Elias Ymer. Arkiv. CLIVE BRUNSKILL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Sport

Ymer missar Australian Open: ”Life goes on”

Elias Ymer slogs ut i den första kvalmatchen till Australian Open. Japanen Akira Santillan, rankad som 211 i världen, vann i raka set.
– Jag gjorde mitt bästa – han vann. Life goes on liksom, säger Ymer till TT.
Ymer rankas som 161 i världen.

Toppnyheter

Anna Kinberg Batra, arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

M fortsätter att tappa väljare – SD närmar sig

Moderaterna fortsätter sitt ras i opinionsmätningarna. Partiet backar 3,3 procentenheter till 19,1 procent i SVT:s väljaropinionsmätning, jämfört med förra månaden.
M har inte haft så lågt stöd sedan Novus började mäta partisympatier för 11 år sedan.
– För Moderaterna så handlar det i grunden om det utspel som Anna Kinberg Batra kom med precis innan den här mätningen genomfördes och här ser vi en tydlig nedgång på grund av det, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.
M ligger nu nästan jämnt med Sverigedemokraterna som ökar något till 18,5. Mätningens vinnare är C som går framåt till 11,5 procent, den högsta siffran partiet fått i Novus mätningar.

1 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Analys: ”Går SD om hotas M av existentiell kris”

Moderaterna faller till 19,1 procent i SVT/Novus senaste mätning. Anna Kinbergs Batras mandatperiod kan bli en mardröm och utspelet om att söka samarbete med Sverigedemokraterna har fått tummen ned av väljarna. Det skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson i en analys.
De som lämnar Anna Kinberg Batras parti kan främst delas in i två grupper, enligt Knutsson: De som vill ha en mildare flyktingpolitik och går till Centerpartiet samt de som vill ha tuffare flyktingpolitik men väljer SD framför M.
Dessutom närmar sig SD bakifrån och det skiljer bara 0,6 procent mellan dem och M. ”Skulle Sverigedemokraterna gå om Moderaterna som Sveriges näst största parti skulle det utlösa en existentiell kris hos Moderaterna”, skriver Knutsson.

1 tim
Anna Kinberg Batra (M) och Annie Lööf (C). TT

DN/Ipsos: M tappar till C efter SD-utspelet

Moderaternas fortsätter falla i opinionen efter Anna Kinberg Batras utspel om att öppna för samtal med Sverigedemokraterna och fälla den rödgröna regeringen med hjälp av partiet. Det framkommer i DN/Ipsos opinionsmätning för februari. Enligt mätningen ligger M nu på samma stödnivå, 20 procent, som under Bo Lundgrens dagar.
– Vi visste från tidigare mätningar att det fanns en minoritet inom Moderaterna som motsatte sig ett närmande till SD, men det var oklart hur viktig frågan var för de här väljarna. Nu måste man dra slutsatsen att frågan är av sådan vikt att den får väljare att överge partiet, säger Ipsos opinionschef David Ahlin.
I mätningen växer stödet för Centerpartiet. Partiet landar på ett opinionsstöd på 12 procent, en uppgång på cirka 3 procentenheter sedan i januari. Sist C nådde högre nivåer än så var 1990.

Igår 15:32
Läs mer om Opinionsläget
Maktskiftet i USA USA:s framtid
EDITElaine Thompson and DITJONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Trump återkallar stöd för transpersoner i skolor

Donald Trumps administration har dragit tillbaka vägledningen till amerikanska offentliga skolor om att transpersoner ska få använda vilken toalett de vill. Det skriver flera internationella medier.
Beslutet att riva upp instruktionerna, som utfärdades under Barack Obamas styre, ledde omedelbart till protester utanför Vita huset, rapporterar ABC News.
Vägledningen visade hur skolor i USA ska tolka en särskild lag mot diskriminering. Tanken var att transpersoner i skolor ska få använda det omklädningsrum eller den toalett de vill, den som överensstämmer med vilket kön man identifierar sig som.
Det blir nu upp till varje skoldistrikt eller delstat att tolka lagen. I ett brev till skolorna skriver Vita huset att riktlinjerna inte innehöll en tillräcklig juridisk analys av hur vägledningen överensstämmer med lagen.

3 tim
Saul Loeb / TT / NTB Scanpix

Sångerska som sjöng för Trump: Jag är besviken

Donald Trump-administrationens beslut att riva upp vägledningen till skolor om att transpersoner ska få använda vilken toalett de vill kritiseras på flera håll. Blanda dem som uttryckt besvikelse över beslutet finns bland annat sångerskan Jackie Evancho, som sjöng USA:s nationalsång vid Trumps insvärningsceremoni.
”@realDonaldTrump, du gav mig äran att få sjunga på din installation. Snälla, ge mig och min syster äran att möta dig och prata om transpersoners rättigheter”, skrev sångerskan på Twitter.
Evanchos äldre syster Juliet kom ut som trans 2015. Trump-administrationens beslut att riva upp instruktionerna, som utfärdades under Barack Obamas styre, ledde även till protester utanför Vita huset, rapporterar ABC News.

2 tim
Läs mer om Maktskiftet i USA
Ingemar Hansson, Magdalena Andersson. Arkivbilder. TT
GD:ns uppmärksammade bisyssla

”Sparka Skatteverkets chef nu, finansministern”

Skatteverkets chef Ingemar Hansson är huvudperson i ledarsvepet. Han agerade som juridiskt ombud i en privat tvist och det gav ännu en förtroendesmäll mot våra institutioner. Det skriver SvD:s ledarskribent Erik Thyselius. Om SVT:s uppgifter stämmer är det allvarligt och anmärkningsvärt, anser han. ”Det är svårt att se hur Skatteverket kan lösa denna förtroendekris om Hansson stannar kvar som generaldirektör.”
Expressens ledarredaktion skickar en uppmaning till finansminister Magdalena Andersson (S): Hansson har gjort bort sig igen – sparka honom. Varje gång en tjänsteman beter sig oprossenionellt riskerar det att minska allmänhetens förtroende för det offentliga, enligt redaktionen.
Dagens Nyheters ledarredaktion skriver om Rinkebyupploppet och polisens låga förtroende i utsatta områden. I rikspolischef Dan Eliassons årsredovisning syns det att hans organisation inte förmår att ha en uthållig närvaro på platser där människor som mest behöver det, enligt tidningen. Så får det inte vara: ”Polisen får inte vika.”

5 min
Britta Lejon och Ingemar Hansson. Fackförbundet ST/TT

Avgångskrav mot Hansson: ”Detta är olämpligt”

Avslöjandet att Skatteverkets högste chef Ingemar Hanssons agerat privat som ombud åt sin särbo får flera att kräva hans avgång. Enligt Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST som organiserar statliga tjänstemän, har generaldirektören skadat förtroendet för myndigheten.
– Det är ett olämpligt beteende. Jag tycker inte att han kan fortsätta som generaldirektör, jag tycker detta är olämpligt, säger hon till SVT Nyheter.
Daniel Sestrajcic** **(V)**, **ledamot i skatteutskottet, är också kritisk.
– Det är dags för regeringen att se till att han avgår. Han har förbrukat sitt förtroende och han sätter hela Skatteverkets förtroende och legitimitet på spel, säger han till Ekot.

Igår 15:03
Läs mer om GD:ns uppmärksammade bisyssla
Syriens president Bashar al-Assad. SANA / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Analyser: al-Assad i förarsätet när samtal inleds

Syriens president Bashar al-Assad sitter i förarsätet när nya fredssamtal inleds i Genève i dag, skriver Washington Posts Ishaan Tharoor i en analys.
Sedan Ryssland gick in i konflikten 2015 har den syriske presidenten haft övertaget vilket försvårar för fredssamtalen, skriver Tharoor och citerar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres:
”Fred är bara möjligt när ingen av parterna i konflikten tror att de kan vinna. Jag är inte säker på att vi kommit till den punkten ännu i Syrien.”
Samtidigt är osäkerheten stor kring USA:s nye president Donald Trumps strategi för Syrien, skriver AP:s Jamey Keaten i en analys. Han beskriver även förändringar inom den syriska oppositionen.
”Oppositionens delegation inkluderar nu en del grupper som ses som mindre fientligt inställda till al-Assad än det Högsta förhandlingsrådet, som var den största oppositionsgruppen i tidigare förhandlingsomgångar”, skriver Keaten.

23 min
Salem al-Meslet, talesman för det oppositionella paraplyorganet Högsta förhandlingsrådet. Salvatore Di Nolfi / TT / NTB Scanpix

Syrisk opposition redo för direkta samtal i Genève

Syriens största oppositionsgrupp vill förhandla direkt med representanter för president Bashar al-Assads regim när nya fredssamtal inleds i Genève i dag, rapporterar AFP.
– Det skulle spara tid och visa att det är på allvar, i stället för att förhandla i (separata) rum, säger Salem al-Meslet, som är talesman för det oppositionella paraplyorganet Högsta förhandlingsrådet.
Vid de tre tidigare fredssamtalen i Genève i fjol möttes inte parterna runt samma bord. I stället fick FN:s sändebud till Syrien, Staffan de Mistura, agera budbärare mellan dem. Han förväntar sig inget genombrott i samtalen, men det är starten på en rad förhandlingsrundor som syftar till att nå en politisk överenskommelse.
– Vi har inga överdrivna förväntningar, ärligt talat, sade de Mistura på en presskonferens.

1 tim
Staffan de Mistura. Pierre Albouy / TT NYHETSBYRÅN

de Mistura: ”Jag förväntar mig inget genombrott”

FN:s särskilde sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, tonar ned förväntningarna inför morgondagen, då fredssamtalen i Syrienkriget återupptas efter nästan ett år.
– Förväntar jag mig ett genombrott? Nej, jag förväntar mig inget genombrott, säger de Mistura på en presskonferens i Genève.
de Mistura tillade att de återupptagna fredssamtalen framförallt syftar till att få igång förhandlingarna mellan de stridande parterna och att han har förhoppningar om att det så småningom ska leda till en varaktig fred.

Igår 15:55
Läs mer om Syrienkriget
Arkivbild från Oslo Børs. Aas, Erlend / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Rekorden avlöser varann – börsyran kan dröja kvar

I USA har börsrekorden avlöst varandra de senaste månaderna. Gårdagens toppnotering för Dow Jones var den nionde på raken – den längsta rekordserien sedan 1987, skriver Market Watch. Och Stockholmsbörsen vill inte vara sämre. I går var det breda indexet OMXSPI uppe och nosade på noteringen 564,9 – all-time-high, senast noterat 27 april 2015 – för att sedan backa. Yran kan fortsätta, skriver SvD Näringsliv.
Utvecklingen sker i ett skede av enorm politisk oro med brexit, Trump och kommande val i Europa. Men samtidigt går svenska börsbolag bra, enligt fackförbundet Unionens Bolagsindikator. Rapporten visar att bolagens omsättning kommer att stiga 5 procent i snitt under året.
SEB:s strateg Esbjörn Lundevall är försiktigt optimistisk kring börsens utveckling.
– Det som driver på är en förväntan om en förbättrad vinstutveckling efter flera magra år, säger han till SvD.

1 tim
Investerare i Kina. STR / TT / NTB Scanpix

Små rörelser nedåt på Asienbörserna

De ledande Asienbörserna sjönk överlag under torsdagens handel. Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde på oförändrad nivå, medan det bredare Topix-index sjönk 0,1 procent. Ett tryck nedåt på räntor efter publiceringen av ett protokoll från senaste räntemötet i USA:s centralbank Federal Reserve pressade aktier i finanssektorn.
Shanghaibörsens kompositindex hade inför den avslutande handeln fallit 0,6 procent, medan Hongkongbörsens Hang Seng-index hade backat 0,4 procent.

1 tim
Richard Drew / TT / NTB Scanpix

Feds pressade Wall Street – Dow Jones slog rekord

Handelsdagen på Wall Street var förhållandevis stilla. Men centralbanken Federal Reserves hökaktiga protokoll satte press i den avslutande handeln och det breda indexet S&P 500 slutade på minus 0,1 procent.
Det hindrade dock inte Dow Jones från att fortsätta sin stadiga uppgång. För nionde dagen på rad stängde börsen på all time high. Det är det största antalet rekorddagar i följd sedan januari 1987, enligt finansbloggen Zero Hedge.

Igår 21:51
Läs mer om Dagens börs

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.