Donald Trump och Ronny jacksom.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Vita husets läkare: Trumps hälsa är ”utmärkt”

USA:s president Donald Trump har ”utmärkt hälsa”. Det meddelar läkaren Ronny Jackson i ett uttalande efter att Trump genomgått den sedvanliga hälsokontrollen för presidenter, hans första sedan han tog över presidentposten.
Jackson säger att undersökningen vid Walter Reed National Military Medical Center i Bethesda, cirka 13 kilometer från Vita huset, gick ”exceptionellt bra”.
”Presidenten har utmärkt hälsa och jag ser fram emot att informera om några av detaljerna på tisdag”, säger Jackson.
Trump, vars matvanor och mentala hälsa har ifrågasatts, skämtade kvällen före hälsokollen om att den måste gå bra – för aktiemarknadens skull.
– Jag tror att det kommer att gå väldigt bra, sade han och lade till att han skulle bli förvånad om den inte gjorde det.

Toppnyheter

Trumps USA Trumps team
Andrew McCabe.  Aaron Bernstein / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

McCabe slår tillbaka: ”Är en attack mot mig och FBI”

FBI:s vicechef Andrew McCabe fick sparken av justitieminister Jeff Sessions bara 26 timmar innan kunde gå i pension. Han slår nu tillbaka med full styrka och säger att han fallit offer i ”ett krig” som förs mellan regeringen den särskilde åklagaren Robert Mueller.
”Jag har blivit utpekad och behandlad på det här sättet på grund av den roll jag spelat, det jag har gjort och de händelser jag blivit vittne till efter att James Comey sparkades”, säger McCabe i ett uttalande.
”Attacken på min trovärdighet är en del i ett bredare försök att inte bara slå ner på mig personligen utan också att svärta ner FBI, rättsväsendet och underrättelseanställda generellt”, skriver han.
McCabe lämnade redan i januari sina arbetsuppgifter. Han förväntades vara ledig fram till sin födelsedag på söndag då han skulle gå i pension från FBI. Det formella avskedet kommer nu två dagar före 50-årsdagen, då han enligt reglerna har möjlighet att få ersättning för att sluta. Det innebär att han kan nekas full pension från justitiedepartementet.

6 min
Andrew McCabe. Alex Brandon / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Trumps team

FBI:s vicechef Andrew McCabe får sparken

USA:s justitieminister sparkar FBI:s vicechef Andrew McCabe med omedelbar verkan. Avskedet kommer bara dagar innan McCabe skulle ha gått i pension från myndigheten, rapporterar CNN.
”FBI väntar sig att varje medarbetare ska hålla en hög nivå av ärlighet, integritet och pålitlighet”, säger justitieminister Jeff Sessions i ett uttalande, och tillägger att beslutet togs efter en ”omfattande och rättvis” utredning.
McCabe var inblandad i FBI:s utredning av Demokraternas Hillary Clinton och Rysslands roll i det amerikanska presidentvalet 2016. Han har upprepade gånger kritiserats offentligt av president Donald Trump, som bland annat sagt att McCabe skyddade Clinton från åtal om hur hon hanterade sina privata mejl. Trump har också rasat över hur McCabe försvarat tidigare FBI-chefen James Comey, som fick sparken i maj i fjol.
McCabe slår tillbaka med full styrka. Han säger att han fallit offer i ”ett krig” som förs mellan regeringen på ena sidan och FBI och den särskilde åklagaren Robert Mueller på den andra.

1 tim
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Trumps team

Trump om avskedet: ”En bra dag för demokratin”

FBI:s vicechef Andrew McCabe får sparken med omedelbar verkan, bara dagar innan han skulle ha gått i pension från myndigheten.
McCabe har upprepade gånger kritiserats offentligt av president Donald Trump, som bland annat hävdat att McCabe skyddade Clinton från åtal och rasat över hur McCabe försvarat tidigare FBI-chefen James Comey.
Efter justitieminister Jeff Sessions besked om avskedet twittrar Trump att det här är ”en bra dag för demokratin” och för alla ”de hårt jobbande männen och kvinnorna inom FBI”.

1 tim
Läs mer om Trumps team
JOHAN ENGMAN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkt avlyssnade mejlväxlingen

Billström om Balis tweet: ”Utomordentligt allvarligt”

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali utreds internt efter att han delat en mejlkonversation mellan UD och en journalist som misstänks ha varit avlyssnad av främmande makt.
– Jag tar utomordentligt allvarligt på det inträffade, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till SVT Nyheter.
Mejlväxlingen som Bali la upp på Twitter gick mellan Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen och UD och hade begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, vilket avslöjades av DN.
Bali har själv kallat sitt agerande för ”extremt omdömeslöst”.
Partiet har kontaktat riksdagens säkerhetsavdelning, och säger att den avdelningen i sin tur ”informerat säkerhetspolisen om saken”.

6 min
Hanif Bali Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkt avlyssnade mejlväxlingen

Bali spred mejl som kan ha avlyssnats av främmande makt – Säpo informerade

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali lade ut en mejlväxling mellan Hela Hälsingslands ledarskribent Patrik Oksanen och Utrikesdepartementet på Twitter.
Enligt vad DN erfar finns det misstankar på UD om att främmande makt kan ha avlyssnat mejlkonversationen. Mejlen begärdes ut av Nyheter Idag men publicerades aldrig av den högerpopulistiska sajten, vilket gett upphov till misstankar om att sajten tipsats. Något som Nyheter Idag nekar till. Hanif Bali twittrade ut mejlväxlingen med en kritisk kommentar om Oksanen. Själv har han hävdat att han fångat upp mejlen på nätet och därefter delat dem.
Moderaterna bad Bali att ta bort sitt Twitter-inlägg och har inlett en internutredning om Balis agerande, skriver DN. Säpo har informerats via riksdagens säkerhetsavdelning. I en kommentar på Twitter har Bali bett om ursäkt.

Igår 17:26
Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkt avlyssnade mejlväxlingen

Hanif Bali ber om ursäkt: ”Extremt omdömeslöst”

”Extremt omdömeslöst.” Så kommenterar M-politikern Hanif Bali själv att han delat en UD-mejlväxling som, enligt vad DN erfar, kan ha avlyssnats av främmande makt. Mejlen skickades mellan Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen och departementet.
Oksanen skriver ofta om säkerhetspolitiska frågor. Att den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag inom ett dygn begärde ut alla mejl som skickats mellan Oksanen och UD kan knappast förklaras av slumpen, menar experter med insyn som DN har talat med. Mejlen publicerades aldrig av sajten, men däremot av Bali.
På Twitter skriver Bali att han ringt och bett Oksanen om ursäkt: ”Viktig lärdom att inte bara vara kritisk till materials autenticitet utan även motiv och avsändare. Ber verkligen om ursäkt. Skall inte göras om.”
Bali har sagt att han fångat upp mejlväxlingen på nätet och spridit dem. Men enligt DN har politikern gett olika förklaringar till att han fått materialet. På sociala medier ska Bali ha skrivit att han ”fått det av en bekant”.

Igår 17:51
Läs mer om Misstänkt avlyssnade mejlväxlingen
TT NYHETSBYRÅN
Broraset i Miami

Varnade för sprickor i bron – två dagar före kollapsen

En ingenjör vid företaget som byggde den kollapsade gångbron i Miami i USA informerade myndigheterna om sprickor före olyckan.
Ingenjören lämnade ett röstmeddelande, två dagar före kollapsen, till en tjänsteman på Floridas transportmyndighet om att det hade observerats sprickor på den norra delen av bron. Tjänstemannen var inte på kontoret och hörde inte meddelandet förrän dagen efter olyckan, rapporterar CNN.
I meddelandet sade ingenjören även att sprickorna inte ansågs vara ett säkerhetsproblem, men att det inte var en bra utveckling och att de måste åtgärdas.
Den federala transportmyndigheten NTSB ska utreda olyckan. Robert Accetta, som ansvarar för utredningen, säger till CNN att en spricka "inte nödvändigtvis behöver betyda att bron inte är säker".

2 tim
GASTON DE CARDENAS / AFP
Broraset i Miami

Dotterns bil krossades: ”Tack gud att hon lever”

Katrina Collazo hade stannat vid ett rödljus nära Floridas universitet då hon hörde vad hon uppfattade som småsten som föll på taket av hennes bil. Hon vände sig om för att se hela baksätet krossas av den kollapsande bron, berättar hon för Miami Herald.
Katrina kunde evakueras ur bilen utan några skador.
– Tack gud för att min dotter lever, säger Katrinas mamma, och berättar att hon först fruktade att hennes barnbarn befunnit sig i det totalförstörda baksätet.
Även ABC News har intervjuat flera personer som lyckats evakueras ur bilar som träffats av den nyligen invigda gångbron. Minst sex personer har hittats döda efter brokollapsen och 18 har förts till sjukhus, ett tiotal med allvarliga skador, enligt tv-stationen.

Igår 05:37
Läs mer om Broraset i Miami
Aung San Suu Kyi  Koji Sasahara / TT / NTB Scanpix
Muslimförtrycket i Burma

Jurister i Australien vill åtala Aung San Suu Kyi

En grupp australiska jurister vill åtala Burmas ledare Aung San Suu Kyi för brott mot mänskligheten. Det rapporterar The Guardian i samband med politikerns besök i landet.
Juristerna har lämnat in en stämningsansökan till Melbournes domstol och ett svar från domstolen väntas nästa vecka.
Stora hinder föreligger dock. Det skulle också krävas ett godkännande från justitieminister Christian Porter för att kunna åtala Suu Kyi, som är en utländsk medborgare, skriver tidningen.
Suu Kyi fick ta emot Nobels fredspris 1991 men har fått tung kritik sedan militäroffensiven i delstaten Rhakine inleddes förra sommaren. Hundratusentals människor ur den muslimska minoritetsbefolkningen har drivits på flykt och Burmas regim har anklagats för folkmord.

Igår 22:38
En flicka framför ett tält i ett flyktingläger i Sittwe, Burma. Soe Zeya Tun / TT NYHETSBYRÅN
Muslimförtrycket i Burma

FN skeptiskt till snabbt återvändande för rohingyer

En snabb lösning för att låta flyktingar från den muslimska minoritetsgruppen rohingya återvända till Burma från Bangladesh tycks allt mer avlägsen. Det sa FN:s flyktingorgan UNHCR:s Filippo Grandi under fredagen, rapporterar Reuters.
På frågan om hur länge rohingyer kommer att tvingas bli kvar i flyktingläger, svarade Grandi: ”Jag önskar att jag visste det.”
Förra året besökte Grandi läger i Burma där rohingyer levt i sju–åtta år och enligt UNHCR-chefen kan flyktingar i Bangladesh drabbas av ett liknande öde, men i än större skala.
Burmesiska myndigheter erkänner inte rohingyer som medborgare och enligt Grandi måste en sådan rätt etableras, liksom rätt till fri rörlighet och samhälleliga tjänster.
Nära 700 000 människor har flytt sedan den burmesiska militärens offensiv inleddes förra sommaren.

Igår 23:09
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma
Brasilianska politikern Marielle Franco på affischen. Leo Correa / TT / NTB Scanpix
Brasilianska politikermordet

Nytt spår i politikermordet leder till polisen själv

Nya spår i samband med utredningen av mordet på den brasilianska politikern Marielle Franco leder till den brasilianska polisen, skriver Reuters. Kvar på brottsplatsen har det hittats hylsor från niomillimeterskulor, vilket är den typen av kulor som har sitt ursprung hos den federala brasilianska polisen.
Ammunitionen inhandlades av den federala polismyndigheten i huvudstaden Brasilia år 2006, skriver Reuters.
Stora protester har brutit ut i landet sedan mordet på vänsterpolitikern som var känd för sitt engagemang för Rios favelor. Franco ska ha suttit en bil som besköts med flera skott, även hennes chaufför dödades.

Igår 21:46
Tusentals människor deltog i protesterna Leo Correa / TT / NTB Scanpix
Brasilianska politikermordet

Tusentals i protestmarsch efter mord på politiker

Runt 10 000 personer deltog i en protestmarsch i Rio de Janeiro dagen efter mordet på politikern Marielle Franco i Brasilien. Många var klädda i svart och ropade slagord riktade mot polisen, rapporterar AFP.
– Jag är förtvivlad, hon representerade allt det nya människor som kunde hoppas på. En svart kvinna från de fattiga områdena, sa 48-åriga Paula Brandao.
Franco var en uttalad kritiker av polisens brutala metoder i Rios fattiga områden med i huvudsak svarta invånare.

15 mar
Polisen arbetar på mordplatsen. Leo Correa / TT / NTB Scanpix
Brasilianska politikermordet

Vänsterpolitiker i Brasilien skjuten till döds i bakhåll

Den brasilianska politikern Marielle Franco har skjutits i ett bakhåll i Rio de Janeiro, rapporterar flera medier.
Vänsterpolitikern Franco var känd för sitt engagemang för Rios favelor och hade blivit en röst för stadens fattiga. Som svart kvinna stack hon ut i det brasilianska politiska etablisemanget som domineras av vita män, skriver AFP.
Enligt uppgifter till AP sköts Franco på onsdagskvällen med flera skott när hon satt i en bil. Även hennes chaufför dödades.
Human Rights Watch och Amnesty International har fördömt mordet och myndigheterna i Rio har lovat att mordet ska utredas grundligt.

15 mar
Läs mer om Brasilianska politikermordet
Liftolyckan i Georgien

Klipp visar hur lift skenar: ”Är en fruktansvärd film”

Dramatiska videoklipp visar hur en lift på en skidort i Georgien skenade under fredagen. På bilderna ser man hur liften åker baklänges i till synes mycket hög fart.
– Det är en fruktansvärd film, ingen rolig film alls, säger Patric Nilsson, presstalesperson vid svenska UD till SVT.
Händelsen inträffade i Gudauri i Kaukasusbergen, nära den ryska gränsen. Ett tiotal personer ska ha skadats.
– Lyckligtvis omkom ingen och ingen har heller skadats allvarligt, sa landets hälsominister Davit Sergeenko, enligt The Guardian som hänvisar till lokala medier.
Bland de skadade finns en svensk gravid kvinna, rapporterar Aftonbladet. Kvinnan ska snabbt ha fått hjälp på plats av sjukvårdspersonal, uppger georgiska myndigheter för tidningen.

Igår 23:30
Bild från olycksplatsen. SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN
Liftolyckan i Georgien

Svensk kvinna skadad i liftolycka i Georgien

En svensk gravid kvinna har skadats i en liftolycka på skidorten Gudauri i Georgien, skriver Aftonbladet. Kvinnan fördes till sjukhus efter att hon slungades ur skidliften när den i mycket hög fart började åka baklänges. Skadeläget uppges vara lindrigt.
Det är i nuläget oklart vad som blev fel på liften, men omkring tio personer skadades när de flög av.
– Vi vet inte exakt vad som har hänt. Det pratas om att det kan vara något fel på bromsarna, säger Sopho Tchumburidzi, vid Georgiens hälsomyndighet, till tidningen.

Igår 14:02
Läs mer om Liftolyckan i Georgien

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.