Anna Kinberg Batra Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska blockpolitiken

Var tionde sympatisör har lämnat under AKB:s tid

Sedan Anna Kinberg Batra tillträdde som moderatledare, för exakt två år sedan i dag, har partiet förlorat var tionde sympatisör. Det rapporterar SVT Nyheter. I genomsnitt hade Moderaterna 25 procent av väljarstödet för två år sedan, att jämföra med 22,5 procent i mitten av december 2016.
Många drar slutsatsen att den hårdare flyktingpolitiken som partiet fört inte lockat väljare. Bodil Sidén lämnade sin post som vice ordförande i MUF i protest mot politiken.
– Jag tycker att det känns som om sverigedemokratiska väljare är viktigare än moderata idéer, säger hon till SVT Nyheter.

Toppnyheter

Martin Timell, 2012. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Krav på att chefer avgår: ”Övergrepp att skydda”

Flera personer i ”Äntligen Hemma”-produktionen kräver de ansvariga chefernas avgång, skriver Aftonbladet. Det populära programmet har tagits bort från hösttablån efter en rad anklagelser mot profilen Martin Timell som gäller mobbning, sexuella övergrepp och homofoba uttalanden.
– Att skydda honom är ett övergrepp i sig, säger en person som har arbetat med programmet till tidningen.
TV4:s vd Casten Almqvist säger att ledningen har varit för undfallande och ”kanske blundat” för situationen. En oberoende utredare ska göra en genomgång av rutinerna, säger han till TV4 Nyheterna. Företaget ska också ta fram en ny policy för samarbeten med produktionsbolag, rapporterar Ekot.

Igår 19:43
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Martin Timell söker hjälp: ”Har inte fattat att jag har gjort folk jävligt illa”

Martin Timell erkänner nu att han dragit sexistiska, rasistiska och homofobiska skämt på inspelningarna av ”Äntligen hemma”. I en intervju med Expressen säger han att det handlar om en förlegad humor.
– Jag har inte fattat att jag har gjort folk jävligt illa. Jag har inte fattat att mitt beteende har varit grovt föråldrat, säger han till Expressen.
En kvinna har berättat för flera medier att Timell tafsat på henne.
– Jag har inga som helst minnen här, men det är hennes upplevelse som stämmer.
Timell säger också att han ska ringa runt och be om ursäkt samt söka hjälp.
TV4-programledaren kommenterade de senaste dagarnas avslöjanden för Aftonbladet tidigare i dag.
– Om man är utsatt för en hetsjakt så gör det jävligt ont, säger han.

Igår 13:34
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgift: Produktionsbolag ville byta ut Timell – fick nej

Enligt uppgifter till DN ska produktionsbolaget Meter Television, som står bakom ”Äntligen hemma”, ha krävt att Martin Timell skulle bytas ut, men TV4 uppges ha vägrat. Kravet ska ha ställts för två år sedan.
Meters vd Björn Persson vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna utan säger att man inte diskuterar den typen av frågor externt.
TV4 har i dag meddelat att alla program där Timell medverkar kommer att plockas bort ur tv-tablån. Bakgrunden är anklagelser från flera tidigare kollegor om mobbning, sexistiska och homofoba uttryck och sexuella trakasserier.

Igår 14:36
Läs mer om Anklagelserna mot Timell
Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed/arkivbild, explosionen förra helgen i Mogadishu. TT
Våldet i Somalia

Väntas förklara krig mot al-Shabaab – med USA:s stöd

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed kommer att förklara krig mot terrorgruppen al-Shabaab, skriver AP med hänvisning till landets premiärminister. Beskedet väntas under lördagen.
Enligt Somalias militär kommer offensiven att omfatta tusentals soldater. Deras uppdrag blir att driva bort al-Shabaab från gruppens fästen i regioner varifrån flera dödliga attacker har utförts.
Samtidigt väntas USA ge understöd till den militära offensiven, uppger en anonym myndighetskälla för nyhetsbyrån. Det finns ännu inga detaljer kring vilken militär roll landet kommer att spela. AP skriver att USA trappat upp sitt insats i Somalia sedan president Donald Trump tidigare i år gav sitt godkännande.
Al-Shabaab misstänks ligga bakom självmordsdådet i huvudstaden Mogadishu förra helgen där 358 människor dödades.

Igår 22:18
Skadade som ska evakueras på flygplatsen i Mogadishu, 17 oktober. MOHAMED ABDIWAHAB / AFP

Dödssiffran efter bomben i Mogadishu stiger till 358

Dödssiffran efter förra helgens blodiga självmordsdåd i Somalias huvudstad Mogadishu stiger till 358. Fortfarande saknas 56 människor, uppger informationsministern Abdirahman Osman, enligt flera medier.
Myndigheterna har anklagat den al Qaida-kopplade terrorgruppen al-Shabaab, men den säger sig inte ha utfört attacken.
En lastbil exploderade och förstörde hotell, myndighetsbyggnader och restauranger. Utöver de döda skadades även 228 människor, varav 122 flögs till Turkiet, Sudan och Kenya för vård.

Igår 21:57
Läs mer om Våldet i Somalia
Sven-Erik Alhem och Gun Heimer Wikipedia CC BY-SA 4.0 / TT
#MeToo | Uppropet

”Dags att låta det sexuella våldet få högsta prioritet”

I åratal har svenska myndigheter uppmanat sexualbrottsoffer att polisanmäla övergreppen. När det nu sker får inte rättsväsendet svika dem som har valt att följa rådet. Det skriver rättsexperten Sven-Erik Alhem och överläkaren och professorn Gun Heimer från Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet på DN Debatt. De menar att det är en ledningsfråga att se till att de verktyg och kunskaper som finns används. ”Men när polisens högsta ledning inte ens vill erkänna problemet sänder det helt fel signaler.”
Debattörerna skriver att det är dags att låta det sexuella våldet få högsta prioritet. ”Krafttag måste dessutom till för att handläggningstiderna vid Nationellt forensiskt centrum ska kortas avsevärt.”

Igår 20:33
Arkivbild Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

SVT polisanmäler chef som anklagas för trakasserier – säger upp sig från tjänsten

SVT polisanmäler den chef som anklagats för sexuella trakasserier, rapporterar SVT. Personen har sagt upp sig med omedelbar verkan.
– SVT erbjuder de utsatta kvinnorna stöd och vi är tacksamma för deras mod att berätta, säger HR-och kommunikationsdirektören Sabina Rasiwala.
Enligt tidigare uppgifter till Expressen har SVT-chefen anklagats för att ha skickat könsbilder och sex-sms till flera kvinnliga kollegor.

Igår 15:02
Linnéa Claeson Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Claeson: #MeToo avslutar debatt om ’inte alla män’

Opinion #MeToo-kampanjen är slutet på ”inte alla män”-debatten, skriver debattören och handbollsspelaren Linnéa Claeson i en krönika i Aftonbladet. ”Om män ständigt pekar på andra män kommer förändringen att utebli”, skriver Claeson. Hon pekar på en rad saker som män kan göra för att engagera sig för kvinnors rättigheter, däribland självrannsakan kring hur man själv gett upphov till sexism.
Journalisten Anna E. Nachman ifrågasätter i en debattartikel på SVT Opinion om alla de berättelser som sprids verkligen gäller övergrepp. ”Det som många klassar som övergrepp kanske bara är allmän mänsklig klumpighet. Folk kan ju inte ens stå i kö, åka tåg eller skriva arga lappar utan att trampa varann på tårna.”

Igår 17:06
Läs mer om #MeToo | Uppropet
Kung Felipe VI. VINCENT WEST / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

Kung Felipe: Oacceptabelt agerande av Katalonien

Spaniens kung Felipe VI höll i dag ett känslosamt tal där han fördömde de katalanska politikernas försök att bryta sig loss från Spanien. I talet kallade han deras agerande ”oacceptabelt”.
– Katalonien är och kommer att förbli en viktig del av Spanien, sa han.
Felipe refererade även till den konflikttyngda historien, särskilt under Francotiden.
– Vi vill inte ge upp det som vi har byggt upp tillsammans. Vi har kommit över dåtidens misstag.

Igår 19:43
Mariano Rajoy vid en pressträff i dag. EMMANUEL DUNAND / AFP

Rajoy om nyvalsuppgifter: Allt klarnar i morgon

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy vill inte kommentera uppgifterna om nyval i Katalonien som florerat i medierna. De senaste dagarna har det förekommit uppgifter, som kommer från det största oppositionspartiet PSOE, om att regeringen ska åberopa artikel 155 i den spanska grundlagen. Det skulle innebära att Spanien skulle ta kontroll över styret i Katalonien. Det skulle följas av ett nyval i Katalonien, enligt uppgifterna.
– Alla åtgärder som vi kommer att vidta presenterar vi i morgon, säger Rajoy.

Igår 12:46
Demonstranter i Barcelona som vill se ett katalanskt självstyre. PAU BARRENA / AFP

Madrid vill se katalanskt regionalval i januari

Den spanska regeringen har kommit överens med oppositionen om att det ska hållas regionalval i Katalonien i januari. Det uppger oppositionsledaren Carmen Calvo i en tv-intervju, rapporterar Reuters.
Uppgörelsen med det socialdemokratiska partiet PSOE är en del av de åtgärder som kommer efter regeringen sagt att man vill sätta igång en process som skulle återta kontrollen av den självstyrande regionen.
Premiärminister Mariano Rajoy håller ett regeringsmöte under lördag för att inleda processen som innebär att Kataloniens regionala självstyre upphävs.

Igår 09:01
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.