Skandia

Ekonom: Det är största hotet mot marknaden

Stark konjunktur, låga räntor och växande bolagsvinster gör att förutsättningarna för aktier i grunden är goda. Men det finns ett hot som lurar i kulisserna: inflation.
Detta lyfter Skandia i den senaste upplagan av Placeringsutsikter.
– En alltför hög inflationstakt är marknadens största fiende eftersom det skulle driva upp räntorna. Efter omkring nio år med nära nog nollräntor är ekonomins motståndskraft mot högre räntor sannolikt betydligt lägre nu än i förra högkonjunkturen, säger Johan Lundqvist, makroekonom på Skandia.
Huvudscenariot är dock enligt Skandias Placeringsutsikter att inflationen stiger måttligt i år på ganska bred front, vilket innebär att centralbankerna kan fortsätta på den inslagna vägen med försiktigt minskade stimulanser. Räntorna stiger därför endast långsamt.
– Eftersom både den globala konjunkturen och företagens vinster fortsätter att förbättras räknar vi med att marknaden klarar av det här scenariot. Men det kommer att kunna bli stökigt med jämna mellanrum. 2018 blir av allt att döma ett mer turbulent år än 2017.

Tänk på:

Eftersom den här texten handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde. Vid en placering i en traditionell förvaltad kapitalförsäkring, en produkt som har en garanti i botten, får du dock inte ett lägre belopp än det garanterade beloppet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Skandia Partner

Toppnyheter

ALKIS KONSTANTINIDIS / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Just nu: Utropar segern efter ”lektion i demokrati”

Recep Tayyip Erdogan har utropat segern i det turkiska presidentvalet, enligt AFP. Men enligt oppositionen är långt ifrån alla röster räknade, och Erdogan hänvisar till inofficiella resultat.
Vid en presskonferens meddelade presidenten att valdeltagandet varit rekordstort, nästan 90 procent, och beskrev hela valet som en ”lektion i demokrati”. Det rapporterar The Guardian.
Med 94 procent av rösterna räknade får den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan över 52 procent av stödet. Därmed ser han ut att kunna undvika en andra valomgång. Främsta utmanaren Muharrem Ince får drygt 30 procent av rösterna.
Vinnaren blir den förste presidenten att åtnjuta den utökade makt som tillfördes presidentämbetet efter en kritiserad omröstning i fjol – en reform som enligt kritiker urholkar demokratin och rättsväsendets oberoende och för Turkiet närmare enmansvälde.

1 tim
Burhan Ozbilici / TT / NTB Scanpix
Valet i Turkiet

HDP tar plats i parlamentet – AKP kan förlora majoritet

Utöver presidentvalet väljer Turkiet även representanter till parlamentet under söndagen. Och regeringspartiet AKP är på väg att förlora sin majoritet i nationalförsamlingen, skriver Reuters med hänvisning till turkisk tv.
Samtidigt har nyhetsbyrån Anadolu nu bekräftat att det pro-kurdiska vänsterpartiet HDP har passerat 10-procentsspärren. Det innebär att de kommer knipa minst 50 av de 550 platserna.
Även det nationalistiska partiet MHP ser ut att passera 10-procentsspärren, enligt den brittiska tidningen.

3 tim
Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Forskare: Kan gå ut i stora demonstrationer

Resultatet i det turkiska valet har skilt sig kraftigt efter vallokalernas stängning mellan statliga nyhetsbyrån Anadolu och ”Fair Election Platform”.
– Om de här resultaten skulle stå sig i den officiella rösträkningen tror jag att oppositionen kommer uppfatta detta som att de har stulit valet. Då tror jag att man kommer att gå ut i stora demonstrationer på gatorna, sa Paul Levin chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till TT under kvällen.
Men ju större del rösterna som den räknats av den oberoende rösträkningen, som inrättats på oppositionens initiativ, har skillnaden i princip utraderats. Vid 21-tiden visar båda rösträkningarna att Recep Tayyip Erdogan får en bit över 50 procent av stödet.

3 tim
Läs mer om Valet i Turkiet
Valet 2018 Opinionsläget
Ulf Kristersson och Stefan Löfven. TT
Valet 2018 Opinionsläget

Fortsatt mörka siffror för Löfven och Kristersson

Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna kämpar med vikande väljarstöd. Bilden bekräftas av en ny undersökning som Sifo gjort för Ekot. S backar för sjätte månaden i rad och landar på 24,9 procent, den lägsta siffran sedan februari 2016.
Moderaterna når 20,2 procent och är därmed bara 0,2 procent före Sverigedemokraterna.
Såväl S partisekreterare Lena Rådström Baastad som hennes moderata kollega Gunnar Strömmer förklarar de svaga siffrorna med det starka fokuset på migrationsfrågan hittills i valrörelsen.

Idag 14:39
Jimmie Åkesson (SD).  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

DI/Ipsos: Ökat förtroende för Åkesson inom näringslivet

Förtroendet för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är större bland svenska företagare än bland allmänheten i stort. Det visar DI-barometern som genomförs av Ipsos där närmare 1 400 ledande företrädare i näringslivet deltar.
Undersökningen visar att 36 procent av de tillfrågade har stort eller mycket stort förtroende för Åkesson, jämfört med 25 procent i april och 13 procent i början av 2016. Samtidigt har fortfarande 61 procent lågt eller inget förtroende alls för Åkesson.
Endast 12 procent uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för statsminister Stefan Löfven.

5 tim
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

M-ledaren toppar näringslivets förtroendelista

Moderaternas Ulf Kristersson är den partiledare som har överlägset högst förtroende bland företrädare i näringslivet. Hela 79 procent av de tillfrågade i DI-barometern uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för honom – en uppgång med 4 procentenheter sedan i våras.
Även Annie Lööf (C) har höga förtroendesiffror: 48 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne. Lägst förtroende har statsminister Stefan Löfven med endast 12 procent som uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Idag 14:40
Läs mer om Opinionsläget
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Svenska lagets protest sprids över världen

Medier över hela världen har under dagen rapporterat om hur Jimmy Durmaz och det svenska landslaget gick ut i en gemensam protest som svar på hoten och hatet som Durmaz utsatts för efter matchen mot Tyskland. Flera medier hyllar Durmaz personliga tal om att han inte accepterar hot och hat som riktats mot honom och hans familj.
”Den svenske mittfältaren Jimmy Durmaz levererade ett kraftfullt budskap mot rasism”, skriver exempelvis brittiska The Guardian.
Andra fokuserar på att hela laget stod bakom Durmaz.
”Detta är en grupps gemensamma svar på hat mot en av dess medlemmar”, skriver franska Le Parisien.

1 tim
Truppen samlades framför medierna. JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Landslagets gemensamma svar på hoten: Fuck rasism!

Mycket av efterspelet till gårdagens match mellan Sverige och Tyskland har handlat om de rasistiska påhoppen på Jimmy Durmaz som spridits på sociala medier. Inför dagens träning samlades därför landslaget och förbundskapten Janne Andersson framför närvarande journalister.
– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt, sa Durmaz bland annat i ett kort uttalande, innan hela truppen gemensamt följde upp med att gemensamt utropa ”fuck rasism!”

Idag 14:07
Stefan Löfven och Jimmy Durmaz. TT
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Löfven om hoten mot Jimmy Durmaz: ”Ynkligt”

Även statsminister Stefan Löfven (S) har nu uttalat sig om de rasistiska och hotfulla inläggen i sociala medier som drabbat Jimmy Durmaz efter svenska landslagets förlust mot Tyskland i fotbolls-VM.
– Det är så fruktansvärt och så ynkligt att vräka ur sig saker på sociala medier och skylla en spelare för en förlust, säger Stefan Löfven i en intervju med SVT Nyheter.
Tidigare i dag meddelade den svenska landslagsledningen att hoten mot Jimmy Durmaz har polisanmälts.

5 tim
Läs mer om Sveriges VM-resa
Fotbolls-VM Grupp H
TORU HANAI / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp H

Polen ute ur VM efter storförlust mot Colombia

POL 0–3 COL | Det blir inget spel i åttondelsfinalerna i VM för Polen, som inför mästerskapet pekats ut som en outsider. Laget förlorade med hela 3–0 i kvällens match mot Colombia och därmed är det återstående matchen mot Japan utan betydelse för polackerna.
– Polen är en av turneringens besvikelser, konstaterade C mores expert Hasse Backe efter matchen.
Colombia tog ledningen strax före halvtidsvilan genom en nick från Yerry Mina. I andra halvlek pressade Polen på för ett kvitteringsmål, men istället var det Colombia som gjorde både 2–0 och 3–0 genom stjärnorna Falcao och Cuadrado.
För Colombia lever fortfarande hoppet om en åttondelsfinal inför den avslutande matchen mot Senegal.

1 tim
 Keisuke Honda gjorde Japans 2–2-mål. MAX ROSSI / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp H

Japan kom tillbaka dubbelt – kryssade mot Senegal

JAP 2–2 SEN | Två gånger hamnade Japan i underläge mot Senegal – och två gånger lyckades laget också kvittera. Senegal tog ledningen första gången redan i den 11:e minuten efter en målvaktstavla. Men tio minuter före paus gjorde Takashi Inui 1–1.
I den andra halvleken låg japanerna under långa stunder på för ett ledningsmål. Men istället var det Moussa Wagu som gjorde 2–1 till Senegal när han dundrade upp bollen i nättaket efter fint förarbete i straffområdet av bland andra Mbaye Niang.
Men Japan gav sig inte och i 78:e minuter kunde Keisuke Honda göra 2–2 vilket också blev slutresultatet.

Idag 14:44
Läs mer om Grupp H
Trumps USA Gränspolitiken
Donald Trump. John Locher / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Gränspolitiken

Väljare sluter upp bakom Trump när kritiken växer: ”Vill försvara presidenten”

Den kraftiga kritik som riktats mot Donald Trump den senaste veckan har lett till en motreaktion där samhörighet och viljan att stå upp för presidenten växer. Det uppger väljare men också politiska strateger för New York Times. Tidningen har talat med lojala Trumpanhängare men också med amerikaner som inte alls hör till presidentens gräsrotsrörelse.
– Alla nyanser och all komplexitet är som bortblåst, säger Gina Anders från Loudoun County i Virginia.
Hon är republikan med juristutbildning, en karriär inom näringslivet, och kritiken mot Trump får henne att ”vilja försvara” presidenten, säger hon.
Förtroendesiffrorna för Trump bland republikaner är så höga som 90 procent. Bland republikanska presidenter är det bara George W Bush som haft högre siffror, direkt efter 11-septemberattackerna.

Idag 06:20
Kvinnor och barn som släppts från ett förvar vid gränsen. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Gränspolitiken

Kaosartad process väntar inför många återföreningar

Donald Trump har skrivit på en order om att föräldrar som reser in i USA utan giltiga dokument inte ska skiljas från sina barn men det är i många fall oklart hur återföreningarna ska ske, enligt Henry Lucero, en högt uppsatt tjänsteman som arbetar med migrationsfrågor.
– Det är en stor fråga. Det har inte funnits många svar, säger Lucero till AP.
Den ansvariga myndigheten säger att familjeåterföreningar inte är något nytt men att mängden är större nu. Den bilden delas av jurister som vittnar om en ”labyrintartad process”, skriver AFP.
– Myndigheterna var inte förberedda och de är inte utformade för familjeseparationer, säger Efren Olivares från Texas Civil Rights Project.
Särskilt komplicerat blir det i fall där föräldrar och barn får olika identifieringsnummer, vilket kan ske om familjen separeras i ett tidigt skede efter ankomsten till USA, skriver BBC.

Igår 05:30
Läs mer om Gränspolitiken