Arbetare på en vinodling nära Bordeaux.  BOB EDME / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Arbetslösheten i Frankrike minskar till 8,5 procent

(Direkt) Arbetslösheten i Frankrike (ILO-mått) uppgick till 8,5 procent under andra kvartalet, ner från 8,7 procent föregående kvartal.

Det rapporterar Reuters och hänvisar till uppgifter från den franska statistikmyndigheten.

Väntat enligt Reuters analytikerenkät var en arbetslöshet på 8,7 procent.

Antalet arbetslösa sjönk med 66.000 personer under andra kvartalet.

Toppnyheter

Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Analys: Värnskatten slopas – men ersätts av en ny

Den slopade värnskatten är en politisk triumf för Liberalerna, som orsakar maximal skada för S, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys. Stefan Löfven har tidigare beskrivit avskaffandet av skatten som det mest smärtsamma i januariöverenskommelsen med C och L. Beslutet, som ger runt 345 000 av de rikaste sänkt skatt går på tvärs med S principer.

Å andra sidan, skriver Eriksson, har S fått igenom en bankskatt som ger nästan lika stora intäkter som den nuvarande värnskatten. Den skatten ska dessutom användas till att finansiera en satsning på försvaret – vilket begreppet värnskatt historiskt sett har inneburit.

”Man kan beskriva det som en sorts värnskatteväxling, eller mer tillspetsat: regeringen slopar inte värnskatten, man inför en ny”, skriver han.

Ekots Fredrik Furtenbach tar i sin analys upp en annan post i budgeten, den om utvecklingstid, en ny variant av friåret, som MP drivit igenom. Han påpekar att Isabella Lövin sålt in reformen på ett nytt sätt, jämfört med när det gamla friåret infördes – den gången handlade det om ett sätt att få tid till annat än arbete.

– Nu pratar Isabella Lövin tydligt om att detta enbart är ett sätt att skaffa sig kompetens genom att plugga eller starta eget, säger Furtenbach.

9 min
Magdalena Andersson (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slopad värnskatt största posten i höstbudgeten

Den budget som finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att lägga fram under onsdagen innehåller kända nettosatsningar för totalt 26 miljarder kronor, skriver TT. Runt 11,8 miljarder går till olika skattesänkningar, varav den slopade värnskatten som L drev igenom utgör drygt sex miljarder.

Även pensionärer och de som bor på glesbygden får sänkt skatt, det senare på initiativ från C.

Andersson (S) anser att skattesänkningarna speglar att ett brett samarbete mellan fyra partier står bakom budgeten.

– Budgeten är en kompromiss mellan olika partier, samtidigt har ju vi socialdemokrater gått till val på att sänka skatten för pensionärer, säger hon.

1 tim
Lars Calmfors. TT
undefined

Calmfors: Politikerna inte ärliga om budgetsatsningar

Politikerna borde vara tydligare med varifrån pengarna som går till olika satsningar i budgeten egentligen kommer. Det säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, till SVT Nyheter.

Han är kritiskt till att politikerna talar om ”reformutrymme” och menar att detta kan få människor att tro att pengarna har uppstått utan att någon betalat. Men i stället skapas reformutrymmet på grund av att årliga bidrag till kommuner och hushålls inte skrivs upp i samma takt som ekonomin i övrigt växer, enligt Calmfors.

– Med jämna mellanrum kan man återställa olika bidrag i förhållande till lönerna men då är man tillbaka till ruta ett, och så kallar man det för en satsning, och kan inkassera politiska poäng på det, säger han.

3 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Människor röstar i Israel. Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
Nyvalet i Israel

Minst 20 har gripits för misstänkt valfusk i Israel

Minst 20 personer har gripits av polis och 69 utredningar har inletts mot personer som misstänks för valfusk, rapporterar Times of Israel. I dag hålls ett nyval i landet och vallokalerna stänger klockan 21, svensk tid, skriver TT.

Strax efter vallokalerna stängts väntas ett preliminärt valresultat och loppet ses som jämt mellan sittande premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och utmanande Blåvita alliansen.

1 tim
Benny Gantz, Blåvitts partiledare, i samband med röstningen. Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Favoriterna har röstat – vill se israeler göra detsamma

De två favoriterna i det israeliska valet har nu lagt sina röster. Både premiärminister Benjamin Netanyahu och utmanaren Benny Gantz uppmanade invånarna att göra detsamma, skriver Times of Israel i sin liverapportering.

– Jag rekommenderar er att rösta på Blåvitt men jag respekterar vilket beslut som helst. Det viktigaste är att ni alla genomför er viktigaste plikt som medborgare, sa Gantz när han la sin röst.

Netanyahu skickade samma budskap.

– President Trump sa i går att röstningen kommer att bli jämn. Det kommer att bli jämnt, så gå och rösta, sa premiärministern.

Och politikerna verkar få som de vill. Vid lunchtid hade 26,8 procent av invånarna röstat, att jämföra med 24,8 procent vid samma tid i förra valet, skriver tidningen. ”En imponerade trend”, enligt Odly Adas som är chef för valmyndigheten.

Idag 11:44
Benny Gantz och Benjamin Netanyahu. TT
undefined

Dags igen för val i Israel – upp till bevis för Netanyahu

I dag genomför Israel sitt andra val på fem månader. Från och med klockan 06.00 svensk tid ska de 6,4 miljoner väljarna rösta om den korruptionsanklagade premiärministern Benjamin Netanyahus politiska framtid, skriver AFP.

Huvudmotståndaren är den tidigare militärchefen Benny Gantz. Likt Netanyahu vill han föra en tuff säkerhetspolitik.

Även om landet för tillfället inte är i ett fullskaligt krig så finns alltid risken för att nya konflikter inträffar i området, skriver BBC. Den sittande premiärministern har sagt att han aldrig skulle acceptera ett självständigt Palestina, men det är mer oklart var utmanaren står i frågan. Klart är att Netanyahu står långt ut på högerkanten på den ideologiska skalan, medan Gantz placeras mer i mitten.

Det officiella resultatet väntas komma på onsdagen.

Idag 03:25
Läs mer om Nyvalet i Israel
Edward Snowden när han pratat med journalister i Berlin i dag om sin bok.  Fabrizio Bensch / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring Snowden

”Inga saftiga avslöjanden – men en viktig påminnelse”

Den som väntar sig nya avslöjanden i visselblåsaren Edward Snowdens memoarer ”I allmänhetens tjänst” lär bli besviken, skriver DN:s Linus Larsson i en recension av boken som släpptes globalt i dag.

Däremot anser han att självbiografin är en ”medryckande och välskriven berättelse om en ung hackare som tog tjänst i staten men slutade som dess fiende.”

Även GP:s Mats Kolmisoppi skriver att den som ”letar efter saftiga avslöjanden gör sig icke besvär” när de läser boken.

”Det är därför lite ironiskt att utgivningen presenteras som om det rörde sig om en ny spektakulär läcka som världen ska få ta del av vid exakt samma klockslag.”

Expressens Peter Wirtén konstaterar dock att memoaren är en urviktig påminnelse om avslöjandet – att USA massövervakat sina medborgare.

”Snowden betalade ett högt pris. Han kommer alltid vara eftersökt. Men hans visselblåsning utlöste viss förändring”, skriver han.

19 min
Edward Snowden. Arkivbild. TT
undefined

USA stämmer Edward Snowden efter boksläpp

Justitiedepartementet i USA stämmer visselblåsaren Edward Snowden för hans memoarer ”Permanent Record” som släpptes globalt i dag, rapporterar Huffington Post.

Departementet anser att boken bryter mot den tystnadsplikt som man anser att Snowden, som tidigare anställd inom CIA och NSA, har.

I boken, som på svenska heter ”I allmänhetens tjänst”, berättar Snowden om hemligheter från CIA och NSA som han skrivit under på att han inte får avslöja.

Departementet tänker försöka att lägga beslag på alla intäkter som Snowden tjänar på boken.

1 tim
Edward Snowden. Arkivbild. FREDERICK FLORIN / AFP
undefined

Redo att återvända till USA – men ber inte om ursäkt

Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden är villig att återvända till USA om han får en rättvis rättegång. Det säger han i en intervju med CBS News.

– Jag ber inte om ursäkt. Det jag ber om är en rättvis rättegång, säger han.

Snowden riskerar att åtalas för spionage och dömas till ett långt fängelsestraff om han lämnar Ryssland och återvänder till USA. Han flydde till Ryssland för sex år sedan efter att han avslöjat att USA massövervakat sina egna medborgare.

Igår 16:09
Läs mer om Turerna kring Snowden
Satellitbild på oljefältet som träffades av drönare.  TT NYHETSBYRÅN
Drönardåden i Saudiarabien

Saudiarabien: Hälften av oljeproduktionen återställd

Hälften av den produktion som skadades vid helgens drönarattack nu är återställd, säger Saudiarabiens energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, vid en presskonferens. Det rapporterar flera medier.

I slutet av september ska produktionen nå samma nivåer som innan attacken. Abdulaziz bin Salman sa också att börsnoteringen av den saudiska oljejätten Saudi Aramco därför fortgår enligt plan.

Oljepriset faller på nyheten.

1 tim
Bild från drönarattacken i helgen. TT
undefined

Källor: Drönardådet skedde troligen från en iransk bas

Saudiska och amerikanska utredare är övertygade om att ”det är mycket stor sannolikhet” att attacken mot de saudiska oljeanläggningarna skedde från en iransk bas nära gränsen till Irak. Det uppger en källa med insyn i utredningen för CNN. Attacken ska ha involverat kryssningsrobotar samt drönare, enligt källan.

Utredarnas bedömning ska vara att robotarna flugit över södra Irak och genom kuwaitiska luftrummet innan de nådde sina mål. Kuwait meddelade under måndagen att man startat en utredning efter observationer av drönare eller robotar. Dessa ska ha setts strax innan de saudiska målen träffades i lördags, skriver CNN.

Pentagon vill inte kommentera CNN:s uppgifter.

5 tim
undefined

Priset rasar efter uppgift om saudisk oljeprognos

Oljepriserna rasade på tisdagseftermiddagen efter uppgifter till Reuters om att Saudiarabiens oljeproduktion kommer att återgå till det normala snabbare än väntat. Produktionen uppges vara tillbaka på normala nivåer om två till tre veckor, skriver nyhetsbyrån på Twitter och hänvisar till två källor med insyn.

Kungadömet har snart återställt 70 procent av de 5,7 miljoner fat per dag som helgens attacker förstörde, enligt en av källorna.

Som mest föll brent nära 5 procent. Vid 16-tiden var priset på brent ner kring 4 procent medan WTI hade tappat drygt 3 procent.

5 tim
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Polisens bomtekniker på platsen. Joachim Nywall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Granatfyndet i Trollhättan

Källor: Polisen undersöker samband med skjutningar

Polisen misstänker att den handgranat som på tisdagen hittades i en bil i Trollhättan kan ha kopplingar till skottlossningar i Västsverige tidigare i veckan, skriver GP med hänvisning till poliskällor.

Granaten hittades av bilens ägare och kunde oskadliggöras innan den exploderade. Polisen undersöker nu om händelsen kan sättas i samband med en skjutning i Uddevalla och en annan som skedde i samma område som granaten hittades. Båda skjutningarna skedde under måndagskvällen.

Polisen har ännu inget motiv till varför granaten placerades i den aktuella bilen.

3 tim
Polisarbete i Skogshöjden i Trollhättan. Misstänkt bom på Torngatan i Skogshöjden. Joachim Nywall / Joachim Nywall
undefined

Uppgift: Misstänkt föremål var handgranat i en bil

Det misstänkt farliga föremål som påträffades i Trollhättan tidigt i morse var en handgranat, enligt uppgifter till GP. Nationella bombskyddet skickades till platsen och vid 10.30 säkrades föremålet. Därefter undersöktes det. Enligt polisen hittades föremålet i en bil, som beslagtogs och forslades från platsen vid lunchtid.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt olaga hot samt brott mot brandfarliga och explosiva varor.

Flera närliggande lägenheter och delar av Skogshöjdens skola utrymdes, enligt SVT Väst.

Polisen har inte gripit någon person och har ingen misstänkt.

Idag 11:37
Skogshöjdens skola i Trollhättan. Skärmdump från Google Maps.
undefined

Elever flyttas till annan skola – föräldrar ska hämta

Delar av Skogshöjdens skola i Trollhättan, som ligger i närheten av den plats där ett misstänkt föremål upptäckts, har utrymts, enligt SVT Väst. Högstadieeleverna flyttas till en närliggande skola, där de ska vänta på att bli upphämtade av sina föräldrar.

Polisen har meddelat att delar av Skogshöjdens skola inte ska nyttjas under den pågående insatsen. Evakueringen berör dock inte eleverna i årskurs 4–6.

– Deras undervisning fortsätter som vanligt, det finns ingen risk för de barnen, säger Vivan Komstadius, kommunikationschef på Trollhättan stad, till SVT.

Idag 07:41
Läs mer om Granatfyndet i Trollhättan
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporten om barnäktenskap

Äktenskapsåldern höjs till 19 för flickor i Indonesien

Parlamentet i Indonesien höjer åldern för när kvinnor får gifta sig till 19 år, rapporterar CNN. Beslutet förväntas bromsa barnäktenskapen i landet.

Parlamentet ska ha varit enigt om att revidera den befintliga äktenskapslagen, skriver landets representanthuset på sin webbplats, enligt CNN.

Enligt den nuvarande lagen får flickor gifta sig när de är 16 år och pojkar när det är 19. I vissa fall kan dock föräldrar be religiösa domstolar eller lokala tjänstemän att godkänna äktenskap där flickorna är yngre än så.

2 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

”Flickorna uppmuntras att gifta sig i tonåren”

En av fyra flickor i Indonesien gifter sig innan de har fyllt 18 år, enligt landets statistiska centralbyrå och Unicef, rapporterar Bangkok Post.

– Samhället uppmuntrar fortfarande flickor att gifta sig när de är tonåringar, säger Masruchah som arbetar på Indonesiens nationella kommission för våld mot kvinnor, till tidningen.

Masruchah, som inte vill gå ut med hela sitt namn, säger att det kan ses som skamfyllt om de inte gifter sig i tonåren. Organisationen hade helst velat se 21-årsgräns för äktenskap, både för män och kvinnor.

Under tisdagen höjde parlamentet i Indonesien åldern för när kvinnor får gifta sig i landet från 16 till 19 år i hopp om att minska antalet barnäktenskap.

2 tim
Läs mer om Rapporten om barnäktenskap