Kanaltunneln mellan Frankrike och Storbritannien. Michel Spingler / TT / NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Instängda flyktingpojkens nöd-sms räddade deras liv

Ett sms från en liten afghansk pojke till en brittisk hjälparbetare räddade livet på honom och hans 13 medresenärer. De hade smugglats in i Storbritannien i en lastbil, men luften höll på att ta slut. Pojken, som är sex eller sju år, skickade då ett nöd-sms till en hjälparbetare som han träffat i flyktinglägret ”Djungeln” i Calais på franska sidan Engelska kanalen: ”I ned halp darivar no stap car no oksijan in the car no sagnal iam in the cantenar. Iam no jokan valla”. Den knaggliga engelskan betyder ungefär: Jag behöver hjälp, föraren stannar inte, inget syre i bilen, ingen signal, jag är i containern. Jag skämtar inte, walla (jag lovar)”.

Toppnyheter

Lisbeth Palme och Stefan Löfven.
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Löfven om Palmes död: ”Tankar finns hos familjen”

Stefan Löfven (S) tar emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång med stor sorg.
”Mina tankar finns i denna stund hos Lisbeths och Olofs tre söner och deras familjer”, skriver statsministern på Instagram.
Han skriver om vilka fina samtal de haft främst på Gotland i samband med Almedalen där Lisbeth Palme var en ”trogen åhörare”.
”Hon var tidigt pådrivande för att FN:s barnkonvention blev antagen 1989 och hon var med och förberedde det globala barntoppmötet 1990. Som ordförande i FN:s barnfond och i den svenska UNICEF-kommittén gjorde hon stora insatser för att samhället skulle ta största möjliga hänsyn till barnens villkor.”
I en intervju med TT berättar S-ledaren att han träffat Lisbeth Palme flera gånger och att de såg filmen om Olof Palme tillsammans.
– Jag lärde känna Lisbeth Palme som en djupt engagerad, varm människa med mycket humor och glimten i ögat. I dag är det en sorgens dag.

2 tim
Margot Wallström, Ylva Johansson och Anna Ekström. TT
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Reaktioner: ”Lisbeth var alltid så varm och ödmjuk”

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom.
”Fina Lisbet Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många”, skriver barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren på Twitter.
Utrikesminister Margot Wallström skriver: ”Fina, kloka Lisbeth Palme har gått bort. Vila i frid.”
EU- och handelsminister Ann Linde hoppas att Palmes insatser för att utveckla barnomsorgen i Sverige blir ihågkomna.
”Jag är så glad över att hon långt upp i åldern kom till oss när Palmecentret ordnade aktiviteter, en länk till vår historia”, skriver hon.
”Vila i frid. Våra tankar går till släkt och vänner”, skriver LO.

2 tim
Lisbeth Palme. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Lisbeth Palmes död

Palme stred för barnens rättigheter: ”En stark röst”

Vänner och bekanta minns Lisbeth Palme som en varm och generös person – som stred för barns rättigheter.
Enligt Maj-Inger Klingvall, ordförande för Unicef Sverige, var Lisbeth Palme ”en stark röst”.
– Hon var en mycket känd och erkänd profil som kunde föra barnens talan i alla sammanhang. Lisbeth Palme fick människor att lyssna eftersom hon var så väl insatt och genuint engagerad, säger hon till SVT Nyheter.
Rädda Barnens ordförande Lise Bergh säger till TT att Lisbeth Palme var en människa med stor betydelse för världens barn.
”Vi är många i barnrättsrörelsen som mött Palme och hennes engagemang vid möten, seminarier och i en gemensam kamp för barns rättigheter”, skriver hon i en kommentar.

19 min
Läs mer om Reaktioner på Lisbeth Palmes död
Lisbeth Palme.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme 1931-2018

Lisbeth Palme har dött – hon blev 87 år gammal

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har dött efter en tids sjukdom. Det meddelar familjen för TT. Hon blev 87 år gammal.
– Vi är samlade alla tre här nu, säger sonen Mårten Palme till Expressen.
Lisbeth Palme var gift med Olof Palme från 1956 fram till hans död 1986.
Hon var huvudvittnet som pekade ut Christer Pettersson som skyldig till mordet på Olof Palme. Pettersson dömdes i tingsrätten 1989 men friades i hovrätten samma år.
Lisbeth Palme var barnpsykolog och ordförande i Unicef 1990-1991. Hon satt även i den svenska Unicef-kommittén till 1999.

3 tim
Lisbeth och Olof Palme. TT
Lisbeth Palme 1931-2018

Palmes liv i bilder: ”Stod gärna i ljuset av Olof”

Lisbeth Palme är död. Som fru till en av Sveriges mest kända politiker genom tiderna hamnade hon ofta i skymundan av statsministern, något hon aldrig uppfattade som ett problem.
– I ljuset av Olof var jag och där stod jag gärna, sa Lisbet Palme till DN i en intervju 2010. Hans närvaro elektrifierade; han lyste upp. Han hade en otrolig kraft att förändra saker som jag själv inte kunde förändra.
Lisbeth Palme blev 87 år gammal. Se hennes liv i bilder.

3 tim
Lisbeth Palme. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme 1931-2018

Expert: Lisbeth Palmes död kan påverka mordutredning

Lisbeth Palmes bortgång kan innebära ett bakslag för utredningen av Olof Palmes död, skriver Expressen. Detta eftersom åklagaren Krister Petersson på nytt ville förhöra änkan.
– Det är intressant att åklagaren Petersson velat tala med henne trots hennes tidigare bestämda uttalanden om Christer Pettersson. Hade hon omprövat sin uppfattning? säger Gunnar Wall, expert på Palme-mordet, till tidningen.
Lisbeth Palme var med sin make när han mördades på Sveavägen i Stockholm 1986. Vid en vittneskonfrontation pekade hon ut Christer Pettersson, men tidigare i år kom uppgifter om att en man som kallas Skandiamannen var intressant varpå man ville förhöra änkan igen.

1 tim
Läs mer om Lisbeth Palme 1931-2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor.  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Uppmaningen: ”Samtala med oss om du är så orädd”

I en intervju i Expressen i går sa KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon är ”mest orädd” av alliansledarna för att tillträda med ett stöd i riksdagen som även inkluderar Sverigedemokraterna.
– Jag kommer inte att bli så nervös över hur ett annat parti i kammaren röstar att jag avstår från att rösta för den jag tror vore bäst som statsminister, sa hon.
SD-ledaren Jimmie Åkesson är mycket nöjd med uttalandet – men kräver också handling.
– Om nu Ebba Busch Thor verkligen är så orädd som hon säger, så borde hon använda det modet till att börja samtala med oss, säger Åkesson till tidningen.

3 tim
Alliansens partiledare/Fredrik Federley (C). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

C-toppens attack: Finns en dödgrävarfalang i M och KD

Fredrik Federley, Centerpartiets andre vice ordförande, slår tillbaka mot M och KD och anklagar partierna för att försöka splittra Alliansen inifrån, skriver Aftonbladet.
– Det finns en dödgrävarfalang som består av ytterkanterna i M och KD, säger han till tidningen.
Utspelet kommer efter att moderater och kristdemokrater i förra veckan kritiserat C för att vägra släppa fram en M+KD-regering. Enligt Federley hade Alliansen varit spräckt även om C och L signalerat att man skulle släppa fram M-ledarens ”3–2–1”-regering.

Igår 18:33
Annie Lööf (C). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Snabbt sjunkande odds för Lööf som statsminister

C-ledaren Annie Lööf får allt lägre odds i frågan om vem som ska bli Sveriges nya statsminister, enligt bettingbolaget Unibet. Efter att Ulf Kristersson (M) misslyckades med sonderingsuppdraget har läget på spelbolaget totalförändrats.
Stefan Löfven (S) är enligt oddsen – 2,50 gånger pengarna – den mest troliga att kamma hem posten därefter kommer Kristersson som ligger på 2,75 gånger pengarna. Lööf är inte långt efter då ett spel på henne ger 2,85 gånger pengarna.
Lööf hade på valdagen oddset 5,15 gånger pengarna.

Igår 17:35
Läs mer om Valet 2018
Horace Engdahl. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Horace Engdahl om domen mot Arnault: ”En farlig tid”

Akademiledamoten Horace Engdahl säger i en längre intervju i Time Litterary Supplement att kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömts till fängelse utan några substantiella bevis.
– Det förvånar mig att en man kan sättas i fängelse utan att någon seriös bevisning presenteras vid rättegången. Vi lever i farliga tider, säger han till tidningen.
Arnault dömdes den 1 oktober för våldtäkt. Domen har nu överklagats.
Engdahl jämför även dagens Sverige med franska revolutionen och anklagelserna mot Arnault med de mot Marie Antoniette.
– Jag vet inte hur många vittnen som kom fram och anklagade Marie Antoniette för incest, men de var antagligen inte färre, säger han om de 18 kvinnor som anklagade kulturprofilen.

1 tim
Sara Danius. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Detta har hänt: Krisen i Svenska Akademien

Krisen i Svenska Akademien börjar hösten 2017 då kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagas för sexuellt ofredande och våldtäkt. Han nekar till brott och delar av förundersökningen har lagts ner.
En advokatutredning som utrett ledamöternas koppling till kulturprofilen presenteras den 6 april vilket leder till att man röstar om en uteslutning av kulturprofilens fru Katarina Frostenson. Sprickan är ett faktum och Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar Akademien.
Ledamoten Horace Engdahl kallar den 10 april ständige sekreteraren Sara Danius för den sämsta sekreteraren någonsin. Två dagar senare lämnar hon. Det gör även Frostenson vilket är resultatet av en kompromiss.
Den 20 april meddelar Akademien att man lämnat utredningen till rättsvårdande myndigheter och den 28 april lämnar Sara Stridsberg.
Den 4 maj står det klart att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut 2018. Den 30 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de återvänder ”för att hjälpa Svenska Akademien”, vilket de senare dementerade dagen efter.
Den 1 oktober dömdes Arnault till två års fängelse för våldtäkt, han fälldes för ett fall och friades för ett annat.

2 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Arnault

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund