En brand förstörde delar av Lars Vilks omstridda konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nimisbranden

Vilks bygger på Nimis efter branden – polisanmäls

Konstnären Lars Vilks har börjat bygga träskapelse Nimis på Kullaberg igen efter branden i november som förstörde delar av det omfattande konstverket vid vattnet. Nu har den har polisanmälts av länsstyrelsen i Skåne.
– Detta är en illegal skapelse och man har ingen dispens för det som pågår, säger länsstyrelsens miljödirektör Annelie Johansson till Sydsvenskan.
Konstnären själv svarar att han inte har ”så stor respekt för deras juridik”.
– Jag har tillstånd att reparera. Länsstyrelsen får titta i sina egna papper. Det här är bara ett missförstånd och vi får helt enkelt reda ut det, säger han till tidningen.

Toppnyheter

Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
#MeToo-uppropet

1 700 elever i upprop: ”Ville ha pusskalas på toan”

1 700 elever från grundskolan till gymnasiet går nu ut i uppropet #tystiklassen mot sexuella trakasserier och övergrepp, skriver DN. I sina vittnesmål berättar eleverna om allt från träslöjdslärare som tryckt upp flickor mot väggen till elever som blivit tafsade på under simlektioner.
”Under kurragömmalek tvingar en kille i sexan mig att klä av mig naken”, skriver en elev som var sju år vid tillfället.
En annan elev beskriver hur flera pojkar ville ha ”pusskalas” och drog in henne på en toalett.
”Jag berättade för en lärare när hon var tillbaka men hon skrattade bara”, skriver eleven.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen om #metoo: Anmäl alla sexuella övergrepp

I samband med de många vittnesmålen i kölvattnet av uppropet #metoo klargör polisen att de helst ser att alla sexuella övergrepp polisanmäls.
– Vår hållning är alltid att man ska göra en polisanmälan. Gör man det har vi ökade möjligheter att identifiera hur utbrett problemet är, om det är en återfallsförbrytare som man kan hindra, både från fortsatt utsatthet mot en själv och mot andra, säger Emma Ramstedt, verksamhetsutvecklare vid polisens utvecklingscentrum i region Väst, till TT.

4 tim
Åsa Regnér.  Malin Hoelstad / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Åsa Regnér: Uppropen blir en positiv kraft

Jämställdhetsminister Åsa Regnér säger till SVT Nyheter att hon är skakad av vittnesmålen som framkommit i uppropen mot sexuella trakasserier och övergrepp från flera yrkeskårer.
Samtidigt ser hon det som en positiv rörelse som kan leda till förändring. Hon menar att regeringen har gjort mycket för att stärka kvinnors rättigheter, bland annat genom att införa ett samtyckeskrav i sexuallagstiftningen och kriminaliseringen av vissa sorters näthat. Men hon menar att mer måste göras för att komma åt de informella maktstrukturer som skyddar män.
– Uppropen blir en positiv kraft och jag känner starkt stöd för att göra mer i jämställdhetsarbetet, säger hon.
I går publicerades uppropet #deadline med protester från över 4 000 kvinnliga journalister mot övergrepp i mediebranschen. Tidigare har kvinnliga skådespelare, musiker, jurister, tekniker och politiker skrivit under liknande upprop.

5 tim
Läs mer om #MeToo-uppropet
Emmerson Mnangagwa möter supportrar i Zimbabwe. Ben Curtis / TT / NTB Scanpix
Maktkampen i Zimbabwe

Mnangagwa till folket: Ni möter början på demokrati

Zimbabwes blivande president Emmerson Mnangagwa säger inför en stor folkmassa som samlats för att välkomna honom att de nu bevittnar en utveckling mot ”fullständig demokrati”, skriver AFP.
– I dag bevittnar ni början på en ny och utvecklad fullständig demokrati i vårt land, säger han till folket som samlats utanför Zanu-PF:s högkvarter i centrala Harare.
Han passar även på att tacka Zimbabwes invånare för deras böner och för att de nu väntat på honom en timme, skriver DN.

26 min
Emmerson Mnangagwa på väg tillbaka till Zimbabwe. TT / NTB Scanpix

Mnangagwa har landat – träffade regeringspartiet

Den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa har landat i Zimbabwe, rapporterar AFP.
Han ska även ha träffat toppolitiker inom regeringen och tjänstemän inom regeringspartiet Zanu-PF inför att han svärs in som president på fredag, uppger en talesperson för partiet enligt nyhetsbyrån.
Detta efter att tidigare presidenten Robert Mugabe i går meddelade sin avgång. Mnangagwa har befunnit sig i Sydafrika de senaste två veckorna efter att han sparkades som vicepresident av Mugabe.

3 tim
Robert Mugabe och hustrun Grace Mugabe. JEKESAI NJIKIZANA / AFP

Analys: Att Grace är kvinna gav bränsle till kuppen

Maktlystnaden hos Robert Mugabes hustru Grace Mugabe var starten till presidentens fall, enligt flera bedömare. Grace Mugabe antas ha legat bakom sparkandet av vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, med syfte att hon själv skulle ta över efter sin man.
Just det faktum att hon är kvinna kan ha spelat roll för militärens beslut att därefter ta över makten i landet i vad som beskrivits som en kupp. Det skriver Raj Persaud och Peter Bruggen i en analys på Project Syndicate.
De hänvisar till en studie genomförd vid Radford University och University of Central Florida, som enligt forskarna visar att kvinnliga statsöverhuvuden kan löpa en ökad risk för kuppförsök. En möjlig förklaring kan vara att kvinnliga ledare ses som ett direkt hot mot generalernas intressen, då de i högre utsträckning tenderar att vilja dra ner på resurserna till militären, skriver Persaud och Bruggen med hänvisning till forskarna.
Enock C. Mudzamiri varnar i en analystext i The Conversation för att militären nödvändigtvis inte är ute efter demokrati utan i första hand ser efter sina egna intressen. ”Det är uppenbart att det som motiverade de militära befälhavarna var en rädsla att förlora sina jobb och sitt inflytande efter att deras förstahandsval till att efterträda presidenten rensades bort”, skriver Mudzamiri.

4 tim
Läs mer om Maktkampen i Zimbabwe
Bakir Izetbegovic. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix
Rättegången mot Ratko Mladic

Muslimsk ledare i Bosnien: ”Acceptera sanningen”

Bakir Izetbegovic, muslimsk ledare i Bosnien, manar serbier att ”acceptera sanningen” efter att domstolen i Haag dömt den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic till livstid. Det rapporterar AFP.
– Att acceptera sanningen är den enda vägen, det enda sättet för att framtiden i detta land ska bli bättre än vad det har varit, säger Izetbegovic på en presskonferens i huvudstaden Sarajevo.
Mladic dömdes i dag till livstids fängelse för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Han är bland annat skyldig till folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades.

1 tim
Kvinnor håller upp en skylt med bilder på offer. Phil Nijhuis / TT / NTB Scanpix

Analyser: Visar att världen inte längre tittar bort

Det var djupt tillfredställande att se den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic i rätten när han ställdes inför rätta för den brutalitet han utsatt andra förr. Det skriver CNN:s Christiane Amanpour i en analys.
”Låt oss inte glömma att detta var en avsiktlig slakt av civila – inte ett krig mellan två arméer”, skriver hon och poängterar att målet för de bosniska serberna var att terrorisera och döda och etniskt rensa ut civila från deras område.
Enligt Amanpour är livstidsdomen mot Mladic ett tecken på att USA och Europa, som inte ville ingripa för att stoppa detta, inte längre kunde titta bort.
Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver i en analys att domstolen i Haag i dag lyckats döma en av de värsta krigsförbrytarna för krigen i det forna Jugoslavien, men den har samtidigt misslyckats att skapa en grund för försoning i Bosnien, Kroatien och Serbien.

2 tim
Emina Pasic, ordförande för föreningen APU Network, som syftar till brobygge mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina, angående livstidsdomen mot Ratko Mladic. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Människor kan gå vidare mot en ljusare framtid”

Domen mot den tidigare bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic är ett viktigt avslut för människor i Bosnien-Hercegovina. Det säger Emina Pasic, som själv tvingades fly utrensningarna på Balkan i början av 90-talet, till TT.
– Den sätter punkt för de händelser som utspelade sig under 90-talet. Människor kan nu gå vidare mot en ljusare framtid.
Hon menar att rättvisa nu har nåtts i samband med att domstolen i Haag fann Mladic skyldig på tio av elva åtalspunkter och dömde honom till livstid.

1 tim
Läs mer om Rättegången mot Ratko Mladic
Arkivbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Invånarna i Jämtland uppmanas stanna hemma

Boende i Jämtland uppmanas att stanna hemma i morgon, rapporterar TT. Det efter att SMHI utfärdat klass 2-varningar för kraftiga vindar och snöfall i inre Jämtland och delar av Norrlandskusten. Beredskapen för snöröjning har höjts hos Trafikverket, och även hos vissa el- och telebolag.
Det kan komma mellan 20 och 30 centimeter snö och i kombination med hårda vindar finns risk för snödrivor på bland annat E4.
– Det finns risk för ordentligt busväder, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI till TT.

8 min
Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppmaningen från polisen: Låt bilen stå i morgon

Polisen uppmanar de som kan att låta bilen stå i morgon då SMHI har utfärdat vädervarningar på flera håll i landet.
– Behöver man inte åka ut i trafiken ska man inte göra det, säger Marie Andersson, kommunikatör vid polisen i region Nord, till Aftonbladet.
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för halka i Stockholm, Västmanland och Kalmar, och klass 2-varningar för stora snömängder och blåst i delar av Norrlandskusten samt Jämtland inför torsdag.

4 tim
Arkivbild. Landvetter. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Snöoväder stoppar plan från att landa

Flygplatsen Landvetter påverkas kraftigt av snöoväder och blåst. Banorna är inte helt avstängda men flera ankommande flyg har valt att inte åka till Göteborg och många avgångar är försenade eller inställda.
– Det är just nu enstaka plan som landar. Vi har stora utmaningar som är relaterade till att det snöar i kombination med sidvindar, och då blir landningsbanan halkig, säger Ulrika Fager, pressansvarig på Swedavia till P4 Göteborg.
Samtidigt har en rad trafikolyckor inträffat på de hala och snöiga vägbanorna. En mindre buss har vält i Guldheden i Göteborg och det står lastbilar som har svårt att ta sig fram i väglaget ”lite varstans”, uppger räddningstjänsten Storgöteborg för GT.
Även på Arlanda har ett antal avgångar ställts in.

Idag 08:54
Läs mer om Vintervädret
Barn vid ett flyktingläger. Gemunu Amarasinghe / TT / NTB Scanpix
Muslimförtrycket i Burma

USA fördömer: Pågår en ”etnisk rensning” i Burma

USA:s utrikesminister Rex Tillerson fördömer vad han beskriver som ”etnisk rensning” i Burma. Det innebär att USA trappar upp tonläget mot landet.
I ett uttalande beskriver Tillersson att det är efter en noggrann genomgång av tillgänglig fakta som det står klart att agerandet mot folkgruppen rohingya i delstaten Rakhine är att betrakta som ”etnisk rensning”. USA vill att ansvariga ställs till svars, och överväger riktade sanktioner mot dem.
Sedan i augusti har över 600 000 personer tvingats på flykt till Bangladesh, undan våldet från den burmesiska militären.

1 tim
Utrikesminister Margot Wallström (centrum) i ett flyktingläger i Bangladesh i helgen. MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Wallström vill se ledarskap från Aung San Suu Kyi

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att hon varit tydlig när hon talat med Burmas ledare Aung San Suu Kyi om rohingyernas situation.
– Det var rakt på sak och ärligt, säger hon till TT.
Wallström har träffat Aung San Suu Kyi två gånger de senaste dagarna, dels tillsammans med andra utrikesministrar och dels i ett enskilt möte. Hon har också besökt ett flyktingläger i Bangladesh.
Enligt Margot Wallström har Aung San Suu Kyi försökt förklara att hennes situation inte är lätt i relation till militären, som fortfarande har en särställning i landet. Men Wallström och övriga EU-kollegor ska ha gjort det tydligt att de förväntar sig mer av henne.
– Också av henne som moralisk ledare.

Igår 09:50
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma
Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Witt-Brattström: Närmast tvångsmässig förnedrare

Litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström säger till DN att hon är ”i chock” efter reportaget om kulturprofilen som minst 18 kvinnor anklagar för förgripelser. Hon har känt till mannen men inte vetat att han gått så långt.
– Men alla har ju vetat att han är en närmast tvångsmässig förnedrare av kvinnor.
Övergreppen ska bland annat ha skett i Svenska Akademiens lägenheter. Witt-Brattström säger att det enda rimliga är att Svenska Akademien avbryter allt samarbete med mannen.

Idag 11:18
Sara Danius. TT

Akademien: Vill strypa stödet till kulturprofilen

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, säger att Svenska Akademien vill strypa det ekonomiska stödet till den klubb som den anklagade kulturprofilen driver. Samtidigt påpekar hon att beslutet måste fattas gemensamt.
– Men jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna komma att bete oss på något annat sätt, säger hon till DN.
Hon säger också att agerandet mannen anklagas för är ”djupt oanständigt”. Uttalandet kommer efter att 18 kvinnor gått ut och anklagat mannen för sexuella trakasserier och övergrepp. Övergreppen ska bland annat ha skett i Svenska Akademiens lägenheter. Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna.

Igår 21:21
Läs mer om Anklagelserna mot kulturprofilen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.