Tidigare Volkswagenchefen Oliver Schmidt greps i lördags i Florida i samband med biljättens utsläppsfusk. TT
VW:s miljöfusk

VW:s ledning togs på sängen av FBI:s gripande

Gripandet av den tidigare Volkswagenchefen Oliver Schmidt i Florida kom som en överraskning för biltillverkaren. Det uppger försäljningschefen Jürgen Stackmann för Reuters.
– Vi vet inte ens om det finns en koppling (till Dieselgate), sa Stackmann i samband med bilmässan i Detroit, och tillade att han förväntar sig mer klarhet de närmaste dagarna.
Schmidt som var chef för VW:s avdelning för regelefterlevnad i USA misstänks för försök till bedrägeri i samband med utsläppsfusket och kommer att ställas inför domstol under måndagen, skriver Reuters.

Toppnyheter

TT
Svenska blockpolitiken

SvD/Sifo: Ökat stöd inom M för samarbeten med SD

Sex av tio moderata väljare är positiva till ett samarbete med SD i sakfrågor, enligt SvD/Sifos nya mätning. För ett halvår sedan var fem av tio väljare av samma åsikt.
– Det är en signifikant ökning och en klar majoritet. Tittar man på totalen så är det även en tydlig förändring för hela borgerligheten, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till tidningen.
Samtidigt råder det delade meningar inom partiet. 21 procent är tveksamma eller vet inte vad de tycker om samarbete med SD. 16 procent svarar nej på frågan om samarbete.

Igår 20:08
Magdalena Andersson, arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ska de prata om EU, aborträtt eller Ryssland”

Efter Moderaternas utspel om att samtala med SD i enskilda frågor, undrar finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med Expressen vilka frågor det mer specifikt rör sig om.
– Är hon beredd att diskutera aborträtten, hbtq-personers rättigheter, utträde ur EU eller att man ska närma sig Ryssland med SD?
Kinberg Batra har tidigare sagt att möjliga samarbeten kan handla om buller- eller trafikfrågor, något Andersson betvivlar att det stannar vid.
M-ledaren har sagt att inget organiserat samarbete med SD kommer att inledas. Hon avfärdar Anderssons utspel om huruvida det gäller aborträtt och utträde ur EU.
– Det här vet ju Magdalena Andersson. Det handlar inte om det.

Igår 20:37
Anna Kinberg Batra möter pressen i riksdagen och kommenterar allianssamarbetet. Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

M står fast om SD-samtal: Kan inte utesluta ett parti

M-ledaren Anna Kinberg Batra står fast vid att man i enskilda samtal vill samtala med SD i riksdagens utskott. Centerpartiet har i dag kritiserat Moderaterna hårt och menat att partiet måste välja om man vill föra samtal med allianskollegorna eller med SD.
– Det har inte fungerat att utesluta ett av riksdagspartierna [...] även om vi inte delar gemensamma värderingar och inte vill regera med dem, sa Kinberg Batra när hon mötte pressen i riksdagen.
Hon underströk att det är med allianskollegorna man delar värderingar och vill bilda regering.
– Vi kommer inte inleda något organiserat samarbete med SD.

Igår 15:00
Läs mer om Svenska blockpolitiken
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Den nominerade miljömyndighetschefen Scott Pruitt. Cliff Owen / TT / NTB Scanpix

Miljömyndighetens arbete stoppas av Vita huset

Trump-administrationen har fryst arbetet på den amerikanska motsvarigheten till Naturvårdsverket, Environmental Protection Agency, efter installationen. Anställda på myndigheten har samtidigt fått munkavle. Via mejl har de beordrats att inte skicka ut pressmeddelanden, uppdatera bloggar eller myndighetens konton på sociala medier, skriver AP. Enligt nyhetsbyrån har myndighetspersonal varken svarat på telefonsamtal eller mejlförfrågningar under måndagen och tisdagen.

Igår 20:24
TT

Trump avslöjar val till HD senast nästa vecka

Nästa vecka kommer Donald Trump offentliggöra sitt val av domare till Högsta domstolen. ”Vi kommer verkligen att välja en storartad HD-domare”, meddelade presidenten under tisdagen. Trump har tidigare sagt att en ny domare var en av hans första prioriteter som ny president.
Vem som sitter som domare är av stor politisk betydelse i USA. Ämbetet är på livstid och innan domaren Antonin Scalia avled 2016 var det en majoritet konservativa domare, fem mot fyra, vilket ledde till att Republikanerna lovade att blockera Obama-admnistrationens varje val till posten.

Igår 19:08
Läs mer om Maktskiftet i USA
Maktskiftet i USA Trump & media
Sean Spicer. TT
Maktskiftet i USA Trump & media

Vita huset: Trump tror att miljoner röstade illegalt

Under tisdagens möte med pressen i Vita huset ställdes pressekreteraren Sean Spicer till svars för Donald Trumps påstående att miljoner obehöriga röstade i det amerikanska valet, vilket skulle ha lett till att Hillary Clinton fick fler av folkets röster.
Spicer upprepade att presidenten är övertygad om att så är fallet baserat på ”studier och rapporter” men presenterade inga bevis, skriver CNN. På en fråga om det i så fall inte rör sig om en valskandal av ”astronomiska proportioner” som borde utredas gav pressekreteraren svaret ”kanske”.

Igår 19:52
Presstalespersonen Sean Spicer i Vita husets pressrum på måndagen. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN

Republikaner i Washington stöder Trump i mediegrälet

Dagarna efter att Donald Trump svurits in som president handlar fortfarande mycket om hans relation till medierna. Bland republikaner i kongressen som Politico talat med får Trump en hel del stöd, även om några säger att de själva kanske skulle ha fokuserat på andra saker under sina första dagar.
Många instämmer i pressekreteraren Sean Spicers uttalande att pressens grundinställning är negativ redan från början, när det gäller Trump.
– Balansen har alltid legat lite mer på Demokraternas sida än på Republikanernas, säger senatorn Orrin Hatch från Utah. Media borde stå i mitten. Det är en rättmätig kritik.
Senatorn Jeff Flake från Arizona säger till Politico apropå Vita husets påstående att fler människor än någonsin såg Trump sväras in som president att han inte tror att dispyten är produktiv.
– Allt de hade behövt säga är: Lyssna, uppenbarligen jämför vi med ett historiskt tillfälle: den första afroamerikanska presidenten. Säg bara att det var en bra siffra med tanke på var Trump-väljarna befinner sig rent geografiskt i landet, eller någonting sådant.

Igår 11:51
Donald Trump i samband med middagen på måndagskvällen. Susan Walsh / TT / NTB Scanpix

Trump upprepar påstående om obehöriga röster

Donald Trump tycks ha svårt att släppa att Hillary Clinton fick fler röster än vad han fick i presidentvalet i november, rapporterar New York Times. Vid en sluten middag med kongressledare på måndagskvällen upprepade han påståendet att det var röster från obehöriga invandrare som kostade honom den segern.
Donald Trump har flera gånger, utan bevis, hävdat att röstfusk ledde till att Clinton fick fler röster. Påståendet kan inte styrkas av fakta och analyser av valet visar att det bara förekommit fyra dokumenterade fall av röstfusk, skriver Washington Post, som var först att berätta nyheten. Senare har förutom New York Times även den stora amerikanska nyhetsbyrån AP fått uppgifterna bekräftade av källor.
Clinton fick sammanlagt 2,8 miljoner fler röster än Trump, men Trump vann i rätt delstater och tog hem 304 av elektorsrösterna, mot Clintons 227.

Igår 06:26
Läs mer om Maktskiftet i USA
Ellinor Grimmark FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Abortkritiska barnmorskorna

Barnmorskan glad över lobbystöd: Mot strömmen

Ellinor Grimmark, som inte vill utföra aborter i egenskap av barnmorska och tagit sitt fall till Arbetsdomstolen, får juridiskt och ekonomiskt stöd av ADF, rapporterade Ekot tidigare i dag. Organisationen är en av världens mäktigaste och driver konservativt kristna frågor.
Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström säger till Ekot att hon inte ser något problem med stödet. Barnmorskan själv säger att hon kände till att ADF hade en roll men inte att hon var en så stor del av deras kampanj att påverka europeisk aborträtt.
– Det är lite extremt i Sverige att ha mina åsikter, det är väl det de tycker är intressant, att det är någon som går mot strömmen.

Igår 17:06
Arkivbild, anti-abortdemonstration i Stockholm 2005. Mats Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Professor: Ska följa lagen oavsett vad man tycker

Opinion Religionsfrihet gäller i Sverige men det betyder inte att individen har rätt att utöva sin religion eller andra individuella friheter som företrädare av ”det offentliga”. Det menar Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap. På SvD Debatt kommenterar han tisdagens inledande rättegång i Arbetsdomstolen, där barnmorskan Ellinor Grimmark hävdar rätten att vägra utföra abort.
”Varje anställd i det offentligas tjänst (inklusive barnmorskan Ellinor Grimmark) måste då följa lagen – precis som varje polis, domare, läkare, lärare, skattehandläggare, eller professor måste göra”, skriver Lindberg.

Igår 22:58
protester mot aborträtten SAUL LOEB / AFP

Ledare: ”Kristna högern tafsar på svensk aborträtt”

Opinion ”Vakna, nu tafsar kristna högern i USA på vår aborträtt”, skriver Lilian Sjölund i en ledare i Hela Hälsingland. Hon syftar på att en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer, Alliance Defending Freedom, ADF, har gett ekonomiskt och juridiskt stöd till en svensk barnmorska som inte vill utföra aborter på grund av sin kristna tro.
Enligt Sjölund verkar attacken mot aborträtten vara samordnad och välregisserad där KD inte har tagit ett tydligt avstånd. ”Är den sanktionerad hos partiet?” undrar hon och avslutar med att uppmana att ”fler än liberaler, feminister, RFSU och professor Agnes Wold ska inse vad som håller på att hända.”

Igår 14:05
Läs mer om Abortkritiska barnmorskorna
Jim Gottfridsson DENIS CHARLET / AFP
Handbolls-VM 2017

”Jag är fruktansvärt stolt”

Sverige föll mot handbollsnationen Frankrike vilket blir slutpunkten för VM, men det är inte utan stolthet som man åker hem.
– Jag är fruktansvärt stolt. Jag tycker vi kunde ha bjudit svenska folket på en semifinal i alla fall. Det tycker jag att vi är värda, säger mittnian Jim Gottfridsson till Sportbladet.
Albin Lagergren åkte på en lårskada i första halvleken vilket påverkade det svenska spelet i den andra.
– Vi får inte igång något kontringsspel men det beror mycket på att Albin inte kunde spela sitt försvarsspel, säger Gottfridsson till TT.

Igår 22:32
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rysaren: Frankrike slår ut Sverige ur handbolls-VM

Sverige är ute ur handbolls-VM efter kvartsfinalen mot Frankrike. Ett frenetiskt kämpande landslag förlorade med 30–33 mot stornationen.
Frankrike har de senaste 20 åren naglat sig fast i den absoluta världstoppen och har sedan mitten av 1990-talet plockat hem 17 mästerskapsmedaljer, varav den senaste kom i form av ett silver vid OS i Rio de Janeiro.
Nästa stora uppgift för Sveriges handbollsherrar kommer i maj, då kvalspelet till EM i Kroatien om ett år tar vid igen.

Igår 19:32
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Svensk VM-succé som ger handbollen framtidstro”

”Sveriges VM är över trots en heroisk insats mot Frankrike”, skriver Sportbladets Johan Flink. Sveriges nya, unga landslag har charmat en hel handbollsvärld. Men mot stornationen Frankrike räckte Kristján Andréssons lagbygge inte till.
Flinck skriver att landslagets prestation är en svensk VM-succé. ”För sättet man spelat på. För attityden man visat. För identiteten man byggt upp. För den framtidstro man gett svensk handboll.”

Igår 19:53
Läs mer om Handbolls-VM 2017
Akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset, akrivbild Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Platsbrist kan ha gjort att man dog i sjukhuskorridor

Karolinska sjukhuset utesluter inte att ett dödsfall på akutmottagningen under slutet av 2015 kan ha orsakats av hög arbetsbelastning och brist på tillgängliga vårdplatser. Det bekräftar sjukhuset för DN. En lex Maria-anmälan har upprättats.
En man kom in med buksmärtor och kräkningar och fick, efter att ha vårdats under dagen, en korridorplats på akuten. Han dog av en kraftig intern blödning, vilket personalen kan ha missat eftersom man inte gjorde några nya kontroller av bland annat puls, blodtryck och andningsfrekvens under vistelsen på mottagningen.

Igår 18:58
Gabriel Wikström. Arkivbilder. TT

Wikström: Oacceptabelt med så stora vårdskillnader

Den svenska förlossningsvården blir allt sämre. Det visar Socialstyrelsens senaste mätning som undersöker hur sjukvården förändras över tid. Exempelvis ökar andelen nyförlösta mammor som måste återinskrivas akut.
Socialstyrelsens rapport pekar ut förlossningsvården och en rad andra vårdområden där skillnaderna mellan landstingen är slående stora. Det är oacceptabelt, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till TT. Han menar att regeringen satsat för att vården ska vara bra oavsett var i Sverige man bor.
– Vi har höjt statsbidragen till landstingen och, exempelvis, satsat på standardiserade vårdförlopp för olika cancerdiagnoser.

Igår 13:59
Arkivbil. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Oroväckande” ökning av förlossningsskador

Allt fler överlever sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes och cancer. Men det finns stora regionala skillnader inom vård och hälsa, konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport. Exempelvis när det gäller väntetider, strokevård, fallskador och förlossningsvård.
I Gotlands län får till exempel 93 procent av patienterna en planerad operation inom 90 dagar. I Örebro län är motsvarande andel bara 52 procent.
– Vi har flera resultat som pekar mot att tillgängligheten till vården kan förbättras, och detta syns även i internationella jämförelser, säger utredaren Martin Lindblom i ett pressmeddelande.
Rapporten pekar dessutom på ”en liten, men oroväckande” ökning av förlossningsskador bland nyfödda barn.

Igår 10:34
Läs mer om Framtiden i sjukvården

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.