Till vänster: Tv-bilder i Seoul i Sydkorea visar Donald Trump och Kim Jong-Un. Till höger: Kinas president Xi Jinping.  TT
Nordkoreas kärnvapen

Xi till Trump: Undvik ord som förvärrar krisen

Kinas president Xi Jinping uppmanar sin amerikanske motsvarighet, Donald Trump, att undvika ”ord och handlingar” som kan ”förvärra” den redan spända situationen på koreanska halvön. Det rapporterar statliga kinesiska medier, enligt AFP och Reuters.
De två världsledarna pratade i telefon under natten till lördagen, svensk tid. Vita huset släppte också ett uttalande efter samtalet, där Nordkorea uppmanas att sluta med sitt ”provocerande, eskalerande beteende”.
Inför telefonsamtalet med Xi sa Trump att han vill se en fredlig lösning på bråket med Nordkorea:
– Förhoppningsvis löser det sig. Ingen uppskattar en fredlig lösning mer än president Trump, sa Trump enligt AFP.
Men Trump har samtidigt eldat på mot diktaturen i flera Twitterinlägg. ”Militära lösningar är nu på plats, redo att avfyras, om Nordkorea skulle agera oklokt. Förhoppningsvis väljer Kim Jong-Un en annan väg!”, skrev han i går eftermiddag.

Läs även

Bakgrund

Toppnyheter

Johanna Möller i rätten. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbogafallet

Arbogafallet: Möller döms till livstids fängelse

Johanna Möller döms till livstids fängelse i det uppmärksammade Arbogafallet. Mohammad Rajabi döms till fängelse i 14 år och utvisning. Möller döms för mord och försök till mord på sina föräldrar, samt anstiftan till mord på sin make.
Hon döms också bland annat för stämpling till mord i några fall, stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.
Rajabi döms för mord och försök till mord. Han förbjuds också att återvända till Sverige.
Utöver fängelsedomarna ska såväl Johanna Möller som Mohammad Rajabi betala skadestånd till anhöriga till de mördade. Förundersökningen som gäller vissa av Möllers anhörigas misstänkta inblandning i mordet på maken pågår fortfarande.
Experter har tidigare sagt att de tror att domen kommer överklagas.

1 tim
Mohammad Rajabis försvarsadvbokat Lars Jähresten.   Jonas Ekströmer/TT

Rajabis advokat: Möller är hjärnan bakom det hela

Mohammad Rajabis försvarsadvokat Lars Jähresten säger att han är beredd att försvara sin klient igen, om han bestämmer sig för att överklaga. Han säger också att han har svårt att förstå varför Rajabi begick dådet.
– Hon (Johanna Möller) är hjärnan bakom det hela, han har inte planerat någonting, säger Lars Jähresten till TT.
Advokaten menar att domen, 14 års fängelse för mord och mordförsök på Möllers föräldrar, var väntad. Rajabi dömdes också till utvisning och förbjuds att komma tillbaka till Sverige.

3 min
Läs mer om Arbogafallet
Svenska journalisten Kim Wall saknas fortfarande. Till höger Peter Madsens hemmabyggda ubåt. TT/Scanpix.
Ubåtsfallet i Öresund

Peter Madsen i förhör: Kim Wall dog i en olycka ombord

Ubåtsägaren och uppfinnaren Peter Madsen har i polisförhör sagt att den svenska journalisten Kim Wall dog i en olycka ombord på ubåten. Det skriver den danska polisen i ett pressmeddelande. Madsen ska sedan ha ”begravt” henne till sjöss ute i Køge-bukten.
Polisen skriver att de inte kommer lämna mer information i ärendet, eftersom en utredning pågår.
Kim Wall har varit försvunnen sedan hon var ombord på ubåten tillsammans med Peter Madsen för att skriva ett reportage. Hon anmäldes saknad av sin sambo när hon inte kom hem som planerat. Ubåten hittades under en sökinsats, med endast Madsen ombord. I samband med att ubåten hittades sjönk den plötsligt och polisen misstänker att uppfinnaren sänkte den med flit.
Peter Madsen är häktad misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Han har tidigare nekat till anklagelserna.
Kim Walls kropp har ännu inte hittats.

2 tim
Kim Wall och ubåten. Tom Wall / TT NYHETSBYRÅN, TT

Sökinsats efter försvunna Kim Wall har utökats

Helgens sökinsats efter den försvunna svenska journalisten Kim Wall har utökats, skriver Sydsvenskan. Under lördagen genomsökte båt och helikopter den skånska kustremsan och dansk polis har bett sina svenska kollegor att bistå med hjälp. Insatsen inleddes på lördagen men beräknas fortsätta under söndagen.
– Jag har inte fått någon information om att de funnit något under dagen, säger Åsa Emanuelsson vid Skånepolisens ledningscentral, till tidningen.
Kim Wall är försvunnen sedan i torsdags kväll förra veckan. Då sågs hon ombord på den nu häktade Peter Madsens privatbyggda ubåt när den lämnade hamnen i Köpenhamn.

Igår 05:30
Läs mer om Ubåtsfallet i Öresund
LINDA MANNER / Lehtikuva
Knivattacken i Åbo

Polisen tipsades om att 18-åringen hade radikaliserats

Polisen fick tips om 18-årige Abderrahman Mechkah som nu misstänks ligga bakom knivattacken i Åbo i början av året. Men det fanns inget konkret hot, meddelar den finländska säkerhetstjänsten Skypo.
Det var polisen i Sydvästra Finland som ursprungligen fick in tipset om att Mechkah verkade radikaliserad, och lämnade över uppgifterna till Skypo. Men konkret hot saknades, och han har inte ingått på Skypos lista över 350 potentiella terrorister.

41 min
Finlands president Sauli Niinistö och människor samlade på platsen för fredagens attack i Åbo. TT

Niinistö vill se lagändring för att stoppa nya dåd

Efter knivattacken i Åbo vill Finlands president Sauli Niinistö se en ny underrättelselag.
– Jag har diskuterat ärendet med tre olika regeringar och önskat att lagen skulle träda i kraft så fort som möjligt. I dessa frågor gäller det att agera fort, sade han på en presskonferens i dag, rapporterar Svenska Yle.
Frågan om en ny underättelselag har diskuterats i Finland i flera år. Under hösten ska riksdagen rösta om en lagändring som bland annat skulle ge myndigheter möjlighet att genomföra dataövervakning, något som inte är möjligt i dag, skriver Svenska Yle.
Niinistö sa under presskonferens att attacken i Åbo sannolikt påskyndar beredningen av den nya lagen.

Igår 20:17
Läs mer om Knivattacken i Åbo
Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

Del av miljardsatsningen fyller hål i polisens budget

På söndagen meddelade inrikesminister Morgan Johansson (S) att regeringen satsar 7,1 miljarder kronor på polisen. En del av satsningen kommer att gå till att täcka igen luckor i myndighetens ekonomi, rapporterar SvD.
Polisen har bland annat anställt många civila och lånat pengar till it-inköp. Enligt de senaste siffrorna är årets underskott på 362 miljoner kronor. Myndigheten måste använda anslagskrediten, vilket innebär att de lånar av nästa års budget som måste betalas tillbaka under 2018.
Enligt Morgan Johansson ska pengarna gå till att förbättra polisers arbetsvillkor och att anställa fler poliser.
– Det kvittar hur du räknar. Det här är den största satsningen som någon regering gjort under 2000-talet, säger ministern till SvD.

1 tim
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Miljardsatsning kan leda till felbeslut

Opinion Det är bra att statsminister Stefan Löfven lovar mer pengar till polisen. Men det räcker inte, skriver Expressen i en ledare med anledning av dagens löfte om 7,1 miljarder kronor extra till polisen under de kommande tre åren.
Satsningen överstiger till och med vad polisen själva krävt, vilket är riskabelt, skriver tidningen.
”Att ge en dysfunktionell organisation mer pengar än den haft fantasi att fråga efter bäddar för ogenomtänkta aktioner.”
Tidningen föreslår därför att regeringen tar ifrån polisen vissa arbetsuppgifter. Till exmpel skulle vissa kommuner kunna ta över trafikövervakningen.
SvD:s Tove Lifvendahl tycker Löfvens satsning avslöjar hur misskött polisen är.
”Hade detta skötts ordentligt och löpande, hade ’den största satsningen under 2000-talet’ inte behövt göras”, skriver hon.

Igår 19:00
Läs mer om Polisens framtid
Younes Abouyaaqoub/Fransk polis kontrollerar fordon vid spanska gränsen.  TT
Attacken i Barcelona Dåden

Jakten på 22-åring trappas upp – söks i hela Europa

Jakten på Younes Abouyaaqoub, som misstänks vara den som körde skåpbilen i terrordådet i Barcelona, har trappats upp till internationell nivå, säger spanska myndigheter.
Kataloniens inrikesminister Joaquim Forn bekräftade tidigare under dagen att polisen misstänker att 22-årige Abouyaaqoub ensam körde skåpbilen och dödade minst 13 personer på turistsråket La Ramba i Barcelona.
Abouyaaqoub har varit på fri fot sedan attacken i torsdags. De övriga elva personer som misstänks för inblandning i attacken har gripits, skjutits av polis eller dödats i en explosion i ett hus i Katalonien dagen före attacken på den turisttäta gatan La Rambla i Barcelona.

2 tim
Ledaren för ett islamiskt center i moskén där Essati jobbade.   ALBERT GEA / TT NYHETSBYRÅN

Källor: Imam blev vän med terrordömd i fängelset

Imamen som misstänks ha radikaliserat de unga männen bakom terrordåden i Katalonien satt i fängelse tillsammans med en man som dömdes för inblandning i terrordådet i Madrid 2004. Det skriver El Mundo.
Imamen Albdelbaki Essati dömdes för narkotikabrott och släpptes 2012. I fängelset ska han ha mött Rachid ”Kaninen” Aglif, som dömdes till 18 års fängelse för att ha hanterat sprängämnen och för att han varit medlem i gruppen som låg bakom Madriddådet.
– De två utvecklade en särskild vänskap, säger en källa inom polisen till El Mundo.
Den spanska polisen säger att ingen av de tolv misstänkta medlemmarna i terrorcellen bakom Barcelonadåden tidigare varit dömd för terrorbrott.

5 tim
Imamen Albdelbaki Essatis bostad i Ripoll.

Kopplas till fler länder – sökte jobb i Belgien

Medlemmarna i terrorcellen som misstänks för dåden i Barcelona har rest till flera andra länder. Den misstänkta imamen, Albdelbaki Essati, som pekats ut som ledare för terrorcellen, ska bland annat ha sökt jobb i Belgien förra året.
– Vi vet med säkerhet att han tillbringat tid här mellan januari och mars 2016, i Diegem, Vilvoorde och Bryssel. Vår lokala polis granskade honom noga, säger Hans Bonte, borgmästare i Vilvoorde till tv-kanalen VRT.
En av de misstänkta ska också ha besökt Zürich i Schweiz i december förra året, ett besök som nu utreds av schweiziska myndigheter. Younes Abouyaaqoub, som jagas misstänkt för att ha kört skåpbilen på La Rambla, söks nu i Frankrike. Polisen misstänker att han kan ha tagit sig över den franska gränsen.

6 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
Maktskiftet i USA USA:s framtid
Plasflaskor/Grand Canyon.   TT
Maktskiftet i USA USA:s framtid

USA stoppar parkers förbud mot vattenflaskor i plast

Amerikanska nationalparker får inte längre införa egna förbud mot försäljning av vattenflaskor i plast, enligt ett beslut av president Donald Trumps administration.
Beslutet, som innebär att de förbud mot vattenflaskor i plast som funnits i flera nationalparker sedan 2011 måste tas bort, kritiseras nu från flera håll, skriver The Guardian. Den tidigare möjligheten för parker att förbjuda flaskorna var en ”win-win för alla utom flaskvattenindustrin” säger Lauren DeRusha Florez, som jobbar för gruppen Corporate Accountability International.
Beslutet togs efter efter kampanj från ett The International Bottled Water Association. The Guardian noterar att David Bernhardt, som nyligen utsetts av Trump till ställföreträdande inrikesminister, tidigare jobbat som lobbyist för vattenindustrin.
– Han är ytterligare än konfliktfylld, klimatavfärdande Trump-anställd som prioriterar vinst framför människor, har den demokratiska senatorn Elizabeth Warren tidigare sagt om honom.

15 min
President Donald Trump och en afghansk soldat. Arkivbild. TT

Ny Afghanistanstrategi – ingen reträtt väntas

Under måndagen presenterar president Donald Trump USA:s nya strategi för landets militära insats i Afghanistan.
USA:s högste befälhavare i Afghanistan, general John Nicholson, hyllade under söndagen landets armés nya specialstyrka och deklarerade att: ”Vi är med er och kommer stanna hos er”. Ett uttalande som kan tolkas som att ett amerikanskt tillbakadragande från Afghansistan inte är aktuellt, rapporterar AP.
Pentagon har velat se en förstärkning med 4 000 fler soldater i landet. I dag har USA 8 400 soldater stationerade i Afghanistan, därutöver finns 5 000 soldater under NATO-befäl.

Igår 21:23
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.