Image Source/Philip Lee Harvey / www.imagesource.com
Svenska Skogen

Experten: Så kan skogen bidra till ett bättre klimat

Skogen kommer att spela en allt viktigare roll i framtiden om vi ska kunna tackla klimathotet.

Linda Eriksson är skogsdirektör på branschorganisationen Skogsindustrierna. Här svarar hon på tre vanliga frågor om skogens koppling till klimatet.

Hur kan skogen bidra till ett bättre klimat?

Skogen binder kol när den växer, skogsprodukter minskar utsläppen genom att ersätta växthusgasintensiva material och fossil energi och trä i långlivade produkter som exempelvis trähus lagrar koldioxid.

Den stora klimatnyttan skapar vi när vi gör förnybara produkter som trä till byggnader och möbler samt papper till böcker och förpackningar som ersätter fossila produkter. Resterna från tillverkningen tas också tillvara och blir till förnybar energi som ersätter olja. Forskarna arbetar med att utveckla nya klimatsmarta produkter, en utveckling som går snabbt framåt.

Lyft fram någon spännande utveckling!

En av de mest spännande utvecklingarna är det industriella träbyggandet, tycker Linda Eriksson.

– Man gör hela lägenhetsblock i en industri, sedan sätter man det i princip bara på plats där det ska vara. Det ger en snabbare process ute med mindre påverkan på både trafik och boende.  

Om byggandet av höga trähus tar fart är de miljömässiga fördelarna många, eftersom trä både är förnybart och klimatsmart.

Skogen är en del i bioekonomin, vad innebär det?

I ett bioekonomiskt samhälle använder vi förnybara råvaror från skogen, jorden och havet i stället för fossila bränslen och material. På så sätt minskar vi vår klimatpåverkan och optimerar ekosystemtjänsternas värde och bidrag till ekonomin.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Svenska Skogen Partner

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Källor: S och C:s samtal föll efter tvist om arbetsrätten

Frågan om arbetsrätten blev den avgörande frågan när Centerpartiets och Socialdemokraternas förhandlingar i helgen avbröts, skriver DN, som har pratat med källor i alla partier som deltog i samtalen.

Centerpartiet vill att en persons anställningstid ska få mindre betydelse vid uppsägningar och att kompetensen ska väga tyngre. Socialdemokraterna menar att en lagstiftning vore att visa bristande respekt för kompetensen hos parterna på arbetsmarknaden. Enligt tidningens källor kolliderade partierna i frågan.

2 tim
Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

SD-svaret på Löfvens pik: ”Det är oseriöst och lågt”

Att Stefan Löfven (S) pikar Jimmie Åkesson (SD) för att han är i Thailand under morgondagens statsministeromröstning är ”oseriöst och lågt”. Det skriver Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson på Facebook.

”Att försöka plocka politiska poäng på att Jimmie Åkesson är pappaledig efter att ha lovat sin son att vara med honom på sin födelsedag, nu drygt tre månader efter valet är både oseriöst och lågt”, skriver han och fortsätter:

”Att Stefan Löfven i rollen som statsminister väljer att inte själv planera någon julledighet är upp till honom. Men förhoppningsvis får han möjlighet till en riktigt lång ledighet när riksdagen väl har avskedat honom för gott.”

Igår 19:34
Läs mer om Valet 2018
Illustrationsbilder/Brunnsparken i centrala Göteborg/ TT
Svenskt mottagande

”En grupp väldigt unga som röker heroin dagligen”

Fältassistenter i Göteborg vittnar om att de möter ensamkommande med tungt heroinmissbruk men att man inte har någon hjälp att erbjuda eftersom varken stat eller kommun vill ta ansvar för missbruksvården av gruppen.

– Vi har en grupp väldigt unga människor som röker heroin dagligen och den gruppen måste tas hand om, någon måste ta ansvar, säger fältarbetaren Magnus Bergström till Ekot.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, uppger att man flera gånger har påtalat problemet för regeringen. Migrationsminister Heléne Fritzon säger till Ekot att hon inte vill kommentera frågan eftersom hon sitter i en övergångsregering.

1 tim
Åsa Furén-Thulin. Sveriges Kommuner och Landsting
Svenskt mottagande

Kritiken: Unga som söker asyl får inte missbruksvård

Det är nästan omöjligt att få hjälp att lämna kriminalitet och drogberoende för den som fyllt 18 år och befinner sig i en asylprocess, rapporterar Ekot. Nu kräver SKL att frågan om ansvar för behandling förtydligas eftersom unga faller mellan stolarna.

– Jag hoppas innerligt att den nya regeringen tar ansvar för den här gruppen och att vi får ersättning upp till 21 år, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKL.

Staten har tidigare ersatt kommuner för missbruksvården för ensamkommande upp till att de blev 21 år. Regelverket ändrades 2017 och nu får kommunerna inte ersättning om behandling inletts efter 18-årsdagen.

1 tim
Läs mer om Svenskt mottagande
Arkivbild. Drago Prvulovic/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

MSB uppmanar: Sprid inte obekräftade uppgifter

Bidra inte till att rykten med obekräftad information sprids. Det uppmanar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) till efter att flera tillslag med koppling till misstänkt terrorism gjorts i Västsverige.

– Om man känner oro är det viktigt att man går till bekräftade källor och inte bidrar till ryktesspridning i sociala medier. I detta fall är det Säpo som är källan, säger Anna Nyman, enhetschef för operativa avdelningen på MSB, till SVT Nyheter Väst.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen som tillslag gjordes på flera platser. Göteborg, Ale och Lilla Edet var några av orterna, enligt uppgifter till flera medier.

En person har anhållits misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling till terrorbrott.

2 tim
På torsdagsmorgonen gjorde Säkerhetspolisen insatser på flera platser i västra Sverige i samverkan med polisen och under ledning av Nationella operativa avdelningen (Noa). Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

Flera släppta efter tillslag – anhållen nekar till brott

Den man som anhållits misstänkt för förberedelse, alternativt stämpling, till terroristbrott och grovt vapenbrott förnekar brott, uppger hans advokat Michael Hansson för SVT Väst.

– Jag är belagd med yppandeförbud men så mycket kan jag säga att han förnekar det brott som han är misstänkt för, säger han.

De andra personer som tagits till förhör under morgonen har släppts.

Igår 15:31
Magnus Norell. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

Terrorexpert kritisk till hotnivå-skala: ”Eländig”

Terrorexperten Magnus Norell riktar stark kritik mot Säkerhetspolisens sätt att mäta hotnivån i Sverige, skriver GP. Detta eftersom hotnivån är nationell medan hoten oftast är centrerade kring vissa platser.

– Den eländiga skalan är riktigt dum. Den är nationell, men det är inte farligt i alla delar av Sverige på samma gång, säger han till tidningen.

I dagsläget ligger hotnivån på en trea på den femgradiga skalan. Det innebär att ett attentat skulle kunna inträffa. Hotnivån är oförändrad trots nattens terrortillslag i Västsverige.

Igår 14:31
Läs mer om Terrortillslagen i Västsverige

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Stefan Löfven talar med journalister i Bryssel, 13 december. Peter Wallberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

Löfven: Sverige kan vara stolt över att ha spelat roll

– Det är oerhört glädjande att parterna har enats om en väg framåt för Jemen, säger Stefan Löfven (S) efter gårdagens besked om att regeringssidan och Huthirebellerna gjort framsteg i de fredsförhandlingar i Sverige som nu har avslutats.

– Det är en stor dag för Jemens folk framför allt, men också för FN och vi i Sverige kan vara stolta över att ha kunnat spela en roll som värd för den här viktiga förhandlingen, säger Löfven till TT.

Överenskommelserna gäller bland annat hamnstaden Hodeidah, fångutväxling och partiell vapenvila. Parterna ska också mötas igen i slutet av januari.

Kriget i Jemen har pågått sedan 2014 och beskrivs som den svåraste pågående humanitära situationen i världen.

3 tim
Arkivbild från ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. MOHAMED AL-SAYAGHI / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

”Mammor tvingas välja vilka barn de ska ge mat”

Organisationer på plats i Jemen känner hopp om att en vapenvila i Hodeida kan bidra till att få ett slut på den humanitära katastrof som just nu pågår i landet. Det skriver Reuters, som pratat med flera organisationer.

Valentina Ferrante, Jemenchef på organisationen Action Against Hunger, säger att den stora utmaningen för dem är att få fram humanitär hjälp, varav en stor del kommer in i landet via hamnen i Hodeida. Hon vittnar om fasansfulla konsekvenser av den extrema svältsituation som råder i landet.

– Ibland når det en punkt där en mamma tvingas välja vilken familjemedlem de inte ska ge mat, sannolikt den yngsta, säger hon.

Igår 20:47
Arkivbild. Saudisk soldat i Aden, Jemen. Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kriget i Jemen

Både Saudiarabien och Iran lovprisar avtal: ”Lovande”

Iran och Saudiarabien, som stöttar varsin av parterna i Jemenkriget, är båda positiva till utvecklingen under fredssamtalen i Sverige. Bahram Ghasemi, talesperson för Irans utrikesdepartement, beskriver avtalet som ”lovande” och hoppas att det kan leda vidare till ett slutligt fredsavtal.

– Vi välkomnar överenskommelsen mellan de båda sidorna, säger han enligt AFP.

Även Saudiarabiens USA-ambassadör prins Khalid bin Salman uttrycker särskild hoppfullhet om beskedet om vapenvila i hamnstaden Hodeida.

”Överenskommelsen som tillkännagavs i dag kommer att bidra till att få tillbaka säkerheten till regionen inklusive säkerheten i Röda havet, en viktig vattenväg för internationell handel”, skriver prinsen på Twitter.

Igår 21:07
Läs mer om Kriget i Jemen