Dominikanska republiken är ett himmelrike för dig som älskar sol och bad. Thinkstock
Karibien
Resa

11 stilla stranddrömmar i Dominikanska republiken

”Wow”, ”bedårande”, ”vackrast i Karibien”. Så låter de typiska kommentarerna. I Dominikanska republiken vore det synd att fastna vid hotellpoolen när finns 40 mil paradisstränder att välja mellan, skriver Moon Travel Guides.
Playa Rincon beskrivs som landets bästa strand. Alla vet att den ligger där, längst in i bukten på Samanahalvöns nordöstra spets, svåråtkomlig, folktom och i det närmaste gömd för omvärlden. Inte alla orkar däremot ta sig dit, men den som gör det välkomnas av sju kilometer kritvit sand, rasslande gröna palmer och en stor portion lugn.
Vill du inte åka så långt men ändå få en slice av paradiset är Playa Juanillo, strax söder om turistorten Punta Cana, ett klockrent val, enligt Moon Travel Guides. Kilometervis med vit sand ramas in av höga kokosträd och det bästa: det finns så mycket plats att du kan lägga handduken varhelst du önskar.

2 guldkorn från guiden:

Playa Juanillo – lång och stillsam

Playa Juanillo, strax söder om Punta Cana. Wikicommons

Punta Cana är en stor turistort med lång sandstrand, jetski, beachvolleyboll, restauranger och hotell. Några kilometer söderut finns en pärla som många missar. Det gör atmosfären betydligt lugnare.

Playa Rincon – en orörd dröm

På Playa Rincon får man vara ifred, bortsett från en och annan dominikan som plockar kokosnötter. Flickr

Denna fyra kilometer långa drömstrand är helt befriad från stora hotell. Den skumpiga grusvägen som leder ut till Samanahalvöns nordöstra spets kräver en bra hyrbil, men färjan är bättre och med den tar det bara en kvart från den lilla byn Las Galeras.

Mer läsning:

Toppnyheter

Mike Pompeo  J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Kärnavtalet med Iran

USA: Sanktioner mot Iran blir kraftigaste någonsin

USA:s sanktioner mot Iran kommer att bli de kraftigaste i historien, uppger USA:s utrikesminister Mike Pompeo enligt flera nyhetsbyråer.
– Iran kommer att få kämpa för att hålla sin ekonomi vid liv, säger han enligt Reuters.
Enligt Pompeo kommer Iran bara att få lättnader från sanktionerna när USA ser påtagliga och uthålliga skiften i Teherans policy, skriver Direkt.
Pompeo presenterar just nu en ny strategi för relationerna med Iran, efter att Donald Trump tidigare i maj meddelat att man drar sig ur det så kallade Iranavtalet.

2 tim
Jan Eliasson. SVT
Kärnavtalet med Iran

Eliasson: Viktigt att Europa markerar sin ställning

Det är viktigt att Europa markerar sin ställning kring kärnavtalet med Iran nu när USA har dragit sig ur. Det säger Jan Eliasson, före detta vice chef för FN samt Socialdemokraternas tidigare utrikesminister, i SVT:s Agenda.
– Det här berör europeiska företag, europeiska anställda mer än amerikaner, säger han och tillägger att han tror att Europa är enigt i den här inställningen.
Samtidigt menar han att det inte är förvånande att de europeiska ledarna hållit en hård ton mot USA:s president Donald Trump.
– Det är en principiell fråga. För det första är det här ett brott mot säkerhetsresolutionen att USA lämnar avtalet, för det andra är det farligt för regionen med stor risk för ökad konflikt i området och för det tredje får vi ökad kärnvapenspridning.

Igår 20:27
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Hanna Lindblom. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Martin Timells advokat: Förväntar mig friande dom

Advokat Hanna Lindblom, som försvarar våldtäktsanklagade Martin Timell, är kritisk mot åklagarens bevisning. Det rapporterar Expressen. Hon säger att en del av de vittnesmål som åklagaren kommer använda sig av under rättegången består av både andrahands- och tredjehandsuppgifter.
Lindblom menar också att hon kommer att understryka att många av de personer som var med på festen 2008, då den misstänka våldtäkten ska ha skett, var påverkade av alkohol.
– Jag förväntar mig en frikännande dom, säger hon till tidningen.

41 min
Martin Timell. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Våldtäktsrättegången inleds mot Martin Timell

Klockan 09.00 på måndagen inleddes rättegången i Attunda tingsrätt mot den våldtäktsåtalade TV4-profilen Martin Timell.
Enligt Aftonbladets reporter såg Timell sammanbiten ut när han fördes in i rättssalen genom en bakdörr. Efter att gärningsbeskrivningen lästs upp av åklagaren sa advokat Hanna Lindblom att Timell förnekar brott, skriver Expressen.
Anklagelserna framfördes ursprungligen i samband med höstens metoo-kampanj. Enligt dem ska han ha förgripit sig på en kvinna i en badtunna under en personalfest. Kvinnan ska därefter ha fått löneförhöjning av produktionsbolaget Meter för att tysta ner händelsen.
Rättegången är den första i kölvattnet av metoo. Den pågår i tre dagar och kommer att ske bakom stängda dörrar.

Idag 07:01
Läs mer om Anklagelserna mot Timell
Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Källa: Försvarsmakten får styra över miljardanslag

Regeringen har bestämt sig för att Försvarsmakten – och inte Försvarets Materielverk – ska få styra över anslagsposten för reparationer och upphandlingar värd sex miljarder kronor. Det uppger flera källor för Svenska Dagbladet.
Det har varit en segdragen process om vilken myndighet som skulle tilldelas ansvaret, men en riksdagsmajoritet har ställt sig på Försvarets sida vilket innebär att försvarsminister Peter Hultqvist (S) skulle tvingats köra över både ÖB och riksdagen om han hade fattat ett annat beslut.
Regeringens formella beslut väntas inom kort.

1 tim
Stefan Löfven invigde det nya regementet Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Löfven: Allt mer aggressivt beteende i vår omvärld

På måndagen invigde statsminister Stefan Löfven det nya regementet P18 på Gotland. I sitt tal sa han att Sverige arbetar för bättre militära samarbeten med andra länder och att utöka förmågan i totalförsvar. Detta för att möta ”ett allt mer aggressivt beteende i vår omvärld”.
– Vi försvarar vårt land, sa statsministern.
Det var för 13 år sedan som det gamla P18 lades ned på ön. Med dagens återinvigning kommer Gotlands försvar att börja ledas från ön och regementet kommer också att ansvara för den mekaniserade stridsgrupp som började byggas upp på ön för två år sedan.

4 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Regemente på Gotland återinvigs: ”Viktig signal”

På måndagen återinvigs nya regementen P18 på Gotland av kungen, statsminister Stefan Löfven och ÖB Micael Bydén.
Det var för 13 år sedan som det gamla P18 lades ned på ön. Därefter har Gotland varit i stort sett avmilitariserat. Men med dagens återinvigning kommer Gotlands försvar att börja ledas från ön och inte fastlandet. P18 kommer också att ansvara för den mekaniserade stridsgrupp som började byggas upp på ön för två år sedan.
– Att inrätta ett regemente på Gotland är en tydlig säkerhetspolitisk signal om hur viktigt vi från regeringens och Sveriges sida anser att Gotland är, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

6 tim
Läs mer om Försvarets framtid
Nicolás Maduro. Ariana Cubillos / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i Venezuela

14 länder kallar hem sina ambassadörer i protest

14 länder i Limagruppen, däribland Argentina, Brasilien och Kanada, kallar hem sina ambassadörer från Venezuela, skriver AFP. Återkallandet sker i en protest mot presidentvalet som gruppen anser är illegitim.
Gruppen kommer även att sammankalla ambassadörerna för att planera ett gemensamt svar efter president Nicolás Maduros vinst i valet som man menar inte ”överrenstämde med internationella standarder för en fri, rättvis och transparent demokratisk process”.
Limagruppen är ett multilateralt organ som startades i augusti 2017.

2 tim
Presidentvalet i Venezuela

”Vi är historiens kraft omvandlad i folklig seger”

Med ett rekordlågt valdeltagande har president Nicolás Maduro vunnit söndagens presidentval i Venezuela, meddelar valmyndigheten enligt nyhetsbyråer i Caracas.
– Vi är historiens kraft omvandlad i folklig seger, permanent folklig seger, utbrast Maduro i sitt segertal inför jublande anhängare.
Men båda hans utmanare, oppositionspolitikern Henri Falcón och pastorn Javier Bertucci, dömer ut valet som orättvist.
– Vi erkänner inte denna valprocess som giltig, säger Falcón på en presskonferens.
Både han och Bertucci kräver därmed att valet görs om.
Stora delar av Venezuelas befolkning verkar ha hörsammat ropen på bojkott av valet. Valdeltagandet, som uppges ha uppgått till drygt 46 procent, kan jämföras med över 80 procent år 2012 då Hugo Chávez blev omvald.

5 tim
Nicolás Maduro dansar med supportrar för att fira valresultatet. JUAN BARRETO / AFP
Presidentvalet i Venezuela

Nicolás Maduro utropad till segrare i Venezuela

President Nicolás Maduro vann söndagens presidentval i Venezuela, meddelar valmyndigheten enligt nyhetsbyråer i Caracas. Men båda hans utmanare, oppositionspolitikern Henri Falcón och pastorn Javier Bertucci, dömer ut valet som orättvist.
Stora delar av Venezuelas befolkning verkar också ha hörsammat ropen på bojkott av valet. Valdeltagandet, som uppges ha uppgått till drygt 46 procent, är historiskt lågt. Deltagandet kan jämföras med över 80 procent år 2012 då Hugo Chávez blev omvald.

Idag 04:59
Läs mer om Presidentvalet i Venezuela
KU-ordföranden Andreas Norlén. Arkivbild Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Omstuvningen i F-kassan

KU-ordföranden: GD ska ha stark anställningstrygghet

Det är viktigt att konstitutionsutskottet gör en noggrann utredning av regeringens avsättning av generaldirektören Ann-Marie Begler. Det säger KU-ordföranden Andreas Norlén (M) till Dagens Nyheter.
– I Sverige har vi ju en ganska långtgående självständighet för myndigheterna och där är ju generaldirektörens anställningstrygghet ett viktigt inslag, säger han till tidningen.
Det är Liberalerna som har KU-anmält regeringen för beslutet att avsätta Begler, detta efter att Begler själv hävdat att beslutet grundade sig på en rädsla att förlora valet. Uppgifter som har tillbakavisats av socialminister Annika Strandhäll (S).

1 tim
Annika Stranhäll. Arkivbild Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Omstuvningen i F-kassan

Strandhäll svarar Begler: Handlade inte om valet

Att regeringen valde att avsätta Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler hade ingenting att göra med rädsla för att förlora valet. Det säger socialminister Annika Strandhäll (S) till TT. Hon avvisar därmed den bild som Begler har gett av händelsen.
– Det är Beglers helt egna tolkning, säger Strandhäll till TT.
Enligt ministern avsattes Begler då hon ”inte levererade i delar som handlade om stöd till individen eller samverkan med andra myndigheter” och att regeringen därmed förlorade förtroende för henne.
Till Ekot säger Strandhäll att hon respekterar att Begler känner sig besviken.
– Men man har också den här typen av roller både i politiken och som generaldirektör som gör att man vet att det kan komma förändringar, säger hon till Ekot.

Idag 08:44
Läs mer om Omstuvningen i F-kassan
AP
Kinas ettbarnspolitik

Källor: Kina planerar att slopa barnbegränsningar

Kina planerar att slopa alla begränsningar över hur många barn en familj kan ha, rapporter Bloomberg och hänvisar till källor med insyn.
Det skulle innebära ett historiskt slut på den kontroversiella familjepolitiken som gällt i nära fyra decennier. Beslutet kan komma redan i år, enligt källan.
Landet införde enbarnspolicyn 1979 för att sedan luckra upp det till en tvåbarnspolicy under slutet på 2015. Barnafödandet har trots det fortsatt att minska och lett till en oro för en allt mer åldrande befolkning.
Policyn har lett till otaliga övergrepp mot befolkningen och en brist på arbetare i världens näst största ekonomi.

3 tim
Andy Wong / TT / NTB Scanpix
Kinas ettbarnspolitik

Kina har 30 miljoner fler män än kvinnor

Kina planerar att slopa landets regler om barnbegränsningar, rapporterar Bloomberg och hänvisar till källor med insyn. Policyändringen skulle innebära ett slutgiltigt slut för ett av mänsklighetens största sociala experiment, skriver sajten.
Världens mest befolkade land och en kraftigt åldrande befolkning och 30 miljoner fler män än kvinnor. Generationer av kinesiska föräldrar har tvingats betala böter, genomgå aborter eller uppfostra barn i lönndom.
Landet införde enbarnspolicyn 1979 för att sedan luckra upp det till en tvåbarnspolicy under slutet av 2015. Barnafödandet har trots det fortsatt att minska och lett till en oro för en allt mer åldrande befolkning.

2 tim
Läs mer om Kinas ettbarnspolitik
Sveriges Mikael Backlund med segerpokalen efter segern i finalen Läsarbild / TT
Ishockey-VM 2018

Tre Kronor har landat – nu väntar kungligt firande

Tidigt på måndagseftermiddagen landade VM-guldmedaljörerna i Tre Kronor på svensk mark. Efter ett besök på Stockholms slott, där bland annat kronprinsessan Victoria tar emot, väntar hyllningar i Kungsträdgården.
Firandet i Kungsträdgården inleds vid 16.30-tiden och sänds i TV3, Viaplay och Viafree med start klockan 17.
Förra året var Kungsträdgården redan bokad för aktiviteter kring Europa League-finalen och firandet återvände då till Sergels torg, där gulden 1987, 1991, 1992 och 1998 firades.

2 tim
De svenska spelarna jublar efter finalen JOE KLAMAR / AFP
Ishockey-VM 2018

”Fantastiskt – nästan overkligt hur det sker”

Assisterande förbundskapten Peter Popovic var trött men lycklig när han talade med Expressen dagen efter VM-guldet. Han säger att det är fantastiskt att få vara med om att vinna VM-guld.
– Bara att vinna två år i rad är tufft, men sen att det sker på straffar... Nästan overkligt.
Målvakten Anders Nilsson ser fram emot att komma hem till Sverige och firas av supportrarna i Kungsträdgården.
– Det är overkligt, jag har aldrig varit där själv, bara sett det på tv, det ska bli jättekul, säger han till SVT Sport.

4 tim
Läs mer om Ishockey-VM 2018