De har stärkt svensk konkurrenskraft i ett helt sekel
Trepunktsbältet, pinkoder, ja till och med färgen på svenska flaggan. Under ett sekel har SIS bidragit till att förbättra samhället, stärkt svensk konkurrenskraft och räddat tusentals liv. Det senare kan handla om allt från att minimera risken att skadas vid en maskin, till att säkerställa att kuvöser enkelt går att förflytta.
– En standard är en lösning på ett återkommande problem. De flesta är frivilliga att använda, men det ligger i allas intresse att säkra kvalitet, undvika missförstånd – och slippa uppfinna hjulet på nytt varje gång, säger Annika Andreasen, vd på SIS.
Standarder utgår alltid ifrån ett behov. Idag när miljö och klimat är högaktuella frågor kretsar mycket kring hållbarhet. En ny betongstandard med halverad klimatpåverkan är ett av många exempel på hur standarder gör skillnad och blir verktyg för att nå hållbarhetsmålen.
– Trots Sveriges lilla befolkningsmängd är vi en av de mest tongivande aktörerna i internationell standardisering. På senare tid har standarder fått allt större politisk dignitet, så vi är helt klart på rätt plats vid rätt tid, säger hon.
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.