Hillary Clintons kampanjteam en reklamfilm med Alicia Machado där hon själv berättade vad hon fått höra av Donald Trump.
Trump har medgett att han blev ”lite irriterad” av det hela och har försökt anlägga moteld. Senast småtimmarna natten till fredagen twittrade Trump att Machado var ”äcklig” och ställde frågan om Clinton hade sett till att den före detta modellen fått amerikanskt medborgarskap.

4 tim
Hilalry Clinton. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Valsvepet: ”Trump har inga problem med att ljuga”

Trumps Kubaaffärer och dödshot mot konservativ tidning. Det här är läget i kampen om Vita huset.
• Donald Trumps företag bröt mot USA:s handelsembargo med Kuba på 90-talet, avslöjar tidningen Newsweek i dag. Hillary Clintons kampanj var inte sen med att dra politiska pänger av det.
”Trumps affärer med Kuba tycks ha brutit mot lagen, nonchalerade USA:s utrikespolitik och står i total kontrast till Trump egna upprepade uttalanden om att han tackat nej till erbjudanden om att investera i landet”, säger Clintons rådgivare Jake Sullivan i ett uttalande.
Han fortsätter: ”Detta visar bara än en gång att Trump alltid kommer att värdera sina företags intressen framför landets intressen, och att han inte har några problem med att ljuga om det.”
• Tidigare i veckan meddelade konservativa tidningen Arizona Republic att de för första gången på 126 år stödjer en demokrat. Republikanen Donald Trump är i deras mening varken konservativ eller lämplig att bli president. Nu rapporterar AFP att tidningen har fått motta dödshot sedan de meddelat sitt stöd för Hillary Clinton, som ”inte är felfri” men det ”överlägsna valet”.
Enligt tidningens politiska redaktör, Phil Boas, är många republikaner i förnekelse.
– Jag tror att många vet att den här mannen klampar på deras värderingar, säger han till AFP.
• Vid ett valmöte i Iowa bad Trump de i publiken som inte var ”konservativa kristna” att tillkännage sig själva genom att räcka upp handen.
– Det här vill jag se, eller hur? Där borta sitter det några stycken, sa Trump och viftade avisande med handen.
– Jag tror att de får vara kvar i rummet, eller hur?

Idag 05:28
Donald Trump. JEWEL SAMAD / AFP

Trump anklagas för brott: Ska ha handlat med Kuba

Donald Trumps företag bröt mot USA:s handelsembargo med Kuba under 1998, rapporterar Newsweek med hänvisning till företagsdokument och intervjuer med före detta anställda. Enligt tidningen betalade Trumps företag 68 000 dollar till en konsultfirma som reste till Kuba för att undersöka investeringsmöjligheter i landet. Trumps företag ska sedan ha sett till att transaktionen såg ut som en donation till välgörenhet, skriver Newsweek.
– Trumps affärer med Kuba verkar ha brutit mot lagen och nonchalerat amerikansk utrikespolitik, säger Jake Sullivan, rådgivare till Hillary Clinton, enligt The Guardian.
Trumps kampanjchef Kellyanne Conway slog tillbaka i en intervju med tv-programmet The View.
– Jag vet att vi inte ska tala om saker som hände för flera år sedan när det gäller paret Clinton. Men med Trump finns det ingen preskriptionstid.

Igår 21:24
Läs mer om Presidentvalet i USA
Bill Clinton och Barack Obama. TT
Shimon Peres 1923–2016

Bill Clinton: ”Kritikerna hade fel om Shimon Peres”

Ledare från hela världen deltar i statsbegravningen av Israels expresident Shimon Peres. USA:s tidigare president Bill Clinton, som var pådrivande bakom Osloavtalet mellan Israel och palestinierna, sade att Peres kritiker ofta kritiserade honom för att vara en naiv drömmare.
– De hade bara fel om naiviteten. Han visste exakt vad han gjorde när han var överdrivit optimistisk, och han visste exakt vad han ville med sina drömmar, sade Clinton.
USA:s president Barack Obama tog tillfället i akt att påminna om att Peres fredsdröm fortfarande inte besannats. Obama, som kallade Shimon Peres för ”sin vän”, inledde sitt tal med att uppmärksamma Mahmud Abbas närvaro.
– Det är en gest, och en påminnelse om det oavslutade arbetet för fred, sade Obama:
– Vi samlas här med vetskapen att Shimon aldrig såg sin dröm om fred besannas. Regionen går igenom en kaotisk tid. Hot finns överallt. Och ändå slutade han aldrig drömma och arbeta.

Idag 09:38
REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN

”Israel sörjer honom, världen sörjer honom”

Ledare från hela världen – däribland Barack Obama, Mahmoud Abbas och Stefan Löfven – har samlats vid begravningen av Shimon Peres för att ta ett sista farväl av expresidenten.
Peres kista bars in till begravningen på Herzlberget i Jerusalem strax efter halv nio på fredagsmorgonen, svensk tid, svept i en israelisk flagga. Den palestinska presidenten Mahmud Abbas var en av dem som satt på första raden. Ceremonin inleddes med tal.a
– Israels folk uppskattar den ära som ni har visat honom, och till den stat som han dedikerade sitt liv, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, vänd till de utländska gästerna.
– Han var en stor man av Israel, och en stor man av världen. Israel sörjer honom, världen sörjer honom. Vi finner hopp i hans arv, precis som världen gör, sade Netanyahu.
Representanter från omkring 70 länder närvarar under begravningen. Landets säkerhetsstyrkor står i högsta beredskap – omkring 8 000 poliser ska skydda gästerna vid begravningsceremonin, enligt CNN.
Avspärrningar och tusentals poliser har utplacerats i Jerusalem inför begravningen på Herzlberget i de västra delarna av staden.

Idag 06:40
Läs mer om Shimon Peres 1923–2016