Illustrationsbild.  TT
Ekonomi

Analytiker: Dålig idé att låna pengar till bröllop

Kreditinstitut har tagit fram bröllopslån för personer som vill gifta sig trots att de inte har några sparpengar på kontot, skriver TT.

Annuitetslånen utan säkerhet kan ha en effektiv ränta på upp till 35,7 procent. Ett lån på 100 000 kronor kan därmed komma att kosta 135 700 kronor, enligt nyhetsbyrån.

Swedbanks senioranalytiker Madelén Falkenhäll säger att det är en dålig idé att låna pengar till ett bröllop.

– Har man inte råd att spara i förväg har man sannolikt inte heller råd att betala i efterhand. Det finns en risk att den typen av lån blir dyra, säger hon.

Toppnyheter

Ursula von der Leyen. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU:s nya ledning

Klart: von der Leyen är ny kommissionsordförande – första kvinnan i historien

Ursula von der Leyen – det heter EU-kommissionens nya ordförande. Tyskan är den första kvinnan i historien att nå topposten i EU.

– Jag känner mig så hedrad och jag är överväldigad och jag tackar er för förtroendet ni ger mig, säger von der Leyen i parlamentet efter omröstningen.

Det blev en dramatisk omröstning. 383 av parlamentarikerna röstade för von der Leyen och hon behövde minst 374 röster för att bli vald.

EU-kommissionsordföranden är en av unionens mest inflytelserika politiker.

39 min
Ursula von der Leyen Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ursula von der Leyen ger löfte om nytt klimatpaket

I dag röstar EU-parlamentet om Ursula von der Leyen som ny kommissionsordförande. Nu lanserar von der Leyen ett löfte om ett nytt klimatpaket som hon ska föreslå under sina första 100 dagar, om hon får posten.

Enligt von der Leyen ska förslaget leda till att Europa är en klimatneutral kontinent 2050.

– Jag kommer att lägga fram ett grönt avtal för Europa under mina första 100 dagar på posten. Jag kommer att lägga fram den första EU-klimatlagen någonsin som sätter målet för 2050 i en lag, sa hon i dag inför parlamentet.

Idag 08:07
Ursula von der Leyen talar inför EU-parlamentet. TT.
undefined

von der Leyen öppnar för förlängning av brexit

I sitt tal till EU-parlamentet på tisdagen öppnade Ursula von der Leyen, nominerad att ta över som ordförande för EU-kommissionen, för en förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap bortom den 31 oktober.

– Jag är redo för ytterligare förlängning av det föreslagna datumet om mer tid skulle krävas av ett gott skäl, sa hon enligt AFP.

Senare i dag ska EU-parlamentet rösta om von der Leyens nominering till ordförande för EU-kommissionen.

Idag 10:18
Läs mer om EU:s nya ledning
Stefan Löfven.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på valet av von der Leyen

Stefan Löfven: ”Det är på tiden med en kvinna”

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har valts till ny ordförande i EU-kommissionen med 383 röster mot 327 och 22 nedlagda. 374 röster krävdes för att hon skulle bli vald.

Statsminister Stefan Löfven (S) gratulerar henne på Twitter.

”Det är på tiden att en kvinna får den viktiga rollen”, skriver Löfven.

Han betonar också vikten av att fortsätta arbetet inom områden som jobben, klimatet, migrationen och Europas säkerhetsfrågor.

31 min
Ursula von der Leyen och Frans Timmermans. TT
undefined

S-toppen i EU: Jag ser fram emot att jobba tillsammans

Frans Timmermans, toppnamnet för den socialdemokratiska gruppen S&D och länge en av utmanarna till jobbet, gratulerar Ursula von der Leyen efter att hon valts till ny EU-kommissionsordförande.

”I dag vann du ett demokratiskt mandat från Europaparlamentet för att leverera det gröna och sociala program som du presenterade i morse. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med dig i den nya EU-kommissionen för ett rättvist och fritt Europa”, skriver Timmermans på Twitter.

von der Leyen kommer närmast från positionen som försvarsminister i Tyskland.

19 min
Malin Björk och Jonas Sjöstedt.  TT
undefined

V sågar S: ”Som vanligt gör de upp med högern”

Ursula von der Leyen ser ut att bli EU:s nästa kommissionsordförande, sedan S-gruppen i EU-parlamentet meddelat sitt stöd. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är starkt kritisk.

”Som vanligt alltså, före varje EU-val säger socialdemokraterna att det är de mot högern, efter valet gör de upp med samma höger och ger dem toppjobben”, skriver han på Twitter.

Även Malin Björk, som är Europaparlamentariker för V, är kritisk. von der Leyen har förvisso försökt vässa sitt program – ”men hon förblir högerns kandidat” med en ”status quo-politik som inte står upp för vare sig klimatet, jämlikheten, flyktingars rättigheter, eller försvaret av rättsstatsprinciperna”, skriver Björk på Twitter.

2 tim
Läs mer om Reaktioner på valet av von der Leyen
Trumps USA Sprickan i Demokraterna
Trump har bland annat riktat sina senaste attacker mot Ilhan Ohmar och Alexandira Ocasio-Cortez. TT
Trumps USA Sprickan i Demokraterna

Trumps attacker fortsätter: ”Lämna om ni hatar USA”

USA:s president Donald Trump fortsätter sina verbala attacker på de fyra demokratiska kongresskvinnor som han uppmanat att ”åka hem” till sina hemländer. För tredje dagen i rad går han till attack mot politikerna – nu i en lång rad tweets.

”De demokratiska kongresskvinnorna har spytt ur sig några av de mest bedrövliga, hätska och vidriga saker som någonsin har sagts av en politiker i representanthuset eller senaten och ändå får de ett frikort och stöd av Demokraterna”, skriver Trump i ett inlägg.

Han säger att politikerna är antiisraeliska, antiamerikanska, stödjer terrorister och ropar ”F-ordet” i publika sammanhang. Trump menar också att Demokraterna är rädda för att utmana dem.

”Om ni hatar vårt land, eller om ni inte är lyckliga här, kan ni lämna!” skriver han i ett annat inlägg.

4 tim
Ilhan Omar. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Krönikor: När Ilhan Omar talar förlorar partiet röster

Opinion Sprickan mellan vänsterfalangen och den mer moderata falangen inom Demokraterna i USA lyfts i flera krönikor. En förklaring till sprickan i partiet, och det som sticker ut ännu mer än Donald Trumps rasism, är hur delar av etablissemanget i Demokraterna jobbar med liknande antaganden som presidenten, skriver Jamelle Bouie i en krönika i New York Times.

”Nej, de har inte lyft fram den vita arbetande fastighetsägaren som den enda medborgaren av värde, men de är besatta av att vinna den rösten till sin sida – övertygade om att den här gruppen är vägen till seger”, skriver Bouie.

Tucker Carlson skriver i en krönika i konservativa Fox News att Demokraterna kommer att förlora på det pågående ordkriget. Han menar att de fyra kongresskvinnor som Trump riktat sina attacker mot, som för ett halvår sedan bara var fyra unga vänsterpolitiker, nu har blivit kärnan i det demokratiska partiet.

”Genom att peka ut de fyra medlemmarna i kongressen markerade presidenten deras betydelse i det demokratiska partiet”, skriver Carlson, något han ser som positivt för Republikanerna.

”När Ilhan Omar pratar förlorat Demokraterna”, fortsätter han.

4 tim
Sean Hannity och Donald Trump.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Foxankare försvarar Trump: ”Pelosi är totalt maktlös”

Fox News-ankaret Sean Hannity försvarar Donald Trump efter hans twitterattacker mot de fyra demokratiska kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley.

Hannity säger att representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi tappat kontrollen över ”sin radikala socialistiska bas” och är maktlös inför de kvinnliga ledamöterna som populärt har kommit att kallas ”The squad”.

– Det spelar ingen roll vad talman Pelosi säger eller gör. Det är radikalerna som styr [...], sa han på måndagskvällen efter att de demokratiska kongressledamöterna hållit en presskonferens där de meddelade att de inte tänkte låta sig tystas av presidenten.

Det var i helgen som Trump skrev på Twitter och uppmanade de fyra att ”åka tillbaka och fixa” länderna de har påbrå från.

Idag 11:22
Läs mer om Trumps USA
Sten Eriksson.  Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på flygplansolyckan

Var först på olycksplatsen: ”Jag kände ingen puls”

Sten Eriksson var i flera minuter ensam på plats vid flygolyckan på ön Storsandskär i Umeå, där nio personer miste livet. Planet kraschade bara några hundra meter från hans stuga – och sedan dess har bryggan vid stugan fungerat som en sambandscentral.

Sten Eriksson berättar för TT att han först larmade 112 efter olyckan och sedan sprang mot olycksplatsen. Det var svårt att ta sig fram bland alla fällda träd som låg i vägen, säger han.

Väl framme vid planet tog han pulsen på två människor.

– Jag kände ingen puls. Då börjar man känna... lite förtvivlan. Vad ska jag göra? Och jag var där helt ensam, säger han till TT.

Efter några minuter dök en helikopter upp ovanför honom, och först att ansluta var en sjukvårdare som firades ned.

– Så efter en liten stund kände jag att jag inte kunde tillföra något mer, då tog jag mig tillbaka till stugan, berättar han.

Alla nio personer ombord på planet dog när det störtade i söndags.

4 tim
Montage TT
undefined

Klubben hedrar offren: ”Nu är allt fokus på att sörja”

Vid det kryss i röd plast där fallskärmshopparna ska försöka landa efter att de har hoppat har det ställts ljus och lagts blommor, skriver Dagens Nyheter. Den lilla fallskärmsklubben i Umeå förlorade nästan en tredjedel av sina medlemmar i olyckan i söndags.

Några funderingar kring vad olyckan berodde på har det inte funnits utrymme för än, berättar chefsinstruktören Johan Hellström.

– Just nu är allt fokus på att sörja och ta hand om varandra och anhöriga. Det kommer bli väldigt många begravningar att gå på, säger han till tidningen.

På tisdagen avvecklades det kriscentrum för anhöriga och vittnen som upprättades på söndagen. Avspärrningarna till ön där planet kraschade plockades också bort.

Idag 10:39
Flygplansdelar lyfts upp på en bärgningsbil dagen efter flygolyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flygexpert: Kanske var det motorn som slets loss

Det är möjligt att motorn i det lilla propellerplan med nio passagerare som kraschade i Umeå slets loss i luften. Det säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till SVT. Han menar att om ett propellerblad brast kan det ha satt igång så våldsamma krafter att motorns infästningar kan ha lossnat.

– När man nu talar om delar som lossnade så kan man ha som arbetshypotes att kanske motorn slets loss, säger han till SVT.

Under en presskonferens bekräftade Statens haverikommission på måndagen att delar av flygplanet slitits av i luften, men man ville inte närmare kommentera vilka delar det kunde röra sig om.

Idag 09:10
Läs mer om Reaktioner på flygplansolyckan
Akrivbild på en person som arbetar med att behandla ebola i Kongo-Kinshasa. Al-hadji Kudra Maliro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ebolaspridningen

Den första ebolapatienten i miljonstaden Goma är död

Den präst som blev den första patienten med ebola i miljonstaden Goma i Kongo-Kinshasa har nu dött.

– Tyvärr så kan jag bekräfta att patienten dog, sa guvernören Carly Nzanzu till de samlade reportrarna, enligt AFP.

Goma är den största staden i landet som har nåtts av sjukdomen, skriver Reuters. Många av regionens stora vägar går genom staden. Dessutom ligger Goma nära gränsen till Rwanda och där finns en hamn och en flygplats med förbindelser till flera andra stora städer.

Att sjukdomen har nått en så stor stad väcker oro för att smittan kan få ännu större spridning, enligt AFP. I tätbefolkade städer där mobiliteten är stor blir det svårare att isolera människor och att spåra vilka personer smittade patienter har varit i kontakt med.

3 tim
Två personer jobbar med ett ebolaoffer i Kongo. Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

WHO: Det första ebolafallet i Goma är en varning

Att storstaden Goma i Kongo-Kinshasa har fått sitt första ebolaoffer är en varning, säger Världshälsoorganisationen WHO:s nödsituationschef Mike Ryan.

– Det är en varning för att varje gång sjukdomen rör sig kan den återupprätta sig någon annanstans, säger han till AFP.

I går insjuknade en person i miljonstaden, och lokala myndigheter har därefter uppmanat till lugn. Sextio personer hade varit i kontakt med den predikant som fått ebola. Enligt Mike Ryan har 30 av dem hittats och vaccinerats och han säger att målsättningen är att övriga 30 vaccineras inom de närmsta 24 timmarna.

Igår 16:05
Läs mer om Ebolaspridningen