Almodóvar i Cannes på onsdagen. ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
Filmfestivalen i Cannes 2017

Almodóvar: Netflix kan glömma Guldpalmen i Cannes

Filmer som producerats för tv-visning ska inte få vara med och tävla om filmvärldens förnämsta pris. Det menar Cannesjuryns ordförande Pedro Almodóvar, skriver TT.
Frågan är stekhet i Cannes eftersom Netflix-producerade filmerna ”Okja” och ”The Meyerowitz stories” i år tävlar om Guldpalmen.
– Jag skulle inte kunna tänka mig att ge Guldpalmen till en film som inte först visas på bio, säger Almodóvar vid en presskonferens i Cannes.

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Om vi åker ur riksdagen borde jag bytas ut”

I en stor intervju med Dagens Nyheter säger KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon inte har någon strategi för hur partiet ska agera om det åker ur riksdagen. Hon konstaterar att det bildas en ”svår psykologi runt ett parti som har legat så lågt så länge”. Däremot är hon inte säker på att hon själv kommer att sitta kvar.
– Då tror jag nog att man ska tänka om, säger Busch Thor till tidningen.

2 tim
Björklund. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna”

Liberalerna fortsätter pressas av låga opinionssiffror. Partiledaren Jan Björklund säger till Aftonbladet att ledarstriden med Birgitta Ohlsson påverkat väljarnas uppfattning om partiet:
– En ledarstrid är ju en intern fråga men väljarkåren märker det och de funderade på vart vi var på väg.
Björklund säger vidare att han inte funderar på om han ska avgå vid en valförlust.
– Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna, säger han.
Under helgen arrangeras Liberalernas riksmöte i Västerås.

2 tim
Jimmie Åkesson (SD) och Ardalan Shekarabi (S). TT
Valet 2018 Valrörelsen

Shekarabi (S): SD hotar våra svenska värderingar

Opinion Sverigedemokraterna utgör ett reellt hot mot de svenska värderingarna om jämställdhet, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) i en debattartikel i Aftonbladet.
Shekarabi varnar för vad som kan hända om SD:s politik får inflytande efter valet i höst. Som exempel nämner han flera förslag som han menar drabbar kvinnor extra hårt, bland annat att partiet vill avskaffa de så kallade pappamånaderna och sänka gränsen för fri abort.
”Sverigedemokraterna pratar ofta om svenskt kulturarv och svenska värderingar. Samtidigt som de bedriver en politik som står i bjärt kontrast till svenska värderingar om jämställdhet”, skriver Shekarabi.

1 tim
Läs mer om Valrörelsen
Trumps USA Rysslandsutredningen
Rod Rosenstein och Donald Trump.  TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Trump försäkrades om att han inte är måltavlan

USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein ska ha försäkrat Donald Trump om att presidenten inte är måltavlan i den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor med kännedom om samtalet.
Rosenstein ska också ha försäkrat Trump om att fokus inte heller ligger på honom i utredningen av Trumps advokat Michael Cohen. Den vice justitieministern ska själv ha fört de två utredningarna på tal under ett samtal med Trump förra veckan.
Trump, som tidigare riktat hård kritik mot både Mueller och Rosenstein, ska efter mötet ha ändrat inställning till de två. Enligt nyhetsbyråns källor ska han ha sagt till sina förtrogna att det skulle vara fel att avsätta någon av de två just nu.

2 min
James Comey/De släppta dokumenten.  TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Comeys PM offentliggjorda: Trump sa att Putin skröt om vackra prostituerade

Den sparkade FBI-chefen James Comeys PM om sina möten med president Donald Trump lämnades i natt över från justitiedepartementet till den amerikanska kongressen och publicerades kort där efter i amerikanska medier.
I PM:en, som utgör totalt 15 sidor, skriver Comey bland annat att Trump begärde lojalitet, ville komma till bukt med läckorna från Vita huset och upprepade gånger förnekade anklagelserna från en tidigare brittisk spion om att han haft samröre med prostituerade i Moskva.
”Presidenten sa att ’saken om hororna är nonsens’, men att Putin en gång hade sagt till honom att ’vi har några av de vackraste hororna i världen’”, skriver Comey i ett av PM:en.
Enligt Comeys PM, uttryckte Trump också oro över att hans säkerhetsrådgivare Michael Flynn hade sviktande omdöme. Några dagar innan Flynn fick sparken ska Vita husets stabschef Reince Priebus ha frågat Comey om Flynn var avlyssnad.
Delar av dokumenten har strukits över.

3 tim
Donald Trump.  Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump: ”WOW! Kommer häxjakten fortsätta?”

Den sparkade FBI-chefen James Comeys PM om sina möten med president Donald Trump har publicerats i amerikanska medier, vilket verkar välkomnas av Trump själv.
I ett inlägg på Twitter skriver Trump att PM:en ”tydligt visar” att det inte fanns något samröre med Ryssland eller att någon försökt förhindra rättvisan.
”Han har dessutom läckt hemligstämplad information. WOW! Kommer häxjakten fortsätta?” skriver Trump om Comey.
I PM:en, som utgör totalt 15 sidor, skriver Comey bland annat att Trump var orolig för att hans säkerhetsrådgivare Michael Flynn hade sviktande omdöme.

2 tim
Läs mer om Rysslandsutredningen
Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd samt NKS. TT Nyhetsbyrån
Turerna kring Nya Karolinska

S: Gör om Eugeniahemmet till familjeboende

Svårt sjuka barn som vårdas på Nya Karolinska saknar tillgång till frisk luft från fönster och balkonger, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. För familjer saknas även utrymme att bo i närheten av sina barn och bara an anhörig åt gången får bo på vårdavdelningen.
Den socialdemokratiska oppositionen i landstinget vill nu att Eugeniahemmet byggs om till ett familjeboende. Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, är kritisk till hur alliansen som styrt Stockholms läns landsting i tolv år sköt upphandlingen.
– Det är ovanligt att ett modernt sjukhus inte har något patienthotell i direktanslutning. De svårast sjuka barnen är väl värda att satsa på, säger Ullberg.

42 min
Nya Karolinska i Solna Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring Nya Karolinska

Nya Karolinska behöver byggas om för 31 miljoner

Nya Karolinska sjukhuset i Solna måste byggas om igen redan till sommaren. Den här gången är det sjukhusets sterilcentral som har visat sig vara för liten, och dessutom är byggnaden för cancerstrålbehandling inte anpassad för utrustningen som ska användas där, rapporterar DN.
Totalt beräknas ombyggnaderna kosta 31 miljoner kronor.
– Båda dessa förändringar planeras att göras innan vi har full drift i de nya sjukhusbyggnaderna, skriver landstingsdirektör Malin Frenning i ett pressmeddelande.

Igår 20:16
Erika Ullberg (S). Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring Nya Karolinska

NKS använder kritiserad konsultfirma på nytt

Det var konsultföretaget PWC som rekommenderade att Nya Karolinska skulle finansieras genom det i efterhand kritiserade OPS-avtalet (offentlig-privat samverkan). Och när avtalet nu ska förhandlas om för att sänka kostnaderna kommer företaget återigen att anlitas som rådgivare, och för detta betalar landstinget 3,8 miljoner, rapporterar SvD.
Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är kritisk.
– Jag misstror och känner inget förtroende för en rådgivare som en gång var med och försatte oss i ett avtal som gör NKS till världens dyraste sjukhus, säger Ullberg.
Landstingets tillförordnade utvecklingsdirektör Gunnel Forsberg försvarar beslutet med att PWC har spetskompetens både vad gäller OPS och hela NKS-avtalet.

18 apr
Läs mer om Turerna kring Nya Karolinska
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

Förlust för Ericsson – men klart bättre än befarat

Telekomjätten Ericsson rapporterar en klart lägre förlust än väntat i det första kvartalet.
Försäljningen backade med 24 procent jämfört med det fjärde kvartalet och var ner 2 procent jämfört med samma period i fjol. I snitt räknade analytikerna med en försäljningsminskning på drygt 24 procent till 43,3 miljarder kronor i första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, enligt SME Direkts sammanställning.
Ericssons justerade bruttomarginal blev klart bättre än väntat: 35,9 procent mot väntade 32,1 procent.

1 tim
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

Har sparkat tusentals: ”Mer behöver göras”

Ericsson har minskat sin personalstyrka kraftigt på senare tid. Sedan juli förra året har 18 000 tjänster försvunnit från företaget och bara under det senaste kvartalet har 3 000 fått lämna, skriver vd:n Börje Ekholm i sin kommentar till kvartalsrapporten.
Men massuppsägningarna har ännu inte fullt ut slagit igenom på Ericssons redovisade resultat. Målet är att spara in 10 miljarder kronor till mitten av 2018. Hittills har bolaget sparat 8,5 miljarder kronor genom personalneddragningarna.
”Förbättringarna under kvartalet är uppmuntrande. Men mer måste göras”, skriver Ekholm.

1 tim
Arkivbild.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

Oljefonden sålde Ericsson-aktier för 1,7 miljarder

Norska oljefonden hör till de större investerare som förändrat sina innehav i Ericsson under första kvartalet, enligt DI:s genomgång av statistik från ägardatabasen Holdings.
Fondens innehav minskade med 96 procent under första kvartalet, motsvarande 31 miljoner aktier. Posten ska ha sålts för 1,7 miljarder kronor.
Bland övriga investerare som sålt i Ericsson under kvartalet finns Skandia, Saudiarabiens statliga investeringsfond samt Ålandsbanken fonder.

Igår 08:41
Läs mer om Turbulensen i Ericsson
kristina Lugn Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”Vi diskuterade hur vi ska förhindra totalhaveri”

Svenska Akademiens möte under torsdagen hölls på hemlig plats.
”Vi diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri” skriver ledamoten Kristina Lugn i ett sms till Dagens Nyheter.
Ledamöterna ska ha enats om ett skriftligt uttalande om advokatutredningen om Akademiens förhållande till kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Ett sådant väntas under fredagen.
”Det som dominerade var rannsakan av fel vi uppenbarligen begått”, skriver Lugn till tidningen.

2 tim
Översiktsbild över Stortorget, Knytblusmanifestation - avgå, hela akademien! hålls på Stortorget i Gamla stan i Stockholm.   Fredrik Persson / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien sågs på hemlig plats – uttalande dröjer

I vanliga fall väcker inte Svenska Akademiens möten någon större uppståndelse. Men i dag väntade ett stort pressuppbåd utanför Börshuset i Gamla stan, och hundratals demonstranter hade samlats för att kräva hela Akademiens avgång. Men ledamöterna undvek medierna och mötet hölls på hemlig plats.
Senare under kvällen talade den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson med Expressen. På frågan om han kan säga något om sammankomsten svarar Olsson:
– Inte just nu. Det kommer i morgon (fredag).
Han vill inte heller berätta var mötet hölls.
Ledamoten Kristina Lugn skriver i ett sms till DN att Akademien har skrivit ett pressmeddelande där de uttalar sig kring den uppmärksammade advokatutredningen om kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Men de tänker skicka ut det först på fredagen.
I en intervju med DN senare under kvällen säger Kristina Lugn att torsdagens möte mest handlade om krisen.
– Vi lyckades fatta en rad prisbeslut, men diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri, säger hon.

Igår 19:59
Kung Carl XVI Gustaf Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Kungen vill inte se fler ändringar i akademistadgar

Kung Carl XVI Gustaf tycker inte att det behövs mer insyn i de kungliga akademiernas arbete, utan anser att de är tillräckligt transparanta som de är.
– Det tycker jag, med hänsyn till det arbete och den situation de jobbar under, säger kungen i en intervju med SVT Nyheter.
Han vill heller inte se några ytterligare ändringar i akademiernas stadgar utöver dem han redan aviserat gällande Svenska Akademien.
– Stadgeändringar ska man vara försiktig med, säger kungen.
På frågan om Svenska Akademien borde skärpa sina jävsregler anser kungen att det är upp till Akademien själv att diskutera det.
– Jag tror att de funderar mycket och att det kommer leda till något positivt framöver.

Igår 18:08
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.