Svenska Skogen

Har du någonsin tänkt på hur mycket skog det finns?

I dag har vi i Sverige dubbelt så mycket skog* som för 100 år sedan. Den återplanteras och vårdas nämligen hela tiden och minst två nya träd planteras för varje träd som slutavverkas.
Ändå är det en vanlig missuppfattning att skogen ”tar slut” – en missuppfattning som sommarens bränder spädde på. Men faktum är att bara någon promille av Sveriges totala skogsareal brann.
Linda Eriksson, skogsdirektör på branschorganisationen Skogsindustrierna, förklarar.
– En anledning till att man tror att skogen ”tar slut” kan vara att man sett ”sin” svampskog bli avverkad. Men skogen är inte på väg att försvinna.

Att skogen växer är bra för vårt klimat. Skogen binder kol när den växer, skogsprodukter minskar utsläppen genom att ersätta växthusgasintensiva material och fossil energi och trä i långlivade produkter som exempelvis trähus lagrar koldioxid.
Förenklat skulle man kunna säga att skogen tar hand om en del av den skadliga koldioxiden i atmosfären. Hur mycket det handlar om? Nettominskningen motsvarar nästan Sveriges hela utsläpp från förbränning av fossila energikällor, såsom kol, olja och naturgas. Vid all förbränning bildas koldioxid, som bidrar till växthuseffekten.
Den stora klimatnyttan skapar vi när vi gör förnybara produkter som trä till byggnader och möbler samt papper till böcker och förpackningar som ersätter fossila produkter. Resterna från tillverkningen tas också tillvara och blir till förnybar energi som ersätter olja. Samtidigt som skogen fortsätter att växa mer än vi avverkar. Då undviks utsläpp.
* Skogsbiomassa

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Svenska Skogen Partner

Toppnyheter

bin Salman med Trump i Vita huset. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Trump: Kronprinsen nekar till kännedom om fallet

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman förnekar all kännedom om vad som hände journalisten Jamal Khashoggi, skriver Donald Trump på Twitter.
”Han förnekar helt all kännedom om vad som hände i deras konsulat i Turkiet. Han var med utrikesminister Mike Pompeo under samtalet och sa till mig att han redan har inlett, och kommer snabbt utvidga, en utredning om det här fallet. Det kommer att komma svar inom kort”, skriver Trump.
Trump talade i går med bin Salmans far, kung Salman, som även han förnekade kännedom om vad som hände. Tidigare i kväll rapporterade CNN att en turkisk myndighetskälla uppger att Khashoggi styckades på konsulatet.

4 tim
Mohammad al-Otaibi den 6 oktober. OSMAN ORSAL / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Jamal Khashoggi

Beslut om husrannsakan – generalkonsuln flyr Turkiet

Saudiarabiens generalkonsul i Turkiet Mohammad al-Otaibi har åkt hem till Riyad, skriver Reuters.
Detta skedde bara några timmar efter att turkisk polis fått tillstånd att genomsöka hans hem som en del i utredningen av Jamal Khashoggis försvinnande.
I går genomsöktes det saudiska konsulatet av turkisk polis för första gången. Man ska då ha hittat bevis för att Khashoggi dödades där, uppger en källa för AP.

Idag 15:10
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Illustrationsbilder. TT
Estniska penningtvättshärvan

Mystiska fakturor: Pooler, pälsmössor och elektronik

Nordea har enligt finansmannen och penningtvättsjägaren Bill Browder tagit emot pengar på sammanlagt 365 konton via två banker i Estland och Litauen.
Enligt rapporten, som SVT tagit del av, har massor av betalningar gjorts från företag som inte existerar för fakturor som inte stämmer med mottagande företagens verksamhet.
Bland annat ska ett svenskt företag som tillverkar pälsmössor fått betalt för datorutrustning och ett annat svenskt företag som säljer pooler fått pengar för elektronisk utrustning.

2 tim
Arkiv. TT
Estniska penningtvättshärvan

Nordea utpekat till EBM av nyckelperson i härvan

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har fått in dokument från Hermitage Capital Management som enligt uppgiftslämnaren visar att Nordea brutit mot anti-penningtvättslagar. Det skriver Reuters.
– Vi utvärderar för närvarande vilken myndighet som ska hantera ärendet, säger en talesman för EBM till nyhetsbyrån.
Hermitage Capital och dess ägare och grundare Bill Browder agerade som huvuduppgiftslämnare rörande Danske Banks misstänkta omfattande penningtvättshärva i Estland.
Anklagelser har även tidigare riktats mot Nordea från Browder och han har sagt sig vara i färd med att rapportera bankens påstådda överträdelser till myndigheter.

5 tim
Arkiv. TT
Estniska penningtvättshärvan

Nordea: Vi är medvetna om anklagelserna från Browder

Nordea känner till anklagelserna som riktas från finansmannen och penningtvättsjägaren Bill Browder mot banken. Det uppger Nordea i ett mejl till Reuters på tisdagskvällen.
”I samtliga fall av misstänkta transaktioner så rapporterar vi till myndigheter”, skriver Nordea.
Bill Browder har agerat som huvuduppgiftslämnare rörande Danske Banks misstänkta omfattande penningtvättshärva i Estland.

4 tim
Läs mer om Estniska penningtvättshärvan
Donald Trump och Elizabeth Warren. TT
USA:s framtid

Analyser: Det är svårt att spela på Trumps planhalva

Turerna kring senatorn Elizabeth Warrens dna-test visar tydligt hur svårt det är att slå Donald Trump i hans eget spel, skriver BBC:s Anthony Zurcher i en analys.
Efter månader av hån från Trump gjorde Warren ett dna-test för att visa att hon härstammar från den amerikanska ursprungsbefolkningen. Trump brydde sig inte om att det stödde hennes påståenden, utan fortsatte med hånen samtidigt som Warren fick kritik från partikamrater och representanter för ursprungsbefolkningen.
”I stället för att avsluta debatten har Warren gett sina kritiker ytterligare ammunition”, skriver Zurcher.
CNN:s Chris Cilizza noterar att dna-testet visar att Warrens släkting från ursprungsbefolkning kan ligga väldigt långt tillbaka i tiden, ungefär tio generationer.
”Om Warren och hennes team trodde att testet skulle tysta Trump misstog de sig kraftigt”, skriver CNN:s Chris Cilizza i en analys.

3 tim
Elizabeth Warren. Jonathan Bachman / TT NYHETSBYRÅN
USA:s framtid

Warren får hård kritik för dna-testet: ”Ett skämt”

Senatorn Elizabeth Warren gjorde ett stort nummer av ett dna-test som visade att hon hade påbrå från USA:s ursprungsbefolkning. Men senatorn, som tros förbereda en presidentvalskampanj, får nu kritik från både höger och vänster, skriver Politico.
Att Donald Trump och personer nära honom sågar Warren är inte så oväntat men även flera av hennes partikamrater och representanter för ursprungsbefolkningen är starkt kritiska.
– Hon underminerar stammarnas intressen genom hennes ständiga påståenden att hon har ett sådant ursprung, säger en företrädare för Cherokeestammen, som även kallar Warrens dna-test ”ett hån”, enligt The Hill.

5 tim
Donald Trump. Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Amerikanska Pen stämmer Trump för medieattacker

Amerikanska Pen, en förening där tusentals författare och journalister ingår, stämmer USA:s president Donald Trump för hans upprepande attacker mot medier, författare och journalister, skriver AP.
Föreningen anser att presidenten bryter mot konstitutionens första tillägg och eden om att upprätthålla konstitutionen.
”I stämningsansökan framgår att, även om president Trump är fri att uttrycka sina egna kritiska åsikter om journalister och medier, är hans bruk av reglerande och tillämpande regeringsmakt för att straffa kritisk press inte i enlighet med författningen”, skriver Pen.

4 tim
Läs mer om USA:s framtid
Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nations League 18/19

Tyska herrlandslaget har aldrig varit sämre

Det tyska herrlandslaget i fotboll har aldrig varit sämre, rapporterar Sportbladet. Efter VM-fiaskot har kräftgången fortsatt och Tyskland har i år förlorat fler tävlingsmatcher än något tidigare år.
Det är framförallt defensiven som inte har fungerat för tyskarna. Laget har bara noterats för en enda nolla på elva landskamper under 2018, den sämsta statistiken på 54 år.
Tysklands förlust mot Frankrike var den andra raka förlusten i Nations League.

1 tim
Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nations League 18/19

Sverige tappade ledning inför rekordlåg publiksiffra

Sverige såg ut att gå mot seger i landskampen mot Slovakien, men med sex minuter kvar kvitterade Slovakien.
Det var en sömnig tillställning på Friends arena. Publiksiffran var rekordlåg och endast 9 876 såg matchen. Efter en chansfattig första halvlek kom Sveriges ledningsmål tidigt i andra. AIK-spelaren Kristoffer Olsson löpte på högerkanten och passade in mot straffområdet där John Guidetti kunde trycka dit bollen i mål.
Hertha Berlin-spelaren Ondrej Duda kvitterade i 84:e minuten och matchen slutade 1–1, Sveriges andra kryss under landslagssamlingen.

2 tim
Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nations League 18/19

Tyskland föll i toppmötet – farligt nära degradering

Frankrike vände och vann toppmötet mot Tyskland i grupp A och Tysklands andra raka förlust innebär att laget är farligt nära en nedflyttning från den högsta serien.
Det var dock bortalaget som nätade först efter endast tolv minuter. Frankrikes back Kimpembe stoppade bollen med armen i straffområdet och Tyskland blev tilldelade straff, en straff som Toni Kroos rullade in vid Hugo Lloris vänstra stolpe.
Frankrike och stjärnskottet Kylian Mbpappé hade ett flertal chanser att kvittera i första halvlek, men målet dröjde till den 62:e minuten. Lucas Hernández sköt ett hårt och lågt inlägg som Antoine Griezmann mötte med pannan och placerade i det bortre krysset.
Målet, som var Griezmanns 25:e i Frankrikes landslagströja, skulle inte bli 27-åringens enda i matchen. I den 80:e minuten blev Frankrike tilldelade straff som Griezmann enkelt satte.
Frankrikes toppar nu gruppen på sju poäng och Tyskland ligger sist på en poäng.

2 tim
Läs mer om Nations League 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 Talmansrundorna
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Analys: Tre orsaker – därför blir det inget S-M-styre

Socialdemokraterna och Moderaterna kommer aldrig att bilda regering tillsammans, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.
Hon ser tre skäl till att så är fallet: de vill inte bilda regering tillsammans, ledarna anser att det skulle gynna SD och det skulle tvinga både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) att gå igenom ett pedagogiskt mästarprov.
Alltingets Johan Manell skriver i en analys att det inte finns någonting som tyder på att knutarna kommer att lösas när Löfven har sonderingsuppdraget. Detta trots att det redan skett 30 pressträffar och det är 40 dagar sedan valet, skriver han och menar att det är dags för talmannen Andreas Norlén att skynda på.
Norlén har hittills sagt att han inte är stressad, så nu menar Manell att det är dags för ”talmannen att ompröva sin tolkning av ordet skyndsamt”.

Idag 16:11
Stefan Löfven (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Helt tyst om Löfvens möten med Alliansens partiledare

S-ledaren Stefan Löfven har nu träffat alla Alliansledarna för samtal i sina försök att sondera för en regering, skriver TT.
Först ut var M-ledaren Ulf Kristersson vars möte avslutades efter bara 20 minuter. Därefter träffade Löfven även C-ledaren Annie Lööf, KD-ledaren Ebba Busch Thor och Liberalernas Jan Björklund.
Inte mycket har läckt från mötena, men Björklund uppges stå fast vid måndagens besked: han vill se en M och S-regering, en regering med alliansen och S eller en med Alliansen och MP.
Busch Thor uppges ha sagt att KD inte kommer att ingå i en S-ledd regering.

Idag 13:40
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) på väg till Rosenbad i Stockholm/Kristersson TT
Valet 2018 Talmansrundorna

Kristersson tog bakvägen ut efter 20 minuters samtal

Moderatledaren Ulf Kristersson och Stefan Löfven har haft ett första samtal efter att S-ledaren fått talmannens sonderingsuppdrag att försöka bilda regering.
Men mötet blev kort. Kristersson, som anlände till Sagerska huset vid 10-tiden i förmiddags, lämnade efter drygt 20 minuter. Han tog då bakvägen utan att möta journalisterna på plats, skriver TT.
Löfven själv var fåordig inför sonderingssamtalen.
– God morgon, var det enda Löfven sa till reportrar som han mötte på väg till regeringskansliet på tisdagsmorgonen.
Enligt Expressens uppgifter ska samtalen föras i högt tempo under tisdagen.

Idag 08:57
Läs mer om Valet 2018