Sean Spicer. Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Vita huset förnekar: Ska inte sätta in nationalgardet

Vita huset förnekar nyhetsbyrån AP:s uppgifter om att Donald Trumps administration överväger att sätta in 100 000 soldater ur USA:s nationalgarde i jakten på papperslösa. AP hänvisade till ett utkast som man sa sig ha tagit del av.
– Det finns ingen avsikt över huvud taget att använda nationalgardet till att söka upp illegala invandrare, säger presstalespersonen Sean Spicer.
Han hävdar att uppgifterna inte kommer från ett Vita huset-dokument. AP har svarat med att publicera dokumentet som ligger till grund för publiceringen.

Toppnyheter

Franska valet Valresultatet
Marine Le Pen besöker en köttmarknad nära Paris. CHARLES PLATIAU / POOL
Franska valet Valresultatet

Väljaranalys: Fattigare röstade på Marine Le Pen

Marine Le Pens politiska budskap föll i god jord i delar av Frankrike där invånarna har låga inkomster, kortare livslängd och lägre utbildningsnivåer. Det visar en analys av den första valomgången i det franska presidentvalet som Reuters har gjort.
Däremot saknas det belägg för att Nationella frontens kandidat skulle ha skördat särskilt stora framgångar hos de unga väljarna – många i den gruppen valde i stället att lägga rösten på den vänsterradikale politikern Jean-Luc Mélenchon.

1 tim
Jean-Luc Mélenchon och Marine Le Pen. TT

Ensam om att inte stötta Macron: ”Vad ska ni göra?”

Den vänsterradikale politikern Jean-Luc Mélenchon är den enda utslagne presidentkandidaten som inte uttalat sitt stöd för den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron, vilket väckt uppmärksamhet i franska medier.
I dag gick Mélenchon ut och frågade sina anhängare hur de tänker agera. I en enkät som skickats till 450 000 registrerade väljare som stöttar kandidatens politik finns alternativen: Rösta på Macron, rösta blankt eller avstå från att rösta. Resultatet av enkäten kommer att offentliggöras på nätet den 2 maj.
Enligt den senaste mätningen från opinionsinstitutet Ifop kommer 48 procent av Mélenchons väljare att rösta på Macron och 33 procent kommer att avstå. 19 procent kommer enligt mätningen att rösta på Nationella frontens kandidat Marine Le Pen.

4 tim
TT

Fransk seriebok från 2015: Le Pen blir president

Serieboken ”Presidenten” förutspådde redan 2015 högerpopulisten Marine Le Pens framsteg. Men än är det ovisst om den dystopiska berättelsen kommer att få rätt hela vägen. Boken inleds med att Le Pen får 50,41 procent av rösterna i den andra valomgången den 7 maj 2017.
Därefter skildras en utveckling mot ett allt mer splittrat Frankrike, där stats-tv:n får Le Pen-trogna chefer, regeringskritiska rappare grips och utlandsfödda börjar utvisas. I följande album berättas det om ett Frankrike i förfall och i sista boken får läsarna följa hur familjediktaturen Le Pen faller och nyval utlyses i september 2024. Vinnaren i valet, enligt berättelsen, blir mittenkandidaten Emmanuel Macron.

Idag 15:27
Läs mer om Franska valet
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Trump TT
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Topprepublikan: Han lär inte satsa på infrastruktur

President Donald Trump utlovade skattereform väntas innehålla satsningar på infrastruktur för att blidka Demokraterna, skriver Politico.
Men enligt topprepublikanen och senatorn John Thune är uppgiften inte särskilt trolig, skriver The Hill.
– Jag förväntar mig inte att det finns med i morgon, säger han, men tillägger att han inte sett förslaget.
Dessutom väntas Trumps reformförslag innehålla nya tullavgifter och en rejäl sänkning av bolagsskatten, till 15 procent. Planen väntas dock inte innehålla specifika besparingar för att betala för kalaset, utan ska ses som en programförklaring, skriver Politico.
Samtidigt kämpar Trump mot klockan för att få igenom sin budget. Misslyckas han inträder det så kallade budgetstupet på lördag och statliga myndigheter stängs ner.

2 tim
Vladimir Putin och Donald Trump. TT

Svenskarna: Ogillar Putin och Trump mest av ledarna

USA:s president Donald Trump tätt följd av Rysslands president Vladimir Putin. Så ser rangordningen över de mest impopulära internationella ledarna hittills ut, om svenska folket får bestämma. Det framgår av Som-institutets mätning, skriver TT.
Trump som inte varit med i mätningen tidigare gick in på värdet minus 39, Vladimir Putin ligger på minus 35. Tidigare har Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi utmärkt sig genom att 2011 bli den minst omtyckta ledaren. Mest populära i den senaste mätningen var Tysklands förbundskansler Angela Merkel med värdet 16.
Maxvärdet för popularitet i mätningen är 50 och bottenvärdet minus 50.

12 min

Ivanka hyllade sin fars kvinnokamp: Fick bu-rop

Ivanka Trump möttes av bu-rop från åskådare när hon under sitt besök i Berlin beskrev sin far Donald Trump som en förkämpe för kvinnor och familjer.
– Jag är väldigt stolt över min fars kamp, sa Ivanka Trump vid ett panelsamtal som handlade om stärkta ekonomiska förutsättningar för kvinnor.
Hennes uttalande ifrågasattes: Kan Trump verkligen ses som en förkämpe med tanke på de sexistiska och kvinnofientliga uttalanden han gjort?
– Kritiken från medierna har verkligen inte gått mig förbi [...] Men av personlig erfarenhet kan jag säga att de tusentals kvinnor som arbetat med min far genom åren är ett bevis på hans djupa tilltro till kvinnors potential och förmågor, sa Ivanka Trump.

Idag 15:28
Läs mer om Maktskiftet i USA
Anna Kinberg Batra till vänster Annie Lööf till höger  Henrik Montgomery / TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

DN/Ipsos: Majoriteten av alliansväljarna vill se Annie Lööf som statsminister

6 av 10 alliansväljare föredrar C-ledaren Annie Lööf framför M-ledaren Anna Kinberg Batra på statsministerposten. Det visar en ny mätning från DN/Ipsos. Även bland de moderata väljarna finns det en grupp som väljer Lööf. 30 procent av M-väljarna vill att Lööf blir statsminister.
Enligt David Ahlin, opinionschef på Ipsos, beror Lööfs framgång på att nya konfliktlinjer har växt fram i den svenska politiken. Ett liberalt och öppet synsätt har satts mot ett präglat av stängda gränser och stram invandring, menar han.
– I den här konflikten har Annie Lööf och Centern blivit den tydligaste motpolen till Jimmie Åkessons sverigedemokrater, säger Ahlin till DN.

4 tim
Annie Lööf, arkivbild. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: Osannolikt att Lööf blir Alliansens kandidat

Trots att Centerpartiets ledare Annie Lööf vore ett bättre val som statsministerkandidat för borgergligheten än moderatledaren Anna Kinberg Batra så är det ett osannolikt scenario. Det skriver DN:s inrikespolitiska kommentator Ewa Stenberg i en analys efter att Ipsos senaste mätning visat att en majoritet alliansväljare föredrar Lööf.
Oppositionens splittring gynnar den sittande statsministern Stefan Löfven (S), skriver Stenberg, men tillägger att ett och ett halvt år – till nästa val – är lång tid i politiken.
”Partiledarna kan begrunda det franska presidentvalet, där S och M:s systerpartier inte ens gick vidare till den andra omgången. Uppstickarna tog över helt.”

4 tim
Läs mer om Opinionsläget
Mårten Schultz Malin Hoelstad / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Direktsända våldtäkten

Schultz: Tveksamt om sänd våldtäkt är förtal

Rätten gjorde en ”nyskapande” tolkning av lagen när den dömde en av tre män för grovt förtal i fallet med den direktsända våldtäkten. Det säger Mårten Schultz, professor i civilrätt, och Amanda Redin, verksamhetschef på Institutet för juridik, till DN.
För att fällas för förtal krävs det att offret anses som ”klandervärd”. En formulering som är öppen för tolkningar, menar de.
– Det är svårt att förstå vad som är klandervärt hos en person som blivit våldtagen, säger Redin.
Enligt henne måste rätten ha bedömt att det inte är våldtäkten i sig som ligger till grund för förtalet utan snarare sättet som kvinnan framställs i filmen.
Tingsrättens tolkning är tveksam och riskerar att inte hålla vid prövning i nästa instans, menar Schultz som anser att det behöver en ny lagstiftning som är anpassad efter den ”verklighet vi lever i”.

2 tim
Elisabeth Massi Fritz  Karl Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

”Stötande om man tänker på hur offret har kränkts”

Straffet blev för lågt för de tre män som dömts i fallet med den direktsända våldtäkten. Det säger advokaten Elisabeth Massi Fritz som har företrätt brottsoffer i flera uppmärksammade sexualbrottsfall genom åren, till Aftonbladet. Hon menar att kvinnan befann sig i en utsatt situation och inte kunde ge samtycke. Dessutom är konsekvenserna för offret långvariga då inspelningen fortfarande kan finnas kvar på internet.
– Det är stötande utifrån om man tänker på vad den här kränkningen måste ha inneburit för offret. Man har röjt hennes identitet och dessutom har sändningen fått stor spridning, säger hon.

6 tim
Bild ur förundersökninge/Teckning från rättegången. TT

Åklagare: För låga straff – överväger att överklaga

Kammaråklagare Pontus Melander hade yrkat på hårdare straff för de tre män som i dag dömdes till fängelse för en våldtäkt som direktsändes på Facebook. Nu ska han överväga att överklaga domen, säger han till TT.
– Jag ska nu i lugn och ro läsa igenom tingsrättens resonemang och återigen titta på den praxis som finns. Sedan får jag ta ställning till om domen ska överklagas, säger han.
Männen dömdes för våldtäkt, medhjälp till våldtäkt, underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt för grovt förtal.

Idag 14:36
Läs mer om Direktsända våldtäkten
Den anhållne 26-åringens mamma under en intervju med TT TT
Attacken i Stockholm Dådet

26-åringens mamma i glädjetårar: ”Är så lycklig”

Den 26-årige mannen som greps i Örkelljunga i helgen, misstänkt för inblandning i terrordådet på Drottninggatan, har släppts på fri fot. När mannens mamma får beskedet att sonen är släppt börjar hon gråta av glädje.
– Jag är så lycklig. Jag visste att han inte var skyldig, säger hon till Aftonbladet.
I går berättade hon om hur det gick till när polis gick in i lägenheten och om hur rädd hon och hennes son var. Nu ser hon fram emot att träffa sonen, som ska vara på väg tillbaka till Örkelljunga.
– Jag kommer dö av glädje när jag träffar honom. Jag vill krama honom jättemycket, säger hon.
Mamman hoppas att händelsen inte ska påverka deras asylansökan och vill nu ha en ursäkt från polisen som hon hävdar slog hennes son.

2 tim
Skador på dörren där polisen tog sig in i källlarlägenheten i Örkelljunga där 26-åringen greps/Bild från Drottninggatan strax efter attacken. TT

26-åring misstänks inte längre för inblandning

Den 26-årige man som greps i Örkelljunga i helgen och anhölls misstänkt för inblandning i terrordådet på Drottninggatan har släppts på fri fot. Han är inte längre misstänkt, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Sedan tidigare sitter Rakhmat Akilov häktad, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.
Fyra personer dödades vid lastbilsattacken i centrala Stockholm den 7 april och flera skadades allvarligt.

6 tim
Människor som samlats vid Sergels torg i Stockholm efter attacken. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

Uppgift: Akilovs bror ville be Sverige om förlåtelse

Brodern till Rakhmat Akilov ska först i helgen ha fått kännedom om det brott som den misstänkte terroristen ska ha begått i Sverige. Det uppger uzbekiska journalister på den USA-finansierade oppositionella radiokanalen Radio Liberty för DN. Enligt Sirojiddin Tolibov på radiostationen blev brodern chockad och mycket ledsen.
– Han sade att han vill be Sverige om förlåtelse å broderns vägnar.
Bröderna uppges ha stått varandra nära och arbetade tillsammans i byggbranschen under många år. Orsaken till att han inte hört om misstankarna mot brodern ska ha varit att han befunnit sig i områden där internetkopplingen varit dålig.
Brodern har enligt flera medier förhörts av uzbekisk säkerhetstjänst i helgen men släppts.

5 tim
Läs mer om Attacken i Stockholm

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.