Donald Trump/Svenska fans vid fotbolls-EM.  AP
Sverigebilden

Washington Post: Svenskar oroas över Trump

Donald Trump har uttryckt oro över utvecklingen i Sverige. Men svenskarna å sin sida är oroliga över Trump. Det skriver Washington Post som i en analys har uppmärksammat gårdagens Novus-studie om svenskarnas inställning till den amerikanske presidenten.
Studien som gjordes för SR Ekot visade att bara 10 procent av svenskarna uppger att de gillar den amerikanske presidenten, medan 80 procent av de tillfrågade ogillar honom. Washington Post lyfter fram statsvetaren Sören Holmberg, som säger att Trumps impopularitet överträffar både den tidigare italienske premiärministern Silvio Berlusconi och Rysslands president Vladimir Putin.
”Trumps kommentarer om Sverige förra månaden hjälpte nog inte”, skriver tidningen, som noterar att mätningen gjordes strax efter att Trump i ett tal hänvisade till en attack i Sverige som aldrig hänt.

Läs även

Om opinionsmätningen

Undersökningen gjordes 2-8 mars på en slumpmässigt rekryterad webbpanel av opinionsinstitutet Novus. Totalt intervjuades 1 031 personer.

Toppnyheter

Tina Magnergård-Bjers/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten 2017

Löfven sågar kritiken om slösaktighet: ”Snälla nån”

Riksdagens budget har fått kritik av oppositionen och flera ekonomer för att riskera överhettning, genom att dra på med stora reformer när ekonomin redan är stark.
– Snälla nån. Här har vi ett utrymme på 80 miljarder kronor, vi har vänt ett stort budgetunderskott till ett stort överskott igen, säger statsminister Stefan Löfven till TT under FN:s pågående högnivåmöte i New York.
Hälften av de 80 miljarderna används för att betala av på statsskulden och resten till att bygga mer bostäder, grundskolor, förskolor och gymnasieskolor, menar Löfven.
– Det ska också sägas att Sveriges befolkning har vuxit, till skillnad mot många andra länders. Och därmed måste vi investera för att se till att välfärden fungerar, säger han.

Igår 19:34
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken: Regeringen festar som om morgondag saknas

Bortslösad högkonjunktur, som bränt valfläsk eller en sockerchock. Så beskriver Allianspartierna regeringens budget. Populistisk, anser Sverigedemokraterna.
En av kritikerna var Liberalernas Mats Persson.
– Regeringen festar som att det inte fanns någon morgondag. Detta sker i ett läge där Riksbanken har minusränta, där vi ser tecken på en överhettning på bostadsmarknaden, sa Persson enligt TT.
Finansminister Magdalena Andersson (S) försvarade sig mot kritiken om slöseri.
– Kritiken klingar falskt när den kommer från partier som efterlämnade ett budgetunderskott på 60 miljarder, sa hon inför riksdagsdebatten.
Samtidigt sa sig Vänsterpartiet vara nöjda med att få stort genomslag för partiets politik i budgeten.
– Jag blir varm när jag tänker på den skillnad den här budgeten kommer att göra för många ensamstående föräldrar, barn och unga, sjuka och pensionärer, sa Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson.

Igår 14:32
Magdalena Anderson.  Alexander Larsson Vierth /TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Andersson: ”Kritiken klingar falskt”

Regeringen har i dag presenterat sitt förslag till budget för 2018. Finansminister Magdalena Andersson genomförde strax efter lunch den traditionsenliga budgetpromenaden till riksdagen.
Andersson avfärdar kritiken om att budgeten skulle vara en slösarbudget.
– Kritiken klingar falskt när den kommer från partier som efterlämnade ett budgetunderskott på 60 miljarder. Vi håller oss till det ramverk som är bestämt av riksdagen, säger hon.
Andersson bar bara en del av budgeten, som totalt är på 3 906 sidor och i år väger 10,5 kilo. Den innehåller satsningar för över 40 miljarder kronor, bland annat föreslås höjt barnbidrag med 200 kronor.
Oppositionen kritiserar budgeten för att vara slösaktig och menar att det är fel att gasa mitt i högkonjunktur.

Igår 10:32
Läs mer om Höstbudgeten 2017
Räddningsarbetare vid Enrique Rebsamen-skolan. STAFF / TT NYHETSBYRÅN
Jordskalvet vid Mexico City

Sökarbetet desperat: ”De drar ut fler och fler barn”

Föräldrar och anhöriga till saknade barn har samlats vid Enrique Rebsamen-skolan i Mexico City där räddningsarbetet pågår för fullt. Ett trettiotal barn har konstaterats döda, men flera tros fortfarande kunna vara vid liv.
– De drar ut fler och fler barn, men vi vet ingenting om min dotter, säger Adriana Fargo som har en sjuårig flicka på skolan.
Tiden att få ut överlevande börjar bli knapp. En räddningsarbetare säger till The Guardian att hoppet om att hitta människor vid liv börjar rinna ut och att sökarbetet försenas av den stora försiktighet som krävs.
– Ingen kan förstå den smärta jag känner just nu, säger Adriana Fargo.

Igår 21:11
Räddningsarbetare söker vid Enrique Rebsamen-skolan i går. Carlos Cisneros / TT NYHETSBYRÅN

Barnens nödrop på Whatsapp: ”Vi är törstiga”

”Hjälp oss, vi är törstiga”. Så löd Whatsapp-meddelandet som flickan Fatima skickade från rasmassorna vid Enrique Rebsamen-skolan i Mexico City efter gårdagens jordbävning, skriver mexikanska El Universal. 32 barn har konstaterats döda sedan skolan kollapsat men elva elever saknas fortfarande och sökarbetet fortsätter.
I meddelandet, som skickades när mobilnätet fortfarande fungerade, skrev Fatima att hon var tillsammans med fyra elever som alla var vid liv. I nuläget är det oklart om hon återfunnits.
– Tack gode Gud för att min flicka lever, ska Fatimas mamma ha ropat, enligt El Universal.

Igår 14:26
SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN

Över 200 döda i skalvet – 20 barn dog i skola

Över 200 personer har dött i det kraftiga jordskalvet i Mexiko, rapporterar AFP. Flera bränder rasar i Mexico City, där över 40 byggnader har rasat och ett tiotal personer bekräftats döda. Antalet döda justerades nyligen ner av chefen för civilförsvaret, Luis Felipe Puente.
20 barn och två vuxna som befann sig inne i en skola i Mexico City dog när byggnaden rasade, rapporterar lokala medier. Ett 30-tal barn saknas fortfarande.
Jordbävningen inträffade på årsdagen av det skalv som 1985 dödade 10 000 personer. Bara två timmar före skalvet hölls den årliga jordbävningsövningen runt om i landet till minne av händelserna 1985.
– Jag kan inte sluta gråta. Det är samma mardröm som 1985, säger Georgina Sanchez till AFP.

Igår 05:01
Läs mer om Jordskalvet vid Mexico City
Finansminister Magdalena Andersson (S) under budgetpromenaden 2017. Alexander Larsson Vierth /TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om budgeten

Analyser: Är 40 miljarder som investeras i valrörelsen

”Jag har aldrig upplevt en så utpräglad valbudget som årets”, skriver Expressens politiska kommentator K-G Bergström i en analys av regeringens höstbudget. Ovanpå det stal regeringen de borgerligas paradfråga och annonserade skattesänkningar med sju miljarder 2018, skriver han.
SVT:s kommentator Mats Knutson skriver att regeringen med sina 40 miljarder kronor i satsningar hoppas få sitta kvar vid makten. Han menar att budgetens rubrik ”investera för framtiden” lika gärna kunnat ersättas med ”investera för valrörelsen”.
Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg skriver att många av förslagen sannolikt kommer bestå oavsett vem som vinner valet 2018. Att skära på arbetsmarknadsutbildningar och subventionerade jobb är politiskt smärtsamt, konstaterar Ramberg.** ”**Varje regering låser sina efterträdare.”

Igår 16:24
 Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: När metaforerna är slut bör Alliansen glädjas

Opinion Den svenska borgerligheten levererar gärna metaforer för att kritisera regeringen, som att den ”festar som att det inte fanns någon morgondag”, skriver Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin. Han tycker att Alliansen i stället borde glädjas åt finansminister Magdalena Anderssons (S) budgetproposition: Skatterna sänks med nära sex miljarder nästa år, regeringen rör inte ränteavdraget och det finns ändå 40 miljarder kronor att satsa på reformer.
Göteborgs-Postens ledarskribent Aleksandra Boscanin menar att regeringens förslag är fel prioriteringar vid fel tillfälle. Hon skriver att det finns en poäng i att satsa under lågkonjunktur för att få igång ekonomin och att sedan spara inför sämre tider när det råder högkonjunktur. ”Regeringen gör tvärtom och eldar på ekonomin under rådande högkonjunktur i stället för att tänka mer långsiktigt.”

Igår 15:08
Magdalena Andersson (S).  TT

”Saab en av vinnarna på höstbudgeten”

Regeringens höstbudget med över 40 miljarder kronor avsatta för reformer kommer att gynna ett antal börsbolag, skriver Privata Affärers Magnus Alfredsson i en kommentar. En av vinnarna är, enligt Alfredsson, Saab som får ta del av den utökade försvarsbudgeten på tre miljarder extra kronor.
Även livsmedelsjättar som Axfood och Ica Gruppen kan komma att stärkas av budgeten då bland annat sänkt skatt och höjt bostadstillägg leder till mer konsumtion, skriver Alfredsson. På samma sätt kan den pressade klädhandeln tjäna på ökade bidrag.
Johan Carlström oroar sig över att budgeten kan leda till överhettning i ekonomin.
”Det skulle kunna betyda högre kostnader för högt skuldbelagda svenska hushåll om Riksbanken höjer räntorna för att kyla ner efterfrågan”, skriver han i en analys i SvD Näringsliv.

Igår 20:50
Läs mer om Röster om budgeten
Trumps USA Rysskontakterna
J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Uppgifter: Mueller riktar in sig specifikt på Trump

Mycket tyder på att den särskilde åklagaren i Rysslandsutredningen, Robert Mueller, riktar sökljuset mot president Donald Trump, skriver New York Times. Enligt tidningen har Mueller begärt ut dokument som rör flera av Trumps mest kontroversiella beslut som president. Till dem hör avskedandet av FBI-chefen James Comey och säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.
Tidigare uppgifter om utredningen har gjort gällande att Mueller hittills koncentrerat sig på personerna i Trumps närhet, till exempel Michael Flynn och den tidigare kampanjchefen Paul Manafort.

Igår 20:06
CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Manafort erbjöd Putinvän möten om kampanjen

Paul Manafort erbjöd en rysk miljardär med kopplingar till Vladimir Putin privata möten och genomgångar av kampanjarbetet när han var chef för Donald Trumps presidentvalskampanj. Det rapporterar Washington Post.
Manafort ska ha haft med miljardären, Oleg Deripaska, att göra när han arbetade som konsult i Östeuropa. Det finns inga bevis för att mötet ägde rum men den särskilde åklagaren Robert Mueller ser mejlväxlingen som viktig eftersom det skapade en kontaktväg mellan Trumps kampanj och Ryssland, skriver tidningen.

Igår 21:34
Donald Trump, hans tidigare kampanjchef Paul Manafort och Ivanka Trump. RICK WILKING / TT NYHETSBYRÅN

”Det kommer inte gå att fly den här utredningen”

Robert Muellers utredning om Trumpkampanjens påstådda kontakter med Ryssland kommer inte gå att stoppa. Det säger en regeringskälla till Washington Post.
Mueller har gått snabbt fram i utredningen och har ett stort team av jurister bakom sig. Det har förekommit spekulationer om att Trump har undersökt möjligheten att sparka Mueller, men inte ens det skulle stoppa utredningen, säger källan.
– Det går inte att fly det här.

Igår 20:28
Läs mer om Trumps USA
Räddningsarbetare i Puerto Rico. CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN
Orkansäsongen

Puerto Rico utan ström: ”Har förstört allt i sin väg”

Hela Puerto Rico är strömlöst efter orkanen Marias framfart, skriver BBC. 3,5 miljoner invånare är drabbade.
– Orkanen har förstört allt i sin väg, säger Abner Gómez, chef för katastrofmyndigheten.
De senaste dygnen har orkanen pendlat mellan kategori fyra och fem på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan. Människor har uppmanats att ta skydd och delar av Puerto Rica har evakuerats inför det som guvernören Ricardo Rossello beskrivit som ”den värsta stormen det senaste århundradet”.
Puerto Rico drabbades inte direkt av den förra orkanen, Irma, men 70 procent av landets elektricitet slogs ut och tre människor omkom till följd av orkanen. Maria väntas orsaka värre skador efter att nu ha svept in över ön.

Igår 17:25
Orkanen har nått Puerto Rico. HECTOR RETAMAL / AFP

Stormens öga har nått land – många har sökt skydd

Orkanen Marias öga har nått in över Puerto Rico, rapporterar AFP. ”Vi har räknat till 11 229 personer och 580 husdjur som har sökt skydd”, skriver öns guvernör Ricardo Rosello på Twitter.
Samtidigt har sju personer bekräftats döda på ön Dominica som drabbades av orkanen i går.
Gatorna i Puerto Ricos huvudstad San Juan tömdes inför stormens ankomst.
– Det ser ut som en spökstad. Vi vidtar större försiktighet efter Irma, säger 53-årige José Torres, medan han vandrar genom San Juans historiska centrum på tisdagskvällen, till Reuters.

Igår 11:06
Läs mer om Orkansäsongen
Arkivbild/Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge. TT
Tiggeridebatten

Klart: Vellinge kommun säger ja till tiggeriförbud

Vellinge kommun säger ja till ett förbud mot tiggeri, skriver flera medier. Moderaternas förslag stöddes av Liberalerna och Sverigedemokraterna och röstsiffrorna blev 39 ja mot 12 nej.
Nu går frågan vidare till länsstyrelsen som ska avgöra om de planerade förändringarna av kommunens lokala ordningsföreskrifter är lagliga.
Vid ett grönt ljus står flera andra kommuner redo att gå samma väg, rapporterade SR Ekot tidigare i dag och nämnde Landskrona som exempel.
Katrineholms kommunstyrelseordförande Göran Dahlström (S) har tidigare sagt till SVT Nyheter Sörmland att kommunen kommer att införa ett tiggeriförbud så fort det blir möjligt.

Igår 17:56
OLA TORKELSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

S: Har fyra tiggare, kan inte se att det är ett problem

Tiggeriförbudet har delat lokalpolitikerna i Vellinge sedan Moderaterna lanserade förslaget i augusti.
I kväll röstade kommunfullmäktige igenom förslaget, som måste godkännas av länsstyrelsen innan det blir verklighet.
Socialdemokraternas Björn Axtelius (S) är kritisk och säger till Sydsvenskan att förbudet kanske kan bli godkänt efter ”många rättsturer och för dyra skattepengar”.
– I Vellinge kan jag inte se att det är ett problem – vi har fyra tiggare.
Miljöpartisten Angela Everbäck ifrågasatte också kostnaden för skattebetalarna under debatten i fullmäktige.
– Det kan vara ordningsvakter som måste hålla ordning på det här, sa hon enligt Kvällsposten.
Flera kommuner har uttryckt intresse för att gå i Vellinges fotspår om kommunen lyckas genomföra förändringen i sin lokala ordningnstadga.

Igår 18:59
Läs mer om Tiggeridebatten
Trumps USA Årliga FN-mötet
Rouhani i FN:s generalförsamling i dag. EDUARDO MUNOZ / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Årliga FN-mötet

Sågar Trumps tal: ”Absurt, okunnigt och hatiskt”

Donald Trump gick till hårt angrepp mot Iran under talet till FN:s generalförsamling i går. Han kallade landet en ”korrupt diktatur” som stödjer ”våld, blodsutgjutelse och kaos”. När Irans president Hassan Rouhani äntrade talarstolen i dag gav han svar på tal.
– Trumps tal var okunnigt, absurt och hade en hatisk retorik, sa Rouhani enligt Sky News.
Trump sågade också kärnvapenavtalet mellan Iran och omvärlden, och antydde att USA vill lämna det.
– Om USA gör det raserar man sin trovärdighet, kommenterade Rouhani.

Igår 16:09
Stefan Löfven och Margot Wallström/Zaida Catalán TT

Löfven hyllade Zaida Catalán i FN:s säkerhetsråd

Statsminister Stefan Löfven hyllade den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán när han talade i FN:s säkerhetsråd. Catalán, som tidigare också var språkrör för Grön Ungdom, mördades i mars under ett uppdrag i Kongo-Kinshasa.
– Få saker inspirerar mig mer än energin och entusiasmen, kunskapen, viljan och beslutsamheten hos våra yngre generationer, sa Löfven enligt Ekot och tillade att Catalán hade allt det.
Statsministern slog fast att fredsbevarande och konfliktförebyggande insatser går hand i hand, han talade om vikten av partnerskap mellan FN och organisationer som Afrikanska unionen och EU, enligt TT.

Igår 20:31
Trump vid middagen i FN i går. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN

Trump: Jag har fattat ett beslut om Iranavtalet

Donald Trump har tagit ett beslut om huruvida USA ska lämna kärnteknikavtalet med Iran eller inte, rapporterar Reuters. Han vill dock inte säga vad han har bestämt sig för.
Avtalet, som slöts 2015, innebar att sanktionerna mot Iran lättades i utbyte mot att landet begränsade sitt kärnteknikprogram. Vid talet till FN i går kallade Trump avtalet ”en skam för USA”.
Om USA hoppar avtalet är Iran ”förberett på all scenarier”, enligt ett uttalande till Reuters från en källa högt uppsatt inom den iranska administrationen.

Igår 15:24
Läs mer om Trumps USA
Vit makt-demonstration i USA/Patrik Hermansson. TT/Expo
Högerextremismen i USA

Patrik, 25, om att leva med nazister: ”Klaustrofobiskt”

Expo-medarbetaren Patrik Hermansson, 25, berättar i Aktuellt om hur han infiltrerade den amerikanska alt right-rörelsen på uppdrag av den brittiska organisationen Hope not hate. Det svåraste var att låta bli att säga ifrån, säger han.
– Det ger en slags klaustrofobisk känsla.
Hermansson tog sig in i kretsarna genom att spela på att han var besviken på Sverige, på migrationen och på vänsterlutningen i universitetsvärlden.
På frågan om vad som skrämt honom svarar han att det till exempel var när människor han träffade berömde masskjutningen på en hbtq-klubb i Orlando, och när han befann sig på den amerikanska västkusten i ett hus med beväpnade unga män med våldsam ideologi.
– Det fanns en byst av Hitler i köket, svastikor [...] Det finns ganska få vägar ut, då är jag ganska rädd.

Igår 19:59

Svensken som wallraffade i alt right-rörelsen

25-årige Patrik Hermansson använde sig av den amerikanska extremhögerns fascination av det nordiska arvet för att granska alt right-rörelsen.
Under ett års tid levde han undercover i USA och Storbritannien på uppdrag av den antifascistiska brittiska gruppen Hope not Hate.
– I bland ville man bara slå dem i ansiktet eller skrika, säger han i en intervju i en fristående ledarkrönika på New York Times.
Under året har Patrik Hermansson bland annat umgåtts med beväpnade förintelseförnekare och deltagit i den uppmärksammade extremistmarschen i Charlottesville. Med hjälp av dold kamera har han kunnat fånga många av nazisterna på film.

Igår 07:41
Läs mer om Högerextremismen i USA
Macron/rohingyer i flyktingläger i Bangladesh. TT
Muslimförtrycket i Burma

Macron: Det som pågår i Burma är ett folkmord

Förföljelsen av rohingyerna i Burma är ett folkmord. Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron till den franska tv-kanalen TMC, enligt AFP. Nyhetsbyrån skriver att det är Macrons skarpaste markering mot den burmesiska regimen hittills.
– Frankrike kommer att arbeta med de andra medlemmarna i säkerhetsrådet för ett fördömande av detta folkmord, den här etniska rensningen, säger Macron.
Macron säger att ett fördömande kan innebära att FN ingriper i landet.

Igår 19:03
Arkivbild av bränderna i Burma som syns från Bangladesh, 3 september. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN

Satellitbilder visar att över 200 byar bränts ned

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har publicerat nya satellitbilder som visar att över 200 byar bränts ned i den burmesiska staten Rakhine.
Chris Lewa, vid organisationen Arkan Project har i dag fått uppgifter om att det setts kraftig rök från en av byarna i gränsområdet nära Bangladesh.
– De försöker inte ens dölja det. Folk kan se och fotografera det från Bangladesh, säger hon till TT.
Enda dagen de inte hade hört något om bränderna var i går då Burmas ledare Aung San Suu Kyi höll sitt första tal om situationen.
Över 400 000 har flytt över gränsen till Bangladesh där Läkare utan gränser försöker sätta upp ett gigantiskt läger för att skydda mot monsunregnet.

Igår 12:02
Burmas ledare Aung San Suu Kyi. Aung Shine Oo / TT NYHETSBYRÅN

CNN har granskat Suu Kyis tal – flera tveksamheter

I talet där Burmas ledare Aung San Suu Kyi i går för första gången kommenterade förföljelserna av minoritetsbefolkningen rohingya förekom en rad ifrågasatta påståenden.
CNN har gjort en faktagranskning av talet. Vissa av påståendena går stick i stäv med den rapport som FN:s tidigare generaldirektör Kofi Annan författat.
”Vi vill ta reda på varför massflykten pågår”, sa Suu Kyi bland annat. Det är ett märkligt påstående, skriver CNN och pekar på att hon hänvisade till Annans rapport som utförligt beskriver de attacker mot rohingya som föregick massflykten.

Igår 11:13
Läs mer om Muslimförtrycket i Burma

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.