Elon Musks och  Grimes, arkivbild. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
Nöje & kultur

Byter namn på sonen: X Æ A-12 blir X Æ A-Xii

Kalifornien har godkänt Teslagrundaren Elon Musks och musikern Grimes sons namn. Det efter att paret gjort en ändring av namnet, skriver People.

Sonens namn skulle först bli X Æ A-12 men enligt ett födelsecertifikat har det något okonventionella namnet ändrats till X Æ A-Xii.

Orsaken uppges vara att siffror inte godkänns i gällande lagstiftning.

Grimes, vars födelsenamn är Claire Boucher, har nyligen berättat för Bloomberg att hon kallar sin treveckors son för ”Lilla X”.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Arkivbild. Boende på äldreboende i USA testas för coronaviruset. Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Snabb smittspridning bland äldre i hårt drabbade stater

Delstaterna Texas och Florida är just nu bland de hårdast drabbade av coronaviruset i USA – och nu kommer larm om att smittan sprider sig allt snabbare på delstaternas äldreboenden.

I Florida har antalet bekräftade fall på äldreboenden ökat med 74 procent den senaste månaden, med i snitt 2 606 positiva tester bland boende varje dag. Det enligt Politico som gått igenom officiella siffror.

I Texas har nära 3 000 nya fall bekräftats under de senaste två veckorna. NBC News har pratat med Patty Ducayet som är ombudsman för äldrevården i Texas, och som är kritisk till att delstaten inte lärt sig något av vad som hände i New York och New Jersey i våras:

– Vi hade en möjlighet att undvika det vi upplever just nu (...) Nu förbereder jag mig i stället för fler dödsfall och fler sjukdomsfall, säger hon.

1 tim
Pelosi på pressträffen i dag.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pelosi: Trump är vilse men vägrar fråga om vägen

Donald Trump måste erkänna att han gått vilse – och fråga forskarna om vägen framåt. Det sa representanthusets talman Nancy Pelosi på en pressträff i dag, där hon gick hårt åt presidentens coronastrategi.

– Presidenten har fattat så många dåliga beslut. Genom att studera honom har jag insett att han är som en man som vägrar fråga om vägen. Alla svar finns där, sa Pelosi enligt Washington Post.

Den demokratiska toppolitikern är bland annat kritisk till att Trump hotat med att dra in stöd till skolor som inte vill öppna upp i höst.

1 tim
Arkivbild.  Rich Pedroncelli / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

USA inför sanktioner mot plasthandskebolag

USA har förbjudit importen av plasthandskar från världens största producent, trots att efterfrågan på produkten är högre än någonsin, rapporterar AFP.

Det efter att malaysiska Top Gloves arbetsförhållanden har ifrågasatts. Den amerikanska tullen uppger att ”det finns starka bevis på att personer tvingas att arbeta i företagets fabriker”, enligt nyhetsbyrån.

Top Glove själva uppger att sanktionerna kan påverka upp till hälften av deras försäljning till USA.

Bolagets arbetsförhållanden har tidigare granskats efter påståenden om att migranter tvingas arbeta av skulder i fabrikerna som uppkommit när de tagit sig till Malaysia för att jobba. Top Glove uppger att de har arbetat hårt för att lösa sådana problem.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Tishko Ahmed och Wilma Andersson. TT
Mordet på Wilma Andersson

Rättspsykiatrin om Ahmed: Han har narcissistiska drag

Tishko Ahmed som mördade 17-åriga Wilma Andersson har ingen allvarlig psykisk störning, men han uppvisar narcissistiska drag. Det skriver läkarna som har genomfört den rättspsykiatriska undersökningen i sitt utlånade, skriver flera medier efter att stora delar av undersökningen i dag blev offentlig.

”Personlighetsmässigt uppvisar han en grandiost infärgad självbild utan uppenbar täckning i vad han åstadkommit i livet”, skriver läkarna enligt Bohusläningen.

Enligt Expressen menar läkarna också att han uppvisar en ”bristande insikt i det egna psykologiska fungerandet”. Tishko Ahmed och hans advokat Beatrice Rämsell har inte kommenterat undersökningen.

– Han vill inte att jag ska kommentera, säger Rämsell.

2 tim
Tishko Ahmed TT.
undefined

Tishko Ahmed, 23, har inte en allvarlig psykisk störning

Tishko Ahmed, 23, som mördade 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt Rättsmedicinalverket.

Ahmed kommer därmed att dömas till fängelse. Tingsrätten har redan meddelat att han kommer att dömas för mord och brott mot griftefriden och åklagarna har yrkat på livstids fängelse.

Han har hela tiden nekat till brottet, trots att en kroppsdel från Wilma hittats gömd i hans lägenhet. Wilma Andersson försvann i november 2019.

TT skriver att rättegångsförhandlingarna är planerade att återupptas den 20 juli.

Igår 14:19
Läs mer om Mordet på Wilma Andersson
Coronaviruset EU:s framtid
Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset EU:s framtid

Över 19 000 miljarder står på spel under EU-toppmöte

Efter nästan ett halvår i videomöten träffas EU:s 27 ledare på plats i Bryssel under fredagen. På toppmötets agenda: långtidsbudgeten för de närmaste sju åren och hela det enorma coronastöd som EU-kommissionen föreslagit för att få ekonomin på fötter igen efter pandemin. Sammanlagt rör det sig om över 19 000 miljarder kronor, enligt de förslag som ligger på bordet.

Men mer än pengar står på spel, skriver BBC. Efter en vår där EU:s nationer agerat som just nationer – bland annat genom stängda gränser – ligger det i unionens intresse att demonstrera Bryssels makt.

– Vad som står på spel är EU-institutionernas förmåga att återta kontroll och förvandla kris till möjlighet, säger en EU-diplomat till BBC.

Toppmötet inleds fredag förmiddag och pågår även under lördagen.

8 min
Statsminister Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sànchez i samband med ett möte i veckan. ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven står fast vid svensk linje i EU: ”Krävs ändringar”

Statsminister Stefan Löfven håller fast vid att EU:s förslag om långtidsbudgeten och återhämtningspaketet efter coronakrisen är för kostsamma. Det säger han inför riksdagens EU-nämnd, skriver TT.

– En överenskommelse måste vara acceptabel för alla. För att komma dit krävs det ändringar i det som ligger på bordet nu, säger statsministern som väntar sig ett långt möte när statschefer inleder toppmötet i morgon.

Regeringen tycker bland annat att alla 750 miljarder euro i stödpaketet ska fördelas som lån, inte i huvudsak som bidrag.

Sverige tillhör tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna kvartetten mer sparsamma EU-länder som kallas ”frugala fyran”.

3 tim
Statsminister Stefan Löfven tog igår emot Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Harpsund Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ägna förhandlingskraften åt rimliga motkrav, Sverige”

Opinion Sverige borde ägna sin förhandlingskraft åt att driva på för rimliga motkrav från de länder som ska få del av EU:s coronastödpaket, i stället för att fokusera på om det ska vara ett lån eller ett bidrag. Det skriver Tobias Wikström på DI:s ledarsida inför helgens EU-toppmöte. Flera andra ledarsidor tar upp samma ämne:

SvD:s Fredrik Hultman flaggar för att fonden inte får bli ett skäl att inte hantera de underliggande problemen, där vissa ekonomier dragits med ”närmast kroniska” ekonomiska problem. ”Risken är annars att pandemin blir en ursäkt för att skjuta de problemen på framtiden.

Aftonbladets Jenny Wennberg menar att precis som i tidningen Lyckoslantens gamla serie så ställs Spara och Slösa mot varandra. Och, precis som i serien, finns det rimliga förhållningssättet till både krispaket och budget mellan de båda ytterligheterna.

Idag 10:02
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild.  ALBERTO PIZZOLI / AFP
Klimatförändringarna

Sommaren kan bli farligt varm för många i framtiden

Den globala uppvärmningen kan leda till sommartemperaturer som på vissa håll i världen blir så höga att de kan utgöra en hälsofara för människor som vistas i dem, rapporterar BBC.

Tv-kanalen hänvisar till en studie från tidigare i år som pekar på att 1,2 miljarder människor – fyra gånger så många som i dag – kan påverkas av skadliga temperaturer år 2100.

– Vi människor är skapta för att leva i ett visst temperaturspann, så det är klart, om vi fortsätter få temperaturen att öka kommer de varmaste delarna av världen till slut bli för varma, helt enkelt, säger professorn Richard Betts till BBC.

18 min
Arkivbild: Greta Thunberg Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Thunberg i möte med EU-bas – kräver krisåtgärder

Greta Thunberg och tre andra unga klimataktivister ska träffa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inför helgens toppmöte. Det rapporterar TT.

I vintras kom kommissionen med en ”grön giv” som ska göra unionen klimatneutral senast år 2050. En av frågorna på helgens toppmöte är den kommande långtidsbudgeten, där bland annat satsningarna på miljöåtgärder ingår.

I dag publicerades också ett öppet brev, undertecknat av bland annat Thunberg, där Europas ledar uppmanas att ta till krisåtgärder mot klimatförändringarna. Våra krav kanske tycks orealistiska, skriver undertecknarna, ”men det är mycket mer orealistiskt att tro att vårt samhälle ska kunna överleva den globala uppvärmning vi är på väg mot”.

Idag 11:09
Brandflygplan hjälper till att släcka skogsbränder i Sibirien/ Barn badar i den nordligt belägna delrepubliken Sacha TT/AP
undefined

Larm: Sibiriska värmeböljor 600 gånger mer sannolika

Sibirien i Ryssland har drabbats av en värmebölja som orsakat hundratals skogsbränder.

Nu varnar forskare i en ny studie att klimatförändringarna gjort att det nu är 600 gånger mer sannolikt för området kring polcirkeln att drabbas av värmeböljor i dag jämfört med år 1900.

– Resultaten visar att vi börjar uppleva extrema situationer som i princip inte skulle ha hänt om det inte var för mänsklig påverkan, säger Sonja Seneviratne, professor vid ET i Zürich, till CBS News.

Idag 06:16
Läs mer om Klimatförändringarna
Coronaviruset Jakten på botemedel
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på botemedel

Ryska cyberattacker mot vaccinforskning i väst

En rysk grupp hackare med kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten har utfört cyberattacker mot organisationer inblandade i utvecklingen av vaccin mot coronaviruset. Det hävdar den brittiska myndigheten UK National Cyber Security Centre, rapporterar CNN.

Attackerna har riktat sig mot aktörer i USA, Storbritannien och Kanada.

Hackergruppen, som är känd under namnet Cozy Bear, tros även ha varit inblandad i attacken mot Demokraternas nationella kommittés interna system i presidentvalet 2016.

4 tim
Arkivbild. Dmitrij Peskov och Vladimir Putin. Alexei Nikolsky / TT / NTB Scanpix
undefined

Kreml förnekar ryska hack mot vaccinforskning

Ryssland förnekar anklagelserna om att ryska hackare med koppling till säkerhetstjänsten skulle ha försökt komma åt forskning om ett vaccin mot coronaviruset. Det rapporterar AFP.

– Vi kan bara säga: Ryssland hade inget med de här försöken att göra. Vi accepterar inte sådana anklagelser, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till statliga Tass, enligt AFP.

Tidigare under dagen gick den brittiska regeringen också ut och anklagade ”ryska aktörer” för att ha försökt påverka valet i Storbritannien 2019, något som Peskov också förnekar.

3 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

T-cellerna kan ge långvarig immunitet

T-cellerna kan ge långvarigt skydd mot covid-19, visar en ny vetenskaplig artikel i tidskriften Nature.

Artikeln baseras på en studie av covid-19-patienter och personer som överlevde sars-epidemin 2003. När forskarna undersökte 23 av sars-överlevarna hade alla fortfarande kvar t-cellsimmunitet mot sjukdomen. Då även sars var ett coronavirus kan deras t-cellsimmunitet till viss del även gälla covid-19.

– Det här är väldigt spännande och potentiellt viktigt, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin vid KI, Karolinska Institutet till Svenska Dagbladet.

Idag 05:51
Läs mer om Coronaviruset
Staffan Bergström. BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om dödshjälp

Hjälpte ALS-sjuk man att dö – förundersökning inledd

Läkaren och dödshjälpsdebattören Staffan Bergström utreds för medhjälp till dråp efter att han i veckan hjälpt en man som var svårt sjuk i ALS att avsluta sitt liv, rapporterar Ekot.

Bergström menar att han gav de läkemedel som krävdes till den sjuke mannen, men sedan bara såg på när mannen svalde den dödliga dosen. Om förundersökningen kommer fram till att det stämmer kan han inte åtalas, enligt straffrättsexperten Ulrika Borg.

– Om man hjälper någon att begå självmord [...] är det medhjälp till självmord och det är inte straffbart, säger hon.

2 tim
Göran Lambertz, Björn Ulvaeus och Barbro Westerholm (L) är tre av debattartikelns undertecknare.
undefined

87 debattörer: Sverige har föråldrad syn på dödshjälp

Opinion Sveriges regering måste utreda möjligheterna till laglig dödshjälp, skriver 87 debattörer på DN Debatt. Bland debattörerna finns politiker som Rasmus Ling (MP) och Barbro Westerholm (L) samt en lång rad läkare och specialister, men också kulturprofiler som Björn Ulvaeus och Theodor Kallifatides.

Debattörerna tycker att lagstiftningens syn på läkarassisterat döende är föråldrad.

”Den är inte bara i strid med det som bör vara människans fria vilja, den kränker den enskildes självklara rätt till ett värdigt och uthärdligt slut på sitt liv”, skriver de.

Debattinlägget kommer dagen efter nyheten om att en läkare hjälpt en svårt sjuk man i Täby att dö.

4 tim
Läkaren Staffan Bergström. PRIVAT/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare hjälpte sjuk man att dö – polisanmäler sig själv

Läkaren och debattören Staffan Bergström hjälpte en svårt ALS-sjuk man i Täby norr om Stockholm att dö i tisdags. Nu polisanmäler han sig själv, skriver DN och TT.

Bergström skrev ut läkemedel till den sjuke 64-åringen, som själv hade en önskan att dö. Patienten tog sedan medicinen på egen hand omgiven av sin familj. Läkaren Staffan Bergström vill nu att en domstol prövar om han har gjort något olagligt.

– Vilket jag anser att jag inte gjort. Jag har stått med händerna på ryggen och sett att han dricker de här starka sömnmedlen, säger Bergström till TT.

Han riskerar att förlora sin läkarlegitimation, men det saknas rättsfall där detta har prövats i domstol.

Igår 15:53
Läs mer om Debatten om dödshjälp
Maria Malmer Stenergard och Morgan Johansson. TT
Migrationssamtalen

Debatten blev slutligen av: ”Överens om 90 procent”

Det fanns en 90-procentig samsyn innan Moderaterna lämnade migrationssamtalen, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i Studio Ett.

– När han säger att vi är överens om 90 procent så är det de tio procenten – som jag tror är betydligt fler än så – som är de riktigt viktiga frågorna, så som reglerna för anhöriginvandring, svarar Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Efter att justitieministern förra veckan vägrade att möta M-politikern i en debatt drabbade politikerna i stället samman i Studio Ett i dag.

– Vi var beredda att göra upp med de andra borgerliga partierna, säger Johansson, som tycker att S-förslaget ligger i mitten, men att M lutar sig mot SD:s politik.

– Det är Miljöpartiet som får ett mycket stort inflytande när Socialdemokraterna väljer att inte göra upp med oss utan i stället väljer regeringsmakten, svarar M-politikern.

2 tim
Morgan Johansson. Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Tydligt att M inte vågar skilja sig från SD

Opinion När Moderaterna hoppade av samtalen om en migrationspolitisk överenskommelse skedde det 90 minuter efter att Sverigedemokraterna gått ut och sagt att de inte trodde på en bred överenskommelse, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i på Aftonbladets debattsidor. ”Det är uppenbart att Moderaterna numera inte vågar skilja sig alltför mycket från SD, och att partierna samordnar sin politik i allt högre utsträckning”, fortsätter han.

Inlägget är ett svar till Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, som tidigare i veckan skrev att det följer ett socialdemokratiskt mönster när Morgan Johansson tidigare inte velat debattera frågan med henne i SVT.

I sitt svar nu skriver Johansson att det är regeringen i dag som fått strama upp den generösa asyl- och arbetskraftsinvandringspolitiken som Tobias Billström (M) drev igenom under regeringen Reinfeldt.

Idag 11:39
Stefan Löfven på Harpsund på onsdagen ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Volymmål bryter mot moralisk princip

Statsminister Stefan Löfven står fast vid sin linje att säga nej till ett fast volymmål i migrationspolitiken. I en intervju med Aftonbladet säger han att ett volymmål bryter mot internationella konventioner.

– Dessutom bryter man mot en moralisk princip. Så det är inte aktuellt.

Frågan om ett volymmål har varit en av stötestenarna i migrationssamtalen mellan partierna. Moderaterna har velat se ett ett volymmål, med argumentet att det ger förutsägbarhet och långsiktig hållbarhet.

Idag 06:15
Läs mer om Migrationssamtalen
Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot vattenskotrarna

Kustbevakningen om kravet på körkort: ”Finns behov”

Vattenskotrarnas framfart det senaste året har visat att det finns ett utbildningsbehov om reglerna till havs. Det tycker Patrik Lindén, som är biträdande stationschef vid Kustbevakningen i Malmö, när han intervjuas av Ekot.

– Det saknas grundläggande utbildning och det i kombination med att allt fler skaffar vattenskotrar ökar också risken för olyckor, säger han.

Tidigare i dag meddelare regeringen att den vill införa krav på körkort för vattenskoterförare, något Lindén är positiv till.

1 tim
Arkivbild: Vattenskoter i Stockholm. Till höger: Tomas Eneroth på dagens pressträff. TT
undefined

Regeringen vill ha körkort för vattenskoter: ”Slutlekt”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill att Transporstyrelsen ska utvärdera om åldersgränsen på 15 år för att få köra vattenskoter ska höjas, rapporterar Aftonbladet. Myndigheten ska också ta fram ett förslag till förarbevis och obligatorisk utbildning för att få köra fordonen.

– Nu får det vara slutlekt, säger han på en pressträff.

Senast den 1 oktober i år ska Transportstyrelsen komma med sitt förslag.

Idag 08:38
Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kanotförbundet kräver effektivare regler: Eskalerat

Opinion Omdömeslös och ibland olaglig vattenskoterkörning har eskalerat i år, skriver företrädare för Svenska Kanotförbundet i ett inlägg på Aftonbladets debattsida.

”Från flera olika delar av landet får vi ta del av berättelser om olovlig körning, medvetet trakasserande av paddlare, fåglar som skräms eller skadas och en fullkomlig avsaknad av allmänt sjövett.”

Nu vill de se effektivare regler med tydliga påföljder.

Idag 09:12
Läs mer om Kritiken mot vattenskotrarna
Trzaskowski på valmöte. Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Polen

Polsk opposition utmanar valresultatet: ”Inte rättvist”

Den polska oppositionen har lämnat in en protest till högsta domstolen efter att den sittande presidenten Andrzej Duda gått segrande ur helgens val i landet, skriver AP. Oppositionen hävdar att Duda fått flera fördelar i valrörelsen, bland annat genom att statlig tv framställt honom positivt och försökt misskreditera utmanaren Rafal Trzaskowski.

– Det var inte ett rättvist val, säger Barbara Nowacka från oppositionskoalitionen.

Nu har högsta domstolen 21 dagar på sig att granska klagomålen och avgöra om det finns fog för att ogiltigförklara valresultatet, vilket AP menar är mycket osannolikt. Högsta domstolens nya ordförande utsågs med stöd av regeringspartiet Lag och Rättvisa och stöttade Dudas omvalskampanj.

2 tim
Arkivbilder: Alice Bah Kuhnke (vänster), Abir Al-Sahlani (vänster) TT
undefined

”EU-stöd får inte gå till att montera ner demokratin”

Opinion När EU-ledarna samlas för att diskutera stödpaketet i coronakrisens spår så får fokus inte flyttas från den viktiga frågan om våra skattepengar ska gå till länder som inte respekterar rättsstatens principer. Det skriver den centerpartistiska Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani på Aftonbladets debattsida. Hon nämner Ungern och Polen och skriver också att miljardbelopp försvinner varje år på grund av korruption och penningtvätt. Sverige får inte godkänna en ny EU-budget som möjliggör nedmonteringar i demokratin, menar hon.

Hon får medhåll från parlamentarikerkollegan Alice Bah Kuhnke (MP). Hon skriver i en debattartikel på ETC att EU-parlamentet nyligen tagit ett gemensamt ställningstagande om EU:s budget som går ut på att EU-pengar ska villkoras med demokratiska principer. Nu föreslår hon att Sverige och andra progressiva länder krokar arm med parlamentet och säkerställer att medlen går till länder som lever upp till EU:s grundläggande värden.

Idag 10:46
Läs mer om Valet i Polen