Johan Lundqvist, makroekonom på Skandia. Foto: Skandia
Skandia

”Europa är en av de mest köpvärda marknaderna”

Konjunkturen håller på att få upp farten och ekonomin står på stadigare ben. Men finns det något som skulle kunna sätta käppar i hjulet för den ekonomiska återhämtningen?
Johan Lundqvist, makroekonom på Skandia, ser fortsatt låg risk för recession, men räknar med att ekonomin utsätts för nya chocker.
– Under de senaste åren har chocker och kriser fått begränsad spridning, men med en uttömd penningpolitisk arsenal är sårbarheten stor. Riskbilden fortsätter därmed vara förhöjd, säger han.

”Väljer att vikta ner USA”

Nästan samtliga aktiemarknader är i dag dyra, skriver Skandia i senaste upplagan av Placeringsutsikter.
Men dyrast av allt är USA.
– Den amerikanska konjunkturen är stark och börsen har utvecklats väl under en lång period. Förväntningarna är höga och det är även värderingen av amerikanska aktier. Det drar kraftigt ner oddsen för att de ska kunna ge en god avkastning framöver och vi väljer därför att vikta ner USA, säger Maria Landeborn.
I Europa och tillväxtregionerna är värderingen enligt analysen mer realistisk med en tillväxt på väg tillbaka. På sikt bör det gynna aktiekurserna.
– Trots att Europa rankas lågt av Skandias värdeindikator anser vi att det är en av de mest köpvärda marknaderna just nu. Tillväxten är på väg tillbaka och bolagsvinsterna ökar, säger Maria Landeborn.

Tänk på

Tänk på att informationen i denna artikel inte ska betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och bör därför alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ditt beslut. En placering i finansiella instrument som t.ex. aktier eller fonder är alltid förknippad med ett ekonomiskt risktagande. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.

Detta är en annons. Den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Skandia Partner

Toppnyheter

Ronny Jackson NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA Trumps team

Ronny Jackson drar sig ur – blir inte veteranminister

Vita husets läkare Ronny Jackson som är nominerad till posten som USA:s veteranminister drar sig ur nomineringsprocessen, rapporterar AFP.
– Samtidigt som jag är tacksam för förtroendet som jag fått från president Trump i och med den här möjligheten, drar jag mig tyvärr ur min nominering till att leda veterandepartementet, säger Jackson i ett uttalande.
Jackson har bland annat anklagats för att ha skapat en hotfull arbetsmiljö och för att ha skrivit ut mediciner till sig själv. Han anklagas även för att ha kraschat en regeringsbil efter att ha blivit berusad på en fest som Secret Service anordnade.
Ronny Jackson tillbakavisar anklagelserna om att han ska ha krockat med en bil och säger att han inte vet var påståendena kommer ifrån.

Idag 12:04
Bild på när Scott Pruitt vittnade inför senaten i januari 2018. Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

Miljöskyddschef grillas om flygresor i första klass

Scott Pruitt som är chef för USA:s federala miljöskyddsmyndighet EPA kommer under torsdagen att förhöras av delar av kongressen om slöseri och etiska skandaler på myndigheten, rapporterar AP.
Anklagelserna handlar bland annat om dyra förstaklassbiljetter, ett telefonbås för 43 000 dollar som Pruitt skulle använda för privata telefonsamtal samt ovanliga säkerhetsutlägg.
Louisianas republikanska senator John Kennedy menar att Pruitts uppförande skadar både Donald Trumps och republikanernas trovärdighet.

Idag 11:31
Läs mer om Trumps team
Horace Engdahl på väg till torsdagens sammankomst. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien: Inget beslut om Nobelpriset i kväll

Svenska Akademien har ännu inte bestämt om årets Nobelpris i litteratur ska delas ut eller inte. Det meddelade ledamoten Sture Allén efter Akademiens sammanträde på torsdagen, rapporterar SvD.
– Ingenting i dag, sa Allén efter möte.
Inför mötet hade ledamoten Horace Engdahl flaggat för att något beslut troligen inte skull fattas.
– Jag skulle säga att vi nog gärna skulle vilja diskutera väldigt grundligt och ta lite tid på oss med det beslutet, sa Engdahl på väg in till sammankomsten.
Flera akademieledamöter har tidigare bekräftat att frågan om att ställa in årets pris är uppe på bordet. Ledamoten Per Wästberg har i ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna sagt att beslutet kommer ”om någon torsdag eller två”.

1 tim
Stortorget i Gamla stan.Utanför Svenska Akademien samlades tusentals människor i en knytblusmanifestation till stöd för Sara Danius. Nina Rung och Mona Sahlin fanns bland talarna. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Krönika: Ta det försiktigt med revolutionsromantiken

Opinion ”Alla bör nu ta det varligt med revolutionsromantiken.” Det skriver SvD:s skribent Johan Wennström i en krönika om Svenska Akademien.
Ledamöterna har i flera år undergrävt institutionens värden men det viktigt att Akademien inte omtolkas till en myndighet och blir ett slags Statens kulturråd med fullständig insyn, menar han. ”Akademien som institution behöver sålunda vänner.”
I går rapporterade Sveriges Radio att källor uppgett att årets utdelning av Nobelpriset kan ställas in. Kulturredaktionens Mattias Berg kallar utvecklingen för ”ett skred”.
– Horace Engdahl har sagt att Sara Danius skulle vara den sämsta ständiga sekreteraren sedan 1786, och jag skulle på många sätt kunna säga att det här är den sämsta Akademien sedan 1786

Idag 08:05
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Trumps USA Anklagelserna mot Trump
Michael Cohen och Donald Trump.  NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Trump: Cohen hanterade galna affären med Daniels

USA:s president Donald Trump säger att hans personliga advokat Michael Cohen representerade honom i den ”galna affären” med exporrstjärnan Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter.
– Och från vad jag kan se så gjorde han absolut ingenting fel. Det var inga kampanjpengar som gick in i detta, säger Trump i en intervju i Fox-programmet ”Fox & Friends”.
Tidigare har Trump förnekat att han kände till utbetalningen på 130 000 kronor som Cohen gjorde till Clifford. Presidenten får också en fråga om varför Cohen åberopat det femte tillägget för att vara tyst om tysthetsavtalet:
– Hans advokater sa troligen åt honom att göra det. Men jag är inte inblandad, säger Donald Trump till kanalen.

3 tim
Mihcael Cohen och Stormy Daniels, vars riktiga namn är Stephanie Clifford. TT
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Cohen tänker inte vittna – hänvisar till grundlagen

Donald Trumps advokat Michael Cohen meddelar att han inte tänker vittna i fallet där porrstjärnan Stormy Daniels stämt Cohen och Trump, rapporterar Reuters.
Cohen meddelade sitt beslut till en domstol i Los Angeles och hänvisade till konstitutionens femte tillägg som handlar om att man inte behöver vittna mot sig själv.
Daniels hävdar att hon har haft en affär med president Trump och vill nu att en domstol låter henne slippa en överenskommelse om att hålla saken hemlig. Överenskommelsen ska ha utformats av Cohen.

Idag 03:33
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.