Swedbank

Gör världen bättre med din idé – vinn 500 000 kronor

Har du en affärsidé som vill göra världen lite bättre?
Då har du chans att vinna 500 000 kronor i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart.
– Vi vill hylla och hjälpa företag i Sverige som vågar göra skillnad, säger Jessica Wiman, projektledare på Swedbank.
Syftet med entreprenörstävlingen rivstart är hylla och stödja  idéer som både har en stark affärspotential  och som samtidigt vill bidra till att göra världen lite bättre.
– Det finns inte någon motsättning i att driva ett företag som också tar hänsyn till samhället. Snarare visar forskning att hållbara företag ofta är mer lönsamma*, säger Jessica Wiman.

Minst 200 000 till företaget

Tio vinnare kommer att utses, som får pitcha sin idé i Stockholm inför en tävlingsjury. Alla som kommer till Stockholm för att träffa juryn är vinnare och garanterade minst 200 000 kronor till företaget. De tre entreprenörer som imponerar mest under dagen vinner 500 000, respektive 350 000 och 250 000 kronor.
– Pengarna kommer gå till att utveckla företagen, det kan röra sig om allt från att anställa en utvecklare eller investera i en maskin och få en marknadsplan på plats, säger Jessica Wiman.

*Läs mer på swedbank.se/rivstart

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Swedbank Partner

Toppnyheter

bin Salman med Trump i Vita huset. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Trump försvarar saudiska styret i Khashoggifallet

Donald Trump riktar hård kritik mot de som anklager styret i Saudiarabien för Jamal Khashoggis försvinnande. I en intervju med AP jämför Trump reaktionerna med behandlingen av domarkandidaten Brett Kavanaugh.
– Nu är vi där igen med att man är skyldig till motsatsen bevisas. Jag gillar inte det. Vi var just med om samma sak med Kavanaugh och han var oskyldig hela tiden, enligt mitt sätt att se det, säger presidenten.
Trump talade i går med kung Salman av Saudiarabien som förnekade all kännedom om vad som hänt med Khashoggi. Samma budskap gav kronprins Mohammed bin Salman när Trump talade med honom i dag.

12 min
Mohammad al-Otaibi den 6 oktober. OSMAN ORSAL / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Jamal Khashoggi

Beslut om husrannsakan – generalkonsuln flyr Turkiet

Saudiarabiens generalkonsul i Turkiet Mohammad al-Otaibi har åkt hem till Riyad, skriver Reuters.
Detta skedde bara några timmar efter att turkisk polis fått tillstånd att genomsöka hans hem som en del i utredningen av Jamal Khashoggis försvinnande.
I går genomsöktes det saudiska konsulatet av turkisk polis för första gången. Man ska då ha hittat bevis för att Khashoggi dödades där, uppger en källa för AP.

Idag 15:10
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Illustrationsbilder. TT
Estniska penningtvättshärvan

Mystiska fakturor: Pooler, pälsmössor och elektronik

Nordea har enligt finansmannen och penningtvättsjägaren Bill Browder tagit emot pengar på sammanlagt 365 konton via två banker i Estland och Litauen.
Enligt rapporten, som SVT tagit del av, har massor av betalningar gjorts från företag som inte existerar för fakturor som inte stämmer med mottagande företagens verksamhet.
Bland annat ska ett svenskt företag som tillverkar pälsmössor fått betalt för datorutrustning och ett annat svenskt företag som säljer pooler fått pengar för elektronisk utrustning.

2 tim
Arkiv. TT
Estniska penningtvättshärvan

Nordea utpekat till EBM av nyckelperson i härvan

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har fått in dokument från Hermitage Capital Management som enligt uppgiftslämnaren visar att Nordea brutit mot anti-penningtvättslagar. Det skriver Reuters.
– Vi utvärderar för närvarande vilken myndighet som ska hantera ärendet, säger en talesman för EBM till nyhetsbyrån.
Hermitage Capital och dess ägare och grundare Bill Browder agerade som huvuduppgiftslämnare rörande Danske Banks misstänkta omfattande penningtvättshärva i Estland.
Anklagelser har även tidigare riktats mot Nordea från Browder och han har sagt sig vara i färd med att rapportera bankens påstådda överträdelser till myndigheter.

5 tim
Arkiv. TT
Estniska penningtvättshärvan

Nordea: Vi är medvetna om anklagelserna från Browder

Nordea känner till anklagelserna som riktas från finansmannen och penningtvättsjägaren Bill Browder mot banken. Det uppger Nordea i ett mejl till Reuters på tisdagskvällen.
”I samtliga fall av misstänkta transaktioner så rapporterar vi till myndigheter”, skriver Nordea.
Bill Browder har agerat som huvuduppgiftslämnare rörande Danske Banks misstänkta omfattande penningtvättshärva i Estland.

5 tim
Läs mer om Estniska penningtvättshärvan
Donald Trump och Elizabeth Warren. TT
USA:s framtid

Analyser: Det är svårt att spela på Trumps planhalva

Turerna kring senatorn Elizabeth Warrens dna-test visar tydligt hur svårt det är att slå Donald Trump i hans eget spel, skriver BBC:s Anthony Zurcher i en analys.
Efter månader av hån från Trump gjorde Warren ett dna-test för att visa att hon härstammar från den amerikanska ursprungsbefolkningen. Trump brydde sig inte om att det stödde hennes påståenden, utan fortsatte med hånen samtidigt som Warren fick kritik från partikamrater och representanter för ursprungsbefolkningen.
”I stället för att avsluta debatten har Warren gett sina kritiker ytterligare ammunition”, skriver Zurcher.
CNN:s Chris Cilizza noterar att dna-testet visar att Warrens släkting från ursprungsbefolkning kan ligga väldigt långt tillbaka i tiden, ungefär tio generationer.
”Om Warren och hennes team trodde att testet skulle tysta Trump misstog de sig kraftigt”, skriver CNN:s Chris Cilizza i en analys.

3 tim
Elizabeth Warren. Jonathan Bachman / TT NYHETSBYRÅN
USA:s framtid

Warren får hård kritik för dna-testet: ”Ett skämt”

Senatorn Elizabeth Warren gjorde ett stort nummer av ett dna-test som visade att hon hade påbrå från USA:s ursprungsbefolkning. Men senatorn, som tros förbereda en presidentvalskampanj, får nu kritik från både höger och vänster, skriver Politico.
Att Donald Trump och personer nära honom sågar Warren är inte så oväntat men även flera av hennes partikamrater och representanter för ursprungsbefolkningen är starkt kritiska.
– Hon underminerar stammarnas intressen genom hennes ständiga påståenden att hon har ett sådant ursprung, säger en företrädare för Cherokeestammen, som även kallar Warrens dna-test ”ett hån”, enligt The Hill.

5 tim
Donald Trump. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Amerikanska Pen stämmer Trump för medieattacker

Amerikanska Pen, en förening där tusentals författare och journalister ingår, stämmer USA:s president Donald Trump för hans upprepande attacker mot medier, författare och journalister, skriver AP.
Föreningen anser att presidenten bryter mot konstitutionens första tillägg och eden om att upprätthålla konstitutionen.
”I stämningsansökan framgår att, även om president Trump är fri att uttrycka sina egna kritiska åsikter om journalister och medier, är hans bruk av reglerande och tillämpande regeringsmakt för att straffa kritisk press inte i enlighet med författningen”, skriver Pen.

4 tim
Läs mer om USA:s framtid
Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nations League 18/19

Tyska herrlandslaget har aldrig varit sämre

Det tyska herrlandslaget i fotboll har aldrig varit sämre, rapporterar Sportbladet. Efter VM-fiaskot har kräftgången fortsatt och Tyskland har i år förlorat fler tävlingsmatcher än något tidigare år.
Det är framförallt defensiven som inte har fungerat för tyskarna. Laget har bara noterats för en enda nolla på elva landskamper under 2018, den sämsta statistiken på 54 år.
Tysklands förlust mot Frankrike var den andra raka förlusten i Nations League.

1 tim
Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nations League 18/19

Sverige tappade ledning inför rekordlåg publiksiffra

Sverige såg ut att gå mot seger i landskampen mot Slovakien, men med sex minuter kvar kvitterade Slovakien.
Det var en sömnig tillställning på Friends arena. Publiksiffran var rekordlåg och endast 9 876 såg matchen. Efter en chansfattig första halvlek kom Sveriges ledningsmål tidigt i andra. AIK-spelaren Kristoffer Olsson löpte på högerkanten och passade in mot straffområdet där John Guidetti kunde trycka dit bollen i mål.
Hertha Berlin-spelaren Ondrej Duda kvitterade i 84:e minuten och matchen slutade 1–1, Sveriges andra kryss under landslagssamlingen.

2 tim
Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nations League 18/19

Tyskland föll i toppmötet – farligt nära degradering

Frankrike vände och vann toppmötet mot Tyskland i grupp A och Tysklands andra raka förlust innebär att laget är farligt nära en nedflyttning från den högsta serien.
Det var dock bortalaget som nätade först efter endast tolv minuter. Frankrikes back Kimpembe stoppade bollen med armen i straffområdet och Tyskland blev tilldelade straff, en straff som Toni Kroos rullade in vid Hugo Lloris vänstra stolpe.
Frankrike och stjärnskottet Kylian Mbpappé hade ett flertal chanser att kvittera i första halvlek, men målet dröjde till den 62:e minuten. Lucas Hernández sköt ett hårt och lågt inlägg som Antoine Griezmann mötte med pannan och placerade i det bortre krysset.
Målet, som var Griezmanns 25:e i Frankrikes landslagströja, skulle inte bli 27-åringens enda i matchen. I den 80:e minuten blev Frankrike tilldelade straff som Griezmann enkelt satte.
Frankrikes toppar nu gruppen på sju poäng och Tyskland ligger sist på en poäng.

2 tim
Läs mer om Nations League 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 Talmansrundorna
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Analys: Tre orsaker – därför blir det inget S-M-styre

Socialdemokraterna och Moderaterna kommer aldrig att bilda regering tillsammans, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.
Hon ser tre skäl till att så är fallet: de vill inte bilda regering tillsammans, ledarna anser att det skulle gynna SD och det skulle tvinga både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) att gå igenom ett pedagogiskt mästarprov.
Alltingets Johan Manell skriver i en analys att det inte finns någonting som tyder på att knutarna kommer att lösas när Löfven har sonderingsuppdraget. Detta trots att det redan skett 30 pressträffar och det är 40 dagar sedan valet, skriver han och menar att det är dags för talmannen Andreas Norlén att skynda på.
Norlén har hittills sagt att han inte är stressad, så nu menar Manell att det är dags för ”talmannen att ompröva sin tolkning av ordet skyndsamt”.

Idag 16:11
Stefan Löfven (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Helt tyst om Löfvens möten med Alliansens partiledare

S-ledaren Stefan Löfven har nu träffat alla Alliansledarna för samtal i sina försök att sondera för en regering, skriver TT.
Först ut var M-ledaren Ulf Kristersson vars möte avslutades efter bara 20 minuter. Därefter träffade Löfven även C-ledaren Annie Lööf, KD-ledaren Ebba Busch Thor och Liberalernas Jan Björklund.
Inte mycket har läckt från mötena, men Björklund uppges stå fast vid måndagens besked: han vill se en M och S-regering, en regering med alliansen och S eller en med Alliansen och MP.
Busch Thor uppges ha sagt att KD inte kommer att ingå i en S-ledd regering.

Idag 13:40
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) på väg till Rosenbad i Stockholm/Kristersson TT
Valet 2018 Talmansrundorna

Kristersson tog bakvägen ut efter 20 minuters samtal

Moderatledaren Ulf Kristersson och Stefan Löfven har haft ett första samtal efter att S-ledaren fått talmannens sonderingsuppdrag att försöka bilda regering.
Men mötet blev kort. Kristersson, som anlände till Sagerska huset vid 10-tiden i förmiddags, lämnade efter drygt 20 minuter. Han tog då bakvägen utan att möta journalisterna på plats, skriver TT.
Löfven själv var fåordig inför sonderingssamtalen.
– God morgon, var det enda Löfven sa till reportrar som han mötte på väg till regeringskansliet på tisdagsmorgonen.
Enligt Expressens uppgifter ska samtalen föras i högt tempo under tisdagen.

Idag 08:57
Läs mer om Valet 2018