Strömstad.  Erik Johansen / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Kontor i Strömstad läggs ner – trots succémodell

Det beskrivs som en succémodell. I Strömstad är åtta av tio nyanlända i arbete eller studier efter två år, något få andra svenska kommuner har lyckats med. Nu är modellen hotad när Arbetsförmedlingens kontor ska läggas ner, skriver P4 Väst.

Enligt integrationssamordnaren Thorbjörn Nicklasson är det nämligen det täta samarbetet med Arbetsförmedlingen som har gett framgång.

– Det är en röd tråd för att arbetet ska bli effektivt, för att människor ska utbilda sig och få jobb eller praktik.

När Arbetsförmedlingen görs om är meningen att myndigheten ska ha översyn över privata arbetsförmedlare. Finns det inga privata aktörer i en kommun kan en kommun behöva ta den arbetsförmedlande rollen.

Toppnyheter

Flygplatsen Charles de Gaulle norr om Paris.  JOEL SAGET / AFP
Coronavirusets spridning

Smittade i Frankrike hade inga symptom vid avresa

Två av de tre kinesiska medborgare som har diagnostiserats med coronaviruset i Frankrike uppvisade inga symptom när de anlände till landet, skriver Reuters. Personerna kom till Frankrike den 18 januari men visade symptom först den 19 respektive den 23 januari.

– De hade inga symtom när de steg på planet, säger Yazdan Yazdanpanah, ansvarig smittskyddsläkare på sjukhuset i Paris.

Nyhetsbyrån skriver att uppgifterna om att det dröjer innan symptomen märks av visar på vikten av att screena de personer som kommer till Europa från Kina på flygplatserna.

I Frankrike gör man ännu inga hälsokontroller av inresande från Kina. USA började i veckan att testa personer som kommer från Wuhan där smittspridningen startade.

Under lördagen rapporterades ytterligare 13 dödsfall i Kina, den totala dödssiffran i landet är nu 54 personer, skriver AFP med hänvisning till kinesiska myndigheter.

Igår 23:31
Björn Olsen / Smittskyddsarbetare i Beijing Pressbild Akademiska sjukhuset / TT
undefined

Läkare: Hård prövning för Sverige vid stort utbrott

Inga av de personer i Sverige som man misstänkt har burit på coronaviruset har visat sig vara drabbade av den smittsamma sjukdomen men det finns ändå skäl att oroa sig för det kinesiska utbrottet.

Det menar Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell som SvD intervjuat. Han tycker att Kina agerat rätt hittills och anser att Sverige har en bra beredskap men att man inte ska negligera risken för utbrott här.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, är mer kritisk till den svenska beredskapen som han inte anser kommer kunna räcka under en längre tid.

– Skulle det bli en spridd smitta i samhället står vi inför hårda prövningar, säger han till SvD.

Igår 19:42
Arkivbild: Turister i Gamla stan i Stockholm. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan slå mot svenska turistnäringen

Kinas förbud mot gruppresor till utlandet från och med nästa vecka kan påverka den svenska turistnäringen – hur hårt slaget blir beror på hur länge förbudet gäller, skriver TT.

Förra året stod den växande gruppen resenärer från Kina för närmare 400 000 kommersiella övernattningar i Sverige. Men högsäsongen ligger en bit bort.

– Den kinesiska turismen är väldigt liten i februari. De flesta kommer i juli och augusti, säger Bitte Olsson, pressansvarig vid Visit Sweden, till TT.

Igår 18:49
Läs mer om Coronavirusets spridning
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Lev Parnas / Donald Trump TT
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Trump: Hur länge klarar sig Ukraina mot Ryssland?

Amerikanska medier har publicerat en längre video från det samtal från 2018 då Donald Trump krävde att Ukrainaambassadören Marie Yovanovitch skulle petas.

Under flera minuter diskuteras Ukraina och en röst som amerikanska medier identifierar som Lev Parnas, medarbetare till Trumps personliga advokat Rudy Giulianai, betonar då för presidenten hur beroende Ukraina är av amerikanskt stöd. Trump frågar två gånger hur pass sårbart Ukraina är inför Ryssland, skriver Washington Post.

– Hur länge klarar sig Ukraina mot Ryssland? frågar Trump.

– Inte särskilt länge. Utan oss, inte särskilt länge, svarar Parnas. Samtalet mellan de två går emot Trumps uttalande om att han överhuvudtaget inte känner Lev Parnas.

Parnas pekar i videon ut Yovanovitch som ”det största problemet”. Han har i intervjuer berättat hur han och Giuliani-medarbetaren Igor Fruman för Trumps räkning, försökt pressa Ukraina att utreda Joe Biden.

Igår 22:49
Jay Sekulow, till vänster, och Pat Cipollone leder Trumos försvarsteam. Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Här är toppjuristerna som för Trumps talan i senaten

När försvarssidan under lördagen tog över ordet i rättegången mot Donald Trump var Pat Cipollone först ut att tala. Cipollone började arbeta för Trump för ett år sedan, och ska snabbt ha vunnit presidentens förtroende, skriver New York Times. Han har utåt hållit en låg profil och är mest känd för att i presidentens namn ha skrivit ett åtta sidor långt brev där han uppmanade tjänstemän att inte på något vis samarbeta med riksrättsutredningen.

I försvarsteamet ingår också Alan Dershowitz, en av USA:s mest välkända advokater. Han har tidigare försvarat klienter som OJ Simpson, Jeffrey Epstein, Roman Polanski och Mike Tyson.

Ett annat välbekant namn i gruppen är Ken Starr som blev vida känd när han låg bakom den utredning som ledde till att Bill Clinton ställdes inför riksrätt 1998.

Även Jay Sekulow och Pam Bondi, som skötte Trumps försvar i samband med Mueller-utredningen finns med. Bondi var tidigare justitieminister på delstatsnivå i Florida och gjorde sig känd för sina misslyckade försök att avskaffa Obamacare, skriver The Guardian.

Igår 20:56
Pat Cipollone. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps försvarare: Gjorde absolut inte något fel

Trots tre dagar av anklagelser har Demokraterna inte kommit i närheten av att bevisa att Donald Trump gjort något fel. Det var budskapet när Pat Cipollone som leder presidentens försvar i den pågående rättegången på lördagen intog senaten.

– Tvärt om tror vi att när ni får höra fakta så kommer det stå klart för er att presidenten absolut inte gjorde någonting fel, sa han till de samlade senatorerna, skriver TT.

Han målade också upp bilden av att hela processen är ett sätt för Demokraterna att svartmåla presidenten inför det kommande valet. Att avsätta Trump genom riksrätt under ett valår skulle kunna skapa ett ”mycket farligt” prejudikat, varnade Cipollone, enligt Reuters.

Igår 16:48
Läs mer om Trumps USA
Explosionen i Stockholm 13 januari.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Expert: Stort mörkertal kan finnas för sprängmedlen

Det finns brister i hur sprängmedel hanteras på byggarbetsplatser i Sverige anser Bo Janzon, professor i ballistik och tidigare chef vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Till Ekot säger han att bristen består av att man inte använder de värdeskåp som behövs och att det kan finnas ett mörkertal över hur mycket sprängmedel som försvinner. Detta eftersom entreprenörer kan förlora tillståndet om materialet förvarats felaktigt.

– Om någonting försvinner ur ett förråd kanske man inte är så benägen att anmäla det för då erkänner man att man inte förvarat det på rätt sätt, säger Janzon.

Diskussionen har uppstått eftersom polisen misstänker att civilt sprängmedel använts i flera stora prängningar den senaste tiden.

Igår 20:03
Arkivbild från sprängning i Malmö Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Sprängmedel från byggen i kriminella bomber

Det finns stora brister i samhällets kontroller av explosiva ämnen, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus till TT.

– Om du har en byggarbetsplats och ska använda tio kilo sprängmedel, vem kan kontrollera om du bara använde nio och sålde det tionde kilot? säger Malmös polismästare.

Polisen gör bedömningen att det till stor del är civilt sprängmedel från till exempel byggarbetsplatser som används i bomberna.

– Vi ser en tendens att man använder sig av kommersiella sprängmedel mycket mer nu än tidigare.

Igår 06:52
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polis: Lättare att köpa sex i små kommuner

I små kommuner med få närvarande poliser är det lättare för prostituerade att sälja sex, konstaterar Robert Mörk, kommunpolis i Herrljunga, för P4 Sjuhärad.

– Vi har många som arbetar mer med de här frågorna och de sitter ju på regionnivå hos oss och de jobbar mest i storstaden, säger han till radion.

I den regionala tidningen Knallebladet berättar en anonym kvinna om att hon säljer sex i Herrljunga:

– Ute på landet finns det inga poliser som det finns i storstäderna som jobbar med att motverka sexköp och då söker sig många män hit för att det är säkrare, säger hon till tidningen.

Igår 07:29
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
En skadad person grävs fram ur rasmassor i staden Elazig. PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / TT NYHETSBYRÅN
Jordbävningen i Turkiet

3 500 räddningsarbetare kämpar efter jordbävningen

I Turkiet kämpar över 3 500 räddningsarbetare mot klockan för att hitta fler människor vid liv, sedan en våldsam jordbävning på fredagen fick byggnader att rasa samman i flera städer. Dödssiffran steg under lördagen ytterligare, 29 personer är nu bekräftade döda, enligt AFP.

Under lördagen har också ett kraftig efterskalv känts av i det drabbade området.

President Erdogan ställde också in flera åtaganden för att personligen besöka de drabbade städerna Elazig och Malatya.

Igår 20:02
Raserat hus i Elazig. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals lämnade sina hem – får skydd i moskéer

Hundratals människor har tvingats lämna sina hem efter den kraftiga jordbävningen i östra Turkiet, rapporterar AP. Moskéer, skolor, sporthallar och studentkorridorer har öppnat upp för människor i nöd.

– Jordbävningen var väldigt kraftig, vi sprang i panik från vårt hus. Vi har ingen säker plats att vara på just nu, säger Emre Gocer till statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Det är minusgrader i området och hjälparbetare rapporteras dela ut filtar och kläder. Minst 22 personer har dött och över tusen har skadats efter skalvet på fredagskvällen som följdes av 228 efterskalv.

Igår 12:00
Läs mer om Jordbävningen i Turkiet
Marijuanajointar i Alaska / Trafikverkets presschef Bengt Olsson. TT
Kritiken mot RDS

Trafikverket gav bidrag – utan hänsyn till kopplingen

Trafikverket har genom åren delat ut sammanlagt 330 000 kronor till kritiserade RDS, Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige, som har täta band till scientologirörelsen. Organisationen har fått bidrag för att upplysa bland annat om hur cannabis påverkar ens körförmåga men flera experter som SVT intervjuat underkänner materialet RDS tagit fram.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger att man inte tagit hänsyn till RDS koppling till scientologin, som varit känd sedan 2008. Han menar att verket inte har förutsättningar att följa upp de organisationer som får bidrag.

– Att dela ut de här bidragen är ett uppdrag direkt från regeringen. Man kan titta närmare på om vi har ett tillräckligt regelverk, säger Olsson till SVT.

RDS ordförande vill inte ställa upp på intervju med SVT.

Igår 18:39
Illustraitonsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Huddinge bryter med RDS – kopplas till scientologin

Huddinge kommun bryter sitt samarbete med Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige, RDS, rapporterar SVT Nyheter. Kommunen kommer inte längre anlita RDS att föreläsa för elever.

Organisationen har täta band till scientologrörelsen och dess kritiserade behandlingsrörelse Narcocon, vilket framkom i Uppdrag Granskning 2008. De har också fått kritik för att underlaget i drogföreläsningarna inte har vetenskaplig grund.

I SVT:s genomgång framkommer att totalt 130 kommuner anlitat organisationen under de senaste tio åren. Stockholm, Huddinge och Göteborg har betalat över 100 000 kronor till RDS.

– Att anlita organisationer eller föreläsare eller använda material som går på tvärs mot vetenskapen är inget vi ska ägna oss åt, säger Patrik Forshage, gymnasiedirektör i Huddinge kommun, till SVT.

RDS ordförande har inte velat ställa upp på en intervju med SVT.

Igår 18:19
Läs mer om Kritiken mot RDS

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund