Helags Fjällstation i Härjedalen är årets bästa fjällstation, enligt Svenska Turistföreningen. STF
Sverige
Resa

Här är Sveriges bästa vandrarhem 2018

Resa Södergården i Åre är Sveriges bästa vandrarhem. I alla fall enligt Svenska Turistföreningen som nu utsett årets bästa vandrarhem och fjällstationer baserat på gästernas omdömen, skriver Allt om resor.

Anläggningen erbjuder unikt astma- och allergivänligt boende och ligger i hisnande vacker natur, nära skidbackar och vandringsspår.

Vinnare i kategorin fjällstation är Helags Fjällstation i Härjedalen med läge vid foten av den 1 797 meter höga Helagstoppen. Ur motiveringen: ”Efter en härlig vandring, bastu, en god middag och en god natts sömn med renarna nosande utanför, vaknar man upp till Helags sagolika massiv. Kan inte bli bättre”.

Till bästa fjällstuga framröstades Tarfala Fjällstuga, som ligger intill en glaciärsjö i Lappland, omgiven av några av Sveriges högsta berg med de vackraste vyerna.

Toppnyheter

Benjamin Netanyahu med hustrun Sara Netanyahu. MENAHEM KAHANA / AFP
Nyvalet i Israel

Efter jämna valet i Israel: Båda rivalerna lovar att försöka bilda regering

Vallokalsundersökningar indikerar att premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckades med att säkra en majoritet i Israels nyval i går.

I ett tal inför anhängare i Tel Aviv i natt lovade Netanyahu att han ska bilda en koalitionsregering. Uttalandet gjordes bara en halvtimme efter att Blåvita alliansens ledare Benny Gantz hållit tal och lovat samma sak, rapporterar Jerusalem Post.

Enligt premiärministern vill alla nuvarande allianspartier till hans Likud forma en koalition och undvika en, med Netanyahus ord, ”farlig anti-zionistisk regering”.

Ingen av de båda rivalerna utropade sig officiellt som segrare.

1 tim
Israels president Reuven Rivlin samt en bild från en vallokal i Israel från tisdagen. TT
undefined

Ökat valdeltagande i Israel – snart väntar sondering

Antalet som röstade under tisdagens val i Israel var högre än vid valet i april, rapporterar Times of Israel och hänvisar till landets valmyndighet.

69,4 procent av befolkningen har röstat, vilket är 1,5 procentenheter högre än i valet i april, men inte lika stort som 2015 då 72,36 procent gick och röstade.

Efter valet meddelade landets president Reuven Rivlin på Twitter att han kommer att göra allt för att ”få igenom folkets vilja” och undvika ytterligare ett nyval. Nästa söndag ska alla ledare som fått tillräckligt med mandat träffa Rivlin och efter det kommer han bestämma vem som får sondera för ett styre.

Den som får det formella uppdraget har sex veckor på sig att bilda regering.

Igår 21:30
Bilder på folk som röstar. Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vallokalerna har stängt i Israel – oerhört jämnt

Vallokalerna har stängt i Israel efter dagens val. Tre olika vallokalsundersökningarna visar att det är en oerhört jämn kamp mellan sittande premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och utmanande Blåvita alliansen, rapporterar Reuters.

Undersökningen visar inte någon klar vinnare, men att Benny Gantz parti Blåvita alliansen har ett litet övertag med 32–34 mandat i knesset, jämfört med Likuds 31–33 mandat. Totalt finns det 120 mandat i knesset.

Igår 19:09
Läs mer om Nyvalet i Israel
Socialminister Lena Hallengren. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Budgetsatsning: Alla pojkar erbjuds HPV-vaccinet

Höstbudgeten som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar i dag klockan åtta kommer att innehålla förslag om att alla pojkar ska erbjudas HPV-vaccin. Det rapporterar Ekot och uppger att det i så fall kommer att börja gälla från och med nästa höst och beräknas kunna förebygga 130 cancerfall per år.

– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SR.

Satsningen kommer kosta 56 miljoner under nästa år.

39 min
Magdalena Andersson och Per Bolund. TT
undefined

Reformer för 30 miljarder i höstbudgeten – fokus på arbete, klimat och välfärd

Opinion Regeringens höstbudget innehåller reformer för närmre 30 miljarder kronor, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) på DN Debatt.

Budgetens huvudsakliga fokus är att få fler i arbete, att bemöta klimatutmaningarna och växande behov inom välfärden, att jämna ut klyftor mellan stad och land samt att bekämpa den grova kriminaliteten.

”Med januariavtalet som grund skapar vi förutsättningar för ett samhälle där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter oavsett vem man är”, skriver ministrarna.

Budgeten presenteras under onsdagen.

Igår 20:58
Magdalena Andersson (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slopad värnskatt största posten i höstbudgeten

Den budget som finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att lägga fram under onsdagen innehåller kända nettosatsningar för totalt 26 miljarder kronor, skriver TT. Runt 11,8 miljarder går till olika skattesänkningar, varav den slopade värnskatten som L drev igenom utgör drygt sex miljarder.

Även pensionärer och de som bor på glesbygden får sänkt skatt, det senare på initiativ från C.

Andersson (S) anser att skattesänkningarna speglar att ett brett samarbete mellan fyra partier står bakom budgeten.

– Budgeten är en kompromiss mellan olika partier, samtidigt har ju vi socialdemokrater gått till val på att sänka skatten för pensionärer, säger hon.

Igår 17:50
Läs mer om Höstbudgeten
Arkivbilder TT
Svenska brottsbekämpningen

Åklagare: Gör det lättare att avlyssna telefoner

Åklagarmyndigheten vill att det ska bli lättare för polisen att avlyssna telefoner om en person misstänks för flera mindre allvarliga brott, rapporterar Ekot.

I dag måste varje enskilt brott ha ett straffvärde på minst två år för att polisen ska få genomföra en avlyssning.

Kammaråklagaren Christer Sammens har därför föreslagit för regeringen att rättegångsbalken ändras. Detta gör att domstolar kan väga ihop den totala misstänkta brottsligheten och på så sätt kunna fatta beslut om hemlig avlyssning.

Även Åklagarmyndigheten vill se en sådan lagändring och myndigheten har fört fram idén för regeringen i de pågående samtalen om hur gängkriminaliteten ska bekämpas.

18 min
Poliser vid brottsplats/skjutvapen. TT
undefined

USA-polisens tips: Inrätta ”Real time crime center”

Stockholmspolisen utbildas av amerikansk polis för att komma till rätta med skjutvåldet. I dag berättade parterna om olika metoder för att stoppa våldet, skriver SVT Nyheter.

En särskilt intressant del är snabbare vapenanalys. I dagsläget är det en väntetid på 150 dagar, enligt den svenska polisen. Liknande situation var det för New Jersey State-polisen, men de lyckades korta ned tiden till 48 timmar genom enkla administrativa förändringar.

– Det betyder att utredaren är tätt i hälarna på gärningsmannen, säger Rick Fuentes, tidigare chef för New Jersey State Police, som numera jobbar på Rutgers University.

Ett arbetssätt som amerikanerna föreslår är ”Real time crime center”, ett stöd för den operativa polisen där information samlas och tillgängliggörs för polisens personal.

Igår 13:01
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Lindsey Graham/bild från attackerna TT
Drönardåden i Saudiarabien

Donald Trumps förtrogne om dåden: ”Krigshandling”

Flera politiker i USA har krävt återhållsamhet från amerikanskt håll efter drönardåden mot saudiska oljeanläggningar.

Den inflytelserike republikanske senatorn Lindsey Graham väljer däremot en hårdare linje och kallar det som inträffat för ”en krigshandling”. Han menar att attackerna bara kan ha utförts direkt, eller med inblandning, av den ”onda regimen i Iran”. Det rapporterar AFP.

Graham, som är en av president Donald Trumps förtrogna, skriver på Twitter att Washington borde överväga en attack mot Irans oljeraffinaderier som svar.

2 tim
Bild från attacken i helgen. TT
undefined

Källor: USA överväger en hämndaktion mot Iran

Trump-administrationen överväger en hämndattack mot Iran, som misstänks ligga bakom två drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar. Det uppger amerikanska tjänstemän för NBC News.

Under ett nationellt säkerhetsmöte på måndagen ska den amerikanska militären ha presenterat en lista med flera möjliga förslag till president Donald Trump. Bland annat en attack mot oljeraffinaderiet i Abadan, eller mot oljeexportanläggningen på ön Kharg, uppger källorna för kanalen.

Under mötet ska dock Trump ha efterfrågat alternativ som inte innebär militära åtgärder och som riskerar att leda till ytterligare konflikt med Iran.

Enligt källorna vill USA helst själva slippa avfyra några vapen mot Iran, utan i stället bistå Saudiarabien med underrättelsetjänster och övervakning.

Igår 22:35
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien