Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Michael Sohn / TT / NTB Scanpix
Skjutningen vid Champs Élysées

Världsledare ger sitt stöd: ”Min sympati till offren”

Flera världsledare har uttryckt sitt stöd och sänt sina kondoleanser till Frankrike efter polisattacken på Champs-Élysées. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger i ett samtal med president François Hollande att hennes ”sympati går till offren och deras familjer”, skriver Le Monde.
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull erbjuder sitt lands böner efter attacken.
– Överallt, men allra särskilt i Europa just nu, var uppmärksam på din omgivning, varnar han enligt AP.
Även USA:s vice president Mike Pence sänder Frankrike sina ”kondoleanser och böner”.

Läs också

Toppnyheter

Maktskiftet i USA Trumps 100 första dagar
Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Trumps 100 första dagar

Tiotusentals deltog i protestmarsch mot Trump

Tiotusentals människor demonstrerade på lördagen i protest mot Donald Trumps miljöpolitik med anledning av att det i dag är 100 dagar sedan han svors in som president. Demonstrationerna gick under parollen ”Peoples climate march” och var en protest mot flera avregleringar som Trumpadministrationen gjort på miljöområdet.
Protesterna ägde rum på 300 platser i USA. Det var den fjärde stora protestmarschen sedan Trump kom till makten. Tidigare demonstrationer har handlat om kvinnors rättigheter, forskningens oberoende och att presidenten bör offentliggöra sina deklarationer.
– Jag har inte gått så här mycket på flera år, säger 78-årige Ken Hunter som deltagit vid alla tillfällen, till Washington Post.

Igår 20:57
Demonstranter vid dagens klimatprotest i Washington DC. TT

Miljödepartement raderar klimatinformation från sajt

Det amerikanska miljödepartementet EPA har tagit bort merparten av informationstexterna kring klimathotet på sin sajt, rapporterar CNN. Informationen togs bort i går fredag, skriver departementet i ett pressmeddelande.
”Hemsidan håller på att uppdateras för att spegla den nya administrationens hållning”, heter det i pressmeddelandet.
Nyheten kom samtidigt som tusentals människor demonstrerade i huvudstaden Washington DC i protest mot president Donald Trumps miljöpolitik. Såväl Trump som miljöministern Scott Pruitt har uttryckt tvivel kring huruvida människan påverkar klimatet. Trump har under sin första tid vid makten tagit bort restriktioner kring kolnäringen och oljeborrning.

Igår 18:59
Donald Trump. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN

Trump till attack: ”Medier vägrar lista framgångar”

Donald Trump är inte nöjd med hur de traditionella medierna har uppmärksammat hans första 100 dagar vid makten. De har koncentrerat sig alltför mycket på hans misslyckanden, tycker han.
”De etablerade medierna vägrar att nämna den långa lista på vad vi har åstadkommit. Till exempel 28 nya lagar, stärkta gränser och en spirande optimism!” skriver presidenten på Twitter.
Trump kommer att fira 100-dagarsjubileet med ett stort möte i Pennsylvania på lördagen.

Igår 18:09
Läs mer om Maktskiftet i USA
Arkivbild: Amanda Lind. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

MP: Vill nå högre siffror men hellre göra skillnad

Miljöpartiet vill självklart nå högre opinionssiffror men det viktiga är att de gör skillnad i verkligheten. Det skriver partisekreteraren Amanda Lind i ett sms till Dagens Nyheter. Tidningen publicerade i dag en Ipsosmätning där MP backar till tre procents stöd.
Enligt Lind ska MP fortsätta ”visa klimatledarskap”. Partiet har lagt fram flera förslag om att ställa om till grön fossilfri energi och minska utsläppen. ”Jag är övertygad om att det kommer ge resultat även i opinionen”, skriver hon.
I en mätning från SvD/Sifo som publicerades i går hamnade Miljöpartiet på fem procent. Undersökningen genomfördes 18–27 april, alltså efter Ipsos.

Igår 20:05
Isabella Lövin och Gustaf Fridolin. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

DN/Ipsos: MP backar – sämsta siffrorna på 16 år

Miljöpartiet backar till tre procent i DN/Ipsos aprilmätning. Det rapporterar Dagens Nyheter. Det är partiets lägsta notering sedan september 2001 och ett ras från förra månadens undersökning då partiet fick fem procent.
Undersökningen utfördes 4–19 april men cirka 80 procent av intervjuerna är gjorda efter terrordådet på Drottninggatan. Ipsos opinionschef David Ahlin menar att MP inte gynnats av debatten om terrorbekämpning.
– Den politiska agendan domineras av sakfrågor där Miljöpartiet har lågt förtroende, säger han till tidningen.
Socialdemokraterna går framåt och landar på 29 procent – partiets högsta siffra på ett år. Moderaterna hamnar på 17 procent, samma siffra som i mars.
Mätningen genomfördes 4–19 april, omkring 80 procent av intervjuerna gjordes efter terrordådet i Stockholm.

Igår 16:11
Ebba Busch Thor. Tommy Pedersen/TT / TT NYHETSBYRÅN

Busch Thor tar KD över spärren – för första gången

Kristdemokraterna tar sig över riksdagsspärren i DN/Ipsos aprilmätning. Det är första gången det sker sedan Ebba Busch Thor tog över som partiledare 2015, skriver tidningen. Partiet går från tre till fyra procent, jämfört med förra månaden.
Ipsos opinionschef David Ahlin säger att det behövs fler opinionsundersökningar för att säga om det rör sig om ett trendbrott eller inte.
De tre rödgröna samlar 40 procent av rösterna mot Alliansens 39, enligt mätningen.

Igår 16:33
Läs mer om Opinionsläget
HV:s Ted Brithén sprutar champagne i omklädningsrummet efter segern i lördagens final mot Brynäs. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 16/17

Finalserien hyllas: ”Svensk hockey stora vinnaren”

SM-finalserien mellan HV71 och Brynäs blev historisk. Aldrig tidigare har en finalserie gått till förlängning i en sjunde och avgörande match. Dessutom bjöd båda lagen på hockey av absolut världsklass, skriver Expressens krönikör Magnus Nyström.
”Det är svårt att inte känna något annat än stor tacksamhet över att få uppleva en sådan här sanslös hockeyfinal”, skriver han, och tillägger att publiktrycket likt det i Kinnarps Arena sällan har skådats i Sverige.
Det håller Sportbladets Mats Wennerholm med om.
”Jag har sällan upplevt en sådan stämning på läktarna”, skriver han i sin finalkrönika.

Igår 20:33
Stefan Liv/HV-jubel. TT

HV-spelarna hyllar Liv: ”Han ler i sin himmel”

Flera HV71-spelare tillägnar SM-guldet klubbens tidigare målvakt Stefan Liv, som omkom i en flygolycka med sitt ryska lag Lokomotiv Jaroslavl 2011. Liv var målvakt vid HV:s senaste guld 2010.
– Jag är säker på att Stefan gör ett smile från himlen nu, säger HV:s Martin Thörnberg till Sportbladet.
Thörnberg och klubbens sportchef Johan Davidsson har tidigare lovat varandra att de skulle besöka Livs grav om de vann guld. Där ska de lämna en guldmedalj, grillchips och pizza.
– Jag tar med en kebabpizza med pommes. Stefan gillade det, säger Thörnberg till tidningen.

Igår 17:45
Guldhjälten Simon Önerud jublar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN

HV71 svenska mästare efter förlängningsrysare

HV71 är svenska mästare i ishockey efter att ha vunnit den sjunde och avgörande SM-finalen mot Brynäs. Simon Önerud blev hjälte när han satte det avgörande 2–1-målet 11.01 in i den första förlängningsperioden.
– Det är så jävla sjukt! Jag finner inga ord, säger Önerud till C More.
HV tog tag i taktpinnen och skapade flera lägen i den första perioden. Därför var det en överraskning när Jacob Blomqvist satte 1–0 för Brynäs efter 12.55. HV fortsatte att skapa chanser i den andra perioden som dock slutade mållös. Tre minuter in i tredje satte Christoffer Thörngren det förlösande 1–1-målet för HV71.

Igår 16:05
Läs mer om SHL 16/17
Arkivbild: Häkte. OLA TORKELSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbogafallet

Kvinnan smugglade ut brev till anhörig från häktet

Mordåtalade Johanna Möller smugglade ut ett brev till en nära anhörig under sin tid i häktet. Det rapporterar Svenska Dagbladet. 42-åringen ska ha uppmanat personen att sprida ut till media och polis att hon är oskyldig. Det skedde i december 2016, enligt polisförhör.
Kriminalvården vill inte kommentera det enskilda fallet men reagerar på uppgifterna.
– Vi ser väldigt allvarligt på sådana händelser, säger internutredningschefen Mikael Stålberg till tidningen.
Möller misstänks för att ha försökt muta häktespersonal att smuggla ut privata brev från häktet. Från november och framåt gjorde 42-åringen flera försök att utöva inflytande på sina närmaste, enligt TT. Ett 40-tal handskrivna lappar är tagna i beslag.

Igår 19:16
Johanna Möller (längst bort från kameran) under häktningsförhandlingarna i februari. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

42-åringen pekade ut sonen som möjlig mördare

Johanna Möller har i flera förhör anklagat en av sina söner för mordet på hennes pappa. Det rapporterar Expressen. När polisen berättar för sonen om mammans anklagelser slår han tillbaka.
– Nu vet jag 100 procent att det var hon som dödade honom, sa den vuxne sonen i förhör i september enligt tidningen.
Möller har även försökt smuggla ut ett brev till sonen där han uppmanas att ta på sig mordet på pappan och mordförsöket på mamman. Hon fick även en annan son att ge henne falskt alibi för mordkvällen, men han ändrade sig sedan.
42-åringen misstänks även för att ha mördat sin exmake 2015.

Igår 18:10
Sommarstugan där dådet mot föräldrarna skedde. Jerzy Sarnecki. Kerstin Koorti. TT

Experter: Bevisen räcker för att fälla Arbogakvinnan

Det finns goda chanser för en fällande dom mot Arbogakvinnan Johanna Möller för dådet mot föräldrarna. Men bevisläget är besvärligt när det gäller mordet på exmaken, enligt experter TT talat med.
– Jag bedömer att hon kommer att kunna fällas för dådet mot pappan och mamman, inte för mord men för anstiftan, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.
Ingen teknisk bevisning binder kvinnan till platsen där dådet mot föräldrarna skedde. Expojkvännen Mohammad Rajabi har erkänt brotten och sagt att 42-åringen körde honom till sommarstugan. Kvinnan har gett flera olika versioner om vad hon gjorde vid tidpunkten. Det påverkar hennes trovärdighet negativt och det kommer bli en central fråga under rättegången, menar brottmålsadvokaten Kerstin Koorti.
Exmakens dödsorsak är inte fastställd vilket gör det väldigt svårt att döma någon för mord, säger Sarnecki.

Igår 13:45
Läs mer om Arbogafallet
Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet
Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet

Turkiet sparkar 4 000 – och förbjuder dejtingprogram

Den turkiska regeringen sparkar 4 000 statsanställda i den senaste vågen av utrensningar efter det misslyckade kuppförsöket i fjol. Det framgår av ett regeringsdekret som AFP har tagit del av. I gruppen som sparkas ingår över 1 000 anställda på justitiedepartementet och över 1 000 anställda i armén.
I dekretet framgår också att regeringen förbjuder flera populära dejtingprogram som går på turkisk tv.
”Program där människor presenteras för nya vänner kan inte tillåtas”, heter det i dekretet enligt AFP.
I mars sade landets biträdande premiärminister Numan Kurtulmus att liknande program inte är förenliga med turkiska traditioner, skriver TT.
– Det finns konstiga program som ämnar riva familjeinstitutionen och frånta den dess heder och helighet. Med Guds vilja kommer vi kunna åtgärda detta inom en snar framtid.

Igår 17:32
Arkivbild.  Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN

Turkiet blockerar Wikipedia

Turkiska myndigheter har blockerat möjligheten att gå in på det digitala uppslagsverket Wikipedia, enligt organisationen Turkey Blocks. Det är oklart varför tillgången har strypts.
Blockeringen gäller alla upplagor av Wikipedia, som finns på ett stort antal språk. Nyhetsbyrån AFP:s medarbetare i Istanbul bekräftar att boende i mångmiljonstaden inte längre kan gå in på sajten utan att använda sig av så kallade VPN-tjänster.
Turkiet har vid flera tillfällen de senaste åren tillfälligt blockerat tillgången till populära sajter som Facebook och Twitter efter nyhetshändelser, som stora demonstrationer eller terrorattentat.

Igår 08:10
Läs mer om Kuppförsöket i Turkiet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.