Palestinier i Gaza City efter nyheten om uppgörelsen mellan al-Fatah och Hamas. MAHMUD HAMS / AFP
Enandet mellan Fatah och Hamas

Västbanken och Gaza ska enas från december

Palestiniernas president Mahmud Abbas säger till nyhetsbyrån AFP att man kommit överens med Hamas om försoning mellan styrena på Gaza och Västbanken.
– Det här är den slutgiltiga överenskommelsen för att få slut på splittringen, säger han.
Överenskommelsen skrevs under i närvaro av egyptiska medlare i Kairo på torsdagseftermiddagen. Palestinska myndigheten kommer ta över Gazaremsan den 1 december, enligt uppgörelsen.
al-Fatah förlorade kontrollen över Gaza till Hamas 2007 efter strider mellan de två organisationerna. Förhandlingar mellan parterna inleddes i Egyptens huvudstad Kairo i tisdags. Enligt en källa till AFP kommer bredare förhandlingar om en samregering inledas om två veckor.

Toppnyheter

Xi Jinping.  JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
Kinas partikongress

Xi stärker grepp om makten – skrivs in i konstitutionen

President Xi Jinpings namn har lagts till i Kommunistpartiets konstitution, vilket skickar en stark signal om hans position som en av de mäktigaste kinesiska ledarna på flera årtionden, skriver AFP. Det är första gången sedan Mao Zedong som en kinesisk ledares namn läggs till i konstitutionen medan han fortfarande är i livet.
Xis namn nämns tillsammans med hans filosofi för landet som kallas ”Xi Jinpings tankar om socialism av kinesisk karaktär för en ny era”. Tillägget godkändes på Kommunistpartiets kongress i Peking och lägger stor vikt vid partiets roll i att styra varje aspekt av landet från ekonomin till vad folk skriver på sociala medier.
Willy Lam, professor i politik på Chinese University i Hongkong, säger att tillägget kommer göra det möjligt för Xi att vara som Mao och leda landet ”så länge han har hälsan”.
Kommunistiska Kinas grundare Mao Zedong och arkitekten för marknadsreformer Deng Xiaoping är de enda andra kinesiska ledarna som har sina namn i dokumentet. Dengs namn lades dock till efter hans död 1997.

44 min
Kommunistpartiets partikongress i Peking.  JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN

Partiet: ”Kinas framtid är världens framtid”

President Xi Jinpings nya filosofi om socialism för ”en ny era” skickar signaler om ett mer självsäkert och framåtsträvande Kina, skriver det styrande Kommunistpartiet i en ledartext i den egna tidningen People's Daily.
Tidningen skriver att Kina nu vill leda ”ett nytt sorts internationellt samarbete med fokus på win-win”.
Kinas framgångar bör ses som en stor möjlighet av det internationella samfundet, snarare än en utmaning, skriver tidningen.
”Kina vill främja en öppen ekonomi och frihandel och längs vägen kommer världen bli introducerat till fler kinesiska lösningar på globala problem. Kina är det stigande tidvattnet som lyfter alla båtar. På många sätt är Kinas framtid världens framtid.”

4 min
Läs mer om Kinas partikongress
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Ramberg: ”Lokala förbud inte förenligt med lagen”

Anne Ramberg, generalsekreterare på Sveriges advokatsamfund, är inte förvånad över att länsstyrelsen beslutat att riva upp det lokala tiggeriförbud som Vellinge kommun röstat igenom. Det säger hon till SvD. Enligt Ramberg krävs det ”rimliga skäl” för att inskränka folks rättigheter på det sätt som ett tiggeriförbud gör.
– Ett lokalt tiggeriförbud är helt enkelt inte förenligt med nuvarande lagstiftning, säger hon till tidningen.
Länsstyrelsen slår i sitt beslut fast att förslaget inte är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar. Moderatledningen i Vellinge, som tagit initiativ till förbudet, kommer antagligen att överklaga länsstyrelsen beslut.

19 min
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

M-toppen: ”Kommer antagligen överklaga detta”

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) är besviken och förvånad över länsstyrelsens beslut att upphäva det lokala tiggeriförbud som nyligen klubbades i Vellinge.
– Vi kommer antagligen överklaga detta, men har inte hunnit ta ett beslut ännu, säger hon till SVT Nyheter Skåne.
Länsöverdirektör Ola Melin skriver i ett pressmeddelande att beslutet strider mot ordningslagen. Kommunen har inte heller kunnat bevisa att ett ”passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen”, skriver han.
Wutzler påpekar att det finns andra regler i de lokala ordningsföreskrifterna där liknande underlag inte har varit ett krav.
– Exempelvis har vi alkoholförbud på vissa platser som inte ifrågasätts på samma sätt, säger hon till Sydsvenskan.

Igår 09:34
En kvinna tigger pengar utanför Södersjukhusets entré.  Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vellinges tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Skåne stoppar Vellinges planer på ett lokalt tiggeriförbud, skriver Sydsvenskan.
– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, säger Ola Melin på länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.
För några veckor sedan klubbade kommunstyrelsen i Vellinge igenom ett lokalt tiggeriförbud, som skulle börja gälla vid årsskiftet. Men länsstyrelsen, som är sista instans i kommunen att pröva frågan, anser att förslaget inte är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar.

Igår 08:05
Läs mer om Tiggeridebatten
Rohingyer i ett flyktingläger Bangladesh. ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN
Muslimförtrycket i Burma

USA överväger sanktioner mot Burma: ”Är oroade”

USA överväger att införa sanktioner mot Burma på grund av våldsamheterna mot folkgruppen rohingya.
"Vi är allvarligt oroade över den senaste tidens händelser i delstaten Rakhine i Burma och det våldsamma agerandet mot rohingyerna", skriver det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.
USA säger också att allt stöd till Burmas militär kommer att upphöra och att militärer från landet kommer att nekas inresa till USA.

2 tim
Rohingyer går över gränsen mellan Burma och Bangladesh.  TAUSEEF MUSTAFA / AFP

Rohingya-kvinnor tvingas prostituera sig

I en desperat jakt på pengar säljer fattiga rohingya-kvinnor sex till lokalbefolkningen i Bangladesh, skriver Reuters i ett långt reportage. Kvinnorna kämpar för att få tag på mat och vatten i överfulla flyktingläger efter att ha flytt undan våldet i Burma.
– Om någon får reda på vad vi gör kommer de att döda oss, säger 26-åriga Romida.
Hon brukar ta emot tre kunder i veckan. Oftare än så vågar hon inte sälja sex, av rädsla för att någon ska få reda på var hon får pengarna ifrån. Sexindustrin frodas i flyktinglägret Kutupalong som har funnits här i södra Bangladesh sedan 1992.
– Minst 500 kvinnor från rohingyagruppen prostituerar sig, och många har bott här i åratal. Nu har rekryterarna ögonen på de nya kvinnor som kommer hit, säger Noor, som arbetar i lägret.

1 tim
Flyktingar som korsat gränsen mellan Burma och Bangladesh.  Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Dags att kalla situationen för vad den är

Krisen i Burma beskrivs ofta som etnisk rensning. Men situationen har utvecklats och det är nu dags för det internationella samfundet att kalla det som händer vid sitt rätta namn: folkmord. Det skriver Azeem Ibrahim i en analys för CNN.
Ibrahim påpekar att tidigare folkmord, som det mot judar under andra världskriget och det mot tutsier i Rwanda, alltid föregåtts av flera år av propaganda. Det samma gäller i Burma, där extremistiska buddistiska munkar i åratal predikat att rohingyer är ”reinkarnerade ormar och insekter”, skriver han.
Ibrahim menar att den senaste tidens våld och stora flyktingströmmar bara är toppen av ett isberg. De gör det allt svårare att undvika slutsatsen att det rör sig om ett folkmord, vilket FN dock försöker undvika eftersom det skulle innebära att man blir lagligt bundna att ingripa.

Igår 13:30
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma
Arkivbild: Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordföranden Lars Idermark.  Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

Swedbanks resultat bättre än väntat för tredje kvartalet

Swedbanks rörelseresultat steg till 6 193 miljoner kronor tredje kvartalet i år. Väntat var 5 870 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Det kan jämföras med 6 034 miljoner kronor motsvarande period i fjol.
Även intäkterna steg, precis som räntenettot och nettoresultatet.
De totala kostnaderna för konsolideringen av Payex – som Swedbank köpte i våras – beräknas nu uppgå till runt 16,1 miljarder kronor, enligt banken. Det är en ökning jämfört med tidigare prognos om 15,8 miljarder kronor. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt väntat sig kostnader på 16,0 miljarder kronor.
Kärnprimärkapitalrelationen uppgick till 23,9 procent, något lägre än de 24,4 procent som analytikerna enligt SME Direkt väntat sig.

31 min
Arkivbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fokus på svensk försäljning i Bonavas rapport

Bostadsutvecklaren Bonava redovisar ett högre rörelseresultat än väntat för tredje kvartalet i år. Enligt en enkät från SME Direkt väntades rörelseresultatet landa på 205 miljoner kronor, jämfört med 228 miljoner förra året.
Analytikerna uppges vara särskilt intresserade av försäljningsutvecklingen på den svenska marknaden, som tros ha tagit stryk av oron på bostadsmarknaden. Försäljningsgraden vid utgången av kvartalet var 57 procent (65) för bostäder till konsumenter, respektive 100 procent (100) för bostäder till investerare.
SEB:s analytiker förutspår en försäljningsgrad under 82 procent för de bostäder som varit i pågående produktion i Sverige.
Texten uppdateras.

1 tim

Något sämre än väntat för Whirlpool

Den amerikanska vitvarutillverkaren Whirlpool rapporterar en vinst per aktie som är något sämre än vad analytikerna väntat sig. Även omsättningen kommer in lägre än väntat. Det framgår av delårsrapporten som släpptes på måndagskvällen, svensk tid.
Samtidigt spår Whirlpool en vinst per aktie på mellan 13,6 och 13,9 dollar för helåret 2017. Tidigare låg prognosen på en vinst om 14,5 till 15 dollar, skriver Bloomberg enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Igår 20:41
Läs mer om Rapportfloden
Brexit Förhandlingarna
Angela Merkel. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Times: Angela Merkel ”ursinnig” över brexitläckor

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel uppges vara ”ursinnig” över att detaljer läcker från brexitförhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung skrev i helgen att den brittiska premiärministern Theresa May vädjat till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om hjälp i förhandlingarna, vilket i brittisk press blåsts upp som ett tecken på svaghet. Juncker har förnekat att så är fallet, men ryktena kan ändå skada den brittiska premiärministern, vilket Angela Merkel vill undvika till varje pris, enligt Times anonyma Berlin-källa.
”Fru Merkel har visserligen tappat tålamodet med de konservativa men det sista hon vill är att Theresa May byts ut mitt under brexitförhandlingarna”, säger källan till tidningen.

1 tim
Virginia Mayo / TT / NTB Scanpix

May vill att övergångsavtal ingår i brexitpaket

Storbritanniens premiärminister Theresa May tillbakavisar förväntningarna om ett separat övergångsavtal utanför de ordinarie brexitföhandlingarna. Det efter att företag sagt att de så snart som möjligt vill veta om nuvarande handelsregler kommer att förbli oförändrade i två år efter att Storbritannien lämnat unionen, skriver Bloomberg.
Enligt Mays talesperson James Slack kommer ett sådant avtal att ingå i det stora brexitpaket som väntas stå klart först i mars 2019.
– Alla har varit väldigt tydliga med att vi strävar efter att få klart allt i ett svep, sa Slack till reportrar på måndagen enligt Bloomberg.

Igår 19:24
TT

EU-kommissionen förnekar läcka från May-middag

EU-kommissionen förnekar att man ska ha läckt information från förra veckans brexitmöte med Storbritanniens premiärminister Theresa May. Det skriver Bloomberg och hänvisar till en talesperson från kommissionen.
Det var i går som den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev att May bett EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om hjälp under en middag i Bryssel den 16 oktober. Enligt kommissionens talesperson har EU ”fullt upp och ingen tid för skvaller” och menar att den riktiga läckan kan vara ute efter att sabotera brexit-förhandlingarna, skriver Bloomberg.

Igår 19:36
Läs mer om Brexit

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.