Fredric Federley och Sara Skyttedal. TT
EU-parlamentsvalet 2019

”Håller KD med Skyttedal om Macron och Orbán?”

Opinion Att KD:s Sara Skyttedal inte kan välja mellan Victor Orbán och Emmanuel Macron väcker en rad frågor om hela partiets politiska inriktning. Det skriver C:s EU-parlamentariker Fredric Federley i en debattartikel i Expressen.

Enligt Federley borde valet vara ”en självklarhet för alla som säger sig stå för demokrati och öppenhet”.

Han frågar sig om partiet i stort verkligen står bakom Skyttedals uttalande och om det är partiets linje.

”Har även Ebba Busch Thor svårt att välja mellan dessa två?” undrar han.

Tidigare

Toppnyheter

Illustrationsbild.  TT
Undernärda flickan i Göteborg

”Vi ger henne ingenting beroendeframkallande”

Den svårt undernärda flicka som kom in till akuten i Göteborg i februari skulle inte få någonting att äta som skulle kunna framkalla beroenden. Det har hennes pappa sagt i polisförhör, enligt Göteborgs-Posten. I stället har barnet matats med en ofullständig vegankost.

– Våra tankar har varit att inte skapa en människa som är driven av beroenden.

Han säger även i förhör att medan andra barn ”ränner till kylskåpet” har deras ett och ett halvt år gamla dotter inte det intresset.

Mannen är tillsammans med flickans mamma misstänkta för vållande till kroppsskada efter att barnet varit nära att dö av undernäring.

Rättegången har inletts under fredagen.

1 tim
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Undernärda flickan i Göteborg

Veganföräldrar erbjuds dietisthjälp på BVC

Västra Götalandsregionen kommer redan i år att erbjuda veganföräldrar stöd av dietist, skriver Göteborgs-Posten.

Enligt dietisten Cecilia Hedström går det visserligen bra att ge småbarn vegankost – men det kräver att föräldern är påläst, eftersom det kan vara svårt att få i barnet all näring som behövs.

– Om man äter ägg och mjölk är det enklare att få i sig vad som krävs, men om man helt väljer bort animaliska produkter är det en utmaning, säger hon till tidningen.

Under fredagen inleddes rättegången mot det föräldrapar i Göteborg som misstänks för vållande till kroppsskada efter att ha gett sin dotter en ofullständig vegankost.

44 sek
Illustrationsbild.  NTB / TT NYHETSBYRÅN
Undernärda flickan i Göteborg

Föräldrar i rätten – barn nära dö av dålig vegankost

Under fredagen inleds rättegången mot de föräldrar som står åtalade för att ha gett sin ett och ett halvt år gamla dotter ofullständig vegankost, skriver TT.

Föräldrarna kom in med den kraftigt undernärda flickan till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg efter att ha gett henne en kost bestående av framför allt bröstmjölk, brunt ris, potatis, grönsaker och vissa frukter utan tillskott i form av vitaminer och mineraler.

Föräldrarna är åtalade för vållande till kroppsskada. Enligt förundersökningen bedöms flickan ha fått vård i sista stund.

4 tim
Läs mer om Undernärda flickan i Göteborg
TT.
SAS-piloternas strejk

Norwegian chockhöjer priserna efter SAS-strejken

Flera av Norwegians avgångar är slutsålda, som en effekt av SAS-strejken. Det skriver E24 som också rapporterar om priser som rusar då det norska lågprisbolaget inte har kapacitet att utöka avgångarna.

– Vi har fått frågan om vi sätter in extraflyg, men det har vi dessvärre inte möjlighet till då vi inte har den kapaciteten, säger Norwegians informationsdirektör Lasse Sandaker.

E24 berättar om resenärer som på Facebook har skrivit om hur de sett biljettpriserna fördubblas från 1 200 norska kronor till 2 500 norska kronor innan de hunnit trycka på beställ.

På fredagsförmiddagen var det bara en enda avgång tillgänglig till Stockholm från Oslo. Priset för flighten som gick via Helsingfors låg på 8 321 norska kronor.

Norwegians aktie steg närmare 6 procent på fredagsmorgonen men har sedan sjunkit tillbaka och handlas vid lunchtid ner cirka 1 procent.

1 tim
Ravaz Nermany. Svensk pilotförening, TT.
SAS-piloternas strejk

Pilotfacket: ”Hade inget val – vi fick ett skambud”

Pilotfacket såg sig inte ha något annat alternativ än att förkasta medlarnas bud sent under torsdagskvällen. Det säger ordförande Ravaz Nermany i SVT:s Morgonstudion. Enligt honom hade inte ett enda av piloternas krav tillgodosetts.

– Vi ansåg det nästan vara ett skambud. Vi såg inget annat val än att förkasta det, därför att det sammantaget nästan var sämre än avtalet vi hade innan, säger han.

Strejken är nu igång och hundratals flygningar har ställts in bara under fredagen.

2 tim
Läs mer om SAS-piloternas strejk
Magdalena Andersson (S) Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen vill se skärpt straff för bidragsbrott

Regeringen föreslår skärpt lagstiftning kring brott mot välfärdssystemen. I dag överlämnas en remiss till lagrådet.

Bland annat ska grovt bidragsbrott kunna ge sex års fängelse i stället för dagens fyra år, vilket gör att brottet när det gäller staffskalan likställs med grovt bedrägeri och grovt skattebrott, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens.

Samtidigt föreslår man att preskriptionstiden för ringa och vårdslöshetsbrott förlängs från två till fem år.

– Det här är ju pengar som vanligt folk runt om i vårt land behöver, säger Andersson.

3 tim
Högtalarna på Möllevångstorget.  Polisen
Svenska brottsbekämpningen

Malmöpolisens nya metod: Sätter upp högtalare

Polisen i Malmö Norr sätter upp högtalare på offentliga platser för att kunna skicka ut meddelanden till allmänheten, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Syftet är att polisen ska kunna avbryta pågående brott och skapa ordning vid demonstrationer.

– Polisen kan inte vara på alla platser samtidigt men högtalarna möjliggör för oss att vara närvarande på fler platser, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Malmö Norr.

2 tim
Fängelse. Illustrationsbild. Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Längre straff kommer inte minska antalet mord”

Livstids fängelse för mord kommer inte att leda till att antalet mord minskar. Det säger Henrik Tham, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, med anledning av regeringens förslag om att fler ska dömas till livstid.

– Tiden i fängelse för mord har fördubblats och jag har inte sett att regeringen har reflekterat över om det är så att det skulle ha en positiv effekt, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Tham menar att det i forskning inte finns något som tyder på att ett hårdare straff har någon förebyggande effekt, säger han till radion.

Igår 14:29
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Mats Malm. Henrik Brunnsgård/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Mats Malm: ”Hoppas att vi ska kunna nå arbetsro”

När Mats Malm blev invald i Svenska Akademien i höstas hade han inga som helst tankar på att han skulle kunna komma ifråga som ständig sekreterare. Det berättar han i en intervju med TT, strax efter beskedet att han efterträder Anders Olsson.

Det som talade emot den 54-årige litteraturforskaren var hans bristande erfarenhet av Akademiens arbete. Det som talade för var hans omvittnat höga arbetskapacitet och att han inte har fläckats av de tidigare skandalerna kring Akademien.

– Ja, det är inte det lugnaste jobbet — men jag tror verkligen på den här utvecklingen. Alla har stor tillförsikt för framtiden, så jag hoppas att vi ska kunna nå arbetsro och stabila former, säger Mats Malm till TT.

3 tim
Mats Malm inför gårdagens omröstning i Svenska Akademien Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”En övertydlig illustration av Akademiens problem”

Att litteraturvetaren Mats Malm efter endast fyra månader som ledamot tar över posten som ständig sekreterare är en övertydlig illustration av Svenska Akademiens kvarvarande problem, menar Anna Hellgren på Expressens kultursida:

”Man är en ålderstigen skara, släpande på ett fläckat förflutet”.

GP:s kulturchef Björn Werner ser fördelar med valet av den Göteborgsbaserade professorn. Ingenting tyder på att Malm har samma förkärlek för färgstarka utspel som flera av sina företrädare, menar Werner som skriver att det skulle kunna innebära en nystart:

”Förhoppningsvis kan Svenska Akademien under Mats Malms ledning åter få försjunka in i den mer mytiska, långsiktiga envishet där den hör hemma.”

1 tim
Mats Malm håller sitt inträdestal vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börshuset den 20 december 2018.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Mats Malm ny ständig sekreterare i Akademien

Litteraturvetaren Mats Malm blir ny ständig sekreterare i Svenska Akademien. Han efterträder Anders Olsson den 1 juni.

Malm tog sitt inträde i Svenska Akademien för bara fyra månader sedan, den 20 december 2018.

”Jag är mycket glad över förtroendet och ser fram emot att ta mig an det hedersamma uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare”, säger han i ett pressmeddelande.

”Jag kommer att tillsammans med Akademiens ledamöter och medarbetare fortsätta det viktiga förändringsarbete som Akademien har påbörjat”, tillägger han.

Mats Malm verkar som litteraturprofessor i Göteborg, samtidigt som han förestår Litteraturbanken, som arbetar med digitalisering av svensk litteratur.

3 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien