Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Omvärlden om Israelbeslutet

Wallström: ”Jerusalem är huvudstad för två stater”

Det råder stor samsyn bland EU-länderna om att inte ge stöd åt USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad, enligt utrikesminister Margot Wallström (S). EU:s Mellanösternpolitik kommer även i fortsättningen bygga på en tvåstatslösning, säger hon efter EU-länderna frukostmöte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till TT.
– Vi håller fast vid vår position med Jerusalem som huvudstad för två stater.
Hon tror inte heller att något EU-land kommer att göra som USA och besluta om att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Toppnyheter

Den bärgade ubåten/åklagaren Jakob Buch-Jepsenpå tisdagens presskonferens. TT
Mordet på Kim Wall

Expert tror Madsen döms: ”Värsta jag läst på 30 år”

Kriminologen Leif GW Persson är övertygad om att Peter Madsen mördat journalisten Kim Wall på ungefär det sätt som åklagare och polis hävdat. I dag offentliggjordes åtalet som innehåller flera brutala detaljer om det misstänkta tillvägagångssättet. Madsen misstänks ha utsatt journalisten för grovt våld med sexuella inslag.
– Det som gör mig förvånad är att han ska ha förberett det, säger Leif GW Persson i SVT:s program Veckans brott.
Enligt åklagaren har Madsen tagit med sig verktyg som han använt under mordet.
Brottsmålsadvokaten Lars Kruse hyllar de danska mordutredarna och kallar det ”ett enormt stycke polisarbete”. Det är osannolikt att Madsen frias från mordanklagelserna, menar han.
– Detta är nog, så som åtalet är utformat, det värsta jag läst på de 30 år jag hållit på, säger Kruse till Sydsvenskan.

1 tim
Peter Madsen efter att ha blivit upplockad från den sjunkande ubåten BAX LINDHARDT / Scanpix Denmark
Mordet på Kim Wall

Åklagaren: Madsen förberedde mordet på Wall

Peter Madsen förberedde och planerade mordet på Kim Wall, enligt åklagaren. Det framgår i åtalet mot Madsen, som offentliggjordes i dag, enligt SVT Nyheter Skåne.
Enligt stämningsansökan ska Madsen ha tagit med sig flera verktyg ombord på ubåten och sedan använt dessa för att binda fast, förgripa sig på och mörda Kim Wall. Han misstänkts ha utsatt henne för mycket grovt sexuellt våld. Dödsorsaken är fortfarande oklar.

Idag 12:23
Ubåten UC3 Nautilus Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Madsen misstänks ha använt kraftigt våld

Den mordåtalade ubåtskonstruktören Peter Madsen ska enligt åtalet tagit livet av Kim Wall genom kraftigt våld. Det framgår av åtalet som i dag blivit offentligt.
Enligt Aftonbladet ska Madsen ha förgripit sig på Wall innan han dödade henne. Någon exakt dödsorsak framgår inte av stämningsansökan, men enligt åklagaren ska mordet ha skett genom kvävning eller genom att han använt våld som orsakat skärskador, skriver TT. Madsen ska enligt åtalet ha använt en kniv, rapporterar DR.
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen yrkar på livstids fängelse eller förvaring, ett tidsobestämt straff, vid fällande dom.

Idag 12:44
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Trumps USA Rysskontakterna
J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Även Comey har fått frågor – om Trumpanteckningar

Den tidigare FBI-chefen James Comey, som sparkades av Donald Trump förra våren, har frågats ut i Rysslandsutredningen. Comey ska enligt New York Times källor ha intervjuats förra året och det centrala ska ha varit minnesanteckningar som FBI-chefen skrev om sina möten med Trump.
I en av anteckningarna ska Comey, vilket har rapporterats tidigare, ha skrivit att Trump bett honom avsluta utredningen av den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Flynn har medgett att han ljugit om sina möten med ryska företrädare.
Tidigare i dag rapporterade New York Times att justitieminister Jeff Sessions frågats ut av den särskilde åklagaren Robert Muellers team.

2 tim
Jeff Sessions. arkivbild. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Jeff Sessions utfrågad ”i timmar” av Muellers team

USA:s justitieminister Jeff Sessions frågades under förra veckan ut i Rysslandsutredningen, som bland annat undersöker Donald Trumps kampanjmedarbetares eventuella samarbete med Ryssland. Det rapporterar New York Times. En talesperson, Sarah Isgur Flores, bekräftar utfrågningen av Sessions.
Enligt tidningen är det första gången som någon av Trumps ministrar frågats ut i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning. New York Times skriver att utfrågningen av Sessions ha pågått i flera timmar.

6 tim
Donald Trump, Jeff Sessions och Christopher Wray. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Sessions krav fick FBI-chef att hota med uppsägning

FBI-chefen Christopher Wray ska ha hotat med att avgå efter att han pressats att göra sig av med flera högt uppsatta medarbetare, enligt källor. Enligt Axios ska kraven ha gällt den vice FBI-chefen Andrew McCabe. Enligt CNN ska Sessions även velat ha bort byråns ledande jurist, James Baker.
Det är inte känt om Sessions velat se medarbetarna uppsagda eller omplacerade.
McCabe har den senaste tiden kritiserats för hur utredningen av Hillary Clinton mejl hanterats. FBI-medarbetare ska sinsemellan ha uttryckt sig nedlåtande om Donald Trump vilket gjort att deras oberoende har ifrågasatts.
Christopher Wray efterträdde James Comey som under uppmärksammade omständigheter sparkades av Trump.

5 tim
Läs mer om Rysskontakterna
Rebecca Liljeberg, Lukas Moodysson, producenten Lars Jönsson samt Alexandra Dahlström, 1999. Tobias Röstlund / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

Dahlström om talet som välte galan 1999: ”Stolt”

På Guldbaggegalan 1999 fick Fucking Åmål pris som bästa svenska film. Galans värd Loa Falkman avbröt skådespelaren Alexandra Dahlström när hon i sitt tacktal uttryckte kritik mot ”sexism och utseendefixering”.
– Du mitt lilla hjärta, bröt Falkman in.
I en uppdatering på sociala medier skriver Dahlström i dag: ”Tänk om den här femtonåringen hade vetat vilken massiv våg av ilska, systerskap och mod som äntligen skulle genomskölja vårt samhälle idag.”
Dahlström skriver också att hon fortfarande är stolt över sitt 15-åriga jag.
På gårdagens Guldbaggegala genomfördes flera manifestationer för uppropet #tystnadtagning och för att uppmärksamma övergrepp och trakasserier i branschen.

42 min
Lena Endre var en avskådespelarna i manifestationen. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

Svartklädda skådespelare hand i hand på röda mattan

En manifestation hölls på röda mattan för #metoo och uppropet #tystnadtagning inför måndagens Guldbaggegala. Kvinnliga skådespelare anlände hand i hand, klädda i svart, till tonerna av en sambaorkester.
I början av november gick hundratals kvinnliga skådespelare ut och berättade om övergrepp inom film- och teatervärlden. Uppläsningarna av vittnesmålen fick stor uppmärksamhet.
På Golden Globe-galan nyligen klädde sig många skådespelare också i svart för att uppmärksamma Hollywood-uppropet Time’s up.

Igår 16:36
 Skådespelerskor från teateruppropet #tystnadtagning kommer hand i hand till tonerna av en sambaorkester till Guldbaggegalan 2018 på Cirkus i Stockholm Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guldbaggegalan

”Hur ser ni på snedvridna statistiken, SVT och SFI?”

Opinion Om man ska komma till rätta med övergrepp och trakasserier mot kvinnor i film- och tv-branschen är det viktigt att börja prata om de strukturer som har möjliggjort dem. Det skriver skådespelarna bakom uppropet #tystnadtagning i en debattartikel på SvD:s debattsida och som publicerades i går i samband med Guldbaggegalan.
De tar upp flera jämställdhetsbrister i filmbranschen. Bland exemplen finns att Svenska filminstitutet (SFI) ger mer pengar i stöd till män och att SVT:s dramaproduktioner bara har innefattat en fjärdedel kvinnliga regissörer.
”Och SFI och SVT: hur ser ni på att statistiken, som vi redovisar här, så tydligt visar hur makten snedfördelas?”, skriver debattörerna och hoppas att fler kvinnor ska ges möjlighet att vara regissörer och upphovspersoner. För då ”kommer vi inte bara kommer att få se fler roller för kvinnor utan också intressantare och mer komplexa sådana”, avslutar skådespelarna.

Idag 08:54
Läs mer om Guldbaggegalan
Berg. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Samebyns ordförande om domen: ”En sten som föll”

Ordföranden i Girjas sameby Matti Berg är lättad efter hovrättens dom. För Norrbottenskuriren beskriver han utfallet som en ”fantastisk seger”. Samtidigt konstaterar han att domstolsprocessen lär fortsätta upp till Högsta domstolen. Att hovrätten slog fast att staten är skyldig att betala rättegångskostnaderna på 4,3 miljoner kronor var ett för honom efterlängtat besked.
– Det var en sten som föll när jag läste det. Även om principfrågan är viktig är det mycket pengar för en sameby och för det samiska samhället, säger han till tidningen.

3 tim
Alhem. Arkiv. Drago Prvulovic / TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

”Det här var ett sämre utfall för samebyn”

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem anser att hovrättens dom gav sämre utfall för Girjas sameby jämfört med den i tingsrätten.
– Den är lite mindre avståndstagande mot staten än tingsrättens dom. Enligt det avgörandet hade samebyn fullständigt rådanderätt över allt, säger han till Norrbottenskuriren.
Han konstaterar ändå att domen är att betrakta som en seger för samebyn, eftersom staten får betala hela rättegångskostnaden.

2 tim
Samebyns ordförande Mats Berg, advokaterna John Olsson och Peter Danowsky. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

Advokaten om domen: ”Svårsmält slutsats”

Advokaten Peter Danowsky, som företräder Girjas sameby, kallar hovrättens dom för ”väldigt komprimerad och komplicerad”.
– Till skillnad från tingsrättens dom som var ren och rak är hovrättens dom är mera åt ett kompromisshåll och mycket svårare att bedöma, säger han till TT.
Enligt honom är det en besvikelse att samebyn inte ges ensamrätt till jakt och fiske i byns fjällområde.
– Det är en svårsmält slutsats, att man har en bättre rätt men likväl inte rätt att bestämma i förhållande till staten.
Hovrättspresidenten Margareta Bergström sammanfattar domen så här:
– Samebyn har vunnit i den principiella frågan, men inte i den andra.

Idag 14:32
Läs mer om Samebyn mot staten
Zainab Ansaris pappa håller upp en bild av sin dotter. B.K. Bangash / TT / NTB Scanpix
Barnmorden i Pakistan

Man gripen för mordet på 6-åriga Zainab i Pakistan

En 24-årig man har gripits misstänkt för att ha våldtagit och mördat den sex år gamla flickan Zainab Ansari – ett fall som har skakat Pakistan.
På en pressträff meddelar myndigheterna att den misstänktes dna matchar prover från brottsplatsen.
Flickan var det tolfte barnet som mördats och våldtagits inom två kilometers radie i området Kasur under loppet av två år, skriver AFP. Enligt polisen förekommer den gripnes dna i sex av de andra fallen.
Zainab Ansaris kropp hittades på en soptipp tidigare i januari och polisens oförmåga att lösa barnmorden har vållat ilska och upplopp på flera platser i landet.

3 tim
Shahbaz Sharif, till höger. Ameen Ansari, flickans pappa, till vänster. ARIF ALI / AFP
Barnmorden i Pakistan

Knyts till sex andra mord: ”Han är en seriemördare”

Dna knyter en gripen 24-årig man till morden på sju av de tolv barn som inom loppet av två år mördats i samma område i Pakistan, uppger polis och myndigheter på en pressträff enligt AFP.
Den sexåriga flickan Zainab Ansari, som hittades död på en soptipp, är ett av morden. Enligt polisen ska den misstänkte ha bott nära flickans familj.
Morden har väckt starka reaktioner i landet. Förra veckan rapporterade BBC att en man som felaktigt pekats ut som förövare i ett av de andra barnmorden kan ha dödats av polis. Trots det säger sig myndigheterna nu vara säkra på att ha gripit rätt man.
– Han är en seriemördare, säger Shahbaz Sharif, chefsminister i provinsen Punjab.

3 tim
Läs mer om Barnmorden i Pakistan

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.