Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Wallenstam: Skedde senast under Lehman-kraschen

Beslutet att omvandla 90 bostadsrätter till hyresrätter togs på måndagen direkt efter en visningshelg med svalt köpintresse, säger bostadsbyggaren Hans Wallenstam till DI. Enligt Wallenstam så har liknande omvandlingar bara gjorts två gånger tidigare.
– Det var under 2008-2009, i samband med Lehman-kraschen, säger han.
Enligt Hans Wallenstam är det ingenting som egentligen har förändrats i utgångsläget på marknaden. Han tror att potentiella köpare blivit osäkra efter skriverier om de höga bostadspriserna.

Toppnyheter

Japans premiärminister Shinzo Abe.  Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix
Valet i Japan

Tokyobörsen mot nytt rekord efter Abes seger

Tokyobörsen steg på måndagen efter att premiärminister Shinzo Abe som väntat segrat i det nyval han utlyste för några veckor sedan. Vid 05.15-tiden var huvudindexet Nikkei 225 upp över 0,9 procent, medan det bredare Topix-indexet stigit 0,8 procent.
Därmed är Tokyobörsen på väg mot den längsta perioden av uppgångar någonsin, skriver AFP.
Uppgångarna stärks även av fredagens besked att den amerikanska senaten röstat igenom en federal budgetplan. Det har fått marknaden att åter hoppas på att president Donald Trumps skattereform kan bli verklighet.
– Budgeten undanröjer ett hinder för Trumps mycket efterlängtade skattesänkningar, säger Axitraders marknadsstrateg Greg McKenna till AFP.
Även Hongkongs Hang Seng-index steg på måndagsmorgonen och var vid 05.15-tiden upp 0,6 procent, medan Shanghais kompositindex var i princip oförändrat.

1 tim
Illustrationsbild.  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Guldpriset sjunker i Asien – dollarn stärks mot yenen

Guldpriset backade i Asien på måndagen, samtidigt som den amerikanska dollarn stärktes mot flera stora valutor, skriver Investing.com och Reuters.
Guldterminerna för leverans i december backade 0,2 procent till 1 277,39 dollar. Prisdippen härrör främst från helgens val, där premiärminister Shinzo Abe vann med stor majoritet.
Valsegern drog också ner yenen, främst på grund av Abes löften om fortsatta stimulanser i den japanska ekonomin. Under natten nådde dollarn sin högsta nivå gentemot yenen på tre månader.

23 min
Läs mer om Valet i Japan
Polisavspärrningarna i Ängelholm, natten mot söndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta föremålet i Ängelholm

Uppgift: Brandfarlig vätska hittad vid husrannsakan

Polis har gjort husrannsakan och hittat brandfarlig vätska hemma hos den 21-årige man i Ängelholm som anhållits misstänkt för mordförsök, enligt uppgifter till Aftonbladet. Tidningen skriver också att en ryggsäck som mannen bar vid dådet ska ha innehållit pamfletter med religiöst material.
21-åringen greps efter att ha kastat in vad som tros vara brandbomber genom fönstret på en krog, natten mot söndagen. Flaskorna som kastades in antändes aldrig. Utanför krogen ska mannen ha stått beväpnad med kniv. Han ska också ha burit något som krogpersonalen uppfattade som ett bombbälte. Vid lunchtid på söndagen kommenterade polis den senare uppgiften för SVT Helsingborg och uppgav att det sannolikt rört sig om ett ofarligt föremål.
Ingen person skadades allvarligt vid händelsen.

Igår 22:15
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

21-årig man anhållen efter attacken i Ängelholm

En 21-årig man har anhållits misstänkt för försök till mord, efter att ha kastat in vad som tros vara brandbomber genom fönstret till en krog i Ängelholm vid 01-tiden i natt, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Enligt uppgifter från krogen bar mannen på något som liknade ett bombbälte. Polisen har under söndagen uppgett för SVT att man tror att föremålet varit ofarligt, men att man ännu inte kan säga helt säkert.
På restaurangens Facebooksida står det att det var ”flera” brandbomber som kastades in genom fönstren. Polisen vill inte kommentera några detaljer kring föremålen eller den anhållne mannen.
– Allt behöver bearbetas enligt våra rutiner och regler. Det tar ett tag att sammanställa en helhetsbild av händelsen, säger Kim Hild, presstalesperson på polisregion Syd.

Igår 10:27
Polisens kriminaltekniker tar hand om föremål i en butiksentré ett stenkast från nattklubben i centrala Ängelholm TT

”Man tror inte att det ska hända sånt i en liten stad”

Restaurangägaren Jim Nilsson berättar nu sin version av det som hände på krogen i Ängelholm på natten mot söndag, då en man kastade in ett farligt föremål i lokalen. Den 21-årige mannen har anhållits misstänkt för mordförsök.
– Man tror inte att det ska hända sånt här i en liten stad, det händer i Paris eller London, säger han till Helsingborgs Dagblad.
På restaurangens Facebooksida skriver han: ”Mannen bar på en stor kökskniv och han hade på sig något som liknade ett bombbälte med elektronik”. Polisen uppgav under söndagen att man tror att föremålet är ofarligt.
En person skadades av glassplitter. ”Tack gode gud att ingen kom till allvarlig skada och ett stort tack till alla som hjälpte till att fånga gärningsmannen och säkra platsen”, står det också i inlägget.

Igår 08:46
Läs mer om Misstänkta föremålet i Ängelholm
Margot Wallström, arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripne KI-forskaren i Iran

Margot Wallström: Tar upp detta med Iran på hög nivå

Sverige tar frågan om den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali till högsta ort i Iran. Det säger utrikesminister Margot Wallström i en skriftlig kommentar till TT. Djalali greps under en föreläsningsresa 2015. Hans fru fick besked om dödsdomen via Djalalis advokater under gårdagen.
”Med anledning av dessa allvarliga uppgifter tar vi omedelbart upp detta med iranska företrädare på hög nivå”, skriver Wallström.
Wallström skriver också att Sverige fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla former. ”Dödstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning.”
Djalali är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Myndigheterna i landet anklagar honom för spioneri men enligt Svenska Amnesty vilar anklagelserna på mycket vaga grunder.

Igår 18:27
Ahmadreza Djalali Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

KI-forskaren Ahmadreza Djalali dömd till döden

Ahmadreza Djalali, forskare vid Karolinska institutet, har dömts till döden i Iran, skriver Expressen.
– Vi har tagit del av mycket allvarliga uppgifter som tyder på att han har dömts till döden, säger Lina Eidmark på UD, till tidningen.
Djalali och hans familj är iranska medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Eidmark säger till tidningen att UD omedelbart ska ta upp fallet med iranska företrädare på hög nivå.
Djalali greps i samband med en föreläsningsresa till Iran i oktober 2015. Myndigheterna i landet anklagade honom för spioneri och rättegången startade i september i år. Svenska Amnesty menar att anklagelserna vilar på mycket vaga grunder.

Igår 13:06
Vida Mehrannia Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hustrun till dödsdömde forskaren: Kan inte tro det

KI-forskaren Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia är ledsen och chockad över beskedet om att iransk domstol har dömt hennes make till döden.
– Jag kan inte tro att det är sant, säger hon till Expressen.
Ahmadreza Djalali är forskare i katastrofmedicin och har permanent uppehållstillstånd i Sverige men är iransk medborgare. Familjen, som även omfattar två barn, bor i Kista.
Djalali ringde sin familj från fängelset i går kväll. Hustrun säger till tidningen att han inte mår bra.
Iran anklagar forskaren för spioneri och grep honom under en föreläsningsresa. Enligt Amnesty är grunderna för anklagelserna mycket vaga.

Igår 14:06
Läs mer om Gripne KI-forskaren i Iran
TT
#MeToo-uppropet

Busch Thor: ”Starkt att se så många kroka arm”

Över hela världen vittnar kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp i kampanjen #MeToo.
– Det här är det största som har hänt på jämställdhetsområdet på oerhört lång tid och det kommer från kvinnors vrål, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i SVT Agenda.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att det är ett ”ok av skam” som har lyfts från kvinnor och att många nu känner sig fria att berätta om sina erfarenheter.
– Det är starkt att se så många människor kroka arm.
Regnér säger att staten har ett stort ansvar att förändra mansnormen.
– Det har varit otroligt viktigt med särlagstiftning, abortlagstiftning, dagis, att vi har system som gör att kvinnor förvärvsarbetar. Allt för att stödja jämställdhetsarbetet, säger Regnér.
Ebba Busch Thor talar om vikten av poliser och att anmälningar tas på allvar, samt skärpt lagstiftning. Regnér kritiserar vad hon ser som ett ensidigt fokus på fler poliser.
– Du vill ha poliser i skolan och överallt, men man måste ju ha en tanke med det.

Igår 19:30
Jämställdhetsministern Åsa Regnér (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regnér lovar förslag om samtycke före årsskiftet

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lovar att regeringen ska samla fack och arbetsgivare för att få en uppfattning om vad som behöver göras åt problemen med sexuella trakasserier. Det sa hon i samband med sitt tal på #MeToo-demonstrationen på Sergels torg i Stockholm i dag, rapporterar Ekot.
Regnér sa också att man före årsskiftet ska komma med ett förslag om en lag om samtycke. Sedan tidigare är det känt att avsikten har varit att lägga fram ett förslag innan 2018.

Igår 16:08
Henrik Wall och Oscar Bolyos. TT

Män på demonstrationen: Ska vara en smäll i ansiktet

TT har talat med flera män som deltog i #MeToo-demonstrationen på Sergels torg i Stockholm. Flera av dem säger att män måste börja prata med varandra om övergrepp och börja agera när andra går över gränsen.
– Jag är väldigt berörd av allt som har skett. Det ska vara en smäll i ansiktet för män, det är vi som ska förändras, säger Oscar Bolyos, 20, till nyhetsbyrån.
Henrik Wall, 41 år, deltog också i manifestationen. Han tycker att det är på tiden att problemen synliggörs.
– Jag har känt till det innan, men det är överväldigande när alla säger att de har varit med om det.
Manifestationer har hållits över hela landet i dag, bland annat i Malmö, Göteborg, Hudiksvall, Visby, och Kristinehamn.
I Göteborg trotsade många regnet för att delta, skriver GP.
– Att folk kom hit i det här ruskvädret och stannade kvar i två timmar är fantastiskt, säger arrangören Nora Myrne Widfors efteråt till tidningen.

Igår 14:24
Läs mer om #MeToo-uppropet
Katalanska ledare vid en protest i Barcelona i går/Mariano Rajoy. TT

”Tror inte att Katalonien lämnar makten frivilligt”

Det finns risk för nya våldsamheter i Katalonien efter gårdagens besked att den spanska regeringen vill sparka regionstyret och utlysa nyval. Det skriver nyhetsbyrån AP i en redogörelse av det politiska schackspelet.
Senaten väntas nästa vecka rösta igenom premiärminister Mariano Rajoys förslag om att tillfälligt ersätta det katalanska styret med ministrar i Madrid. Men Kataloniens ledare Carles Puigdemont är pressad av separatisterna att sätta hårt mot hårt.
– Jag tror inte Puigdemont kommer lämna över makten bara för att han får ett brev från regeringen. Rajoy kommer snart inse att detta kommer bli väldigt svårt att driva igenom, säger analytikern Josep Ramoneda till AP.

Igår 18:19
Bild från Barcelona under självständighetsomröstningen den 1 oktober. Emilio Morenatti / TT / NTB Scanpix

Utrikesministern: Många bilder på polisvåld är fejk

Många upprördes över den spanska polisens behandling av katalanska separatister i samband med självständighetsomröstningen den 1 oktober. Nu menar Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis att flera av bilderna är falska.
– Det är bevisat att många av de bilderna var fejk. Inte alla, men många, säger han i en intervju med BBC.
Enligt Dastis kommer den spanska polisen inte att göra några fler gripanden av katalanska politiker. Sedan tidigare är två separatistpolitiker gripna.

Igår 13:28
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Yves Daccord/demonstration på Södermalm i Stockholm i protest mot utvisningarna till Afghanistan. I mitten aktivisten Fatemeh Khavari. TT
Svenskt mottagande

Röda korset: Finns ingen säker del av Afghanistan

Afghanistan är inte tillräckligt säkert för att man ska kunna utvisa människor dit. Det säger Yves Daccord, generaldirektör för Internationella Rödakorskommittén, till SVT:s Agenda.
Frågan har varit omdebatterad i Sverige under hela hösten och i förra veckan tvångsutvisades tio personer till Afghanistan.
– Om jag bara ser det från ett humanitärt perspektiv är vår bild att Afghanistan befinner sig i en väldigt, väldigt svår situation. Det finns ingen säker del av Afghanistan, säger Daccord.

Igår 19:57
Ulf Kristersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: M förtjänar beröm och inte hätsk kritik

Opinion Expressens Anna Dahlberg skriver i sin ledare att det är ”uppenbart att något måste göras” åt flyktingsituationen och att Moderaterna förtjänar beröm och inte kritik för att lagt om migrationspolitiken.
Hon menar att partiet gjort ett försök att driva en mer ärlig debatt och undrar vad som egentligen menas med uttrycket ”vi måste värna asylrätten”.
”Det finns i dag inget lagligt sätt att ta sig till EU och utöva rätten att söka asyl – av det enkla skälet att unionen skulle kollapsa om det gjorde det”, skriver Dahlberg.
Aftonbladets Karin Pettersson menar att det pågår en kampanj ”från delar av borgerligheten” att jämställa Sverigedemokraterna med Vänsterpartiet, för att utmåla V som demokratiskt opålitligt. Syftet, skriver Pettersson, är att göra det fritt fram för de borgerliga att samarbeta med SD.
”Detta är en argumentation som inte håller ihop i något led”, anser hon.

Igår 07:02
Läs mer om Svenskt mottagande

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.