TT
Takatas konkurs

Volkswagen återkallar närmare 5 miljoner bilar

Biljätten Volkswagen och dess kinesiska samriskbolag FAW-Volkswagen tvingas återkalla 4,86 miljoner bilar efter problem med krockkuddarna, skriver Reuters. Krockkuddarna har levererats av den nu konkursade bildelstillverkaren Takata och har visat sig kunna sprängas om de utsätts för för mycket kraft.
Enligt kinesiska tillsynsmyndigheter har krockkuddarna varit inblandade i 16 dödsfall och 180 skador globalt. Utöver Volkswagen har 37 andra bilproducenter drabbats av de felaktiga krockkuddarna.
Enligt Nyhetsbyrån Direkt har svenska Autoliv vunnit affärer på grund av Takatas återkallelser.

Toppnyheter

Trumps USA Amerikanska vapenlagarna
Arkivbild. Lily Eskelsen Garcia. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Lärare kritiska till Trumps vapenutspel: ”Idiotiskt”

Donald Trump har under torsdagen utvecklat sina tankar om låta lärare beväpna sig för att motverka skolskjutningar. Förslaget väcker kritik – inte minst från lärarna själva.
Melissa Falkowski, som sina skyddade elever genom att gömma dem i sitt klassrum under skolskjutningen i Florida, beskriver Trumps utspel som ”idiotiskt”:
– Varför behandlar vi skolor som de vore militärbaser med lärare tränade som poliser och militärer? frågar hon, enligt AFP.
Falkowski får stöd från Lily Eskelsen Garcia, ordförande för USA:s största lärarförbund National Education Association (NEA), som menar att landets lärare är överväldigande negativa till förslaget.
Randi Weingarten på fackförbundet American Federation of Teachers håller med, och beskriver förslaget som ett försök att ”förvandla skolor till militärfort”.

1 tim
LaPierre (t v), protest mot vapenlagarna på onsdagen (t h). TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

NRA duckar vapendebatt: ”Skamligt politiserande”

Förra veckans skolskjutning i Florida har väckt nytt liv i debatten om de amerikanska vapenlagarna. Överlevande elever från skolan där 17 personer dödades har själva gått ut och krävt skärpta lagar och hårdare kontroller.
”Skamligt politiserande av en tragedi”, enligt lobbygruppen National Rifle Association (NRA).
– De hatar personlig frihet, sa NRA-toppen Wayne LaPierre om kritikerna i ett tal på torsdagen.

3 tim
Donald Trump.  TT
Trumps USA Amerikanska vapenlagarna

Trump: ”Vapenfri skola drar till sig dåliga människor”

USA:s president Donald Trump öppnade i går för att lärare ska kunna vara beväpnade i skolan för att förhindra skolskjutningar. I ett inlägg på Twitter utvecklar han nu sitt resonemang.
”Det jag sa var att vi bör titta på möjligheten att ge dolda vapen till vapenkunniga lärare med erfarenhet från det militära eller särskilda utbildningar – bara till de bästa”, skriver han.
Presidenten skriver att om 20 procent av lärarna var beväpnade skulle de kunna skjuta tillbaka omedelbart om en ”barbarisk galning kommer till en skola med dåliga intentioner”.
”En ’vapenfri’ skola drar till sig dåliga människor. ATTACKERNA SKULLE UPPHÖRA!” skriver han.

Idag 13:31
Läs mer om Amerikanska vapenlagarna
EDDIE KEOGH / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2017/2018

Östersund ute ur Europa League – trots bragdmatch

Östersunds Europa League-äventyr är över. ÖFK gjorde en bragdartad match och vann returmötet mot Arsenal med 2–1 på bortaplan men Londonklubben gick vidare med 4–2 sammanlagt efter 3–0-segern i Östersund i första mötet.
Östersund chockade den engelska storklubben i första halvlek och gjorde två mål inom loppet av en minut. Hosam Aiesh satte 1–0 i den 22:a minuten och direkt efter gjorde Ken Sema 2–0 efter att ha fintat bort Hector Sellerin och bombat in bollen vid stolproten.
ÖFK:s bragdupphämtning kom av sig direkt i andra halvlek. Ronald Mukibi missade bollen grovt i eget straffområde och Sead Kolasinac bombade in reduceringen.
Östersund tröttnade ju längre andra halvlek gick och Arsenal fick kontroll på matchen.
– De har gjort en fantastisk match och åker ur med hedern i behåll, säger Kanal 9:s expert Anders Svensson.

20 min
Caroline och Selma Eckerdal från Östersund på väg till Arsenals hemmaarena Emirates Stadium. Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europa League 2017/2018

Tusentals ÖFK-fans på plats: ”Inget att förlora”

Tusentals fans till Östersunds FK har landat i London och laddar för matchen mot Arsenal. På Holloway Road, några kvarter från Emirates Stadium, har ÖFK-fansen abonnerat pubar för att ladda timmarna före match.
– Det här blir det största bortaföljet vi har haft med oss. 5 000 biljetter är sålda men det snackas om 7 000, säger Sven Bromée, som även var med på gruppspelsmatcherna i Bilbao och Berlin, till TT.
Viktor, som ska på matchen med sina bröder Jonas och Per, har följt laget länge och minns kval till division 1 och superettan.
– Det ska bli jäkligt kul. Vi har inget att förlora, säger han.

4 tim
Läs mer om Europa League 2017/2018
Daniel Suhonen, chef Katalys, till höger.  TT
Debatten om karenstid

”Två års karantän behövs om korruption ska stoppas”

Politiker som vill gå över till den privata sektorn måste vänta i minst 12 månader innan de tar ett nytt jobb, föreslår regeringen. Det är inte tillräckligt lång tid om man vill förhindra korruption, skriver Sigurd Allern, Ester Pollack och Daniel Suhonen på DN Debatt.
De tre debattörerna har tagit fram en rapport för tankesmedjan Katalys, som bland annat visar att Sverige är ”världsmästare” i snabb och obehindrad vandring mellan politik och näringsliv. För att åtgärda detta bör karantänstiden vara minst två år och också omfatta politiskt sakkunniga och rådgivare i regeringskansliet, föreslår debattörerna.
”För arbetarrörelsen är detta också en klassfråga av politisk betydelse. Hur ska annars problemen för regeringen att mobilisera mot privata vinstintressen i välfärden förklaras?”

16 min
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om karenstid

”Vi är ett av få länder som saknat regelverk”

Politiker ska inte kunna bli lobbyister över en natt, anser regeringen som föreslår nya karensregler för ministrar och statssekreterare som går till ett nytt jobb utanför staten.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kommenterade lagrådsremissen på en pressträff i dag.
– Vi är ett av få länder som inte har ett regelverk för övergångar mellan politik och näringsliv, sa han.
Lagförslaget omfattar inte politiker eller höga tjänstemän i kommuner och landsting. Ardalan Shekarabi uppmanar landsting och kommuner att själva ta tag i frågan.
– Det finns definitivt behov att titta närmare på hur det ser ut i kommuner och landsting. Det är dock mycket mer komplicerat att nationellt fatta sådana beslut, säger han.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli i år, vilket gör att ministrar och statssekreterare i den nuvarande regeringen omfattas om de får ett nytt jobb utanför staten.

Idag 14:49
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om karenstid

Toppolitiker som byter jobb kan sättas i karantän

Ministrar och statssekreterare som lämnar politiken och byter jobb ska kunna sättas i karantän i upp till ett år. Det väntas regeringen föreslå, enligt uppgifter till Ekot.
De senaste åren har flera fall där toppolitiker hoppat av och istället gått över till näringslivet väckt debatt. Flera andra länder har redan regler mot detta.
Enligt förslaget ska politiker bli skyldiga att meddela sina kommande uppdrag till en särskild nämnd som sedan fattar beslut om karantän om det finns intressekonflikter.

Idag 04:53
Läs mer om Debatten om karenstid
TT
Syrienkriget

FN-resolution om vapenvila hägrar: ”Tungt ansvar”

Omröstningen i FN:s säkerhetsråd om en vapenvila i Syrien väntas tidigast sent i kväll, svensk tid, och Sverige förhandlar in i det sista. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har sagt att landet är redo att överväga resolutionen, men landets FN-ambassadör Vassilij Nebenzia meddelade på torsdagskvällen att en rad ändringar behöver göras för att man ska acceptera utkastet. Utrikesminister Margot Wallström vågar inte ta ut något i förskott:
– Det ligger ett väldigt tungt ansvar på dem som eventuellt röstar emot. Men vi hoppas förstås att vi ska få stöd för resolutionen. Det behövs. Men det finns också en risk för veto. Vi är fullt medvetna om det, säger hon till TT.
Sverige och Kuwait lade sent i går kväll fram förslaget om en 30 dagars vapenvila i Syrien. Förslaget har bland annat fått stöd av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley som säger att det är ”dags att vidta omedelbara åtgärder”. Den stora utmaningen är att få med sig Ryssland, som strider på den syriska regimens sida i konflikten och som dessutom har möjlighet att lägga in ett veto eftersom landet är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet.
Vapenvilan skulle innebära att flyganfallen upphör för att humanitär hjälp ska nå fram till de drabbade i östra Ghouta, och för att de skadade och allvarligt sjuka ska kunna evakueras. Förslaget godkänner dock attacker mot de terrorstämplade jihadiströrelserna IS, al-Qaida och al-Nusrafronten.

Idag 12:31
Barn på sjukhus i östra Ghouta, tisdag. AMMAR SULEIMAN / AFP
Syrienkriget

Dödstalet stiger i Ghouta – 95 barn bland offren

Dödssiffran efter de senaste dagarnas attacker mot östra Ghouta har passerat 400. Det uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), enligt AFP. Den syriska regimen och deras allierade har sedan i söndags intensifierat sina bombningar av den rebellkontrollerade staden, där 400 000 civila befinner sig under belägring.
– Fem dagars lufträder och kraftig artillerield har dödat 403 civila, inklusive 95 barn, uppger SOHR i ett uttalande.
Läkare utan gränser uppger att 13 av de vårdinrättningar de stöttar har skadats eller förstörts de senaste tre dagarna. En läkare på ett av östra Ghoutas provisoriska sjukhus berättar om en allt mer akut brist på medicin och annan utrustning:
– Ibland måste vi återanvända sprutor, säger hon till CNN.

5 tim
Flicka på sjukhus i östra Ghouta på onsdagen. AMMAR SULEIMAN / AFP
Syrienkriget

Analyser: Maktvakuum efter IS kan förlänga kriget

Den ursprungliga konflikten i Syrien – mellan regimen och dess kritiker – känns nästan irrelevant idag, skriver BBC:s Sebastian Usher i en analys. I stället har Syrienkriget gått över till en rad ”minikrig” där de olika aktörerna försvarar sina egna intressen. Ryssland och Iran har allra mest investerat – både ekonomiskt, politiskt och militärt – men även USA, Turkiet och Israel spelar nyckelroller.
Kampen mot terrorgruppen IS gjorde faktiskt att de olika aktörerna – ”till och med regimen” – tillfälligt kunde göra gemensam sak, skriver Usher. Men när IS nu drivits bort från många av sina nyckelfästen riskerar den ökade internationella närvaron snarare att förlänga eller till och med förvärra konflikten, menar han.
SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg är inne på samma spår när han förklarar situationen i Syrien i en intervju med Morgonstudion:
– Det är ett slags maktvakuum som uppstått efter att man med gemensamma krafter besegrade IS.

Idag 15:49
Läs mer om Syrienkriget

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.