BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Cambridge Analytica-fallet

EU:s digitala chef träffar Zuckerberg i San Francisco

EU:s digitala kommissionär Andrus Ansip kommer att möta Facebook-grundaren Mark Zuckerberg i San Francisco på tisdagen, rapporterar Reuters.
Ansip ska då också träffa Google-chefen Sundar Pichai. Vid båda mötena så kommer informationssäkerhet, digitalt privatliv, fejkade nyheter och olagligt innehåll att diskuteras, skriver nyhetsbyrån.
Zuckerberg har blivit ombedd att på samma sätt som han gjorde i USA:s kongress, förklara sig inför Europaparlamentet.

Toppnyheter

Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Palmemordet

Experter sågar Palmeteori: ”Inte ett dugg imponerad”

Den så kallade Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes eventuella mördare i magasinet Filter. Men advokaten Leif Silbersky är allt annat än övertygad:
– Det här är en spekulation bland flera. Jag är inte ett dugg imponerad, säger han till SVT Nyheter.
I en intervju med Aftonbladet säger Silbersky att han är övertygad om att Christer Pettersson var den skyldiga.
Både Silbersky och journalisten och författaren Gunnar Wall, som också följt fallet nära, säger till SVT att de är övertygade om att det kommer förbli olöst. Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem ser något mer optimistiskt på saken:
– Bättre sent än aldrig, det var min första reaktion. Men man ska vara väldigt försiktig med att ropa hej innan man är över bäcken, säger Alhem till Aftonbladet.

3 min
Krister Petersson, 2015. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Palmemordet

Palmeåklagaren: ”Fallet kommer att lösas”

Palmeutredningens ledare Krister Petersson har tagit del av magasinet Filters uppgifter om att den så kallade Skandiamannen kan ha mördat Olof Palme. Petersson vill dock inte kommentera saken närmare, enligt SVT Nyheter.
Däremot säger Petersson att utredningen jobbar med flera personer som kan vara intressanta, och att Skandiamannen ingår i utredningen.
Han uttrycker sig också optimistiskt angående arbetet med fallet. Till TV4 säger han att det rör sig framåt för varje dag.
– Innan jag går i pension kommer vi ha löst det, säger han.

4 tim
Olof Palme 1981. Göran Stenberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Palmemordet

Flera obesvarade frågor i teori om Palmes mördare

Det finns flera luckor i tidningen Filters artikel om att den så kallade Skandiamannen kan ha legat bakom mordet på Olof Palme, skriver Aftonbladet.
Bland annat framgår det inte hur Skandiamannen kunde veta att Palme skulle passera hans arbetsplats utan livvakter vid tiden för händelsen. Inte heller finns några konkreta belägg för att Skandiamannen haft ett vapen.
Vad gäller motivbild framgår det i Filters artikel att Skandiamannen umgicks i kretsar där man talade illa om Palme.
– Men det gjorde de flesta svenskar som inte var sossar vid den här tiden, säger Skandiamannens dåvarande fru till Aftonbladet.
Även Expressen lyfter luckor i teorin, och skriver bland annat att inget vittne pekat ut Skandiamannen som mördare.

6 tim
Läs mer om Palmemordet
Valet 2018 Valrörelsen
Jonas Sjöstedt.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Mätning: Sjöstedt är den osynligaste partiledaren

Jonas Sjöstedt (V) är den osynligaste partiledaren i medierna, det visar en mätning som Sifo gjort för Sveriges Radios Ekot.
Men detta är positivt menar Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.
– Mycket av uppmärksamheten är ju negativ. Om det går dåligt för ett parti i opinionen eller om det är en skandal så får ett parti uppmärksamhet kring det, säger Etzler till Ekot.
Jonas Sjöstedt är inte bara den osynligaste partiledaren i press och etermedier, Vänsterpartiets partiledare nämns också väldigt sällan i sociala medier.

17 min
Magdalena Andersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Andersson: Marknadshyror viktig valfråga

Marknadshyror kommer att bli en viktig valfråga menar finansminister Magdalena Andersson (S), skriver Hem&Hyra.
– Det kommer att bli en diskussion om marknadshyror där flera partier nu är positivt inställda. Under en paneldebatt på KTH ville alla borgerliga partier införa marknadshyror, säger finansministern.
Magdalena Andersson har tidigare uttryckt sin oro kring marknadshyror där hon använt Finland som ett varnande exempel. Där har hyrorna ökat med 40 procent, men det har inte blivit fler hyresrätter, menar Andersson.

1 tim
Jonas Sjöstedt Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

V-ledaren: De allra rikaste ska bidra mer än i dag

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talar om det svenska skattesystemet i sitt tal i SVT:s ”Tal till nationen – miss Sverige 2028”. Han kallar Sverige för ett skatteparadis för de rikaste i jämförelse med våra grannländer.
– Om vi ska ha en riktigt bra välfärd så måste de rikaste bidra mer. I dag betalar de rikaste varken förmögenhetsskatt eller skatt på sina jättelika arv, säger han.
SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson skriver i en analys att Sjöstedts tal innehåller en lång katalog med löften om en bättre framtid. Även om visioner i politiken alltid är spännande så ges i Sjöstedts tal ingen fingervisning om vad han vill välja bort, och det påverkar ”både trovärdigheten och genomförbarheten” i visionerna, enligt Knutson.

2 tim
Läs mer om Valrörelsen
Italiens president Sergio Mattarella. Alessandro Bianchi / TT NYHETSBYRÅN
Parlamentsvalet i Italien

Premiärministerkandidat kallas till presidentmöte

Giuseppe Conte, som i måndags nominerades till att bli Italiens premiärminister, har kallats till ett möte med landets president Sergio Mattarella, rapporterar AFP. Mötet äger rum under onsdagen.
Tidigare fanns det vissa tveksamheter kring om mötet verkligen skulle bli av. Bland annat eftersom en del tvivlat på att Conte verkligen har genomfört de studier på flera toppuniversitet som han påstår.
Men nu står det alltså klart att det blir ett möte. Efter mötet väntas president Mattarella ge besked om huruvida han godkänner Conte som ny premiärminister.

2 tim
Nathalie Loiseau. Francois Mori / TT / NTB Scanpix
Parlamentsvalet i Italien

EU oroas över politiken i Italien: Agera inte ensam

EU följer regeringsbildningen i Italien med viss oro sedan den 54-årige juridikprofessorn Giuseppe Conte blivit föreslagen till premiärministerposten, skriver TT. Frankrikes EU-minister Nathalie Loiseau varnar Italiens framtida regering för att agera ensam i europeiska unionen, skriver Reuters.
– Det är inte möjligt eller önskvärt att gå sin egen väg i Europa, säger Loiseau.
Uttalandet kommer efter att anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och högerpopulistiska Lega kommit överens om att bilda en koalition.

Igår 15:38
Giuseppe Conte Angelo Carconi / TT / NTB Scanpix
Parlamentsvalet i Italien

Tvivel kring föreslagna premiärministerns meriter

Vid New York University saknas uppgifter om juridikprofessorn Giuseppe Conte, som har nominerats till premiärminister i Italien. Detta trots att Conte i sitt CV har hävdat att han ”förfinade och uppdaterade” sina juridikstudier där år 2008 och 2009, rapporterar New York Times.
Det italienska partiet Femstjärnerörelsen försvarar juridikprofessorn, rapporterar flera italienska medier. I ett uttalande skriver partiet att Conte enbart hävdat att han just ”förfinat och uppdaterat” sina studier vid universitetet, och aldrig att han avslutat några studier där.

Igår 13:06
Läs mer om Parlamentsvalet i Italien
Karl Nilsson / TT NYHETSBYRÅN
Friande våldtäktsdomen i Fittja

Massi Fritz om beskedet: Ännu ett svek mot kvinnan

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz och hennes klient har ännu inte bestämt om de ska driva vidare överklagan i fallet med en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja, efter att åklagaren på onsdagen meddelat att han återkallar sin överklagan.
”Min klient känner sig redan sviken av samhället och åklagarens återkallelse är tyvärr ännu ett svek för henne”, skriver Massi Fritz till TT.
Även om målsägarsidan fortfarande kan ta vidare fallet till hovrätten innebär dagens besked en stor lättnad för de anklagade männen, säger advokaterna Hanna Lindblom och Robin Grönvall som företräder två av dem. De menar båda att dagens besked var väntat.
– Det är naturligtvis skönt och innebär att en börda har lyfts, även om vi var övertygade om att han skulle bli friad även i hovrätten, säger Grönvall till TT.

37 min
I vintras hölls en demonstration i Stockholm med anledning av den friande domen i tingsrätten. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Friande våldtäktsdomen i Fittja

Åklagare backar – ingen film hittad i Fittjautredning

Åklagaren återkallar sin överklagan om misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja, enligt ett pressmeddelande.
Flera män frikändes i Södertörns tingsrätt i det omtvistade fallet.
Åklagarens förhoppning var att hitta nya bevis från händelsen, i form av film i de misstänktas mobiltelefoner. Den tekniska undersökningen har dock inte gett något resultat.
– Min bedömning är att hovrätten på den bevisning som nu finns, inte kommer att ändra tingsrättens friande dom. Jag har därför återkallat överklagandena, säger kammaråklagare Markus Hankkio pressmeddelandet.
Domen har även överklagats av kvinnan.

Idag 07:17
Läs mer om Friande våldtäktsdomen i Fittja
Valet 2018 Opinionsläget
Statsminister Stefan Löfven under båtresan till Ulvön i Örnsköldsviks skärgård under det nordiska statsministermötet i Örnsköldsvik på tisdagen. Erik Mårtensson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Rekordlågt stöd inför valet: ”Klart att vi vill vara högre”

I två mätningar de senaste dagarna har Socialdemokraterna hamnat på 24 respektive 25,2 procent. Det är rekordlåga nivåer för att vara så nära ett val.
– Det är mycket dåliga siffror och det är klart att vi vill vara betydligt högre, säger statsminister Stefan Löfven till TT.
Socialdemokraterna har på senare tid bland annat talat om att skapa ett tryggare Sverige genom både välfärdssatsningar och hårdare tag mot brottsligheten. I början av maj presenterade partiet en skärpt migrationspolitik – något som lett till en del interna protester.
– Det finns naturligtvis kritiska röster, men de allra flesta tycker att vi gör rätt. Det är helt nödvändigt att ge ett besked. Du kan inte gå igenom en valrörelse utan att ge besked om hur migrationspolitiken ska fungera.

3 tim
Jimmie Åkesson (SD), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) TT
Valet 2018 Opinionsläget

Efter S-fallet: Tätt mellan SD, M och S i mätningarna

I två av de senaste opinionsmätningarna har Socialdemokraterna fått historiskt lågt stöd. I DN/Ipsos majmätning får S 24 procent. Så lågt har partiet aldrig tidigare legat i den mätserien i maj månad ett valår, konstaterar TT. Och även i SvD/GP/Sifo hamnar S rekordlågt så pass tätt inpå ett val, med 25,2 procent.
Partiets mål är att göra ett bättre valresultat än 2014, då man fick 31 procent av rösterna.
Samtidigt ligger Moderaterna på 23,6 procent i Sifomätningen och 22 procent i Ipsos, medan SD i Sifo får 18,7 och i Ipsos 20. Det innebär att de tre största partierna enligt mätningarna nu ligger i ett spann på omkring 5 procentenheter.

4 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Ledare: S mot praktflopp – ett utspel i taget

Opinion Vart är Socialdemokraterna på väg egentligen? Den frågan ställer sig många ledarsidor på onsdagsmorgonen.
DN konstaterar att S hamnar på 24 procent i en ny opinionsmätning. I kombination med att partiet brukar förlora sympatisörer under själva valrörelsen så står svaret på frågan om vart S är på väg tydligt för ledarsidan. ”S går mot en praktflopp – ett utspel i taget.”
Aftonbladets Jonna Sima talar om ”pyspunka” och ett ”allvarligt läge”. Hon föreslår att S tar hjälp av LO – vars ekonomer i stället för skattesänkningar vill se satsningar på vård, skola och omsorg under nästa mandatperiod. ”I dagsläget ser det ut som att LO tagit rollen som kartläsare för en vilsen socialdemokrati.”
Expressen å sin sida tycker att S inte ska lyssna på kritiker från vänsterhåll som säger ”vad var det vi sa?” Många ser S historiskt svaga opinionssiffror och SD:s historiskt höga siffror i mätningarna som ett kvitto på att S strategi måste omprövas. Men, skriver tidningen, tror någon på allvar att S lyft i opinionen om partiet gått kritikerna till mötes och återgått till den gamla migrationspolitiken? ”Såväl S som M har underskattat vikten av en konsekvent linje om man vill pressa tillbaka SD.”

Idag 06:48
Läs mer om Opinionsläget
Sara Danius. Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Danius: Alla ledamöter i Akademien borde avgå

Sara Danius, Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare, tycker att Akademiens alla ledamöter borde avgå, rapporterar SVT Nyheter.
– Det är det enda möjliga steget om man vill att Svenska Akademien ska utvecklas åt rätt håll och inte haverera, säger hon till Kulturnyheterna.
När Danius får frågan om det inte är motsägelsefullt att de som har lämnat Svenska Akademien fortsätter att ställa krav på den svarar hon att det inte är något krav.
Hon hänvisar vidare till att det krävs minst tolv ledamöter för att rösta in nya ledamöter om man ska följa stadgarna.

2 tim
Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius och kung Carl XVI Gustaf.  TT
Krisen inom Svenska Akademien

Hovet: Akademien behöver de tre avhopparna

Svenska Akademien behöver de tre avhoppade ledamöterna som kräver Horace Engdahls avgång för att kunna välja in nya medlemmar. Just nu är De Aderton bara tio ledamöter. Enligt stadgarna krävs tolv för att kunna välja in nya medlemmar. Alltså skulle det krävas en stadgeändring av kungen. Men det utesluter hovet:
– Det finns inga planer nu på ytterligare förändringar av stadgarna, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till SVT Kulturnyheterna.

3 tim
Horace Engdahl.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Engdahl: Akademien varken del av staten eller av hovet

Horace Engdahl menar att det är Svenska Akademien själv som tolkar sina egna stadgar. Det efter att hovet meddelat att det enligt stadgarna krävs 12 ledamöter för att Svenska Akademien ska kunna välja in nya medlemmar och att kungen inte planerar en stadgeändring.
Det innebär att Akademien är beroende av de tre avhoppande ledamöterna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund som i utbyte mot att komma tillbaka till Akademien kräver Engdahls avgång.
”Akademien är en självständig och självförvaltande organisation och är varken en del av staten eller av hovet”, skriver Horace Engdahl i ett mejl till Expressen.

2 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien