Arkiv. TT
Kampen om flygresenärerna

Børsen: I dag kan SAS bli omkört i Skandinavien

I dag presenterar SAS sina försäljningssiffror för december, och den danska tidningen Børsen förutspår att det kan bli ett skifte på den skandinaviska flygbolagstronen. Norwegian redovisade i förra veckan sina decembersiffror och uppnådde 29,3 miljoner passagerare under 2016. Fram till och med november hade SAS 27,3 miljoner passagerare.
Norwegian har haft en våldsam tillväxt under de senaste fem åren och bara i december ökade man antalet fyllda säten med tjugo procent, skriver Børsen.

Läs tidigare

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Om vi åker ur riksdagen borde jag bytas ut”

I en stor intervju med Dagens Nyheter säger KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon inte har någon strategi för hur partiet ska agera om det åker ur riksdagen. Hon konstaterar att det bildas en ”svår psykologi runt ett parti som har legat så lågt så länge”. Däremot är hon inte säker på att hon själv kommer att sitta kvar.
– Då tror jag nog att man ska tänka om, säger Busch Thor till tidningen.

2 tim
Björklund. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna”

Liberalerna fortsätter pressas av låga opinionssiffror. Partiledaren Jan Björklund säger till Aftonbladet att ledarstriden med Birgitta Ohlsson påverkat väljarnas uppfattning om partiet:
– En ledarstrid är ju en intern fråga men väljarkåren märker det och de funderade på vart vi var på väg.
Björklund säger vidare att han inte funderar på om han ska avgå vid en valförlust.
– Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna, säger han.
Under helgen arrangeras Liberalernas riksmöte i Västerås.

2 tim
Jimmie Åkesson (SD) och Ardalan Shekarabi (S). TT
Valet 2018 Valrörelsen

Shekarabi (S): SD hotar våra svenska värderingar

Opinion Sverigedemokraterna utgör ett reellt hot mot de svenska värderingarna om jämställdhet, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) i en debattartikel i Aftonbladet.
Shekarabi varnar för vad som kan hända om SD:s politik får inflytande efter valet i höst. Som exempel nämner han flera förslag som han menar drabbar kvinnor extra hårt, bland annat att partiet vill avskaffa de så kallade pappamånaderna och sänka gränsen för fri abort.
”Sverigedemokraterna pratar ofta om svenskt kulturarv och svenska värderingar. Samtidigt som de bedriver en politik som står i bjärt kontrast till svenska värderingar om jämställdhet”, skriver Shekarabi.

1 tim
Läs mer om Valrörelsen
ESS i Lund blir första anhalten när FN:s säkerhetsråd inleder sitt Sverigebesök i dag. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Syrien väntas bli fokus för FN:s säkerhetsråd

Syrienkriget väntas bli fokus när de 15 FN-ambassadörerna i säkerhetsrådet och generalsekreteraren António Guterres kommer till Skåne i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
USA:s och Rysslands relation är på fryspunkten efter den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien den 7 april och efter svarsanfallet mot Syrien förra helgen från USA, Storbritannien och Frankrike.
Även om läget är dåligt är det inte omöjligt att komma ur krisläget, anser Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.
– Någonstans har vi nu testat det och nått vägs ände. Då är det kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på vad är det vi alla kan vara överens om, säger han.

1 min
Dag Hammarskjölds Backåkra Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

”Ambitioner för FN-insatser på historiskt låg nivå”

Opinion FN:s säkerhetsråds möte i Skåne är ämnet på flera ledarsidor under fredagen. FN:s generalsekreterare António Guterres besöker Dag Hammarskjölds släktgård Backåkra för ett årligt arbetsmöte med rådets 15 medlemsländer. Aftonbladets Daniel Swedin ser en stark symbolik i att mötet sker på en plats som förknippas med den tidigare generalsekreteraren, en av de viktigaste krafterna bakom FN:s omfattande inflytande.
”Vad är alternativet till FN? Sällan har väl en global ordning präglad av regler snarare än den starkes rätt behövts lika väl som nu”, skriver han.
Smålandsposten konstaterar att Sveriges medverkan i FN:s väpnade insatser är lägre än på många år.
”Samtidigt som Sverige är värd för säkerhetsrådet är de egna ambitionerna för FN-missionerna på historiskt låg nivå och försvarsmakten vill av resurs- och säkerhetsskäl prioritera dem till ett minimum” skriver tidningen.

1 tim
Läs mer om FN-mötet i Skåne
Trumps USA Rysslandsutredningen
Rod Rosenstein och Donald Trump.  TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Trump försäkrades om att han inte är måltavla

USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein ska ha försäkrat Donald Trump om att presidenten inte är måltavlan i den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor med kännedom om samtalet.
Rosenstein ska också ha försäkrat Trump om att fokus inte heller ligger på honom i utredningen av Trumps advokat Michael Cohen. Den vice justitieministern ska själv ha fört de två utredningarna på tal under ett samtal med Trump förra veckan.
Trump, som tidigare riktat hård kritik mot både Mueller och Rosenstein, ska efter mötet ha ändrat inställning till de två. Enligt nyhetsbyråns källor ska han ha sagt till sina förtrogna att det skulle vara fel att avsätta någon av de två just nu.

9 min
James Comey/De släppta dokumenten.  TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Comeys PM släppta: Trump sa att Putin skröt om vackra prostituerade

Den sparkade FBI-chefen James Comeys PM om sina möten med president Donald Trump lämnades i natt över från justitiedepartementet till den amerikanska kongressen och publicerades kort där efter i amerikanska medier.
I PM:en, som utgör totalt 15 sidor, skriver Comey bland annat att Trump begärde lojalitet, ville komma till bukt med läckorna från Vita huset och upprepade gånger förnekade anklagelserna från en tidigare brittisk spion om att han haft samröre med prostituerade i Moskva.
”Presidenten sa att ’saken om hororna är nonsens’, men att Putin en gång hade sagt till honom att ’vi har några av de vackraste hororna i världen’”, skriver Comey i ett av PM:en.
Enligt Comeys PM, uttryckte Trump också oro över att hans säkerhetsrådgivare Michael Flynn hade sviktande omdöme. Några dagar innan Flynn fick sparken ska Vita husets stabschef Reince Priebus ha frågat Comey om Flynn var avlyssnad.
Delar av dokumenten har strukits över.

3 tim
Donald Trump.  Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump: ”WOW! Kommer häxjakten fortsätta?”

Den sparkade FBI-chefen James Comeys PM om sina möten med president Donald Trump har publicerats i amerikanska medier, vilket verkar välkomnas av Trump själv.
I ett inlägg på Twitter skriver Trump att PM:en ”tydligt visar” att det inte fanns något samröre med Ryssland eller att någon försökt förhindra rättvisan.
”Han har dessutom läckt hemligstämplad information. WOW! Kommer häxjakten fortsätta?” skriver Trump om Comey.
I PM:en, som utgör totalt 15 sidor, skriver Comey bland annat att Trump var orolig för att hans säkerhetsrådgivare Michael Flynn hade sviktande omdöme.

3 tim
Läs mer om Rysslandsutredningen
Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd samt NKS. TT Nyhetsbyrån
Turerna kring Nya Karolinska

S: Gör om Eugeniahemmet till familjeboende

Svårt sjuka barn som vårdas på Nya Karolinska saknar tillgång till frisk luft från fönster och balkonger, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. För familjer saknas även utrymme att bo i närheten av sina barn och bara an anhörig åt gången får bo på vårdavdelningen.
Den socialdemokratiska oppositionen i landstinget vill nu att Eugeniahemmet byggs om till ett familjeboende. Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, är kritisk till hur alliansen som styrt Stockholms läns landsting i tolv år sköt upphandlingen.
– Det är ovanligt att ett modernt sjukhus inte har något patienthotell i direktanslutning. De svårast sjuka barnen är väl värda att satsa på, säger Ullberg.

1 tim
Nya Karolinska i Solna Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring Nya Karolinska

Nya Karolinska behöver byggas om för 31 miljoner

Nya Karolinska sjukhuset i Solna måste byggas om igen redan till sommaren. Den här gången är det sjukhusets sterilcentral som har visat sig vara för liten, och dessutom är byggnaden för cancerstrålbehandling inte anpassad för utrustningen som ska användas där, rapporterar DN.
Totalt beräknas ombyggnaderna kosta 31 miljoner kronor.
– Båda dessa förändringar planeras att göras innan vi har full drift i de nya sjukhusbyggnaderna, skriver landstingsdirektör Malin Frenning i ett pressmeddelande.

Igår 20:16
Erika Ullberg (S). Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring Nya Karolinska

NKS använder kritiserad konsultfirma på nytt

Det var konsultföretaget PWC som rekommenderade att Nya Karolinska skulle finansieras genom det i efterhand kritiserade OPS-avtalet (offentlig-privat samverkan). Och när avtalet nu ska förhandlas om för att sänka kostnaderna kommer företaget återigen att anlitas som rådgivare, och för detta betalar landstinget 3,8 miljoner, rapporterar SvD.
Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är kritisk.
– Jag misstror och känner inget förtroende för en rådgivare som en gång var med och försatte oss i ett avtal som gör NKS till världens dyraste sjukhus, säger Ullberg.
Landstingets tillförordnade utvecklingsdirektör Gunnel Forsberg försvarar beslutet med att PWC har spetskompetens både vad gäller OPS och hela NKS-avtalet.

18 apr
Läs mer om Turerna kring Nya Karolinska
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

Förlust för Ericsson – men klart bättre än befarat

Telekomjätten Ericsson rapporterar en klart lägre förlust än väntat i det första kvartalet.
Försäljningen backade med 24 procent jämfört med det fjärde kvartalet och var ner 2 procent jämfört med samma period i fjol. I snitt räknade analytikerna med en försäljningsminskning på drygt 24 procent till 43,3 miljarder kronor i första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet, enligt SME Direkts sammanställning.
Ericssons justerade bruttomarginal blev klart bättre än väntat: 35,9 procent mot väntade 32,1 procent.

1 tim
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

Har sparkat tusentals: ”Mer behöver göras”

Ericsson har minskat sin personalstyrka kraftigt på senare tid. Sedan juli förra året har 18 000 tjänster försvunnit från företaget och bara under det senaste kvartalet har 3 000 fått lämna, skriver vd:n Börje Ekholm i sin kommentar till kvartalsrapporten.
Men massuppsägningarna har ännu inte fullt ut slagit igenom på Ericssons redovisade resultat. Målet är att spara in 10 miljarder kronor till mitten av 2018. Hittills har bolaget sparat 8,5 miljarder kronor genom personalneddragningarna.
”Förbättringarna under kvartalet är uppmuntrande. Men mer måste göras”, skriver Ekholm.

1 tim
Arkivbild.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

Oljefonden sålde Ericsson-aktier för 1,7 miljarder

Norska oljefonden hör till de större investerare som förändrat sina innehav i Ericsson under första kvartalet, enligt DI:s genomgång av statistik från ägardatabasen Holdings.
Fondens innehav minskade med 96 procent under första kvartalet, motsvarande 31 miljoner aktier. Posten ska ha sålts för 1,7 miljarder kronor.
Bland övriga investerare som sålt i Ericsson under kvartalet finns Skandia, Saudiarabiens statliga investeringsfond samt Ålandsbanken fonder.

Igår 08:41
Läs mer om Turbulensen i Ericsson

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.