Bangkok är världens populäraste storstad, enligt en ny undersökning. Istock
Asien
Resa

Här är världens populäraste storstad

Resa Bangkok är världens populäraste storstad. Trots terrorism och bombdåd fortsätter turisterna att flöda in. Bara i år väntas den thailändska huvudstaden få besök av 21,5 miljoner övernattande gäster, visar en kartläggning från betalföretaget Mastercard. Det skriver Vagabond.
Efter Bangkok, som ser en ökning av utländska besökare på drygt tio procent, är London den populäraste staden. Hit kommer 19,9 miljoner turister att resa i år vilket motsvarar en ökning på sju procent.
Av de 132 städer som omfattas av Mastercards undersökning finns bara två nordiska städer med: Stockholm på plats 56 med två miljoner besökare och Köpenhamn på plats 65 med 1,6 miljoner besökare, enligt Vagabond.

Toppnyheter

Arkivbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Svensk sjukvård kan gå med sju miljarder i förlust

Bara en av landets 21 regioner uppger att sjukvårdens ekonomi är i balans, de övriga ser ut att göra ett gemensamt underskott på sju miljarder kronor i år. Det visar en sammanställning av den ekonomiska prognosen för sjukvården som P4 Örebro har gjort.

Regionerna uppger att underskottet beror på höga kostnader för inhyrd personal och dyra läkemedel. Två regioner överväger även att höja skatten på grund av det pressade läget.

Örebro län har en prognos som visar på minus 450 miljoner kronor.

– Det beror på att vi har högre ambitioner att erbjuda vård och service till våra medborgare än vad vi har pengar till i vår budget, säger Karin Sundin (S) som är ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden i Örebro län.

2 tim
Vårdpersonal på Södersjukhusets akutmottagning Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Akutsjukhus ska nischas – hantera färre typer av vård

Sveriges akutsjukhus ska nischas i storregionerna och kommer därmed hantera färre typer av vård. Detta är resultatet av ett arbete med att rita om vårdkartan, enligt Dagens Medicin. Förändringen innebär att personal kommer behöva bli mer specialiserad och ska ske parallellt med den regeringsbeslutade processen om koncentrering av högspecialiserad vård.

Enligt en enkät gjord av tidningen vilar det största orosmolnet över kompetens- och utbildningsfrågan, vilket är anledningen till att de olika sjukvårdsregionerna än så länge kommit olika långt med arbetet.

Igår 04:51
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Bilden är tagen på en fest på en skola där Trudeau arbetade som lärare. Time.com
Valet i Kanada 2019

”Trudeau är definitivt den största hycklaren i landet”

Kritiken strömmar in mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau efter att en bild från 2001 där han är utklädd i turban och bär mörkt smink har fått spridning.

Trudeau befinner sig mitt i valrörelsen och flera av kritikerna är andra politiker. Maxime Bernier, partiledare för Folkpartiet i Kanada, säger att han inte tänker anklaga Trudeau för rasism men tillägger:

– Han är mästaren av identitetspolitik och Liberalerna (Trudeaus parti) har just lagt månader på att anklaga alla för att vara högerextrema. Han är definitivt den största hycklaren i landet, säger han enligt Reuters.

Nya demokratiska partiets partiledare Jagmeet Singh har publicerat en känslosam video på Youtube där han berättar om egna erfarenheter av rasism.

– Rasism är på riktigt. Människor här i rummet har upplevt det [...] Jag har upplevt det hela mitt liv, säger Singh som kräver en förklaring av Trudeau.

Premiärministern har bett om ursäkt för bilden och säger att han vid tidpunkten inte ”ansåg att det var rasistiskt” men att han vet bättre nu.

2 tim
Justin Trudeau Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trudeau ber om ursäkt för ”Tusen och en natt”-bild

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för ett fotografi taget på en fest för 18 år sedan som väckt stor uppmärksamhet.

Temat på festen var ”Tusen och en natt” och på bilden syns Trudeau med mörkt sminkat ansikte och turban. Bilden har publicerats av tidskriften Time Magazine och togs på den skola där premiärministern vid tidpunkten arbetade som lärare.

– Jag skulle inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre. Jag är verkligen ledsen, säger Trudeau och fortsätter:

– Jag ansåg det inte vara rasistiskt då, men nu vet vi bättre.

Trudeau är mitt uppe i en återvalskampanj – bara en dryg månad återstår till valet som ser ut att bli mycket jämnt.

5 tim
Läs mer om Valet i Kanada 2019
Leah Namugerwa i Kampala SUMY SADURNI / AFP
Klimatförändringarna

Skolflicka i Uganda slåss för klimatet: Oviss framtid

När den ugandiska tonåringen Leah Namugerwa fyllde 15 förra månaden valde hon att plantera 200 träd i stället för att ha ett födelsedagskalas. Hon är en av många unga i världen som inspirerats av Greta Thunberg att driva en klimatkamp, skriver AFP i ett reportage.

Leah Namugerwa säger att unga måste höja sina röster.

– Vi har ingen säker framtid om vi inte gör det. De nuvarande ledarna kommer att vara borta men vi kommer att vara där och leva med konsekvenserna av att de inte agerade, säger hon till nyhetsbyrån.

15-åringen skolstrejkar för klimatet tillsammans med en grupp unga och har bland annat tagit strid för att plastpåsar ska förbjudas.

Hon var också en del av den grupp unga från rörelsen Fridays for future som hedrades med Amnestys människorättspris i veckan.

1 tim
Los Angelese/Donald Trump TT
undefined

Trump drar in Kaliforniens skärpta utsläppsregler

USA:s president Donald Trump drar in Kaliforniens undantag från federala utsläppsregleringar som delstaten använt för att implementera hårdare gränser för bilindustrin, rapporterar flera medier. Det är den senaste utvecklingen i striden i klimatfrågan mellan Vita huset och delstaten som är progressiv i klimatpolitiken.

Flera stora bilföretag har inte velat se Trump dra tillbaka reglerna eftersom det skapar osäkerhet för marknaden.

4 tim
Ilhan Omar. Arkivbild. Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Ilhan Omar: ”Thunberg får unga att bli ledare”

Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar anser att 16-åriga Greta Thunberg påverkar amerikaners sätt att se på klimatförändringarna. Det säger den amerikanska politikern till SVT Nyheter.

Omar var på plats i kongressen i dag när Thunberg och några andra miljöaktivister talade och säger att hon gillar Thunbergs budskap om att man ska lyssna på forskningen.

– Greta påverkar inte bara världsledare, utan också unga människor att bli ledare, säger Omar till SVT.

Igår 19:03
Läs mer om Klimatförändringarna
Fotbolls-VM Fotbolls-VM i Qatar
Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Fotbolls-VM i Qatar

Amnesty: Trots löften – förhållandena ännu usla

Arbetsvillkoren för migrantarbetare inför Fotbolls-VM i Qatar 2022 är fortfarande usla, enligt en ny rapport från Amnesty International som sedan i mars i fjol följt över 2 000 personer på tre företag med bygg- och städuppdrag.

Alla tre bolagen har sedan tre månader tillbaka till exempel slutat att betala ut löner, enligt rapporten.

”Trots betydande löften om reformer från Qatar inför VM 2022 fortsätter landet att vara en arena för skrupelfria arbetsgivare”, säger Stephen Cockburn, chef för globala frågor på Amnesty International, i ett uttalande.

I fjol inrättade Qatar ett antal nya kommittéer i samarbete med Internationella arbetsorganisationen ILO vars uppgift är att lösa arbetsrättsliga konflikter. Enligt Amnesty har kommittéerna dränkts i klagomål. Över 6 000 kom in bara under fjolåret.

43 min
Byggarbetsplatser i Doha inför stundande fotbolls-VM JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt illa behandling slår hårt mot VM-arbetare

Enligt den rapport från Amnesty International som nyligen offentliggjordes är arbetsvillkoren fortsatt usla för byggarbetarna inför fotbolls-VM i Qatar 2022 – något som slår hårt mot de många gästarbetarna.

”Utländska arbetare har begett sig till Qatar i hopp om att skapa ett bättre liv för sina familjer; istället har de fått återvända hem utan pengar efter att ha jagat sin lön i flera månader, med ringa hjälp från de system som är framtagna för att skydda dem”, säger Stephen Cockburn, chef för globala frågor på Amnesty International, i ett uttalande.

1 tim
Läs mer om Fotbolls-VM