Jämställda pensioner är 100 år bort
Även om andelen deltidsanställda kvinnor har minskat påtagligt så är det fortfarande över en tredjedel av alla kvinnor som inte jobbar heltid.
Att jobba deltid får inte bara konsekvenser för inkomst, sjukdomsgrundande inkomst och det privata sparkapitalet – när arbetstiden minskar påverkas pensionen.
– Jämställda pensioner tillhör en av våra stora samhällsutmaningar. Har du lägre lön leder det inte bara till en lägre allmän pension utan även tjänstepensionen och ditt privata pensionssparande påverkas, säger Américo Fernandez, privatekonom på SEB.
Men deltidsfällan är inte det enda som orsakar ojämställda pensioner. Även om man tar hänsyn till sådant som arbetstid och olika yrkesval återstår en oförklarad löneskillnad på runt fyra procent, till kvinnors nackdel. Dessutom ökar löneskillnaden ofta efter första barnet.
– Vägen till jämställdhet kan ibland kännas svår och komplicerad men alla kan göra något. Det kan handla om att dela på föräldraledighet, deltid och vabbande till att överföra premiepensionsrätter mellan dig och din partner.
Om det av någon anledning inte skulle gå att dela lika är det viktigt att räkna på vad föräldraledigheten eller deltiden faktiskt kostar i form av minskad pension. Då kan den förälder som inte minskat sin arbetstid starta ett kompensationssparande i den andra förälderns namn.
För fler möjligheter
För tredje året i rad belyser SEB ekonomisk ojämställdhet mellan könen. Genom att erbjuda kunskap, rådgivning och konkreta verktyg vill de öka kvinnors ägande, sparande, investerande och företagande. Denna gång under initiativet "För fler möjligheter."
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.